Sağılan Anne Sütü Nasıl Saklanır?
Anne sütü nasıl saklanır? Çalışan annelerin ve tüm annelerin aklını kurcalayan bir soru olarak dikkat çeker. Emzirme döneminde yaşanan hayat telaşlarından dolayı bazen sütü muhafaza etmek gerekli olacaktır. Annenin iş yaşamında olması veya daha sonra kullanması amacıyla sağdığı sütü en iyi şekilde koruması gereklidir. Korunan süt ise bebeğin gelişimi için en önemli besin kaynağı olmaktadır. Anne sütünün tüm bebekler için en doğal besin olduğunu herkes bilmektedir.
Anne sütü bir bebek için en temiz ve besleyici besin kaynağıdır. Bu nedenle uzmanlar herhangi bir sağlık sorunu olmadıkça annelerin bebeklerini ilk 6 ay emzirmesini tavsiye etmektedir. Emziren anneler ile çocukları arasında duygusal bağ kurulduğu gibi emen bebeklerin kas ve kemik gelişimi daha sağlıklı olmaktadır. Yeni doğan bir bebek için anne sütü hem su ihtiyacını karşılar hem de doyurucu ve besleyici bir seçenektir. Mama vermekten ziyade imkan oldukça anne sütünün verilmesi daha sağlıklı kabul edilmektedir.
UNICEF’in yaptığı açıklamaya göre ilk 6 aylık süre içinde anne sütü alan bebeklerin oranı sadece %1.3 olmaktadır. Bu oran ise oldukça düşüktür. Çok az emen çocuklarda ise beslenme eksikliği ve çeşitli hastalıkların oluşması daha yaygındır. Şimdi sizlere bu yazımızda anne sütünü nasıl saklayacağınıza dair bilgiler hazırladık. Anne sütünün sağımı, saklanması, kullanılması ve ısıtılmasına dair tüm öğrenmeniz gereken bilgiler burada!
En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Anne Sütü Nasıl Sağılır?
Anne sütünün sağılması anne ve bebek açısından önem arz eden bir konudur. Annenin geçici bir süre ile bebeğinden ayrı kaldığı günlerde sütü sağması büyük kolaylık sağlayacaktır. Anne sütünü sağmak için eczanelerde veya medikallerde süt pompa cihazları yer almaktadır. Bu pompalar ile birkaç dakika içinde sütü sağabilirsiniz. Pompalar ise elle çalıştırılan ve otomatik olmak üzere 2 farklı türde satılmaktadır.
Elle Sağılan Süt Pompaları
Ekonomik değeri daha düşük olan bu tür süt pompalarının kullanımı kolaydır. Kullanmak için öncelikle el hijyenine dikkat etmelisiniz. Daha sonra göğüs ucunu da temizlemelisiniz:
- Sütü sağımdan önce meme ucunun bölgesine masaj yapıp kan dolaşımını sağlayın.
- Pompanın ucunu göğüs ucuna yerleştirin ve el cihazını sıkıp bırakın.
- Burada oluşan vakum etkisi ile süt haznesine süt gelecektir.
- Yavaş yavaş hazneyi doldururken sütüm çok az diye stres içinde olmayın.
- Bu cihazlar sütü az miktarda alacaktır.
Otomatik Süt Pompaları
Mekanizmalı olan bu tür pompaları kullanmak için el ve göğüs hijyenine dikkat etmelisiniz.
- Göğüs ucu aparatını göğüs bölgesine yerleştirin ve rahat olduğunuz sağma derecesine göre ayarlayın.
- Yaklaşık 15 dakika içinde süt haznesini doldurabilirsiniz.

Anne Sütü Nasıl Saklanır?
Sağılan anne sütünü saklamak için birçok seçeneğiniz olacaktır. Buzdolabında, dondurucuda ve oda sıcaklığında belirli bir süre anne sütünü koruyabilirsiniz. Bulunduğu ortama göre kullanım süresi de değişecektir. Yeni sağılan anne sütü nasıl saklanır diyorsanız sizlere şöyle ifade edelim:
Anne sütü dolapta nasıl saklanır?
Anne sütünü dolapta saklamak istediğinizde temiz cam veya sert plastik ürünler tercih edebilirsiniz. Bu kapları yalnızca anne sütü için kullanınız. Sütü bu kaplara koyarken mutlaka sağım gününü ve saatini not alacağınız ufak etiketler eklemeyi unutmayın. Bu etiketler işinizi kolaylaştıracaktır. Medikal dükkanlarından veya eczanelerden özel olarak anne sütü saklama poşetleri de alıp bu poşetler içinde sütü muhafaza edebilirsiniz. Unutmayın dolapta en çok 3 gün koruyabilirsiniz.
Anne sütü buzlukta nasıl saklanır?
Anne sütünü saklamak için buzluk bölümünü de tercih edebilirsiniz. -18 derecede olmak koşuluyla en çok 3 ay süre ile sütün ömrünü koruyabilirsiniz. Dondurucu için uygun süt poşetlerini tercih edebilirsiniz. Poşetlerin tamamını süt ile doldurmamalısınız. Donan süt daha katı hale geleceği için poşeti esnetebilir. Dondurucunun orta kısımları sütü saklamak için ideal yer olacaktır.
Anne sütü biberonda nasıl saklanır?
Biberon içindeki anne sütü oda sıcaklığında en fazla 3 saat dayanabilir. 3 saat sonrasında süt ekşimeye başlayacaktır. 19 veya 26 derece aralarında biberon içindeki anne sütünü koruyup bebeğinize verebilirsiniz. Yine de her ihtimale karşı sütü bebeğinize vermeden tadına bakmanızda fayda olacaktır.
Anne sütü poşette nasıl saklanır?
BPA ve BPS maddeleri içermeyen süt saklama poşetlerini tercih edebilirsiniz. Poşet içinde saklanacak sütün miktarı az olmalıdır. Poşetten sızma meydana gelebileceğini unutmayın. Ayrıca poşetin ağzının tamamen güvenli şekilde kapalı olduğundan emin olmalısınız. Poşette yer alan sütü dolap içinde veya dondurucu kısmında saklayabilirsiniz.

Anne Sütü Saklama Süreleri
Her bir damlası çok değerli ve sağlıklı olan anne sütünü saklamak istediğinizde bazı detayları bilmeniz gerekecektir. Sütün bozulmaması için anne sütü saklama süresi hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Eğer süt bozulursa bebeğiniz için tehlikeli hale gelebilir. Bu nedenle etiketli şekilde saklamayı unutmayın. Kullanım zamanına göre sütü oda sıcaklığında veya dolap içinde saklamak isteyebilirsiniz. Bu gibi anlarda aşağıdaki bilgileri mutlaka hatırlamalısınız:
- Oda sıcaklığında, güneş almayan anne sütü: 3 saat
- Buzdolabında anne sütü: 3 gün
- Derin dondurucuda: 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.

Anne Sütü Nasıl Isıtılır?
Farklı ortamlarda sakladığınız sütleri bebeğinize vermek için ısıtmanız gerekecektir. Isıtmadan önce sütü ne zaman sağdığınızı gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. Bazı durumlarda dalgınlıkla sütün kullanma süresini geçirmiş olabilirsiniz. Uygun şartlarda saklanan sütü ısıtmak için şu bilgiler size yardım edebilir:
- Buzdolabındaki sütü ısıtmak için: Buzdolabından alınan anne sütünü musluk altında ılık su ile ılıştırabilirsiniz.
- Dondurucudaki sütü ısıtmak için: Dondurucudan alınan sütü ise bir gece önceden buzdolabı rafına almanız gerekecek. Rafta çözülmeye başlayan sütü yine ılık su dolu bir kap içinde ısıtabilirsiniz. Eğer bu sütü kullanmaktan vazgeçtiyseniz dondurucuya yeniden almamalısınız. Bu sütün ömrü tükenecektir. Aman dikkat diyoruz!
Sütü ısıtmak için doğrudan ateşi veya mikrodalga yöntemini kullanmaktan kaçınmalısınız. Sütün çok sıcak olması değil ılık bir sıcaklıkta olması bebeğiniz için ideal olacaktır. Sıcaklığı kontrol etmek için bir damla sütü bileğinize döküp kontrol edebilirsiniz ya da siz de sütün sıcaklığını almak için birkaç damla içebilirsiniz.

Sağılan Anne Sütü Nasıl Kullanılır?
Çalışan annelerin sütü sağıp saklaması gün içindeki telaşlarında onlara büyük yardımcı olmaktadır. Peki sağılan sütün kullanımı nasıl olmalıdır? Anne sütünü çok sıcakta bekletmeden bebeğe verebilirsiniz. Vermeden önce sütün sıcaklığını kontrol etmenizde fayda olacaktır. Sağdığınız sütü bebeğinizin kullandığı biberona döküp bebeğinizi besleyebilirsiniz. Sütü kullanırken de el hijyenine önem vermenizi yeniden hatırlatmak isteriz.
İlginizi çekebilir: Anne Sütü Faydaları: Bebek Gelişimindeki Önemi

Anne Sütü Ev Dışında Kullanım İçin Nasıl Saklanır?
Anne sütünü evin dışında zaman geçirdiğiniz sürelerde yanınızda saklayabilirsiniz. Bunun için doktorların önerilerine göre hareket ederek sütün besin değerini uygun koşullarda korumak mümkün. Sağılmış anne sütünü iş yerinden eve getirene kadar nasıl saklayacağınızı merak ediyorsanız; işte size birkaç önemli bilgi:
- İş yerinde sağım yaparak eve götürmek için saklayacağınız sütü sağım biberonlarında, buzdolabında beklemiş havluyla beraber 2 saat için koruyabilirsiniz.
- Ofis veya herhangi bir çalışma ortamında, sosyal mekanlarda ısı 25 derecenin üzerine çıktığında sağılmış anne sütünün besin değeri ve yapısı bozulacaktır.
- Bu koşullara uygun olduğunuzda ortalama 3 saat boyunca anne sütünü bebeğinize vermek için saklayabilirsiniz.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.
Emziren Anne Diyeti: Süt Artıran, Zayıflatan Diyet Listesi
Anne Sütünü Artıran Yiyecekler, İçecekler ve Doğal Çözümler
Anason Çayı Bebeklere Verilir mi, Emziren Anneler İçebilir mi?
Emziren Anneler Ne Yemeli? Anne ve Bebek İçin Gerekli 14 Besin
Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Annenin Yediklerinden Beslenir?
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.