Bebeklerde Demir Eksikliği: Belirtileri, Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Demir Eksikliği: Belirtileri, Ne İyi Gelir? Tarifi

Bebeklerde Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?

Bebek beslenmesi, oldukça hassas davranılması gereken konulardan biri. Minicik bebeğinizin en doğal ve faydalı besinlerle tanışması konusunda ne kadar hassas olursanız; bebeğinizin sağlığını o kadar koruyabilirsiniz. İşlenmiş gıdalardan uzak bir yaşam süren bebeğinizin hayat boyu daha dinç ve sağlıklı olması sizin elinizde. Eğer dikkatli davranılmayan bir ek gıda süreci yaşanırsa; bebeğinizde demir eksikliği gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.

Bebeklerde Demir Eksikliği Belirtileri

  • Saç dökülmesi
  • Yorgunluk
  • Esneme
  • Uyku isteğinde artış
  • Huysuzluk
  • İştahsızlık
  • Halsizlik
  • Dikkat dağınıklığı
bebeklerde demir eksikliği

Bebeklerde demir eksikliği, çocuk doktorlarının sık sık ele aldığı konulardandır. Demir emilimini azaltan besinlerin bebeklere verilmesi, bu hastalığa davet çıkarır. Yenidoğan döneminde de görülebilen demir eksikliği, zamanında gecikmeden tedavi edilmelidir.

Anne ve babalara düşen görev; bebeklerde demir eksikliği belirtisi fark edildiği anda en öncelikle çocuk doktoruna danışıp bir an önce bebeklerde demir eksikliği nasıl giderilir sorusunu çözmeleridir.

Demir eksikliği olan bebeklerde beslenme çok önemlidir. Kan değerlerinin düşük olduğu bir bebeğe daha sağlıklı ve kan yapıcı besinler önerilmelidir. Bu nedenle şimdi sizlere bebeklerde oluşan demir eksikliği konusunu açıklamak istiyoruz. Son zamanlarda bebeğiniz çok hırçınsa, uyku düzeni değiştiyse biraz şüpheci yaklaşabilirsiniz.

En doğru bilgiler için bebeğinizin sağlığını takip eden uzman doktora başvurunuz.

bebeklerde demir belirtileri

Bebeklerde Demir Eksikliği Belirtileri

Kırmızı kan hücreleri, yaşa bağlı değerlerin altındaysa demir eksikliği oluşmuştur denilebilir. Eğer bebeğinizin kan değerlerinde görülen demir değeri düşükse; listedeki bazı belirtileri gözlemleyebilirsiniz:

  • Saç dökülmesi
  • Yorgunluk
  • Esneme
  • Uyku isteğinde artış
  • Huysuzluk
  • İştahsızlık
  • Halsizlik
  • Dikkat dağınıklığı

Ayrıca:

  • Odaklanma problemi yaşanır. Uzun süre size odaklanarak bakmaz ve bulunduğu yerden uzaklaşmak ister.
  • Göz çevresinde solgunluk görülür. Daha soluk ve yorgun bakışlar hakimdir. Bu nedenle bebeğinizin gözlerini sık sık inceleyin. Eskisinde göre bir yorgunluk varsa doktora danışmayı ihmal etmeyin.
  • Yeme problemi de en büyük belirtidir. Bebeğiniz hemen hemen her besini reddetmeye başladıysa; demir eksikliği yaşıyor olabilir. Demir eksikliği olan bebeklerin iştahsızlık sorunu çok yaygındır.
  • Daha önceki hareketlerine kıyaslama yaptığınızda son zamanlarda çok yorgun bir bebeğinizin olduğunu düşünüyorsanız; demir eksikliği meydana gelmiş olabileceğini unutmayın. Bebeklerde en sık dikkat çeken belirti; yorgunluk ve huzursuzluktur.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Bebeklerde Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Minik narin bebeklerinizde yaşanan demir eksikliğini doğal yollarla gidermek mümkün. Ancak yeniden vurgulamak gerekir: Demir eksikliğinin tespit edilmesi ve gerekli tedavinin başlaması için çocuk doktoruna gitmelisiniz. Aşağıda sıraladığımız tavsiyeler ek gıda dönemine geçmiş ve bu gıdalara karşı alerjisi olmayan bebekler için geçerlidir. Her durumda besinleri doktor onayı doğrultusunda tüketiniz.

Doktorunuz size öneriler sunduktan sonra; ancak ve ancak doktorunuz onay verirse evde demir eksikliğini gidermek için şimdi ifade edilen tavsiyeleri deneyebilirsiniz. Aklınızdaki bebeklerde demir eksikliğine ne iyi gelir sorusuna doğal yanıtları bu başlık altında görebilirsiniz.

Doktorunuzdan onay almadan hiçbir besini bebeğinize yedirmeyiniz.

1) Bebek Kıyması

Bebekler demir eksikliği için ne yemeli sorusunun yanıtını merak eden anne ve babalar için bebek kıyması yanıtını verebiliriz. Ayrıca bebekleriniz için hazırlayacağınız ek gıdalara kırmızı etlerin suyunu yaşa uygun şekilde ekleyebilirsiniz.

Dana eti, kuzu eti gibi kırmızı etler, bebeklerde oluşacak demir eksikliğini önlemektedir. Çift çekilmiş kuzu kıymanın sebze pürelerine ve çorbalara eklenmesi, demir deposunu güçlendireceği için alışkanlık haline getirilmesi tavsiye edilir.

bebek kıyması

2) Yumurta Sarısı

1 yaş kontrolü sonrasında bebeğinizde demir eksikliği tespit edilmişse; 1 yaş bebeklerde demir eksikliği nasıl giderilir konusu hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Yumurtanın beyaz kısmı, sarı kısmından daha az demir içerir. Bu nedenle bebeğinize öncelikle yumurta sarısını yedirmelisiniz. Kahvaltıda yumurta sarısını haşlayarak ya da tavada omlet yaparak sunabilirsiniz. Düzenli olarak yumurta sarısı tüketen bebeklerin demir değerleri daha yüksek çıkmaktadır.

İlginizi çekebilir: Yumurta Sarısının Hayrete Düşüren 10 Faydası

yumurta sarısı

3) Mercimek

Bakliyatlar demir açısından zengin besinlerdir. Bu nedenle ek gıdaya geçen bebeklerinize bakliyatları 1 gece suda beklettikten sonra haşlayarak verebilirsiniz. Özellikle mercimek tüketen bebeklerin bağışıklık sistemi tüketmeyenlere göre daha güçlü oluyor.

Kırmızı mercimek ve yeşil mercimek hazırlarken haşlama ve ezme yöntemini deneyebilirsiniz. Et suyunu, haşlanmış mercimekleri öğünlerde bebeğinize sunarak demir deposunu güçlendirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yeşil Mercimek Faydaları, Kalori, Protein ve Besin Değeri

mercimek

4) Nohut

1 ve 2 yaş bebeklerde demir eksikliği nasıl giderilir diyenler bebeklerine bebek humusu hazırlayabilir. Nohut, demir açısından çok zengin bir bakliyattır. B vitaminlerini bebeğinize kazandırmak için nohutlu yemekler yapabilirsiniz.

Ancak nohut yedirirken birkaç noktaya dikkat etmelisiniz. Nohutun çok iyi haşlanması gerekir. Haşlanan nohutlar çatal yardımıyla ezildikten sonra bebeğe verilmelidir. Nohutların kabuklarını da ayıklayabilirsiniz. 8 aydan büyük bebekler için nohut haşlayarak humus yapabilirsiniz. Humus içine evde hazırlanan kemik suyu eklenebilir. Bu şekilde demir eksikliğini iyileştirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Nohut Faydaları – Daha Çok Tüketmek İsteyeceğiniz 7 Süper Özelliği

nohut

5) Karaciğer

Bebeklere demir eksikliğini iyileştirmek için ciğer önerilir. Ancak ciğerin kesinlikle 1 yaş sonrasında tüketilmesi gerekir. 1 yaşından daha küçük bebeklerin ciğer tüketimi, enfeksiyona neden olabileceği için önerilmemektedir.

1 yaşını dolduran bebeklere ise ciğer verilirken temiz ve kaliteli ciğer seçilmesi uygundur. Haşlanan ve çatalla ezilen ciğer etleri demir eksikliğini giderecektir. Demir deposunu doldurmak ve oluşacak hastalıkları önlemek adına ciğer etini sebzeli yemeklerle beraber sunabilirsiniz.

karaciğer

6) Üzüm Pekmezi

Ek gıdaya geçiş yapan ailelerin evinde bulunması gereken besinlerden biri de üzüm pekmezidir. Üzüm pekmezi, demir eksikliğini önler ve bebeklere enerji verir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardım eder.

Peki, üzüm pekmezi bebeklere nasıl verilmelidir? Her sabah kahvaltıda 1 tatlı kaşığı ölçüde sunulabilir. Bebeklere kek, pankek ve kurabiye yaparken de tatlandırıcı olarak üzüm pekmezi eklenebilir.

Tarif için: Şifa Kaynağı Ev Yapımı Üzüm Pekmezi

Şifa Kaynağı Ev Yapımı Üzüm Pekmezi

7) Ceviz

Demir eksikliğine iyi gelen besinlerden bir diğeri de cevizdir. Ceviz B vitamini ve omega yağları açısından çok zengindir. Bebeklerin cevizi doğrudan yutamayacağını hatırlatalım. Cam rendede güzelce ezilen cevizi bebeklerin beslenmesine kullanabilirsiniz.

Yoğurt, muhallebi ve yumurta içinde tüketilen ceviz demir deposunu güçlendirir ve demir eksikliğini önler. Ayrıca ceviz tüketen bebeklerin beyin gelişimi daha sağlıklı olur. Yorgunluk, uykusuzluk gibi problemleri de ceviz sunarak iyileştirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Cevizin Faydaları Nelerdir? Cevizin Tüm Faydaları Bu Yazıda!

ceviz

8) Kuru Dut

Pek çok bebek zaman zaman demir eksikliği ile karşılaşabilir. Bu sorunu çözmek için kuru dut tüketilmesi önerilir. Çiğneme refleksi gelişmiş bebeklere kuru dutu doğrudan verebilirsiniz.

Ancak çok küçük bebeklere özellikle de 6 ay ile 12 ay arasındaki bebeklere verirken çatalla ezmeniz veya suyunu sunmanız önerilir. Kuru dut, demir deposunu dolduran, bebeklere enerji veren, bağırsaklarını çalıştıran bir meyvedir. Kuru dut, bebekler için ara öğün olarak verilebilir.

İlginizi çekebilir: Dut Kurusu Faydaları – Daha Çok Tüketmeniz İçin 12 Süper Neden

kuru dut

9) Tahin

Bebeklerde dikkat çeken demir eksikliğini evde besinlerle iyileştirmek adına öğünlerde tahin kullanılabilir. Tahin, doğal pekmezle ölçülü şekilde verildiğinde kandaki kırmızı hücrelerin ideal orana gelmesine yardım eder.

Ayrıca bebeklere sebzelerden ya da tahıllarda humus benzeri gıdalar hazırlarken 1 tatlı kaşığı tahin eklenerek demir alımına katkıda bulunabilirsiniz. Tahin, bebek beslenmesinde demir ve mineral açısından önemli bir besin olarak yer alır.

İlginizi çekebilir: Tahinin Faydaları Nelerdir?

tahin

10) Ispanak

Demir denildiğinde akıllara ilk gelen sebzelerden biri de ıspanaktır. Özellikle de ek gıdaya geçtikten sonra ıspanak bebekler için çok sağlıklı bir besin olarak hazırlanır.

Ispanakta demir oranı yüksektir. İyi temizlenmiş ve güvenilir yerden temin edilmiş ıspanak sayesinde bebeklere enfes öğünler hazırlanabilir. Ispanaklı yumurta, ıspanak çorbası, ıspanak yemeği ve ıspanaklı krep yemekleri sayesinde bebeklerdeki demir eksikliği giderilebilir.

İlginizi çekebilir: Ispanak Faydaları – Temel Reisi Haklı Çıkaran 10 Süper Özelliği

ıspanak

Bebeklerde Demir Eksikliği Neden Olur?

Demir eksikliği her yaşta yaşanabilir. Ancak yaşamın ilk dönemlerinde temel besinler yeterli düzeyde alınmazsa daha yaygın görülebilir. Bu hastalığı en çok da bebekler ve çocuklar yaşar. Nedenlerine değinecek olursak:

  • Doğum öncesinde, anne karnında demir eksikliği oluşabilir. Eğer bebek oksijensiz kalmışsa, bu hastalığın temeli oluşur.
  • Ek gıdaya geç başlayan bebeklerde de demir eksikliği oluşuyor. Bu nedenle doktorun en uygun gördüğü dönemde ek gıda tadımları başlanmalıdır.
  • Enfeksiyon dönemlerinde demir eksikliği baskın gelebilir. Bu durumunu önlemek adına, enfeksiyon tedavisine doktorla başlayabilirsiniz.
  • Düşük doğum ağırlığında doğan bebekler, anne sütü bakımından yetersiz beslenmişse demir eksikliği oluşur.
  • Prematüre doğumlar demir eksikliği meydana getirebilir. Bu bebeklerin gerekli görüldüğü süre boyunca demir takviyesi alması önerilir.

Ebeveynlerin En Çok Merak Ettiği 2 Konu

Bebeklerde demir eksikliği uykusuzluk yapar mı?

Evet, bebeklerin uyku probleminin ardında demir eksikliği gözlemlenebilir. Bu sorun anne ve babaları tedirgin eder. Düzenli uyuyup beslenen çocuklar daha sağlıklı gelişim gösterir.

Bebeklerde demir eksikliği iştahsızlık yapar mı?

Ana ve ara öğünleri alma konusunda direnen bebeklerin demir değeri ölçülmelidir. Çiğneme, yutma ve ısırma refleksi gelişmemiş olan bebekler iştahsız olabilir. Demir eksikliği iştahı kapatır ve çocukların yetersiz beslenmesine neden olur. Bu nedenle düzenli olarak kan tahlili yapılması değerleri inceleme açısından önemlidir.

bebeklerde demir eksikliği belirtileri

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi

Lohusa Döneminde Sağlıklı Beslenme ve Diyet

Anne Sütünü Artıran Yiyecekler, İçecekler ve Doğal Çözümler

Emziren Anneler Ne Yemeli? Anne ve Bebek İçin Gerekli 14 Besin

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı? Faydalı İpuçları, Tarifler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bebekler İçin Demir Bombası Tarifi

Bebekler İçin Demir Bombası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Demir Tatlısı Tarifi

Demir Tatlısı

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Demir Tatlısı Tarifi

Demir Tatlısı

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Demir Tatlısı Tarifi

Demir Tatlısı

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Demir Dökümde Antrikot Tarifi

Demir Dökümde Antrikot

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri