Çilek Faydaları – En Sevdiğiniz Meyve Olacak 10 Muhteşem Özelliği

Çilek Faydaları – En Sevdiğiniz Meyve Olacak 10 Muhteşem Özelliği Tarifi

Antioksidan Kaynağı Şirin Çilek

Bahar mevsiminde çilek zamanı geldiğini haber eden market ve pazarlardaki nefis çilek kokusu, yaz günlerinde her saatte sizinle olabilen bir meyvedir. Süt içinde, tatlılarda, meyveli yoğurt yaparken, sabah kahvaltılarında, kahvenizin yanında çikolata sosu ile, gece dolabı açtığınızdaki tatlı kaçamaklarınızda ve sizin istediğiniz her anda çilek sizi mutlu edebilir.

Huzur veren kokusuyla, mest eden tadıyla çileğin yeri gönüllerde hep ayrıdır. Tatlıları süslediğinde ufak bir heyecan hissi verir. Çocuklar için ise sütlerin en leziz hali çilekli olanıdır. İtina ile dizilmiş çekirdekleri bile insanı bakarken hayrete düşürebilir. Yaz mevsimine çok az kalmışken, haydi birlikte çilek kokulu bir yola çıkalım.

Yaz Günlerinin İncisi: Çilek Nedir? Özellikleri Nelerdir?

İçeriğindeki şeker yetmezmiş gibi kremşanti veya çikolata ile de kendisini sevdiren çilek, tatlı bir yemiştir. Girdiği her şeyi lezzetlendirir ve renklendirir. Pek çok çeşidi vardır. Dağ çileği, Osmanlı çileği, Frenk çileği ve Ereğli çileği en çok adını duyuran türleridir. Narin ve zarif bir bitkidir. Yağmurda uzun süre kalan çilek bitkisi çok geçmeden bozulacaktır.

Şeker hastalarının bile korkmadan, gönül rahatlığı ile yiyebileceği masum bir meyvedir. Çünkü bir çileğin neredeyse %90’ı sudan meydana gelir ve çilek şeker oranı oldukça düşüktür. Öylesine sevilen bir meyvedir ki yeşil halinde toplanarak turşusu bile yapılmaktadır. Üstelik tam bir çilek vitamin deposudur.

Hepiniz onu bir orman meyvesi olarak tanıyorsunuz fakat o bir orman meyvesi değildir. Gülgillerden bir bitkidir. Hatta öyle gizemlidir ki çilek tohumu çileğin dışında barınır. Besin değeri açısından da çilek meyvesi oldukça yüksektir.

Bazen Hobi Bazen Tarım: Çilek Yetiştiriciliği: Çilek Nasıl Yetişir?

Çilek yetiştirmek isterseniz öncelikle iklim tercihiniz ılık yerler olmalıdır. Soğuk ve kurak onun sevdiği şartlar değildir. Toprak tercihiniz ise suyu geçiren, kumlu ve humuslu toprak olmalıdır. Gübrelemeyi de ihmal etmemelisiniz. Zira çilek üretimi verimi düşer. Çilek, dallarından sürgün verir. Bu sürgünler ya kendi etrafında gelişir ya da alıp başka toprağa diktiğinizde gelişir.

Çilek fidesi gübre isteyen bir bitkidir. Kış gelmeden don olaylarından korumak adına çiftlik gübresi ona iyi gelecektir. Fideler açtıktan sonra meyveleri korumak ve çilek bakımı için, dalların altına talaş ve ot koyarsanız meyvelerin topraktan alacağı hasarı en aza indirmiş olursunuz.

Detaylı bilgi için: Çilek Yetiştiriciliği Teknikleri, Püf Noktaları ve Bakımı

Çilek Kalori, Vitamin ve Besin Değeri

Çilek besin değeri açısından oldukça faydalı bir yemiştir. Ortalama bir adet çilekte % 90 su, % 6 şeker, % 3 selüloz ve yağlar, % 1 de proteinli maddeler bulunur. 100 gramlık bir çilek kalori bakımından masumdur. Ortalama 41 kalori vardır. Ayrıca bol miktarda A, B1, B2 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor, kükürt, magnezyum, sodyum ve demiri de bünyesinde barındırır.

Detaylı bilgi için: Çilek Kaç Kalori?

Yaz Sıcaklarının Tatlı Merkezi: Çilek Faydaları – Neye İyi Gelir?

  • Çilek güçlü bir antioksidandır. Hatta en iyi antioksidan içeren gıdalar arasında yer alır.
  • Kozmetik ürünlerinde de kendine yer bulmasıyla anlıyoruz ki, cilt sağlığı için oldukça etkilidir. C vitamini ve antioksidan içerdiğinden, cildinizi ölü hücrelerden arındırır ve canlılık kazandırır.
  • Akne tedavilerinde, akneler ile savaşacak en iyi antioksidandır. Çilek suyu ile cildinizi temizlediğinizde farkını göreceksiniz.
  • Göz altındaki şişlik ve morlukları ortadan kaldıracak bir meyvedir.
  • Çilek B5 ve B6 vitaminlerine sahiptir. Bu vitaminler saç sağlığınız için gerekli olan vitaminlerdir. Düzenli tüketimde saçlarınıza canlılık geldiğini görebilirsiniz.
  • Çilek göz sağlığınız için iyi bir tercih olmalıdır. Retina ve korneayı güçlendiren bir özelliğe sahiptir. Aman dikkat diyelim çilek alerjisi olanlar tüketimde doktorun onayından geçmelidir.
  • Kolesterol hastalarının düzenli çilek tüketimi sonucunda, kolesterol seviyeleri en sağlıklı hale gelecektir.
  • Çilek, kanın pıhtılaşma durumunu azaltır ve felç riskinizi ortadan kaldırır.
  • K vitaminine sahip olmasından dolayı, gelişme çağındaki çocukların kemik gelişimine çilek faydası destek olur.
  • Antioksidan özelliğinin mucizesi sayesinde kanser riskinizi ortadan kaldırır. Düzenli tüketim şartını unutmamak gerekir.

Çilek Zayıflatır Mı? Çilek Diyeti Nasıl Uygulanır?

Çilek lifli ve antioksidan yapısından dolayı zayıflamanıza yardım edecek bir meyvedir. Düzenli tüketimde vücuttaki oksitleri atacağı için kilo verme süreciniz hızlanacaktır. Çilek diyeti ise hareketli yaşamla beraber kilo verdirebilir. Denemek isteyenler için listemizi ekleyelim:

  • Kahvaltı için, 1 bardak çay veya kahve, çilek (350 gram) , ufak dilim yağsız peynir olmalıdır.
  • Atıştırma saatinizde, 1 dilim ekmek, 100 gram tavuk veya hindi, 1 kase salata tercih edebilirsiniz.
  • Öğle yemeği menünüz ise, 1 kase sebze çorbası, 1 kase salata ve 350 gram çilek olmalıdır.
  • Ara öğün vaktinizde, 1 tatlı kaşığı reçel ve çilek 350 gram olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Akşam yemeği ve son öğün zamanınızı, 500 gram çilek, 2 kaynamış patates ve 50 gram yağsız peynir ile günü bitirmelisiniz. Bu şekilde 4 gün geçirdiğinizde ortalama 3 kilo kadar bir kaybınız olacaktır. Bu sürede spor da sizi daha iyi hissettirebilir.

Bakım Her Zaman: Çilek Maskesi Nasıl Yapılır? Neye Yarar?

  • Çileğin cilt için faydaları saymakla bitmez. En kolayından bir çilek maskesi tarifi verelim daha sağlıklı ciltler için, 4 veya 5 adet çileği rondodan geçirin. 1 kaşık şeker ilave edin. Bu karışımı yüzünüze haftada 2 veya 3 defa uyguladığınızda cildiniz daha parlak ve arınmış hale gelecektir.
  • Güneş lekeleriniz için de çilek cilde faydaları ile size yardım edecektir. 2 çileği ezip içine 1 tatlı kaşığı süzme yoğurt ilave edin. 1 tatlı kaşığı bal ve kepek unu da ilave ettikten sonra iyice karıştırın. Bu maskeyi güneş lekelerine düzenli şekilde uyguladıktan sonra lekelerin gittiğini göreceksiniz.

Tazeliğini Koruması İçin Çilek Nasıl Saklanır?

Çileği taze taze yemenin verdiği lezzeti, herhangi bir tüketim şekli veremez. Fakat siz yine de saklamak isterseniz, saplarını koparmadan ve birbirine zarar vermeyecek şekilde bir kaseye koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Tabi bu süre çok uzun olmayacaktır. Çileğin ömrünün az olduğunu belirtmekte fayda var. Dondurucuda saklamak için de yıkayıp saplarından ayırıp yan yana gelecek şekilde ve ezilmeyecek şekilde saklayabilir, daha sonra tatlılarınızda ve çilek reçeli yapımında kullanabilirsiniz.

Mevsiminde alınan leziz çilek fiyatları şehirden şehre değişmektedir. Ortalama bir kilo çilek 5 TL’den satılmaktadır.

En Beğenilen Nefis Çilek Tarifleri Sizlerle

1) Çilekli Tart Kek Lezzeti

Çay keyiflerinize harika bir tat eşlik etsin isterseniz, bu tarifimizi mutlaka denemelisiniz. Çilekli Tart Kek

Tarif: Çilekli Tart Kek

2) Çilek Soslu Tatlı ile Çay Keyfi

Misafirlerinize çayı boş şekilde ikram etmek olmaz, yanında bir tatlı gerek. İşte o tatlı tarifi. Çilek Soslu Tatlı

Tarif: Çilek Soslu Tatlı

3) Çilekli Mini Cheesecake Aşkı

Minik olan her şey sevimli ve daha lezizdir sanki. Haydi bu lezzeti deneyin ve bu tarifsiz lezzete ortak olun. Çilekli Mini Cheesecake

Tarif: Çilekli Mini Cheesecake

4) Çilek Soslu Mozaik Pasta Efsanesi

Çilek sosu bu sefer klasik mozaik pastaya eşlik edip gönülleri fethediyor. Çilek Soslu Mozaik Pasta

Tarif: Çilek Soslu Mozaik Pasta

5) Çilekli Pamuk Pasta Tam Kıvamında

Bu pastanın lezzeti hiçbir pastanede yoktur imzamızı atarız. Nefis tarifimiz sizlerle. Çilekli Pamuk Pasta

Tarif: Çilekli Pamuk Pasta

6) Çilekli Jöleli Pasta Yaz Tadında

Her zaman dolapta hazır olması gereken nefis bir tarif. Zira tatlı krizleri vakit dinlemez. Çilekli Jöleli Pasta

Tarif: Çilekli Jöleli Pasta

7) Efsane Lezzette Çilekli Magnolia

Bu tarifimizle, magnolia çilek kokusu ile kendine hayran bırakan bir tatlı olarak hafızalarda yer ediniyor. Çilekli Magnolia

Tarif: Çilekli Magnolia

8) Nefis Çilekli Rulo Şerit Pasta

Şık görünümü ve nefis tadıyla, biraz emek ve bolca iştah isteyen bir tatlı sizlerle. Ertesi güne kalacağını sanmıyoruz. Çilekli Rulo Şerit Pasta

Tarif: Çilekli Rulo Şerit Pasta

9) Çilek Reçeli Tam Kıvamında

Bu tarifimizden sonra çilek reçeli artık evinizde en doğal haliyle yapılacak. Marketteki hazır gıdalara son. Harika Çilek Reçeli

Tarif: Harika Çilek Reçeli

10) Çilek Reçeli Anne Eli Değmiş Gibi

Kahvaltılarınıza renk ve lezzet katacak çilek reçeli tam kıvamıyla bu tarif ile artık sofralarınızda olacak. Çilek Reçeli

Tarif: Çilek Reçeli

11) Çocukluk Hayallerimiz: Çilekli Pasta

Çilekli pastaya kim hayır diyebilir ki? Buram buram yaz kokan çilek pastası pazar keyifleriniz için ideal bir lezzet olabilir. Çilekli Pasta

Tarif: Çilekli Pasta

12) Yaz Sıcaklarının Gözdesi Çilekli Dondurma

Detaylı anlatımıyla nefis çilekli dondurma rüyası bu yaz dolabınızdan eksik olmayacak. Çilekli Dondurma

Tarif: Çilekli Dondurma

Çilek tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Çilekli pasta tarifleri için tıklayın.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Şekersiz Çilek Reçeli (Çocukların En Sevdiği) Tarifi

Şekersiz Çilek Reçeli (Çocukların En Sevdiği)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
En Sevdiğim Kurabiye (Videolu) Tarifi

En Sevdiğim Kurabiye (Videolu)

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Muhteşem Renkte Çilek Reçeli Tarifi

Muhteşem Renkte Çilek Reçeli

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Çilek Rüyası (Muhteşem tadıyla) Tarifi

Çilek Rüyası (Muhteşem tadıyla)

8-10 kişilik, 1 saat Hazırlık, 50dk Pişirme
Çilek Reçeli (En Pratiği) Tarifi

Çilek Reçeli (En Pratiği)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
En Parlak En Çabuk Çilek Reçeli Tarifi

En Parlak En Çabuk Çilek Reçeli

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Etimek Tatlısı (En Bi Sevdiğim) Tarifi

Etimek Tatlısı (En Bi Sevdiğim)

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
En Sevdiklerimize Kalp Kurabiye Tarifi

En Sevdiklerimize Kalp Kurabiye

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri