Zerdeçal Zayıflatır Mı? Diyetisyen Cevapladı

Zerdeçal Zayıflatır Mı? Diyetisyen Cevapladı Tarifi

Obeziyeti Önleyen, Yağ Yakan Mucize Bitki: Zerdeçal

  • Zerdeçal içerdiği antioksidan özellikleri ile halk sağlığının korunması amacıyla kullanılan bir bitkidir.
  • Zerdeçal zencefil ailesine mensup sarı çiçekleri ve büyük yaprakları olan, çok yıllık ve yumrulu otsu bir bitkidir.
  • Zerdeçal Curcuma longa bitkisinden elde edilmektedir. “Hint safranı” olarak da anılan zerdeçalın antiinflamatuar (iltihapla savaşan) antioksidan (yağların oksidasyonunu yavaşlatan madde) ve antiapoptotik (programlanmış hücre ölümüyle savaşan) etkilerin de içinde bulunduğu birçok farmakolojik özelliği bulunmaktadır.
  • Bitkinin ana bileşeni olan kurkumin polifenolik özellikleri ile inflamasyonun (iltihap) temel rol oynadığı birçok kronik hastalıkta tedavi edici özellik göstermektedir.
  • Ayrıca çeşitli kanser türlerinde önleyici ve tedaviye yardımcı etki gösterdiği belirtilmektedir.

Bu yazıda zerdeçal zayıflatır mı sorusunu sizler için cevapladım. Yüksek antioksidan özelliği sayesinde pek çok hastalığın bitkisel tedavisinde kullanılabilen zerdeçalın yağ yakma ve kilo verme sürecindeki destek etkileri aşağıdaki alt başlıklarda sizleri bekliyor olacak. Zerdeçal hakkında faydalı bilgilerin devamı için sayfanın en sonundaki linklere tıklayabilirsiniz. Keyifli okumalar!

zerdeçal zayıflatır mı

Zerdeçal Zayıflatır Mı?

İnsan vücudu kilo verirken yağ yakar. Yağ yakıldıktan sonra vücutta toksik maddeler birikir. Öncelikle kilo verme süresince sağlıklı beslenme programında mutlaka toksik maddeleri vücuttan uzaklaştıracak antioksidan besinlere yer verilmelidir. Bu anlamda zerdeçal çok büyük etkiye sahiptir.

Zerdeçalın içeriğini inceleyecek olursak:

  • Zerdeçal baharatın enerji, protein, karbonhidrat, yağ ve posa içeriği bulunmaktadır.
  • Ayrıca B12 vitamini hariç B grubu vitaminlerini, E ve C vitamini, K vitamini ve folat içermektedir.
  • Kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum ve çinko minerallerini de belli miktarlarda içermektedir.
  • Zerdeçal bitkisinin, A, E, C vitamini, Glutatyon (GSH, GSSG), B1, B3 ve B9 vitaminleri bakımından iyi bir kaynak olduğu ve içerdiği zengin fenolik ve flavonoit miktarları dikkate alındığında oldukça güçlü bir antioksidan bitki olduğu söylenebilir.
  • E vitamini serbest radikallerin oksidasyonuna karşı hücre yağ asitlerini korumada ilk savunma hattını oluşturur. Zerdeçalın ana bileşeni olan kurkumin, E vitamininden birkaç kat daha iyi bir radikal temizleyicisidir.
  • Zerdeçalın B vitaminleri açısında da zengin olduğu belirtilmektedir.
  • Bilindiği üzere B1, B2, B3 ve B5 vitaminlerinin enerji metabolizmasında görev aldıkları rapor edilmektedir.
  • B1 vitamini karbonhidratların glukoza dönüşmesinde etkili, B6 vitamini de protein, karbonhidrat metabolizmasında görev alır.
  • A vitaminin öncülü olan beta karoten ise önemli bir antioksidan olup doymamış yağların oksidasyonunu önleyerek serbest radikallerin oluşumunu baskılar.
  • Aynı şekilde C vitaminin de yağ yakımından sonra açığa çıkan toksitlerin oluşumunu engellediği ve etkili bir temizleyici olduğu da ileri sürülmektedir.
  • C vitamininin hücresel alınımını hem glukoz hem de insülin düzenlediğinden, C vitamin insülin arasındaki ilişki de oldukça önemlidir. Bu nedenle kanda glukoz seviyesi yükseldiğinde C vitamininin geri emiliminde bozulmalar olur.
  • Ancak dışarıdan alınan C vitamininin Tip I diyabette (şeker hastalığı) kandaki glukoz seviyesini düşürdüğü ifade edilmiştir.
zerdeçal zayıflatır mı

Zerdeçal Kötü Kolesterolü Düşürür

  • Yapılan bilimsel bir çalışmada 8 haftalık tedavi sonunda total kolesterol, LDL, HDL, TG ve lipoprotein kolesterol seviyeleri ölçülmüştür.
  • Çalışmanın sonunda zerdeçalın ana bileşeni olan kurkumin uygulanan grupta kötü kolesterollerin (ldl) seviyesinde azalmanın ve iyi kolesterol (hdl) seviyesinde artmanın kurkumin kullanmayanlara göre daha etkili olduğu gösterilmiştir.
zerdeçal kolesterol

Zerdeçal Obeziteyi Önler

  • İnflamasyon (iltihap), başka birçok kronik hastalıkta olduğu gibi obezite için de temel rol oynamaktadır.
  • Fareler ile yapılan çalışmalarda bir zerdeçalın ana bileşeni olan kurkuminin obeziteyi önlediği bulunmuştur.
  • Kurkumin obezite ve obeziteye bağlı metabolik kusurları önlemektedir.
zerdeçal obezite

Zerdeçalın İnsülin Direncine Etkisi

  • Metabolik Sendromlu (Yüksek tansiyon + yüksek kan şekeri + kötü (ldl) kolesterol + göbek bölgesi yağlanmaya sahip) farelere kurkumin verilmesiyle insülin direnci, glukoz toleransı ve plazma insülin seviyesi üzerine iyileştirici etkisi gösterilirken, kan şekerini ve HbA1c (3 aylık kan şekeri ortalaması ) seviyesini düşürdüğü gösterilmiştir
  • Başka bir çalışmada kurkuminin, yüksek yağlı diyet sonucu vücuttaki ağırlık artışını ve toplam yağ kütlesindeki artışı engellediğini göstermiştir.
zerdeçal insülin direnci

Günlük Önerilen Tüketim Miktarı ve Toksik Doz

  • Raporlar kişi başına günde 150 mg kurkumine eş değer olan 1-5 g tüketiminin insanlarda herhangi bir yan etkiye neden olmadığını göstermektedir.
  • Hayvan çalışmalarında ise 5 g/kg’a kadar kurkumin herhangi bir belirgin toksisiteye neden olmadığı belirlenmiştir.

Özetle:

  • Kilo verme sürecinde zerdeçalı; metabolizmayı hızlandırmak için, kolestrol seviyesini düşürmek için, kan şekeri ve insülin dengesi için günlük belli miktarda tüketebilirsiniz.
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız, düşük tansiyonluysanız, reflü –gastrit – ülser gibi mide rahatsızlıklarınız varsa en minimum düzeyde tüketmelisiniz veya hiç tüketmemelisiniz. Bu konuda mutlaka doktorunuza başvurun, sağlığınız her şeyden önemlidir.

Hayvanlar üzerinde yapılan her türlü deneyin, canlı yaşamına saygısızlık olduğunun altını çizmek isteriz…

zerdeçal zayıflatır mı

Zerdeçal ile Hazırlayabileceğiniz Zayıflatıcı 7 Tarif

Zerdaçalı yemeklerinize, çorbalarınıza, yoğurtlarınıza ekleyerek tüketebilirsiniz. Tariflerde mevcut, inceleyebilirsiniz.

1) Yağ Yakıcı Yoğurtlu Öğün

Yoğurt, zencefil, zerdeçal, çörek otu, ceviz, yulaf ezmesi ve dahası! Küçük bir kavanozun içinde, her an yanınızda enerji deposu sağlıklı bir öğün sizi bekliyor! Yağ Yakıcı Yoğurtlu Öğün

Tarif: Yağ Yakıcı Yoğurtlu Öğün

2) Bağırsakları Çalıştıran Vitaminli Çorba

Lif ve vitamin kaynağı, aktif ve yoğun olduğunuz günlerde ihtiyacınız olan besinleri tek kasede sağlayabilecek nefis bir tarif, kaçırmayın! Bağırsakları Çalıştıran Vitaminli Çorba

Tarif: Bağırsakları Çalıştıran Vitaminli Çorba

3) Yağ Yakımını Hızlandıran Renkli Çorba

Diyet ve kontrollü beslenme sürecini eğlenceli hale getiren, içinde yok yok harika bir çorba! Öğünlerinizde bol salata ile afiyetle tüketebilirsiniz. Yağ Yakımını Hızlandıran Renkli Çorba

Tarif: Yağ Yakımını Hızlandıran Renkli Çorba

4) Detoks Etkili Telafi Çorbası

Yemeği ya da tatlıyı fazla kaçırdığınız günlerin ertesinde hem vicdanınızı hem de midenizi rahatlatacak detoks etkili, arındırıcı çok hafif bir çorba tarifi! Detoks Etkili Telafi Çorbası

Tarif: Detoks Etkili Telafi Çorbası

5) Metabolizma Hızlandıran Çorba

Çeşitli nedenlere bağlı olarak yavaşlayan metabolizmanızı anında hızlandıracak, sizi kendinize getirecek bol sebzeli bir tarif. Üstelik çok da pratik! Metabolizma Hızlandıran Çorba

Tarif: Metabolizma Hızlandıran Çorba

6) Yağ Yakımını Hızlandıran Çorba

Yağ yakan çorbalar listesinde ilk sırada lahana çorbasını bir de bu tarifle deneyin seveceksiniz! Zayıflama sürecinde çok yardımcı olacak. Yağ Yakımını Hızlandıran Çorba

Tarif: Yağ Yakımını Hızlandıran Çorba

7) Yağ Yakıcı Yoğurt

Ara öğünlerde tok tutucu, yağ yakımını hızlandırıp metabolizmayı canlandıran aşırı kolay bir tarif! Yarım yağlı yoğurtla hazırlamanızı tavsiye ediyoruz. Yağ Yakıcı Yoğurt

Tarif: Yağ Yakıcı Yoğurt

Zerdeçalı sağlık için sofralarımızdan eksik etmeyelim. Sağlıkla kalın.. Sevgilerimle!

Diyetisyen Esengül IŞIK

Tarifleri için: Diyetisyenden Lezzetli Tarifler (Dyt. Esengül IŞIK)

Instagram: @diyetisyenesengul

Web: diyetisyenesengulisik.com

İlginizi çekebilir: Kefir Ne Zaman İçilir? Eğer Ara Öğünlerde Düzenli Kefir İçerseniz

zerdeçal zayıflatır mı

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir? Hiç Duymadığınız Şifalı Özellikleri

Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı?

Zerdeçal Maskesi Nasıl Yapılır? Neye İyi Gelir? Nasıl Temizlenir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Zerdeçal Ve Limonlu Kek Tarifi

Zerdeçal Ve Limonlu Kek

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı? Tarifi

Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Zerdeçal Ve Dereotlu Brokoli Çorbası Tarifi

Zerdeçal Ve Dereotlu Brokoli Çorbası

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Zerdeçal Ve Havuçlu Pirinç Pilavı Tarifi

Zerdeçal Ve Havuçlu Pirinç Pilavı

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Zerdeçal Ve Körili Patlamış Mısır Tarifi

Zerdeçal Ve Körili Patlamış Mısır

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Her Derde Deva Bal Zerdeçal Tarifi

Her Derde Deva Bal Zerdeçal

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Diyetisyen Reçeteli Fit Sezar Salata Tarifi

Diyetisyen Reçeteli Fit Sezar Salata

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Tarifi
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir? Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda.…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur? Tarifi
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Tarifi
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir? Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda.…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur? Tarifi
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? Mineral İçeren Besinler, Görevleri Tarifi
Mineral Nedir? Mineral İçeren Besinler, Görevleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Tarifler Geri
Videolar Geri