Karnabahar Hangi Mevsimde, Nasıl Yetişir?

Karnabahar Hangi Mevsimde, Nasıl Yetişir? Tarifi

Ülkemizde Karnabahar Üretimi Nasıl Yapılır?

Kış geldiğinde sofralarda sık sık yer alan karnabahar, sağlıklı bir bedene sahip olmak için tüketilmesi önerilen sebzelerden biridir. Karnabahar kullanarak birbirinden lezzetli ve sağlıklı tarifler hazırlanmaktadır. Üstelik haşlanması kısa sürede gerçekleştiği için zahmetsiz ve lezzetli yemekler elde edilebilir. Zayıflamak isteyenler, hafif ve doyurucu bir öğün hazırlamayı düşünenler sonbahar ve kış aylarında karnabaharı çok sık kullanır.

Vitamin bakımından zengin bir sebze olan karnabahar, geniş ve büyük yeşil yapraklar arasında yetişmektedir. Turpgiller familyasından bir türdür ve vücudun ihtiyaç duyduğu fosforu belirli bir oranda karşılar. Fosforun hem çocukluk hem de yetişkinlik dönemindeki önemini duyanlar karnabahar tüketmenin yolları ararlar.

Tarımla uğraşanlar karnabahar hangi mevsimde yetişir sorusunu çok merak ederler. Çünkü verimli bir hasat dönemi için karnabahar mevsimi iyi ayarlanmalıdır. Tohumun ekilmesi, bakım süreçleri ve hasat zamanı hakkında detaylı bilgilere sahip olmak isterseniz; karnabahar yetiştiriciliği için rehber olacak bilgileri bu satırlarda bulabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Karnabaharın Yanına Çok Yakışacak 12 Tarif

karnabahar nerede yetişir

Karnabahar Hangi Mevsimde Yetişir?

Ekim dikim zamanı iklime ve coğrafyaya göre değişebilir; ancak yaygın olarak karnabahar tohum ekimi nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında yapılır.

Sonbaharın sonlarına doğru market ve pazar tezgahlarında kendini gösteren karnabahar, ilkbahar ayından sonbahar ayına kadar büyümesini tamamlar. Sonbaharın son zamanlarına geldiğinizde, karnabaharların olgunlaştığını görebilirsiniz.

Büyüme ve olgunlaşma döneminde hem güneşi hem de serinliği sevdiği için ancak kış başına doğru yetişmesini tamamlar. Karnabaharın büyüme mevsimi ilkbahar – sonbahar; tüketim mevsimi kış olarak ifade edilir.

Kış sebzesi olarak bilinse de karnabahar don olaylarına karşı dayanıksızdır. Çok düşük sıcaklıkta ve güneş eksikliğinde kalitesi düşer. Aynı oranda yüksek sıcaklık ve kuraklık da bu sebzenin verimini etkiler. Karnabahar yetiştiriciliği için en uygun sıcaklık 14-20 derece arasıdır.

İlginizi çekebilir: Karnabahar Faydaları ve Besin Değerleri, Zayıflatır Mı?

karnabahar yetiştiriciliği

Karnabahar Nasıl Yetiştirilir?

Üretime geçmeden önce karnabahar ne zaman ekilir, nasıl toplanır hangi toprağa uyum sağlar gibi konularda bilgi sahibi olmanız gerekir. Sizlere soru işaretlerini gideren bilgileri bu başlık altında vereceğiz. Karnabaharın yetişmesi için gerekli olan koşullar şöyle anlatılır:

Dikim Zamanı

Karnabaharı tohumdan filizlendirip fide halinde toprağa aktarmanız önemlidir. Bunun için fide haline gelen tohum, ancak ortalama 7 hafta sonra toprağa ekilmeye uygundur. Tek ya da ikili sıralı masuralar üzerinde dikim yapabilirsiniz. Dikim zamanında bölgenin ortalama 15 derece sıcaklıkta olmasına dikkat edebilirsiniz. Fidelerin canlı kalması için ılık hava şart olacaktır.

Toprak Seçimi

Karnabahar fidelerinin ekileceği toprağın 1 ay öncesinden sürülmesine ve havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Toprak seçimi konusunda üreticiyi yormayan bir sebzedir. Çünkü karnabahar her türlü toprakta kolayca yetişebilir. Geniş arazi ya da bahçede kolayca karnabahar yetiştirmek için toprağın mineral oranının yüksek olmasına dikkat edebilirsiniz. Çok yağış alan bölgelerde drenajın yüksek olması, karnabaharın sağlıklı şekilde büyümesine yardım edecektir.

Gübreleme

Karnabahar yetişme döneminde gübre alırsa daha fazla ürün verebilir. Gübrenin toprak analizine en uygun şekilde verilmesine dikkat edilmesi gerekir. Ekimden sonra ve hasattan önce gübreleme yapılırsa daha yüksek verim alınabilir. Bunun için toprağın yapısına uygun gübre türü seçilir ve 2 defa olacak şekilde gübreleme yapılabilir.

Fideleme

Karnabahar toprağa aktarılmadan önce fideleme yöntemiyle büyütülür. Fideleme tekniği için tohumların ılık ve soğuk yastıklarda bekletilmesi önerilir. Nisan ile temmuz ayı aralığında tohumlar yastıklara serpme ya da sıralı şekilde bekletilir. Büyüyen fidelerin ortalama 10 cm aralıklarla araziye ekilmesi önemli bir detaydır.

Hasat Zamanı

Karnabaharın ekildiği bölgenin iklimine göre hasat zamanı ve süresi değişecektir. Eğer toprakta olgunlaşan karnabaharlar çoğaldıysa; etli taç yaprakların çürümeden hasat edilmesi gerekir. Olgunlaşan karnabaharlar yaklaşık 4 hafta içinde hasat edilip depolara gönderilmesi gerekir. Olgunlaşan karnabahar, hasat zamanını geçirdiği takdirde çürüme ve kararma oluşturabilir.

Sulama

Karnabahar suyu seven bir sebzedir. Nerede olursa olsun düzenli sulama ister. Toprağın çürümesine izin vermeden nemli kalacak şekilde sulama yapılması önerilir. Sulama yaparken dikkat edilmesi gerekir çünkü 3 gün su altında kalan ürünler kısa sürede çürümeye başlar.

Karnabahar Nerede Yetişir?

Dünya genelinde karnabahar tarımı yapan ülkelerin sayısı epey fazla. Ancak bazı ülkeler vardır ki üretimde ilk sıralarda dikkat çeker. Çin, Hindistan ve Amerika; karnabahar tarımında öncü ülkelerdendir. Karnabaharın anavatanı Akdeniz ülkeleridir. İklimden ötürü Akdeniz ülkelerinde kolayca yetişmektedir.

Karnabahar tarımında öncü isimlerden biri de Türkiye’dir. Listede 7. sırada olan ülkemiz, toprak ve iklim uygunluğu sayesinde karnabahar tarımını büyük bir oranda sahiplenir. Türkiye’de Amasya, Samsun, Adana, Mersin, Bursa, Konya ve Tekirdağ verimli arazilerinde karnabahar tarımına yer vermiştir.

İlginizi çekebilir: Resimli Videolu: Karnabahar Nasıl Temizlenir, Kesilir?

karnabahar üretimi

Karnabahar Çeşitleri

Karnabaharın çeşitleri, yapısındaki pigmentlerden dolayı farklıdır. Renk ve yapısal farklılık gösteren karnabaharlar, mutfakta birçok yemekte kullanılır.

  • Beyaz karnabaharlar; ülkemizde de sık sık yetiştirilen ve tüketilen bir türdür.
  • Mor karnabahar ise antioksidan bakımından çok zengin bir türdür. Yumuşak ve hafif bir lezzete sahiptir.
  • Turuncu karnabahar, piştikçe rengini koyulaştırır.
  • Yeşil karnabahar, görenlere brokoliyi anımsatır. Yabani karnabahar türüdür. Amerika ve Avrupa ülkelerinde ticari amaçla yetiştirilmektedir.

Karnabahar Güneşi Sever mi?

Ilıman iklimlerde kolayca yetişebilen karnabahar, güneşi kurak olmayacak şekilde sever. Güneşli ancak serin esen havalarda daha yüksek verim alınabilir.

Karnabahar Neden Sararır?

Zaman zaman karnabaharın üzerinde oluşan sararma, oksidasyondan dolayı oluşur. Bu duruma neden olan yüksek ışık, yüksek sıcaklık ve fazla nemdir.

İlginizi çekebilir: Karnabahar Yemekleri: Sağlıklı ve Leziz 26 Tarif

karnabahar hasadı

Türkiye’de En Çok Fındık Nerede Yetişir?

Türkiye’de Pamuk En Çok Nerede Yetişir?

Armut Hangi Mevsimde Yetişir, Ne Zaman Çıkar?

Türkiye’de Üzüm En Çok Nerede Yetişir, Nasıl Üretilir?

Ayva Hangi Mevsimde Yetişir? Ne Zaman Toplanır, Yenir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karnabahar Kızartması Nasıl Yapılır?

Karnabahar Kızartması Nasıl Yapılır?

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Karnabahar Köftesi Nasıl Yapılır?

Karnabahar Köftesi Nasıl Yapılır?

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Karnabahar Yemeği Nasıl Yapılır?

Karnabahar Yemeği Nasıl Yapılır?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Karnabahar Salatası Nasıl Yapılır?

Karnabahar Salatası Nasıl Yapılır?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Mevsim Salatası Tarifi

Mevsim Salatası

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Mevsim Salatası Tarifi

Mevsim Salatası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Mevsim Salatası Tarifi

Mevsim Salatası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri