Ülkemizde Karnabahar Üretimi Nasıl Yapılır?
Kış geldiğinde sofralarda sık sık yer alan karnabahar, sağlıklı bir bedene sahip olmak için tüketilmesi önerilen sebzelerden biridir. Karnabahar kullanarak birbirinden lezzetli ve sağlıklı tarifler hazırlanmaktadır. Üstelik haşlanması kısa sürede gerçekleştiği için zahmetsiz ve lezzetli yemekler elde edilebilir. Zayıflamak isteyenler, hafif ve doyurucu bir öğün hazırlamayı düşünenler sonbahar ve kış aylarında karnabaharı çok sık kullanır.
Vitamin bakımından zengin bir sebze olan karnabahar, geniş ve büyük yeşil yapraklar arasında yetişmektedir. Turpgiller familyasından bir türdür ve vücudun ihtiyaç duyduğu fosforu belirli bir oranda karşılar. Fosforun hem çocukluk hem de yetişkinlik dönemindeki önemini duyanlar karnabahar tüketmenin yolları ararlar.
Tarımla uğraşanlar karnabahar hangi mevsimde yetişir sorusunu çok merak ederler. Çünkü verimli bir hasat dönemi için karnabahar mevsimi iyi ayarlanmalıdır. Tohumun ekilmesi, bakım süreçleri ve hasat zamanı hakkında detaylı bilgilere sahip olmak isterseniz; karnabahar yetiştiriciliği için rehber olacak bilgileri bu satırlarda bulabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Karnabaharın Yanına Çok Yakışacak 12 Tarif
Karnabahar Hangi Mevsimde Yetişir?
Ekim dikim zamanı iklime ve coğrafyaya göre değişebilir; ancak yaygın olarak karnabahar tohum ekimi nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında yapılır.
Sonbaharın sonlarına doğru market ve pazar tezgahlarında kendini gösteren karnabahar, ilkbahar ayından sonbahar ayına kadar büyümesini tamamlar. Sonbaharın son zamanlarına geldiğinizde, karnabaharların olgunlaştığını görebilirsiniz.
Büyüme ve olgunlaşma döneminde hem güneşi hem de serinliği sevdiği için ancak kış başına doğru yetişmesini tamamlar. Karnabaharın büyüme mevsimi ilkbahar – sonbahar; tüketim mevsimi kış olarak ifade edilir.
Kış sebzesi olarak bilinse de karnabahar don olaylarına karşı dayanıksızdır. Çok düşük sıcaklıkta ve güneş eksikliğinde kalitesi düşer. Aynı oranda yüksek sıcaklık ve kuraklık da bu sebzenin verimini etkiler. Karnabahar yetiştiriciliği için en uygun sıcaklık 14-20 derece arasıdır.
İlginizi çekebilir: Karnabahar Faydaları ve Besin Değerleri, Zayıflatır Mı?
Karnabahar Nasıl Yetiştirilir?
Üretime geçmeden önce karnabahar ne zaman ekilir, nasıl toplanır hangi toprağa uyum sağlar gibi konularda bilgi sahibi olmanız gerekir. Sizlere soru işaretlerini gideren bilgileri bu başlık altında vereceğiz. Karnabaharın yetişmesi için gerekli olan koşullar şöyle anlatılır:
Dikim Zamanı
Karnabaharı tohumdan filizlendirip fide halinde toprağa aktarmanız önemlidir. Bunun için fide haline gelen tohum, ancak ortalama 7 hafta sonra toprağa ekilmeye uygundur. Tek ya da ikili sıralı masuralar üzerinde dikim yapabilirsiniz. Dikim zamanında bölgenin ortalama 15 derece sıcaklıkta olmasına dikkat edebilirsiniz. Fidelerin canlı kalması için ılık hava şart olacaktır.
Toprak Seçimi
Karnabahar fidelerinin ekileceği toprağın 1 ay öncesinden sürülmesine ve havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Toprak seçimi konusunda üreticiyi yormayan bir sebzedir. Çünkü karnabahar her türlü toprakta kolayca yetişebilir. Geniş arazi ya da bahçede kolayca karnabahar yetiştirmek için toprağın mineral oranının yüksek olmasına dikkat edebilirsiniz. Çok yağış alan bölgelerde drenajın yüksek olması, karnabaharın sağlıklı şekilde büyümesine yardım edecektir.
Gübreleme
Karnabahar yetişme döneminde gübre alırsa daha fazla ürün verebilir. Gübrenin toprak analizine en uygun şekilde verilmesine dikkat edilmesi gerekir. Ekimden sonra ve hasattan önce gübreleme yapılırsa daha yüksek verim alınabilir. Bunun için toprağın yapısına uygun gübre türü seçilir ve 2 defa olacak şekilde gübreleme yapılabilir.
Fideleme
Karnabahar toprağa aktarılmadan önce fideleme yöntemiyle büyütülür. Fideleme tekniği için tohumların ılık ve soğuk yastıklarda bekletilmesi önerilir. Nisan ile temmuz ayı aralığında tohumlar yastıklara serpme ya da sıralı şekilde bekletilir. Büyüyen fidelerin ortalama 10 cm aralıklarla araziye ekilmesi önemli bir detaydır.
Hasat Zamanı
Karnabaharın ekildiği bölgenin iklimine göre hasat zamanı ve süresi değişecektir. Eğer toprakta olgunlaşan karnabaharlar çoğaldıysa; etli taç yaprakların çürümeden hasat edilmesi gerekir. Olgunlaşan karnabaharlar yaklaşık 4 hafta içinde hasat edilip depolara gönderilmesi gerekir. Olgunlaşan karnabahar, hasat zamanını geçirdiği takdirde çürüme ve kararma oluşturabilir.
Sulama
Karnabahar suyu seven bir sebzedir. Nerede olursa olsun düzenli sulama ister. Toprağın çürümesine izin vermeden nemli kalacak şekilde sulama yapılması önerilir. Sulama yaparken dikkat edilmesi gerekir çünkü 3 gün su altında kalan ürünler kısa sürede çürümeye başlar.
Karnabahar Nerede Yetişir?
Dünya genelinde karnabahar tarımı yapan ülkelerin sayısı epey fazla. Ancak bazı ülkeler vardır ki üretimde ilk sıralarda dikkat çeker. Çin, Hindistan ve Amerika; karnabahar tarımında öncü ülkelerdendir. Karnabaharın anavatanı Akdeniz ülkeleridir. İklimden ötürü Akdeniz ülkelerinde kolayca yetişmektedir.
Karnabahar tarımında öncü isimlerden biri de Türkiye’dir. Listede 7. sırada olan ülkemiz, toprak ve iklim uygunluğu sayesinde karnabahar tarımını büyük bir oranda sahiplenir. Türkiye’de Amasya, Samsun, Adana, Mersin, Bursa, Konya ve Tekirdağ verimli arazilerinde karnabahar tarımına yer vermiştir.
İlginizi çekebilir: Resimli Videolu: Karnabahar Nasıl Temizlenir, Kesilir?
Karnabahar Çeşitleri
Karnabaharın çeşitleri, yapısındaki pigmentlerden dolayı farklıdır. Renk ve yapısal farklılık gösteren karnabaharlar, mutfakta birçok yemekte kullanılır.
- Beyaz karnabaharlar; ülkemizde de sık sık yetiştirilen ve tüketilen bir türdür.
- Mor karnabahar ise antioksidan bakımından çok zengin bir türdür. Yumuşak ve hafif bir lezzete sahiptir.
- Turuncu karnabahar, piştikçe rengini koyulaştırır.
- Yeşil karnabahar, görenlere brokoliyi anımsatır. Yabani karnabahar türüdür. Amerika ve Avrupa ülkelerinde ticari amaçla yetiştirilmektedir.
Karnabahar Güneşi Sever mi?
Ilıman iklimlerde kolayca yetişebilen karnabahar, güneşi kurak olmayacak şekilde sever. Güneşli ancak serin esen havalarda daha yüksek verim alınabilir.
Karnabahar Neden Sararır?
Zaman zaman karnabaharın üzerinde oluşan sararma, oksidasyondan dolayı oluşur. Bu duruma neden olan yüksek ışık, yüksek sıcaklık ve fazla nemdir.
İlginizi çekebilir: Karnabahar Yemekleri: Sağlıklı ve Leziz 26 Tarif
Türkiye’de En Çok Fındık Nerede Yetişir?
Türkiye’de Pamuk En Çok Nerede Yetişir?
Armut Hangi Mevsimde Yetişir, Ne Zaman Çıkar?
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.