Mevsim geçişinden başlayarak tüm kış boyunca sıcak içeceklere dört kolla sarılırız. Hem uyanmak, hem gün arası keyfi hem de uykuya rahat bir geçiş amacıyla çok yönlü kullandığımız çayların en büyük işlevlerinden biri de hastalıklara şifa olmaları. Kış çayı olarak adlandırabileceğimiz bu sıcak içecek türü, keyif vermesinin yanı sıra bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bizi korumayı da başarır.
Yeni sezonun kış aylarına denk gelmesiyle birlikte artan enerji ihtiyacımızı karşılıyor olmasını, kış çayı faydaları arasında sayabiliriz. Bizi hem ruhen hem de bedenen kışa hazırlayacak olan bu çayların, değişik malzemelerle bir araya gelip, nasıl leziz tatlara dönüştüğünü anlatacağız bu sefer. Evde kış çayı yapımı ile ilgili tüm detaylar da tariflerimizde saklı olacak!
Peki kış çayı içinde neler var? Kış çayı nasıl demlenir veya hangi malzemelerle hazırlanabilir? 14 farklı kış çayı tarifi ile şifanın lezzetine varın!
Halis muhlis bir kış çayı nasıl olmalıdır sorusuna verilecek cevap, bu tariften geçer! Zencefil, limon ve bal üçlüsünden, bu üçlüye kışa karşı siper diyebiliriz, karşı konulamaz bir tarif. Karşı konulamaz diyoruz çünkü, hiçbir mikrop bu çayın bulunduğu vücuda giriş yapamaz! Hastalıklara karşı kesin çözüm için anne usulü bu tarif, mutlaka defterlere not edilmeli.
Kış demek yorgunluk demek olmasın. Kış aylarında enerjinizi yerine getirecek bir tariften bahsediyoruz. İçinde bolca turunçgil, karanfil, zencefil ve daha neler var neler! Kış çaylarına mesafeli yaklaşanların rengine vurulacağı kadar da iştah açıcı. Enerji veren kış çayı nasıl yapılır? Tarifine buradan bakabilirsiniz.
Lezzetli ve şifalı bir kış çayı hazırlamak için biraz bal, limon, zencefil ve seviyorsanız tarçın yeterli olacaktır. Zencefil çayı yapmanın püf noktalarını buradaki tarifinde anlatıyoruz. Bu tarifi denedikten sonra kış boyunca evden taze zencefili eksik etmeyeceksiniz.
"Ben çayı yoğun aromalı severim” diyorsanız, keyifle yudumlayacağınız bir çay önerisi geliyor hemen. Elma, tarçın, karanfil... Bu çayın içerisinde yok, yok! Kaynatmaya başladığınız andan itibaren evi saracak kokusu için bile denemeye değer bir tarif. A, B ve C vitaminlerinden zengin olan bu çay, kış aylarında kesilen iştahınızı açmaya da birebir.
İlk sırayı kışın bir klasiği olan ıhlamura bıraktık. Hem mevsim geçişinde hem de tüm kış boyunca her zaman elinizin altında bulunması gereken bitkilerden biri kendisi. Balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı etkisiyle şifalı bir çayın temel malzemesi. Etkisini daha da arttırmak için elma aromasından, baldan ya da tarçında yararlanabilirsiniz üstelik! Poşet çay yerine kendi ıhlamur çayınızı hazırlamak için buyurun tarif...
Kış eşittir soğuk algınlığı, soğuk algınlığı eşittir burun akıntısı… Hal böyle olunca, kış aylarının en büyük sorunları arasında burun tıkanıklığı beliriveriyor. Bu tıkanıklık işini en iyi çözen bitki ise nane! Sadece kokusuyla bile sizi etkisi altına alarak iyileştirmeye başlayacağı kesin. Çayını yudumlayarak ise bu sorunu kökten çözebilirsiniz. Karşınızda nane çayı!
Özellikle Mersin ve Adana gibi güney illerimizde üzerine dövülmüş ceviz dökülerek içilen harika bir çay tarifi! Daha ilk yudumunda içinizi bir sıcaklık kaplar. Bağışıklık güçlendiren, boğaza iyi gelen bir güce sahip. Kış çayı malzemeleri ve tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Servis ederken dövülmüş ceviz önerimizi de sakın unutmayın.
Bitki çayları denilince, akılda yer edenlerden biri de papatya çayı. Kendisi ruhsal anlamda rahatlamamıza yardımı dokunanlardan. Dünya çapında birçok hastalığın tedavisinde de kullanılan bu çay, kış depresyonuna ilaç niteliğinde olabilir. Yüksek fosfor içeriği sayesinde kış aylarında sızlayan kemiklere ve halsizliğe iyi geleceğini de söylemeden geçmeyelim. İçerisine bir de bal ekledik mi, işte kış çayımız hazır!
Hepimizin bildiği şeylerden biri de kış aylarında C vitaminine ekstra gerek duyduğumuzdur! İşte tam bir C vitamini deposu olan kuşburnu ile karşınızdayız. Öksürük, hapşırık ve boğaz kuruluğu gibi kışa dair tatsız detayları yok edecek etkiye sahip çayın temel malzemesi olabilir. Bir gül meyvesi olarak bilinen kuşburnu, gül renginin enerjisiyle bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye her daim hazırdır!
Evdeki şifalı bitkiler ve elma ile hazırlayacağınız soğuk algınlığı çayı, kış aylarında favoriniz olacak. Elma ve tarçının yumuşattığı lezzeti, boğaz ağrısına, burun akıntısına iyi gelen yanıyla bu tarifi ara ara evinizde pişirmelisiniz.
Kış boyunca enfeksiyonlardan korunmanıza yardımcı olacak bir bitki çayıyla devam ediyoruz. Adaçayı içimi kolay, sindirim sistemini düzenlerken tüm vücudunuzun rahatlamasını sağlayan bir sıcak içecek. Fakat onu biraz değiştirip ıhlamur, zencefil ve nane gibi yardımcı malzemelerle süsledik mi, tüm kışı bomba gibi geçirebileceğiniz iksire ulaşmış oluyoruz! Bu çayın detayları için tarife mutlaka bakmalısınız...
Sütlü çay yazınca hemen aklınıza İngiliz çayı gelmesin! Şimdi bahsedeceğimiz çay aslen Hint kökenli. Baharatlı sütlü çay olarak da tanımlayabileceğimiz bu içecek; siyah çaya ek olarak kakule, tarçın, karanfil, karabiber ve zencefili ağırlıyor. Süt ile demlendiğinden olsa gerek, içimi de oldukça yumuşak. Kısacası farklı bir çay lezzeti arayışında olanlar için denenmesi gereken, şifa niteliğinde bir tarif!
Kış aylarında ihtiyacımız olan günlük C vitamini ihtiyacının dörtte birini tek başına karşılayabilen bir meyve: ayva! Tam da bu yüzden önemi tartışmaya kapalı kendisinin. Özellikle soğuk kış günleri ya da kuruyan boğazlar için çay halinde tüketmek isabetli olacaktır. Böbrek sağlığı için de şifa olan ayva çayını yapın yapın için!
Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?
Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman buradan katabilirsiniz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.