Bozanın Faydaları, Tarihçesi ve İçeriğindeki Vitaminler

Bozanın Faydaları, Tarihçesi ve İçeriğindeki Vitaminler Tarifi

Bozayı Yalnızca Kış İçeceği Olmaktan Çıkaracak Faydalı İpuçları

Geleneksel bir Türk içeceği olan boza, zengin besin değeri ve kendine özgü lezzetiyle çok sevilir. Sağlığa faydaları olan bu içecek; darı, mısır veya bulgurla hazırlanır. Kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Eskiden kış geceleri sokaklarda boza satıcıları dolaşır, müdavimleri de hemen alırdı.

Tarihi geçmişi 8 – 9 bin yıl öncesine, Mezopotamya’ya kadar dayanan boza, Osmanlı döneminde sıkça tüketilen bir içecek olmuştur. Osmanlılarda “bozahane” adı verilen yerlerde üretilen içecek; sonraları Ortadoğu, Orta Asya, Balkan ve Afrika ülkelerinde de üretilip çok sevilerek tüketilmiştir. O dönemlerde boza, pekmez, tarçın, karanfil, zencefil ve Hindistan cevizi eklenerek içilirmiş. Şimdilerde ise tarçın ve sarı leblebiyle içilir.

Bozanın kendine özgü tadı, kıvamı ve aroması, yapıldığı ham maddelerin özelliklerine göre farklılık gösterir. Avrupa’da üretilen boza ile Asya’da ya da Türkiye’de üretilen boza aynı lezzette olmaz. Fermente olarak hazırlanan boza, ilk mayalandığı anda daha tatlı olurken bekledikçe ekşimeye başlar. Bozanın faydası, mayalı bir içecek olmasından kaynaklanır. Mayalanma ile elde edilen boza, sindirim sistemi için yararlı bakterileri de içinde barındırır.

Bozanın faydaları hakkında öğrenmek istediğiniz tüm ayrıntıları bu yazıda bulabilirsiniz.

boza

Bozanın Cilde Faydaları Nelerdir?

Boza cilt sağlığı ve güzelliği için faydalı bir içecektir. Cildinize uygulayacağınız boza maskesi sayesinde harika bir cilt bakımı yapabilirsiniz. Bozanın bileşiminde bulunan B12 vitamini ve diğer mineraller, cilt sağlığı gibi saç sağlığı için de çok yararlıdır. Kuru ciltlerin nemlenmesini sağlar. Bozanın cildi yumuşatma özelliği vardır ve kuru ciltler için çok faydalıdır. Ayrıca kuru ciltlerde döküntü oluşmasını önler. Cilde sağlıklı ve canlı bir görünüm verir.

  • Boza maskesi, deri altına kadar nüfuz ederek ciltteki renk bozukluklarını (leke) dengeler.
  • Ciltteki yeni ve eski lekeleri kısa zamanda yok eder.
  • Matlaşmış ve sağlıksız cildi tedavi eder. Cildinize parlaklık ve canlılık verir.
  • Cildin daha gergin ve diri olmasına yardımcı olur.

Cilt lekelerini ortadan kaldıran boza maskesi şöyle yapılır:

  • 1 tatlı kaşığı boza
  • 1 tatlı kaşığı yulaf unu veya arpa unu

Bozayı ve kullanacağınız unu, bir fincanın içinde iyice karıştırın. Sonra bu karışımı cildinize masaj yaparak özellikle lekelerin üzerine uygulayın. 15 – 20 dakika beklettikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Sonra da bir nemlendirici sürün. Bu maskeyi hafta da 2 kez uygulayabilirsiniz.

boza

Hamilelikte Bozanın Faydaları Nelerdir?

Gebelikte bozanın faydaları olduğu ve doktorlar tarafından önerildiği bilinir. Boza hamileler için yararlı bir besin maddesidir. Çünkü içeriğinde; A, B1, B2 ve E vitaminlerini ile kalsiyum, demir, sodyum, fosfor minerallerini barındırır. Bunlar ise anne adayının sütünü artıran, onun bağışıklık sistemini güçlendiren unsurlardır.

Hamilelik ve emzirme döneminde çok fazla olmamak kaydıyla boza tüketmek faydalıdır. Grip ve benzeri enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi, nekahet dönemlerinin sağlıklı olarak geçirilmesi konusunda faydalıdır. Ayrıca bebeğin güçlü bir kemik yapısının oluşmasına katkı sağlar. Annenin kemik sağlığını da korur. Çünkü bozanın kemik erimesini önleme özelliği vardır.

Boza probiyotik zengini bir içecek olduğu için sindirim sistemi, mide yanması ve gaz şikayetlerine karşı çok faydalıdır. Bunların yanı sıra enerji verici bir besin kaynağıdır. Zengin miktarda B vitamini içerdiği için hamileler tarafından düzenli olarak tüketilirse enerji verir. Doğum öncesi ve sonrasında oluşacak güç kayıplarını engeller. Bu nedenlerden dolayı hamilelerin ve emziren annelerin boza içmeleri tavsiye edilir.

boza faydaları

Bozanın Faydaları Öksürük İçin Etkili Mi?

Bozanın faydaları öksürük için oldukça etkilidir. Öksürüğü keser. Çocukların ve yetişkinlerin yaşadığı soğuk algınlığı, grip ve benzeri solunum yolları hastalıklarında oluşan öksürük krizleri için bozadan faydalanmak mümkündür.

Çoğunlukla kış aylarında yaşanan alt ve üst solunum yolları hastalıkları, şiddetli öksürük nöbetlerine yol açmaktadır. Önce bir uzman doktora giderek kontrol yaptırmalısınız. Daha sonra doktorun önerdiği tedavilere ek olarak boza da tüketilebilirsiniz. Bozanın bileşiminde bulunan vitaminler ve mineraller, bağışıklık sistemini güçlendiren yapıya sahiptir. Boza mayalı bir içecek olduğu için bazı bakterilerle savaşabilmektedir. Kış aylarında abartıya kaçmadan düzenli olarak tüketilirse çocukların ve yetişkinlerin bronşlarının rahatlamasına ve balgam çıkartmalarına faydalı olabilmektedir.

Solunum yollarını temizleyerek nefes almayı kolaylaştırır. Özellikle hastalık sırasında içilen boza, bedene tazeleyici güç sunar. Enerji vererek vücudu güçlendirir. Hastalığın daha kolay atlatılmasına yardımcı olur.

bozanın faydaları

Bozanın Faydaları Cinsel Yaşam

Bozanın erkeklere faydaları kadınlara ve çocuklara olan faydaları kadar önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren, stresi azaltan ve enerji veren boza; erkeklerin cinsel yaşamlarına da katkı sağlar.

Afrodizyak etkisine sahiptir. Çünkü boza, içerisindeki vitaminler ve mineraller nedeniyle çoğunlukla sporcular tarafından tercih edilen güçlü bir enerji içeceğidir. B grubu vitaminleri içeriyor olması nedeniyle sinir sistemini rahatlatır ve stresi alır. Ayrıca zihinsel yorgunluğu da giderir. E vitamini içeriyor olması cinsel güç üzerinde faydalı olmasına katkı sağlar. E vitamini cinsel yaşamda canlandırıcı etkiye sahiptir.

leblebi

Bozanın Faydaları İbrahim Saraçoğlu Görüşleri

Profesör İbrahim Saraçoğlu’nun bozanın faydaları hakkındaki görüşleri şu bilgileri içermektedir:

  • Zengin besin değeri, bol kalorisi ve içerdiği vitaminler açısından tam bir enerji içeceğidir. Sporcular, hamile ve emziren kadınlar, güç gerektiren işlerde çalışanlar tarafından tüketilmelidir.
  • Anne sütünü artıran boza; doğum sonrasında ya da grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların ardından tüketilirse vücudun kendisini toplamasına yardım eder. Vücut direncini artırarak hastalıklara karşı korur.
  • Doğal mayalanmış bir içecek olduğu için midedeki yanmaları giderir, hazmı kolaylaştırır. Bağırsaklardaki zararlı bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur.
  • İçerdiği B grubu vitaminler, zihinsel aktiviteleri güçlendirir. Zihin ve beden yorgunluğunu alır. Daha iyi düşünmeyi sağlar. Sinir sistemini güçlendirir.
  • Soğuk alma sonucunda oluşan boğaz enfeksiyonları ile öksürüğün tedavi edilmesinde kullanılır.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı faydalıdır. Kanserojen maddelerin vücuda zarar vermesine engel olabilir. İçerdiği yağ oranı sıfıra yakın olduğu için sağlıklıdır.

boza öksürük

Bozanın Zararları ve Yan Etkileri

Bozanın faydaları ve zararları hakkında ayrıntılı bilgiler sunulan bu yazıda sıra bozanın zararlarını anlatmaya geldi. Aslında doğal gıda ürünlerinden fermantasyon yöntemiyle elde edilen bozanın, herhangi bir zararı yoktur. Sadece bazı yan etkileri olabilir. Çok tüketilmesi doğru değildir. Boza darı, mısır veya bulgurla yapıldığı için bu besin maddelerine alerjisi olanalar tarafından tüketilmesi durumunda istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Bozanın faydaları ya da zararları hakkında yapılmış geniş kapsamlı bilimsel çalışmalar yoktur. Türkiye’de TÜBİTAK tarafından yapılan sınırlı bir araştırma çalışması mevcuttur. Araştırma sonucu, bozanın güvenli bir içecek olduğunu göstermiştir.

Her besin ürünün olduğu gibi bozanın da aşırı tüketimi sonucunda bazı yan etkiler oluşmaktadır. Çok tüketildiğinde midede şişkinlik ve bağırsaklarda gaz sorunu yaşanır. Günde en fazla 2 bardak tüketilmesi uygun kullanım şekli olarak önerilir. Mayalanma sırasında oluşan asitler, insan sağlığına faydalı olmakla birlikte aşırı tüketildiğinde vücuttaki asit oranını artırmaktadır. Fazla asit nedeniyle bağırsak hareketleri de artacağı için ishal oluşumuna neden olabilmektedir.

Boza evde kolayca hazırlanabilecek bir içecektir. En doğal ve sağlıklı ürünlerden hazırlayacağınız bozayı, sizler ve çocuklarınız keyifle içebilirsiniz. Aşırıya kaçmadan tüketilen bu içecek, insan sağlığına faydalıdır.

Boza Nasıl Yapılır? Neden Yapılır? Nasıl İçilir? Ev Yapımı Boza Tarifi

Boza Kaç Kalori? Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Diyette İçilir Mi?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Arabaşı Tarihçesi ve Yapılışı Tarifi

Arabaşı Tarihçesi ve Yapılışı

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kuşburnu Çayı Ve Kuşburnu Faydaları (Videolu) Tarifi

Kuşburnu Çayı Ve Kuşburnu Faydaları (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Enfes Yaprak Ciğer Ve Faydaları Tarifi

Enfes Yaprak Ciğer Ve Faydaları

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ezber Bozan Muffin Kekler Tarifi

Ezber Bozan Muffin Kekler

8-10 kişilik, 1 saat Hazırlık, 35dk Pişirme
Ezber Bozan İçli Köfte Tarifi

Ezber Bozan İçli Köfte

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri