Bağışıklık Sistemi Nedir? İşleyişi, Zayıf ve Güçlü Bağışıklık Belirtileri

Bağışıklık Sistemi Nedir? İşleyişi, Zayıf ve Güçlü Bağışıklık Belirtileri Tarifi

Bağışıklık (İmmün) Sistemi: Koruma Kalkanı!

İş ve yaşam telaşı içinde, birçok bakteri ve mikropla karşı karşıya gelebiliyoruz. İşlerimize ve sorumluluklarımıza daha kolay odaklanmak için bu mikrop ve bakterilerden uzak kalmaya dikkat ediyoruz. Ancak bazen öyle zamanlar oluyor ki ne yaparsak yapalım hastalıklardan kaçamıyoruz. Özellikle de mevsim geçişlerinde yaşanan salgınlar ve kalabalık ortamlarda bulaşan virüsler nedeniyle sağlığımız da yaşam kalitemiz de etkileniyor.

Vücudumuzu ve ruhumuzu yoran bu hastalıklardan uzak kalmak adına bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor. Peki, bağışıklık sistemi nedir ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapılır? Bu soru işaretlerine yazımızda değiniyoruz.

Bağışıklık sistemi, sağlığımızı kontrol eden güce sahiptir. Yeme ve içme tercihleri, yapılan sporlar, yaşam alanındaki hijyen bağışıklık sistemini her açıdan etkiler. Eğer bu sistem zayıflamışsa kişide hastalıklar teker teker başlar. Şayet bağışıklık sistemi güçlenmişse kişi kendini çoğu zaman enerjik ve dinamik hisseder, hastalıklara kolay kolay yakalanmaz.

Vücudun her organında ve hücresinde bağışıklık sistemi hissedilir. Ancak yapılan bazı araştırmalar, özellikle de birkaç organın bağışıklık sistemi üzerinde daha fazla etkisi olduğunu ifade etmekte. Bu konulara değinmek ve daha sağlıklı yaşamak adına bağışıklık sistemine derin bir mercek tutalım.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

bağışıklık sistemi nedir

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Birçok kaynağa göre bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan ve hastalıklı hücrelerin vücuda girmesini önleyen işleyişlerin genel adıdır. Vücudun sağlık kontrol merkezi olarak tanıtılan bağışıklık sistemi, organların işbirliği ile vücudu savunduğu özel bir sistemdir.

Bakteriden, virüsten, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemi çok etkilidir. Herkesin bağışıklık sistemi kendine has özelliklerde çalışır ve kişinin beslenme düzeni, yaşam kalitesi bağışıklık sistemini etkiler.

İmmün sistem adıyla da kaynaklarda yer alan bağışıklık sistemi, patojenleri ve tümörlü hücreleri tanıyarak vücuda girişlerini engeller. Kişinin bağışıklık sistemi zayıfsa bu hücrelerin tanınması bazen çok geç olabilir. Ancak bağışıklık sistemi güçlü ve dirençliyse hastalıklı hücrelerin vücuda girmesi bir dereceye kadar önlenebilir.

Özetleyecek olursak; bağışıklık sistemi her yaştan kişilerin hastalıklarını, enerjisini, organların sağlığını kontrol eden özel bir savunma sistemidir. Bu sistemde hücre ve proteinler karşılıklı olarak bir çeşit etkileşime girer ve vücudu hastalıklara karşı koruyan bir savunma mekanizması oluşturur. Hücrelerin tümü kemik iliğindeki kök hücreden gelişir ve vücudun belli başlı noktalarına dağılır.

Bağışıklık Sistemi Nasıl İşler?

Görünürde bağışıklık sistemini anlatan bir organ yoktur. Hatta somut bir sistem de değildir. Ancak birkaç organ bir araya geldiğinde bağışıklık sisteminin sağlıklı şekilde işlemesini destekler. Peki, bu savunma mekanizması nasıl işlemektedir, bağışıklık sistemi nasıl çalışır?

  • Bağışıklık sistemi vücuda giren antijenlere karşı antikor üreten bir mekanizmadır; bu bir çeşit saldırıya karşı saldırıdır.
  • Bağışıklık sisteminin tüm hücreleri tanıma gücü vardır. Özellikle de hastalıklı hücreleri tanır ve vücuda girişini önler; bir çeşit protein olan antikorları asker antijenleri de saldırı yapan düşman gibi düşünebilirsiniz.
  • Mikropları, hastalıklı hücreleri ya da vücuda giren yabancı hücreleri tespit etmek ve bunlarla savaşmak bağışıklık sisteminin gücüne bağlıdır.
  • Kişinin vücuduna daha önce giren ve hastalığına neden olan virüslerin kaydı, bağışıklık sistemi tarafından tutulmaktadır.
  • Olası bir hastalık yayılmaya çalıştığında bağışıklık sistemi vücudu uyarır ve savunma mekanizmasını devreye sokarak hastalıklı hücrenin girişini engeller.
  • Tek bir organın bağışıklık sistemini ayakta tuttuğunu ifade edemeyiz. Organların mükemmel işbirliği sayesinde bağışıklık sistemi sürekli aktif hale gelir ve günlük yaşamı etkileyecek hastalıklara karşı tedbirler alınır. Bu tedbirlerde kişinin de payı çok olacaktır tabii.
bağışıklık sistemi nasıl işler

Bağışıklık Sistemi Organları

Bağışıklık sistemi hastalıkları önlemek ve iyileşmek adına çok önemlidir. Bu sistemde yer alan organların sağlıklı olması, bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardım edecektir. Savunma mekanizmasının en önemli parçalarından biri olan akyuvarlar yani lökositler, hastalıklara karşı dirençli olmanızda etkendir. Akyuvarlar kemiklere kadar etkili olan ve yabancı dokuların vücuda zarar vermesine engel olan bir yapıdır.

Antikorlar (immünglobulin) da bu sistemin bir parçasıdır. Mikrop ve toksinlerle savaşarak hastalıkların yayılmadan bir an önce iyileşmesine yardım ederler. Şayet ilk defa yakalanan bir hastalıksa; antikorlar sayesinde hastalığın 2. defa yaşanması büyük oranda önlenebilir.

Dalak organı ise mikropların elimine edilmesine yardım edecektir. Dalak, kanı filtreleyen organdır. Bağışıklık sistemi içinde önemli görevleri vardır. Aynı şekilde kemik iliği de kan dolaşımını kontrol eder ve kanın mikroplardan arınmasını kolaylaştırır.

Lenf bezlerinden oluşan lenfatik sisteme değinecek olursak; vücudun pek çok noktasında yer aldığını ifade edebiliriz. Bakterilerle savaşabilen vücudun sıvı dengesini sağlayan sisteme sahiptir. Beyaz kan hücrelerini üretme göreviyle bağışıklık sisteminde yer alan timüs de hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır.

Gözyaşının bağışıklık sisteminde önemli bir yeri olduğunu ifade etmeden geçmeyelim. Gözün mikroplardan korunması ve yabancı maddelere karşı direnç oluşturması için önemi büyüktür.

Bağışıklık sisteminde yer alan diğer organ da burundur. Burun sayesinde solunum sistemi hastalıklarına karşı önlemler alınır. Ayrıca tüm vücudu saran cildiniz de organları korur ve hastalıkların kolayca vücuda girmesini önler. Genel olarak birçok organ, bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve daha sağlıklı yaşamanız için görevlerini yerine getirmek için çalışır.

Özetle bağışıklık sistemi organları şu şekilde listelenebilir:

  • Dalak
  • Karaciğer
  • Timüs
  • Lenf Bezi
  • Kemik İliği
bağışıklık sistemi hastalıkları

Bağışıklık Sistemi Hastalıkları Nelerdir?

Hastalıkların vücuda yayılması ve ilerlemesi, aslında bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ilgili bir gelişimdir. Bu durumu önlemek adına elbette bağışıklık sistemini güçlü tutmak önemlidir. Ancak bazı hastalıklar vardır ki; bağışıklık sistemi görevini yerine getiremez ve sağlıklı hücrelere saldırıya geçer bu hastalıklara da bağışıklık sistemi hastalıkları adı verilir.

Bağışıklık sistemi hastalıklarından birkaçına örnek verebiliriz. İltihaplı romatizma, en sık görülen hastalıklardan biridir. Ülseratif kolit de yine bağışıklık sistemi hastalıkları arasındadır. Crohn hastalığı, Multipl skleroz (MS), Tip 1 diyabet, sedef hastalığı, Graves hastalığı ve Addison hastalığı gibi birçok hastalık türü bağışıklık sisteminde oluşan aksaklıklar nedeniyle yaşanmaktadır.

Kronik olmayan ve tedaviyle kısa sürede iyileşebilen bağışıklık sistemi hastalıklarına da örnek verelim. Mevsimler arasında yaşanan soğuk algınlığı, solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, cilt mantarı ve egzama gibi rahatsızlıklar bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda kendini göstermektedir.

Bağışıklık sistemi hastalıklarını listeleyecek olursak:

  • Tip 1 Diyabet
  • Crohn Hastalığı
  • Romatoid Artrit
  • Sedef Hastalığı
  • İnflamatuar Bağırsak Hastalığı
  • Graves
  • Sistemik Lupus Eritematozus
  • Multipl Skleroz (MS)
  • Addison
  • Çölyak
  • Hashimoto
  • Sjögren Sendromu
  • Pernisiyöz Anemi
  • Otoimmün Vaskülit
  • Myastenia Gravis
bağışıklık sistemi

Bağışıklık Sistemi Çökerse Ne Olur?

Vücut sistemini her açıdan koruyan bağışıklık sistemi çökerse ne olur sorusunu hiç düşündünüz mü? Eğer bağışıklık sistemi zayıflayıp çökerse vücudunuz pek çok yönden hastalığa açık hale gelir.

Solunum yolu enfeksiyonuna kolayca kapılıp kendinizi uzun süre hasta hissedebilirsiniz. Halsizlik ve yorgunluk hissedilebilir. Cildinizde beklenmedik yaralar oluşabilir. Saçlarınızın sağlığı azalır ve dökülme gibi sorunlar yaşanır. Bağırsak florasında beklenmedik sorunlar görülür.

Kabızlık, ishal gündeme gelirken enfeksiyon iç organlarınıza yayılabilir. Dudak kenarında uçuk, göz çevresinde hastalıklar oluşabilir. Zayıflayan ve çöküş durumuna gelen bağışıklık sistemi nedeniyle kendinizi yorgun ve mutsuz hissedebilirsiniz. Sırt, boyun ve omuz ağrıları yoğunlaşabilir.

bağışıklık sistemi nedir

Bağışıklık Sistemi Baskılanması Ne Demek?

Bağışıklık sistemi baskılanması ne demek yüzlerce kişinin merak ettiği soru başlıklarından biri ve biz bu soru işaretine yanıt bulmanız için buradayız. Uzmanların muayenelerde sıkça dile getirdiği bağışıklık sistemi baskılanması; vücudun savunma sistemini uyarmaktır. Bu uyarı doktorlar tarafından ilaç ve tedaviyle yapılır. Bu ifade genellikle böbrek nakli durumlarda sıkça söz edilmektedir.

bağışıklık sistemi nedir

Bağışıklık Neden Zayıflar?

Zayıf bağışıklık sistemi belirtileri kendini en ufak hastalıkta belli eder. Eğer kendinizi son günlerde iyi hissetmiyorsanız, hasta olduğunuzu düşünüyorsanız zayıflamış bir bağışıklık sistemiyle bir süre yaşayabilirsiniz. Peki ne oluyor da güçlü bağışıklık sistemi birden zayıflar hale geliyor? Uzmanların bu konudaki görüşlerine göre; en temel neden sağlıksız beslenme, uyku ve bedene dikkat etmeme geliyor.

Doğal ve organik ürünlerden uzak bir beslenme düzeni, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı, hijyenin ihmal edilmesi, vitamin değerlerinin önemsenmemesi, üst üste enfeksiyon yaşamak bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olacaktır. Bu nedenlere yetersiz uyku, yetersiz beslenme, yetersiz spor maddeleri de eklendiğinde güçlü bir bağışıklıktan söz etmek kolay olmayacaktır.

İlginizi çekebilir: Bağışıklığın Zayıfladığını Gösteren 9 Sinyal

bağışıklık sistemi nedir

Bağışıklık Nasıl Güçlendirilir?

Bağışıklık sistemi kuvvetlendirme sanıldığı kadar zor değildir. Doktorunuzun sizin için önerdiği sağlıklı yaşam tüyolarını uygulayarak bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Böylece daha az hastalanabilir ya da hastalıklardan büyük oranda kaçabilirsiniz. Peki, bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapılmalıdır?

  • Yaşamın ilk 3 yılındaki beslenme tercihleri, bağışıklık sisteminin temelini atmaktadır. Bu nedenle bebeklerin ve çocukların doğal beslenmesi çok önemlidir.
  • Yetişkinler ve okul çağı çocuklarının dikkat etmesi gereken önemli noktalardan biri güne sağlıklı kahvaltıyla başlamaktır. Özellikle de süt ürünleri sayesinde bağışıklık sistemi güçlendirilebilir.
  • Aktif yaşam, kas ve kemik gelişimine destek olacağı için bağışıklık sistemine yardım eder.
  • Bolca su içmek hücrelerin yenilenmesini hızlandırır, vücuttaki mikropların atılmasını kolaylaştırır. Özellikle de hastalandığınızı fark ettiyseniz bol su içip bağışıklık sistemiyle işbirliği yapabilirsiniz.
  • Sigaradan ve alkolden, paketli gıdalardan ve işlenmiş etlerden uzak kalarak bağışıklık sisteminizi doğala yönlendirebilirsiniz.
  • Köy ürünleri, tam tahıllı gıdalar, mevsim sebze ve meyveleri, organik tarım ürünleri sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilirsiniz.
  • Ayrıca kişisel hijyene, yaşam alanı temizliğine dikkat ederek de daha sağlıklı kalabilirsiniz.
  • Öğünlere sebze, meyve, et ve süt ürünleri eklenmesi önerilir. Haftalık balık, et, bakliyat dengesi kurulması da bağışıklık sistemi için etkili olacaktır.
  • Besinlerin yetersiz kaldığı durumlarda, doktorunuz önermişse vitamin takviyeleri kullanarak bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler Listesi

bağışıklık sistemi nedir

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Bağışıklık Sistemini Zayıflatan 10 Yiyecek

Kışın Hastalıktan Koruyan Beslenme İpuçları

D Vitamini Nelerde Var? Vitamin Kaynağı 7 Doğal Besin

Kış Meyveleri Nelerdir? Vitamin Deposu 10 Besleyici Meyve

Sonbaharda Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Mucize: Propolis

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri