Demirhindi Nedir? Faydaları Nelerdir? Şerbeti Nasıl Yapılır?

Demirhindi Nedir? Faydaları Nelerdir? Şerbeti Nasıl Yapılır?

Keşfedilmeyi Bekleyen Doğal Gizem

Demirhindi

Demirhindi şerbeti nasıl yapılıyor hiç merak ettiniz mi? Pek çok meyve ve bitkiden şerbet elde edilmektedir. Bu şerbetler asitli içecekler ile kıyaslandığında daha yumuşak içime sahiptir ve sindirimi daha kolaydır. Şimdi sizlere çok faydalı bir meyveden bahsedeceğiz. Bu bitki ile şerbet yapıp şifa bulabilirsiniz. Birçok hastalığı da yine bu meyve ile iyileştirebilirsiniz. Her derde deva olacak mucize meyvenin adı: Demirhindi!

demirhindi nedir

Demirhindi Nedir?

Afrika, Mısır, Güney Afrika ve Karayip topraklarında kendine can bulan demirhindi, tropikal özellikler taşıyan bir ağacın meyvesidir. Tropik topraklarda yetiştiği gibi ülkemizde demirhindi nerede yetişir diyecek olursanız, en uygun iklim şartlarını Güney kentleri karşılayacaktır. Sıcağı ve ılıman havayı seven bir ağaçtır kendisi.

Demirhindi ağaçlarında ilkbahar sonu gibi kırmızı ve sarı renklerde salkımlar oluşur. Neredeyse 20 metreyi bulan boyu ile, koyu renkli meyvelerini taşır. Olgunlaşma dönemine yakın zamanlarda demirhindi meyvesi çok ekşi tada sahiptir. Bir süre bekledikten sonra yani meyve geliştikçe tadı da tatlı hale gelir.

Demirhindi meyvesinin Arapça’da adı Hint hurması olarak geçmektedir. Meyveleri az da olsa keçiboynuzuna benzer. Çok yıllık ağaçlardan biri olan demirhindi ağacı, neredeyse 150 yıl hayata tutunur. Verimli topraklarda ve bakımı yapıldığında bir ağaçtan yaklaşık 200 kilo meyve elde edilebilir. Bu meyve Afrika civarında baharat olarak tercih edilmektedir. Ülkemizde ise sıkça Ramazan şerbetlerinde kullanılmaktadır. Hatta Ramazan şerbetinde olmasının da bir hikayesi vardır:

“Hikayeye göre Kanuni Sultan Süleyman, bir gün gezintilerinde yeniçerilerden su istemiş. Yeniçeriler de Kanuni Sultan Süleyman’a bir tas içinde buz gibi serinleten şerbet ikram etmişler. Şerbetten bir iki yudum alan Kanuni, şerbeti çok beğendiğini söylemiş. Beğenmesine karşılık şerbetin ikram edildiği tası altınla doldurup göndermiş. O günden sonra bu şerbet daha kıymetli ve duyulur hale gelmiş.”

demirhindi

Demirhindi Faydaları Nelerdir?

Demirhindi faydası birçok hastalığa ilaç gibi gelmektedir. Şimdi listeye göz attığınızda neden demirhindi meyvesini tüketmeliyim sorusunun yanıtını bulabilirsiniz. Demirhindi neye yarar diyorsanız:

  • Demirhindi meyvesi besin değeri açısından pek çok mineral ve vitamine sahiptir. C vitamini, karoten, protein, folat, niasin, tiamin, bakır, potasyum, kalsiyum, demir, selenyum, fosfor, çinko ve magnezyum gibi mineralleri içermektedir.
  • Demirhindi ile kan basıncı kontrol altına alınır ve vücudun ihtiyacı olan mineraller karşılanır.
  • Lifli bir meyvedir. Bu yönüyle bağırsak problemleri çeken kişiler tarafından sıkça tercih edilmektedir.
  • Kan şekerini dengeleyip insülini düşürür. Ayrıca kalp hastalıklarına karşı da koruyucu bir meyvedir. Tansiyon değerlerini normal seviyeye getirir.
  • Antioksidan özelliklere sahip bir meyvedir. Demirhindi tüketildiğinde vücutta zararlı maddeler barınmaz. Kısa süre içinde bağırsaklardan atılır.
  • Demirhindi yaraların iyileşmesinde, hücrelerin yenilenmesinde, dokuların onarılmasında büyük etkiye sahiptir.
  • Cilt sağlığınızı koruyacak bir meyvedir. Cildi koruduğu gibi vücut yağlanmasının da önüne geçer. Bağırsakları çalıştıracağı için hazımsızlığı ortadan kaldırır. Bu döngü ile kilo alımı önlenir.
  • Mide asitlerini dengeler ve ülser gibi mide hastalıklarının oluşmasını önler.

demirhindi şerbeti

Demirhindi Şerbeti Faydaları Nelerdir?

Ramazan gecelerinde sıkça tüketilen demirhindi serbeti sağlık için çok büyük etkiye sahiptir. Pek çok kişinin severek tükettiği demirhindi şerbeti faydası ise şu şekilde ifade edilebilir:

  • Boğaz ağrısını dindirir öksürüğü keser.
  • Demirhindi karaciğer dostudur. Demirhindi şerbeti içerek karaciğer yağlanmasını önleyebilirsiniz.
  • Yaz sıcaklarında ferahlatıcı bir içecek olabilir. Bu yönüyle susuzluğu da giderir.
  • Antioksidan özelliği sayesinde metabolizmanızı aktif hale getirir. Sık sık idrara çıkarır. Böylece vücudunuzda oluşan ödemi atabilirsiniz.
  • Vücuda kanserli hücrelerin yayılmasını durdurur.
  • Yemek sonrasında tüketildiğinde hazımsızlığı giderir.
  • Bir bardak demirhindi şerbeti ile kan şekeri dengelenebilir.
  • Mide asitlerini dengeler ve yanmayı önler.
  • Bağırsaklarda oluşan iltihabı temizler.
  • Kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırır.
  • Bol vitamin içermesi yönüyle vücut direncini korur ve güçlendirir.
  • Demirhindi şerbeti tam bir bağışıklık dostudur.

demirhindi şerbeti faydası

Demirhindi Zararları ve Yan Etkileri

Demirhindinin yan etkilerini çok fazla tükettiğinizde görebilirsiniz. Midede yanma ve kusma hissi ile zararlarını gösterebilir. Bu stresli etkileri görmemek için günlük miktarınızı korumalısınız. Çok fazla tüketimde karaciğeri etkileyerek tahribata neden olabilir. Uzun süre içildiğinde karaciğer işlevini yitirme tehlikesi ile karşı karşıya gelir. Ölçülü olmak her zaman iyi olacaktır.

demirhindi meyvesi

Demirhindi Şerbeti Nasıl Yapılır?

Demirhindi çayı veya şerbeti yapmak çok pratik ve kolaydır. Demirhindi şerbeti tarifi Ender Saraç tarafından da medyada yer almaktadır. Ender Saraç şerbete kan şekerini dengelemesi için tarçın eklenmesini önermektedir. Şerbet hazırlamak için şu malzemeleri gözden geçirebilirsiniz:

Malzemeler:

  • 300 gram demirhindi meyvesi
  • 2 litre içme suyu
  • Dilediğiniz kadar toz şeker veya bal

Demirhindi şerbeti nasıl yapılır? Devamı için web sitemizde yer alan detaylı tarifleri inceleyebilirsiniz.

demirhindi zararları

Demirhindi Nasıl Yenir?

Demirhindi ağacı üzerinde yetişen meyveleri tüketmek için üzerine bir miktar şeker döküp tüketebilirsiniz. Afrika’da bu şekilde tüketilmesi yaygındır. Meyvenin etli kısımları ise yemeklerde baharat olarak tercih edilmektedir. Salata, çorba ve turşulara renk vermesi yönüyle mutfakta kullanımı genişlemiştir. Ülkemizde ise çeşitli bitkilerle hazırlanan şerbetlerde kullanılmaktadır. Demirhindi nasıl kullanılır sorusuna yanıt aldıysanız siz de demirhindiyi evinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

demirhindi

Ev Yapımı Bol Şifalı 6 Demirhindi Şerbeti Tarifi

Hastalık günlerinde sizlere şifa olacak demirhindi şerbeti hazırlamak istediğinizde, listemizdeki 6 faydalı tarifi deneyebilirsiniz!

1) Pratik Anlatımıyla Demirhindi Şerbeti Tarifi (Temr-i Hindi)

Osmanlı’dan gelen lezzeti evinizde denemeniz için sizlere bir tarif öneriyoruz. Bolca şifa içeren bu şerbeti içtiğinizde enerjiniz yenilenecek, yüzünüze renk gelecektir. Kış soğuklarından kendinizi korumak istiyorsanız, tarifi deneyip en doğal ilacı alabilirsiniz. İşte bol vitaminli, iyileştirici hastalık düşmanı demirhindi şerbeti: Demirhindi Şerbeti (Temr-i Hindi)

Tarif: Demirhindi Şerbeti (Temr-i Hindi)

2) Soğuk Algınlığına Şifa: Demirhindi Şerbeti

Demirhindinin vücudu hastalıklardan koruyucu özelliğini görmek için bu şerbeti denemenizi öneriyoruz. Her sabah bu şerbeti içenler, güne dinç ve zinde başlıyor. Bağışıklığı güçlendiren demirhindi şerbeti, en sağlıklı içeceklerinizden biri olmak için bu listede sizlerle! Tıklayarak deneyebilirsiniz. Demirhindi Şerbeti

Tarif: Demirhindi Şerbeti

3) Denemeyen Kalmasın: Farklı Yöntemlerle Demirhindi Şerbeti

Demirhindi şerbeti sadece Ramazan sofralarına konuk olmuyor. Deneyenlerin evlerinde şifa dağıtmak için hazırlanıyor. Demirhindide bulunan vitaminler, sağlığı korumak için harekete geçti. Hastalıkları uzak tutan, yorgunları canlandıran bu mucize şerbeti siz de denemek isterseniz, tarife tıklayabilirsiniz: Farklı Yöntemlerle Demirhindi Şerbeti

Tarif: Farklı Yöntemlerle Demirhindi Şerbeti

4) Antibiyotik Etkili Demirhindi Şerbeti

Son zamanlarda boğazınızda kuruluk ve öksürük başladıysa, ilacınız bu tarifte. Demirhindi solunum yolunu rahatlatan, öksürüğü sonlandıran ve iltihap atan bir meyvedir. Bu şifalı meyvenin şerbeti de adeta şurup kadar etkilidir. Sağlıklı günlere kavuşmak için tarifi deneyebilirsiniz: Demirhindi Şerbeti

Tarif: Demirhindi Şerbeti

5) Bağırsak Dostudur Kendisi: Demirhindi (Temr-i Hindi) Şerbeti

Bağırsaklarınızın sağlıklı şekilde çalışması için sindirimi kolaylaştıran besinleri tüketmeniz gerekir. Sıvı tüketimi de bu konuda çok önemlidir. Bağırsakları çalıştıran, mide hazımsızlığını ortadan kaldıran demirhindi şerbeti de mutlu bağırsaklar için etkili olacaktır. Yemek sonrasında bir bardak içmek için bu tarifi denemenizi öneriyoruz: Demirhindi Şerbeti (Temr-i Hindi)

Tarif: Demirhindi Şerbeti (Temr-i Hindi)

6) Şekersiz Demirhindi Şerbeti (Suyu) – İster Buz Gibi İster Sıcacık Tüketin

Her derdinize şifa olacak içecek bu tarifte gizli. Asırlardır sağlık için faydalı olmaya devam eden demirhindi serbeti günümüzde de sıkça denenen içeceklerden biridir. Doktorların tavsiye ettiği demirhindi meyvesi ile hazırlanan bu şerbeti deneyince dolabınızdan eksik etmeyeceksiniz. Bir bardağında nice şifa olan şerbeti mutlaka denemelisiniz. Şekersiz Demirhindi Şerbeti

Tarif: Şekersiz Demirhindi Şerbeti

Meyan Kökü Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir? Ne İşe Yarar?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri