Emziren Anneler Oruç Tutabilir Mi? Süt Azalır Mı?

Emziren Anneler Oruç Tutabilir Mi? Süt Azalır Mı? Tarifi

Emziren Annelerin Oruç Tutması Sağlıklı Mı?

Ramazan ayına günler kala oruç tutacak birçok kişi oruçla ilgili aklına takılanları araştırmaya başladı. Yeni doğum yapan anneler ise bebek emziren anne oruç tutabilir mi ya da oruç tutan kişiler emzirebilir mi diye merak etmekte.

Siz de Emziren anneler oruç tutarken nasıl beslenmeli ya da emziren anneler oruç tutabilir mi öğrenmek istiyorsanız bu yazı tam olarak size göre. İşte, emziren annelerin oruç tutması hadis ve Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuda yaptığı açıklamalar…

İlginizi çekebilir: Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Diyanet Cevapladı: Emziren Anneler Oruç Tutabilir Mi?

Ramazan ayında emziren anneler oruç tutabilir mi diye merak eden annelere en doğru yanıtı vermek için hazırladık bu yazımızı. Çünkü pek çok anne ramazan günlerinde emzirme ve oruç etkisini merak eder. Emziren anneler oruç tutar mı tutarsa nasıl bir yol izlemelidir diye merak eden anneler, bu yazımızda aradığı yanıtları bulacak.

Diyanet emziren anne oruç tutabilir mi sorusunu hadis örnekleriyle yanıtlamıştır. Emziren anne oruç tutabilir mi Diyanet İşleri Başkanlığına bu aralar en çok sorulan sorulardan biri. Diyanet İşleri Başkanlığının bu konudaki açıklaması aynen şu şekildedir:

“Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12).

Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 269).”

Hadislere bakıldığında 6 aylık hamileler oruç tutabilir mi, 7 aylık emziren anne oruç tutabilir mi ya da 8 aylık hamile kadın oruç tutabilir mi veya 3 aylık bebeği olan anne oruç tutabilir mi gibi aylara göre sorulan soruların hepsinin cevabı da aynıdır. Emzirmenin ya da gebeliğin hangi ayında olunursa olunsun oruç tutulmaması durumuna sonra kazası yapılması şartıyla dini bir hoşgörü vardır.

İlginizi çekebilir: Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Emziren Anne Oruç Tutarsa Sütü Azalır Mı?

Oruç tutmak anne sütünü azaltır mı sorusu zihninizi meşgul ediyor olabilir. Bebeklerini yeni kucağına alan anneler emziren anne oruç tutarsa sütü azalır mı diye merak ediyor. Emziren anne oruç tutarsa sütü azalır mı sorusunun yanıtını heyecanla bekleyen annelerimize birçok bilgi vereceğiz. İşte bu konuya dair detaylar: Bebek emzirmek orucu bozmaz. Bebek kaç aylık olursa olsun bu durum değişmez. Orucu bozan vücudu giren şeylerdir. Bebek emzirirken vücuttan süt çıkar bu nedenle oruç bozulmaz.

Yine de emziren anneler oruç tutmayabilir. Bebeğin aç kalması ya da yetersiz beslenmesi gibi bir durumla karşılaşmamak için emziren anneler Ramazan ayında oruç tutmayıp daha sonra bu orucun kazasını tutabilirler.

Yapılan araştırmalarda süt miktarını susuzluk ya da açlıktan kesin olarak etkilendiğine dair net bir bilgi bulunamamıştır. Fakat uykusuzluk, susuzluk, açlık ve yorgunluğun bazı kişilerde süt miktarını etkileyebileceği görülmüştür. Vücudun aşırı susuz kalması vücut fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir. Vücut fonksiyonlarının dengeli olması süt üretimi açısından çok önemlidir.

Ayrıca önemli olan sadece sütün miktarı değildir. Sütün içerik yapısı da çok önemlidir. Bebeğin sağlıklı olarak büyümesi için anne sütündeki mineraller oldukça önemlidir. Emziren annelerin oruç tutmaması ile ilgili görüşlerin başlıca sebeplerinden biri de oruç tutarken sütün içerik yapısının değişebilmesidir.

Yapılan araştırmalar sonucunda oruç tutan annelerde bazı vitamin değerlerinin ve magnezyum, çinko ve potasyum gibi minerallerin bu durumdan etkilendiği gözlemlenmiştir.

Anne sütü bebeğin ilk 24 aylık temel besin kaynağıdır. Bu temel besin kaynağındaki değişiklikler bebeğin gelişimi için risklidir. Bu nedenle bu riski göze alamayan anneler ramazan ayında oruç tutmayabilir.

Ayrıca bebeğiyle tüm gün ve gece ilgilenmek zorunda olan annelerin yorgun, aç ve susuz olması bebeğe olan bakımını olumsuz etkileyebilir. Annenin bebekle en iyi şekilde ilgilenebilmesi için enerjisi yüksek olmalıdır. Dini kaynaklarda da hamile ya da emziren anneler için bir oruç tutma zorunluluğu yoktur.

Anneler bu mübarek ayda tutamadıkları oruçları daha sonra kaza edebilirler. Bu nedenle emziren anneye bu konuda bir baskı yapılmamalıdır. Emziren anneler oruç tutabilir mi Diyanet tarafından her sene resmi açıklamalarla duyurusu yapılan bir konudur. Çünkü her sene anneler bu konuyu merak etmektedir.

İlginizi çekebilir: Anneye Süt Yapan Yiyecekler: 11 Sağlıklı Besin

emziren anneler oruç tutabilir mi diyanet

Emzirme ve oruç tutma konusunu özetlemek gerekirse:

  • Kendi sağlığınızı ve bebeğin sağlığını düşünerek emzirme sürecinde oruç tutmayabilirsiniz.
  • Dinen bu konuda hiçbir anneye baskı ve zorlama yapılmamaktadır.
  • Şayet kendinizi iyi hissediyorsanız; oruç tutabilirsiniz. Ancak uzun süre aç kalacağınız için sütün yapısında bulunan minerallerin kaybolacağı söz konusu olduğunu da unutmamalısınız.
  • Ramazan ayında tutamadığınız oruçları, kendinizi iyi hissettiğiniz dönemde kaza orucu olarak tutabilirsiniz.

Şayet çevrenizde emziren bir anne varsa ve oruç tutmak istiyorsa onun için şu bilgileri kısaca dile getirebilirsiniz: Emziren annelerin gün içinde açlığa dayanacak gücü varsa oruç tutmalarında bir sakınca görülmemektedir. Ancak bazı riskler vardır.

  • Oruç tutan emziren annenin gün içinde kan şekeri düşebilir. Eğer çok hassas bir bünyeye sahipse kan şekerinin düşmesi bayılmasına da neden olabilir.
  • Yanında ufak bir çocuk olacağından dolayı emziren anne, her zaman enerjili ve dinç kalmalıdır. Oruç enerjisini alabilir.
  • Dinen bir sakınca görülmemektedir; ancak sağlığı tehdit eden durumlar yaşanabilir.
  • Emzirmeye devam edip oruç tutmak isteyen kadınların daha rahat ve uygun zamanda kaza orucu tutabileceği tatlı bir dille hatırlatılmalıdır.
emziren anneler oruç tutabilir mi

Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi Ayet Açıklaması Nedir?

Bakara Suresi oruçla ilgili detaylı bilgi verir:

“Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allah’a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de sayılı günlerde farz kılındı. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir.” (Bakara, 2/183-184)

İlgili ayetlere göre her ne kadar tanım olarak direkt “hasta” olarak nitelendirilemese de gebe ya da hamile kadınlar bir nevi hastalıktan dolayı oruç tutamayanlara benzer durumda sayılabilirler bu yüzden oruç tutmamaları hoşgörüyle karşılanır.

emziren anneler oruç tutabilir mi

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Oruç Tutmanın 6 Kolay ve Sağlıklı Yolu

6 Adımda Vücudunuzu Oruca Hazırlayın

Orucu Bozan Şeyler: 10 Durum – Soru Cevap

Oruç Açma ve Oruca Niyet Duası Nasıl Edilir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri