Bebeklerde Demir EksikliÄŸi: Belirtileri, Ne Ä°yi Gelir?

Bebeklerde Demir EksikliÄŸi: Belirtileri, Ne Ä°yi Gelir? Tarifi

Bebeklerde Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?

Bebek beslenmesi, oldukça hassas davranılması gereken konulardan biri. Minicik bebeğinizin en doğal ve faydalı besinlerle tanışması konusunda ne kadar hassas olursanız; bebeğinizin sağlığını o kadar koruyabilirsiniz. İşlenmiş gıdalardan uzak bir yaşam süren bebeğinizin hayat boyu daha dinç ve sağlıklı olması sizin elinizde. Eğer dikkatli davranılmayan bir ek gıda süreci yaşanırsa; bebeğinizde demir eksikliği gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.

Bebeklerde Demir EksikliÄŸi Belirtileri

  • Saç dökülmesi
  • Yorgunluk
  • Esneme
  • Uyku isteÄŸinde artış
  • Huysuzluk
  • Ä°ÅŸtahsızlık
  • Halsizlik
  • Dikkat dağınıklığı
bebeklerde demir eksikliÄŸi

Bebeklerde demir eksikliği, çocuk doktorlarının sık sık ele aldığı konulardandır. Demir emilimini azaltan besinlerin bebeklere verilmesi, bu hastalığa davet çıkarır. Yenidoğan döneminde de görülebilen demir eksikliği, zamanında gecikmeden tedavi edilmelidir.

Anne ve babalara düşen görev; bebeklerde demir eksikliği belirtisi fark edildiği anda en öncelikle çocuk doktoruna danışıp bir an önce bebeklerde demir eksikliği nasıl giderilir sorusunu çözmeleridir.

Demir eksikliği olan bebeklerde beslenme çok önemlidir. Kan değerlerinin düşük olduğu bir bebeğe daha sağlıklı ve kan yapıcı besinler önerilmelidir. Bu nedenle şimdi sizlere bebeklerde oluşan demir eksikliği konusunu açıklamak istiyoruz. Son zamanlarda bebeğiniz çok hırçınsa, uyku düzeni değiştiyse biraz şüpheci yaklaşabilirsiniz.

En doğru bilgiler için bebeğinizin sağlığını takip eden uzman doktora başvurunuz.

bebeklerde demir belirtileri

Bebeklerde Demir EksikliÄŸi Belirtileri

Kırmızı kan hücreleri, yaşa bağlı değerlerin altındaysa demir eksikliği oluşmuştur denilebilir. Eğer bebeğinizin kan değerlerinde görülen demir değeri düşükse; listedeki bazı belirtileri gözlemleyebilirsiniz:

  • Saç dökülmesi
  • Yorgunluk
  • Esneme
  • Uyku isteÄŸinde artış
  • Huysuzluk
  • Ä°ÅŸtahsızlık
  • Halsizlik
  • Dikkat dağınıklığı

Ayrıca:

  • Odaklanma problemi yaÅŸanır. Uzun süre size odaklanarak bakmaz ve bulunduÄŸu yerden uzaklaÅŸmak ister.
  • Göz çevresinde solgunluk görülür. Daha soluk ve yorgun bakışlar hakimdir. Bu nedenle bebeÄŸinizin gözlerini sık sık inceleyin. Eskisinde göre bir yorgunluk varsa doktora danışmayı ihmal etmeyin.
  • Yeme problemi de en büyük belirtidir. BebeÄŸiniz hemen hemen her besini reddetmeye baÅŸladıysa; demir eksikliÄŸi yaşıyor olabilir. Demir eksikliÄŸi olan bebeklerin iÅŸtahsızlık sorunu çok yaygındır.
  • Daha önceki hareketlerine kıyaslama yaptığınızda son zamanlarda çok yorgun bir bebeÄŸinizin olduÄŸunu düşünüyorsanız; demir eksikliÄŸi meydana gelmiÅŸ olabileceÄŸini unutmayın. Bebeklerde en sık dikkat çeken belirti; yorgunluk ve huzursuzluktur.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Bebeklerde Demir EksikliÄŸine Ne Ä°yi Gelir?

Minik narin bebeklerinizde yaşanan demir eksikliğini doğal yollarla gidermek mümkün. Ancak yeniden vurgulamak gerekir: Demir eksikliğinin tespit edilmesi ve gerekli tedavinin başlaması için çocuk doktoruna gitmelisiniz. Aşağıda sıraladığımız tavsiyeler ek gıda dönemine geçmiş ve bu gıdalara karşı alerjisi olmayan bebekler için geçerlidir. Her durumda besinleri doktor onayı doğrultusunda tüketiniz.

Doktorunuz size öneriler sunduktan sonra; ancak ve ancak doktorunuz onay verirse evde demir eksikliğini gidermek için şimdi ifade edilen tavsiyeleri deneyebilirsiniz. Aklınızdaki bebeklerde demir eksikliğine ne iyi gelir sorusuna doğal yanıtları bu başlık altında görebilirsiniz.

Doktorunuzdan onay almadan hiçbir besini bebeğinize yedirmeyiniz.

1) Bebek Kıyması

Bebekler demir eksikliği için ne yemeli sorusunun yanıtını merak eden anne ve babalar için bebek kıyması yanıtını verebiliriz. Ayrıca bebekleriniz için hazırlayacağınız ek gıdalara kırmızı etlerin suyunu yaşa uygun şekilde ekleyebilirsiniz.

Dana eti, kuzu eti gibi kırmızı etler, bebeklerde oluşacak demir eksikliğini önlemektedir. Çift çekilmiş kuzu kıymanın sebze pürelerine ve çorbalara eklenmesi, demir deposunu güçlendireceği için alışkanlık haline getirilmesi tavsiye edilir.

bebek kıyması

2) Yumurta Sarısı

1 yaş kontrolü sonrasında bebeğinizde demir eksikliği tespit edilmişse; 1 yaş bebeklerde demir eksikliği nasıl giderilir konusu hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Yumurtanın beyaz kısmı, sarı kısmından daha az demir içerir. Bu nedenle bebeğinize öncelikle yumurta sarısını yedirmelisiniz. Kahvaltıda yumurta sarısını haşlayarak ya da tavada omlet yaparak sunabilirsiniz. Düzenli olarak yumurta sarısı tüketen bebeklerin demir değerleri daha yüksek çıkmaktadır.

İlginizi çekebilir: Yumurta Sarısının Hayrete Düşüren 10 Faydası

yumurta sarısı

3) Mercimek

Bakliyatlar demir açısından zengin besinlerdir. Bu nedenle ek gıdaya geçen bebeklerinize bakliyatları 1 gece suda beklettikten sonra haşlayarak verebilirsiniz. Özellikle mercimek tüketen bebeklerin bağışıklık sistemi tüketmeyenlere göre daha güçlü oluyor.

Kırmızı mercimek ve yeşil mercimek hazırlarken haşlama ve ezme yöntemini deneyebilirsiniz. Et suyunu, haşlanmış mercimekleri öğünlerde bebeğinize sunarak demir deposunu güçlendirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yeşil Mercimek Faydaları, Kalori, Protein ve Besin Değeri

mercimek

4) Nohut

1 ve 2 yaş bebeklerde demir eksikliği nasıl giderilir diyenler bebeklerine bebek humusu hazırlayabilir. Nohut, demir açısından çok zengin bir bakliyattır. B vitaminlerini bebeğinize kazandırmak için nohutlu yemekler yapabilirsiniz.

Ancak nohut yedirirken birkaç noktaya dikkat etmelisiniz. Nohutun çok iyi haşlanması gerekir. Haşlanan nohutlar çatal yardımıyla ezildikten sonra bebeğe verilmelidir. Nohutların kabuklarını da ayıklayabilirsiniz. 8 aydan büyük bebekler için nohut haşlayarak humus yapabilirsiniz. Humus içine evde hazırlanan kemik suyu eklenebilir. Bu şekilde demir eksikliğini iyileştirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Nohut Faydaları – Daha Çok Tüketmek İsteyeceğiniz 7 Süper Özelliği

nohut

5) KaraciÄŸer

Bebeklere demir eksikliğini iyileştirmek için ciğer önerilir. Ancak ciğerin kesinlikle 1 yaş sonrasında tüketilmesi gerekir. 1 yaşından daha küçük bebeklerin ciğer tüketimi, enfeksiyona neden olabileceği için önerilmemektedir.

1 yaşını dolduran bebeklere ise ciğer verilirken temiz ve kaliteli ciğer seçilmesi uygundur. Haşlanan ve çatalla ezilen ciğer etleri demir eksikliğini giderecektir. Demir deposunu doldurmak ve oluşacak hastalıkları önlemek adına ciğer etini sebzeli yemeklerle beraber sunabilirsiniz.

karaciÄŸer

6) Üzüm Pekmezi

Ek gıdaya geçiş yapan ailelerin evinde bulunması gereken besinlerden biri de üzüm pekmezidir. Üzüm pekmezi, demir eksikliğini önler ve bebeklere enerji verir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardım eder.

Peki, üzüm pekmezi bebeklere nasıl verilmelidir? Her sabah kahvaltıda 1 tatlı kaşığı ölçüde sunulabilir. Bebeklere kek, pankek ve kurabiye yaparken de tatlandırıcı olarak üzüm pekmezi eklenebilir.

Tarif için: Şifa Kaynağı Ev Yapımı Üzüm Pekmezi

Şifa Kaynağı Ev Yapımı Üzüm Pekmezi

7) Ceviz

Demir eksikliğine iyi gelen besinlerden bir diğeri de cevizdir. Ceviz B vitamini ve omega yağları açısından çok zengindir. Bebeklerin cevizi doğrudan yutamayacağını hatırlatalım. Cam rendede güzelce ezilen cevizi bebeklerin beslenmesine kullanabilirsiniz.

Yoğurt, muhallebi ve yumurta içinde tüketilen ceviz demir deposunu güçlendirir ve demir eksikliğini önler. Ayrıca ceviz tüketen bebeklerin beyin gelişimi daha sağlıklı olur. Yorgunluk, uykusuzluk gibi problemleri de ceviz sunarak iyileştirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Cevizin Faydaları Nelerdir? Cevizin Tüm Faydaları Bu Yazıda!

ceviz

8) Kuru Dut

Pek çok bebek zaman zaman demir eksikliği ile karşılaşabilir. Bu sorunu çözmek için kuru dut tüketilmesi önerilir. Çiğneme refleksi gelişmiş bebeklere kuru dutu doğrudan verebilirsiniz.

Ancak çok küçük bebeklere özellikle de 6 ay ile 12 ay arasındaki bebeklere verirken çatalla ezmeniz veya suyunu sunmanız önerilir. Kuru dut, demir deposunu dolduran, bebeklere enerji veren, bağırsaklarını çalıştıran bir meyvedir. Kuru dut, bebekler için ara öğün olarak verilebilir.

İlginizi çekebilir: Dut Kurusu Faydaları – Daha Çok Tüketmeniz İçin 12 Süper Neden

kuru dut

9) Tahin

Bebeklerde dikkat çeken demir eksikliğini evde besinlerle iyileştirmek adına öğünlerde tahin kullanılabilir. Tahin, doğal pekmezle ölçülü şekilde verildiğinde kandaki kırmızı hücrelerin ideal orana gelmesine yardım eder.

Ayrıca bebeklere sebzelerden ya da tahıllarda humus benzeri gıdalar hazırlarken 1 tatlı kaşığı tahin eklenerek demir alımına katkıda bulunabilirsiniz. Tahin, bebek beslenmesinde demir ve mineral açısından önemli bir besin olarak yer alır.

İlginizi çekebilir: Tahinin Faydaları Nelerdir?

tahin

10) Ispanak

Demir denildiğinde akıllara ilk gelen sebzelerden biri de ıspanaktır. Özellikle de ek gıdaya geçtikten sonra ıspanak bebekler için çok sağlıklı bir besin olarak hazırlanır.

Ispanakta demir oranı yüksektir. İyi temizlenmiş ve güvenilir yerden temin edilmiş ıspanak sayesinde bebeklere enfes öğünler hazırlanabilir. Ispanaklı yumurta, ıspanak çorbası, ıspanak yemeği ve ıspanaklı krep yemekleri sayesinde bebeklerdeki demir eksikliği giderilebilir.

İlginizi çekebilir: Ispanak Faydaları – Temel Reisi Haklı Çıkaran 10 Süper Özelliği

ıspanak

Bebeklerde Demir EksikliÄŸi Neden Olur?

Demir eksikliği her yaşta yaşanabilir. Ancak yaşamın ilk dönemlerinde temel besinler yeterli düzeyde alınmazsa daha yaygın görülebilir. Bu hastalığı en çok da bebekler ve çocuklar yaşar. Nedenlerine değinecek olursak:

  • DoÄŸum öncesinde, anne karnında demir eksikliÄŸi oluÅŸabilir. EÄŸer bebek oksijensiz kalmışsa, bu hastalığın temeli oluÅŸur.
  • Ek gıdaya geç baÅŸlayan bebeklerde de demir eksikliÄŸi oluÅŸuyor. Bu nedenle doktorun en uygun gördüğü dönemde ek gıda tadımları baÅŸlanmalıdır.
  • Enfeksiyon dönemlerinde demir eksikliÄŸi baskın gelebilir. Bu durumunu önlemek adına, enfeksiyon tedavisine doktorla baÅŸlayabilirsiniz.
  • Düşük doÄŸum ağırlığında doÄŸan bebekler, anne sütü bakımından yetersiz beslenmiÅŸse demir eksikliÄŸi oluÅŸur.
  • Prematüre doÄŸumlar demir eksikliÄŸi meydana getirebilir. Bu bebeklerin gerekli görüldüğü süre boyunca demir takviyesi alması önerilir.

Ebeveynlerin En Çok Merak Ettiği 2 Konu

Bebeklerde demir eksikliği uykusuzluk yapar mı?

Evet, bebeklerin uyku probleminin ardında demir eksikliği gözlemlenebilir. Bu sorun anne ve babaları tedirgin eder. Düzenli uyuyup beslenen çocuklar daha sağlıklı gelişim gösterir.

Bebeklerde demir eksikliği iştahsızlık yapar mı?

Ana ve ara öğünleri alma konusunda direnen bebeklerin demir değeri ölçülmelidir. Çiğneme, yutma ve ısırma refleksi gelişmemiş olan bebekler iştahsız olabilir. Demir eksikliği iştahı kapatır ve çocukların yetersiz beslenmesine neden olur. Bu nedenle düzenli olarak kan tahlili yapılması değerleri inceleme açısından önemlidir.

bebeklerde demir eksikliÄŸi belirtileri

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi

Lohusa Döneminde Sağlıklı Beslenme ve Diyet

Anne Sütünü Artıran Yiyecekler, İçecekler ve Doğal Çözümler

Emziren Anneler Ne Yemeli? Anne ve Bebek İçin Gerekli 14 Besin

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı? Faydalı İpuçları, Tarifler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

8. Gün İftar Menüsü

Birbirinden değişik iftar menüleri tariflerinde 8. gün! Açılışı midenizi yumuşatacak lezzet garantili kolay şehriyeli un çorbası ile yapıyoruz. İftar yemekleri için değişik tarifler arayanlara tavuklu sultan kebabı, iftarın favorisi olacak soğan mezesi ve iftar tatlısı olarak kadayıflı sütlà ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

Ä°lk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bebekler İçin Demir Bombası Tarifi

Bebekler İçin Demir Bombası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bebeklere Demir Bombası (Yeşil Mercimek Yemeği) Tarifi

Bebeklere Demir Bombası (Yeşil Mercimek Yemeği)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Demir Tatlısı Tarifi

Demir Tatlısı

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Demir Tatlısı Tarifi

Demir Tatlısı

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Demir Tatlısı Tarifi

Demir Tatlısı

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en deÄŸerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. Ä°nananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiÄŸinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiÄŸinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

AÄŸda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kiÅŸiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en deÄŸerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. Ä°nananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiÄŸinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiÄŸinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

AÄŸda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kiÅŸiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen Ä°badet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: Ä°ftar Sofralarının BaÅŸ Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. Ä°ftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: Ä°ftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri