Bebeklerde Ağız Kokusu Neden Olur, Nasıl Giderilir?

Bebeklerde Ağız Kokusu Neden Olur, Nasıl Giderilir? Tarifi

Bebeklerde Ağız Kokusu Normal Mi?

En değerli varlığınız minik bebeğinizin ağzında oluşan koku son zamanlarda dikkatinizi çekiyorsa; bu durum bazen normal kabul edildiği gibi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Eğer bebekte ağız kokusu uzun süredir devam ediyorsa ve aldığınız tedbirlere rağmen koku kaybolmadıysa, kronik bir ağız kokusu olduğu söylenebilir. Bu durumda doktora başvurmak gereklidir.

Bebeklerde Ağız Kokusu Nedenleri

  • Yetersiz ağız bakımı
  • Pamukçuk
  • Enfeksiyon
  • Mama
  • Ağız içinde kalan gıda parçacıkları
  • Ağız kuruluğu
  • Emzik veya diş kaşıyıcılar
  • Yabancı nesne veya oyuncakları ağıza götürme
bebeklerde ağız kokusu

Zaman zaman diş çıkaran bebeklerde ağız kokusu meydana gelirken, dişlerini tamamlamış 2 yaş bebeklerde de ağız kokusu fark edilebilir. Buna neden olan pek çok faktör vardır. En güvenli bilgiler için lütfen doktorunuza başvurunuz.

Bu yazımızda, anne ve babaların sıkça yönelttiği bebeklerde ağız kokusu neden olur sorusunun genel yanıtlarını bulabilirsiniz. Geçmeyen ve rahatsız eden ağız kokuları için en kısa sürede çocuk doktorunuza danışmanız önerilir.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için lütfen uzman doktora başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Emziren Anneler Ne Yemeli? Anne ve Bebek İçin Gerekli 14 Besin

bebeklerde ağız kokusu

Bebeklerde Ağız Kokusu Neden Olur?

Bebeklerde ağız kokusu, ek gıda döneminden sonra çoğunlukla ağız içinde, diş aralarında kalan gıda parçaları nedeniyle oluşur. Bunun dışında pamukçuk ve enfeksiyon hastalıkları en yaygın bebeklerde ağız kokusu nedenleri arasındadır.

Enfeksiyon başta olmak üzere damak, dil üzerinde yayılacak bakterilerin oluşumunu önlemek için bebeğinizin ağız bakımına dikkat etmelisiniz. Kimi zaman mamalar da ağız kokusuna neden olabilir; eğer mama kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danıştıktan sonra farklı bir mama seçimi yapabilirsiniz.

Bebekler özellikle diş çıkarma döneminde damakları kaşındığı için çeşitli nesneleri, oyuncaklarını ağızlarına götürme eğiliminde olabilir. Bu nesneler de ağız kokusu nedenleri arasındadır. Ayrıca uzun süre aynı biberon ya da emziğin kullanılması ve bunların temizliğinin yapılmaması yine ağızda koku oluşturur.

Bebeklerde en yaygın ağız kokusu nedenleri:

  • Yetersiz ağız bakımı,
  • Pamukçuk,
  • Enfeksiyon,
  • Mama,
  • Ağız içinde kalan gıda parçacıkları,
  • Ağız kuruluğu,
  • Emzik ya da diş kaşıyıcılar,
  • Yabancı nesne veya oyuncakları ağıza götürme şeklinde sıralanabilir.

Çocuk doktorlarına gelen şikayetlerden biri de bebeklerin ağız kokusudur. Bu şikayetlerde bebeklerde ağızda aseton kokusu hissedildiği dile gelir. Bazen yoğun süt kokusu da alındığını söyleyen aileler vardır. Peki bebeklerde ağız kokusu başka hangi nedenlerden kaynaklanır?

1) Gece Uykusu

Bebekler sabah uyandığında ağız içinde bir koku duyulur. Bu koku genellikle fizyolojik kokudur. Gün içinde beslenme sonrasında kaybolur. Bazen vitamin eksikliği ya da salgının azlığından dolayı oluşmaktadır. Bu durumu önlemek için bebeğin bolca sıvı alması gerekir. Vitamin takviyeleri verilmişse; ihmal edilmemelidir.

bebeklerde ağız kokusu

2) Ağız İçi Nedenlerden Dolayı Oluşan Koku

Bebek beslenmesinde bazen dil üzerinde artıklar kalabilir. Bu artıklar uzun süre kaldığı için bebeklerde ağız kokusu meydana gelir. Diş et iltihabı, tükürük birikmesi de kokunun nedenlerinden biridir. Eğer bebeğin dişleri varsa, dişlerin kontrolü yapılmalıdır. Çünkü oluşan ilk çürükler, ağızda kötü kokuya sebep olabilir.

bebeklerde ağız kokusu neden olur

3) Solunum Yoluna Bağlı Ağız Kokusu

Ağız içi enfeksiyonu, solunum yolu enfeksiyonu, bademcik iltihabı gibi enfeksiyon hastalıkları kokulara neden olmaktadır. Sık sık öksürme, iştah kaybı ve ses kısıklığı varsa hekime danışarak hastalığı tedavi ettirebilirsiniz. Verilen tedavi sayesinde hastalık ortadan kalkarken ağız içindeki koku da giderilir.

4) Kronik Hastalıklara Bağlı Ağız Kokusu

Kronik hastalığı olan bebeklerin, hormonların sağlıklı salgılanmamasından dolayı ağız kokusu yaşadığı bilinir. Böbrek hastalığı, diyabet, kan hastalıkları, zehirlenmeler bu durumu etkileyebilir. Kronik bir hastalık söz konusu olduğu için bebeğin sıkı takip edilmesi gerekir. Çocuk doktorunuz, size bu süreçte nasıl bir yol izleyeceğinizi ifade edecektir.

Sağılan Anne Sütü Nasıl Saklanır, Kullanılır? En Sağlıklı Tavsiyeler

bebeklerde ağız kokusu neden olur

5) Mide ve Bağırsak Sağlığına Bağlı Ağız Kokusu

Kimi bebek mide ve bağırsak hastalıklarıyla mücadele eder. Bu hastalıklar, gastroesofagial reflü hastalığı, yemek borusundaki divertüküller, yemek borusundaki darlıklar, mide çıkış darlıkları, duedonal darlıklar, bağırsak emilim kusurları, karaciğer yetersizliği, helicobakter pilori enfeksiyonları ve paraziter hastalıklar olabilir.

Mide ve bağırsaklardaki enzimlerin yeterli düzeyde salgılanmadığı durumlarda, ağız kokusu oluşur. Ağız kokusunu gidermek için doktorunuza danışabilirsiniz. Hastalığın seyrini iyileştiren ilaçlar sayesinde ağız kokusu önlenebilir.

bebeklerde ağız kokusu

6) İlaç Kullanımı Sonrası Ağız Kokusu

Dönem dönem bebekler ilaç kullanmak zorunda kalabilir. Her ilaç yapısı birbirinden farklı olacağı için ağız kokusuna neden olan ilaçlar da tedaviye eklenebilir.

İlaçlarda yer alan nitrat ve nitritler, sitotoksik ajanlar, fenotiazinler, amfetaminler, dimetil sülfoksitler ve kloral hidrat maddeleri ağız içinde kokuya neden olmaktadır. Bu kokunun giderilmesinin en kolay yöntemi bolca sıvı almak, ağız içi bakımını ihmal etmemektir.

bebeklerde ağız kokusu

7) Besinlere Bağlı Oluşan Ağız Kokusu

Ağır kokulu besinlerin bebekler tarafından tüketilmesi ağız kokusunu oluşturur. Bu tür kokuları gidermek için ağız içi bakım ve diş fırçalama yeterli olacaktır. Soğan, sarımsak, brokoli, turp, süt ürünleri ve tatlı gıdalar ağız kokusuna neden olur. Bunun için ölçülü tüketim önerilir.

Bebeklerde kokusu keskin besinlerin çok fazla tüketimi önerilmez. Her beslenme sonrası diş fırçalama alışkanlığı edinilmelidir. Aksi takdirde ağız içi enfeksiyonu ve diş çürümesi meydana gelir.

bebeklerde ağız kokusu

8) Bakterilere Bağlı Ağız Kokusu

Bebeklerde ağız içi hijyen sağlanamadığı durumda, bakteri görülür. Bu bakteriler de nefesin kötü koku vermesine neden olur. Kişisel bakım, kişisel eşya kullanımı bu kokuyu önleme konusunda etkili olacaktır.

Bebeklerin kullandığı emzik, biberon, çatal ve kaşık gibi ürünlerin sık sık temizlenmesi gerekir. Bekleyen, yemek artığı kalan ürünlerin kullanımı sonucunda ağız içi bakteri gözlemlenir ve kötü koku oluşur.

Anne Sütünü Artıran Yiyecekler, İçecekler ve Doğal Çözümler 

bebeklerde ağız kokusu

Bebeklerde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

  • Ağız içi bakımını erken yaşta yaparsanız ve bu alışkanlığı bebeğinize öğretirseniz; daha beyaz dişlere ve sağlıklı diş etine sahip olmasına yardım edersiniz.
  • Dişlerin çıktığı ilk aydan itibaren silikon diş fırçası kullanabilirsiniz.
  • Her beslenme sonrasında su vermeyi teklif edebilirsiniz.
  • Pamukçuk gibi hastalıklarda doktor onayı aldıktan sonra karbonatlı suyla bebeğin ağzını temizleyebilirsiniz.
  • Temiz bir gazlı bez ile bebeğin ağız içini nazikçe silebilirsiniz.
  • Yiyeceklerin dişlerde ve damakta artık bırakmasını önlemek için ağız içini çalkalamayı 2 yaş sonrasında öğretebilirsiniz.
  • Emzik, biberon kaynaklı ağız kokularını gidermek için bu malzemeleri sıcak suda steril edebilirsiniz.
  • Diş çıkaran bebeklerde salya oluşur; bu durumdan kaynaklı ağız kokusunu gidermek için bebeğin ağzını sık sık temiz bir bezle silebilirsiniz.

2 aydan daha uzun süren ağız kokusunu iyileştirmek için mutlaka hekime danışmalısınız.

Diş Çıkarma Döneminde Ağız Kokusu Yaşanır Mı?

Bebeklerde 6. aya merhaba denildiğinde yavaş yavaş diş patlamaları yaşanır. Dişlerin patlaması ortalama 3 hafta sürebilir. Bu dönemde ağız içinde salya miktarı artmaktadır. Salyalar da ağız kokusuna neden olabilir. Özellikle de azı dişlerin ve sivri dişlerin çıkacağı anlarda yaşanan diş kaşınması da kokunun artmasını tetikler. Bu nedenle diş çıkarma döneminde ağız kokusu yaşanması mümkündür denilebilir.

Eğer ağız kokusuna diş çıkarma döneminde önlem almak isterseniz; sık sık ağız içi bakımına zaman ayırmalısınız. Özellikle de ek gıdayla beraber besin seçenekleri çoğaldığı için yemeklerin kokusu ve salya kokusu birbirine karışabilir. Bu durumu en hijyenik şekilde çözmek için her öğün sonrasında silikon fırça ile dil, dişler ve damak temizlenmelidir. Böylece hem koku hem de diş çürükleri önlenmiş olacaktır.

bebeklerde ağız kokusu

Bebekler İçin kategorisinden ek gıda dönemine yardımcı bol vitaminli tariflere ulaşabilirsiniz.

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi

Lohusa Döneminde Sağlıklı Beslenme ve Diyet

Bebeklerde Demir Eksikliği: Belirtileri, Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı? Faydalı İpuçları, Tarifler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Fırında Büyük Balık Nasıl Olur? Tarifi

Fırında Büyük Balık Nasıl Olur?

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ağa Çorbası Tarifi

Ağa Çorbası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Yoğurtsuz Mantı Yemeği Nasıl Mı Olur? Tarifi

Yoğurtsuz Mantı Yemeği Nasıl Mı Olur?

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kokusuz Balık Tarifi

Kokusuz Balık

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Acukası (Kokusuz) Tarifi

Acukası (Kokusuz)

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Hanım Ağa Çorbası Tarifi

Hanım Ağa Çorbası

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Hanım Ağa Çorbası Tarifi

Hanım Ağa Çorbası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Hanım Ağa Çorbası Tarifi

Hanım Ağa Çorbası

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri