Ülkemizde Bezelye Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Ülkemizde ve dünyanın pek çok noktasında tüketilen bezelye, sağlıklı bir bedene sahip olmak için tüketilmesi gereken besinlerden sadece biridir. Diyet lifleri, nişasta, protein ve bolca vitamin içeren bezelye sayesinde çeşitli tarifler lezzetli şekilde hazırlanır. Baklagiller familyasından bir tür olan bezelye, yeşil fasulye gibi ince yeşil kabuklu bir yapıya sahiptir. Fasulyeden farklı olarak kabukların içindeki taneler alınır ve değerlendirilir.
Bezelye, hem çorbalarda hem de yemeklerde kullanılan, salatalara da renk veren faydalı bir besindir. Çocukluk döneminde olduğu gibi yetişkinlik döneminde de tavsiye edilen bezelye, yüksek oranda antioksidan madde de içermektedir. Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan uzak bir yaşam sürmenize yardımcı olur.
Tarım alanında da önemli bir paya sahip olan bezelye, birçok kişi tarafından bahçe ve arazilerde yetiştirilmektedir. Eğer aklınızdan bezelye nasıl yetiştirilir sorusu geçiyorsa; bu satırlarda merak ettiğiniz birçok bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz. Ekim yönteminden hasat zamanına kadar bezelyeyi tanımak isterseniz; yazımızı sonuna kadar okumanız tavsiye edilir.

Bezelye Hangi Mevsimde Yetişir?
Bezelye tarımı yapmak için bezelye hangi mevsimde yetişir konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir. Doğru zamanda doğru işlemler yapıldığı takdirde ekilen bezelyeden yüksek verim alınabilir. Bunun için bölgelere göre en uygun zaman ayarlanmalıdır. Genellikle bezelyeler yaz günlerinde tezgahlara çıkar; bezelye yaz sebzesidir.
Yazın ortaya çıkan bezelyenin bir de büyüme ve olgunlaşma dönemi vardır elbette. Bunun için ilkbaharda ekilen bezelyeleri hasat etmek için yaklaşık 3-4 ay beklemek gerekir. Eğer sonbaharda ekilen bezelyeleri toplamak isterseniz; yetişme süresi daha uzun olacaktır. Ortalama 8 aylık süre içinde yetişmesini tamamlar ve yaz aylarında tezgahlarda kendini gösterir.
Özetle:
- İlkbaharda hasadı yapılacak bezelyeler sonbaharda yani ekim, kasım ve aralık aylarında,
- Yazın hasadı yapılacak bezelyeler ise ilkbahar aylarında yani mart, nisan ve mayısta ekilir.

Bezelye Ne Zaman Ekilir?
Yaz aylarında pazar tezgahlarında dört gözle aranan bezelye, en uygun ekim döneminde toprağa ekilmelidir. Bezelye ne zaman ekilir diye merak edenlere şöyle bir süreçten bahsedebiliriz: Bezelyenin erkenci-yarı erkenci ve geççi çeşitleri vardır. Eğer erkenci bezelye ekmek isterseniz; şubat başından mart ayının 15. gününe kadar süreniz vardır.
Mart ayından nisan başına kadar yarı erkenci bezelyeleri kolayca toprağa ekebilirsiniz. Bu tür bezelyeleri bahar döneminde ekmek mevsimden daha çok faydalanmanıza yardım edebilir. Bezelyenin sıcaklara dayanabilen türlerini ise nisan ayının sonuna doğru ekebilirsiniz.
Bezelyenin bir de geççi sonbahar çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşit daha ılıman iklimlerde yetişmektedir. Ekim için en doğru dönem ise kasım ayı ile aralık ayının günleridir. Kışı sert geçen konumlarda erkenci bezelye ekimi önerilir. Özetlemek gerekirse; bezelye ekim zamanı şehirlerin hava şartlarına ve iklimlerine göre değişmektedir.

Bezelye Nasıl Ekilir?
Tarıma başlamak isteyenler, baklagillerden olan bezelye ile ilk adımı atabilir. Eğer bezelye ekip toplamak isterseniz; bezelye nasıl ekilir konusunda bilinmesi gerekenlere aşina olmanız önerilir. Zorluk çekmemeniz adına; size bazı bezelye ekim tüyolarından bahsetmek istiyoruz. Bu bilgiler üretiminize ve veriminize destek olabilir.
Bezelyeyi doğru toprağa ekmek önemlidir. Bunun için humuslu, kireç oranı ortalama, killi ve pH değeri 5.5 ile 6.7 arasında olan topraklara ekim yapılmalıdır. Ekilecek toprağın buzlu ya da donmuş olmaması da mühimdir. Yetişecek konumun -5 sıcaklığın altına düşmemesi gerekir. Çok soğuk topraklarda ekilen bezelye fideden donabilir.
Kaliteli bezelye tohumu ile ekim yapılır. Ekilecek toprakta tohum önce çimlenir, fide haline gelir. Ardından bezelye fidesi büyür ve öngörülen sürede bezelye vermek için dallarını birçok yönde geliştirir.
- İlk fideleme yapacaksanız; tohumlar çimlendirme başlamadan önce suda bekletilmelidir.
- Çimlenen tohumlar torf ve toprak karışımına 4 cm derinliğe ekilir.
- Tohumların üzeri bu karışımla kapatıldıktan sonra sprey ile nemlendirilir.
- Toprağın çimlenmesi için isterseniz şeffaf, geçirgen bir örtü serebilirsiniz.
- Ortalama 10 gün sonunda tohum filizlenecektir.
- Ardından dilediğiniz geniş araziye fideyi dikebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Bezelye Kaç Kalori? Besin Değeri

Bezelye Hangi İklimde Yetişir?
Türkiye’nin pek çok noktasında bezelye yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak bezelye en çok hangi iklimi sever diyorsanız; serin iklimlere daha kolay uyum sağladığını ifade edebiliriz. Yağışı gören, yıl boyunca nemli kalan, serin hava akışının olduğu iklimler bezelye tarımı için idealdir. Günlük ortalama sıcaklığın 15-21 derece olması beklenir.
İklime bağlı olarak bezelye hangi ayda ekilir sorusunun yanıtları da çoğalacaktır:
- Şubat başından 15 Mart’a kadar erkenci – yarı erkenci bezelyeler,
- Marttan nisan başına kadar yarı erkenci ve geççi bezelyeler,
- 15 Nisan sonrası sıcağa dayanıklı bezelyeler,
- Kasım – aralık ayları içerisinde de sonbahar bezelyeleri ekilebilir.
İlginizi çekebilir: Videolu Resimli: Bezelye Nasıl Ayıklanır, Saklanır?

Bezelye En Çok Hangi İlde Yetişir?
Geniş bir lezzet haritasına sahip olan Türkiye’de bezelye de çok sık yetiştirilmektedir. Hatta bezelye zamanı geldiğinde birçok kişi özellikle yetiştirilen bölgelerden bezelye temin etmek ister.
İzmir, Bursa, Adana, Hatay, Balıkesir bezelye yetiştiriciliği konusunda öncü şehirlerdendir. İklim ve toprak yapısının uygun olması nedeniyle adı geçen illerde çok fazla bezelye yetiştirilmektedir.
Ülkemizde birçok şehirde, köyde ve kırsal alanlarda bezelye yetiştiriciliği yapılıyor olsa da buradan elde edilen ürünler üreticiye ancak yetmektedir. Geniş çaplı bezelye tarımı Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi içinde dikkat çeker.
Bezelye Sebze mi Meyve mi?
Gıda alanında içinde tohum olan her besinin meyve olduğu ifade edilir. Baklagillerden bir tür olan bezelye de içinde kendi tohumunu barındırır. Bu nedenle bezelye sebze mi meyve sorusunun yanıtı; meyvedir. Çünkü bezelyenin içinde tohum vardır. Bu tohumdan sonraki süreçlerde bezelye yetiştirmek mümkündür.
Bezelye Ne Zaman Alınır?
En taze bezelyeleri alıp kışlık hazırlıkları yapmak isterseniz nisan ve mayıs ayını tercih edebilirsiniz.
Ekilen Bezelye Su İster mi?
Eğer bezelyenin yetiştiği bölge ılıman ve yağışlıysa çok fazla sulamaya gerek yoktur. Ancak kurak ve suyun az olduğu konumlarda zaman zaman bezelyeleri sulamak verimi artıracaktır. Su gören bezelyeler, daha iri ve lezzetli ürün verebilir.
İlginizi çekebilir: Bezelyenin Sizi Hayrete Düşürecek 8 Faydası

Türkiye’de En Çok Fındık Nerede Yetişir?
Karnabahar Hangi Mevsimde, Nasıl Yetişir?
Armut Hangi Mevsimde Yetişir, Ne Zaman Çıkar?
Türkiye’de Üzüm En Çok Nerede Yetişir, Nasıl Üretilir?
Ayva Hangi Mevsimde Yetişir? Ne Zaman Toplanır, Yenir?
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.