Emziren Anneler Oruç Tutabilir Mi? Süt Azalır Mı?

Emziren Anneler Oruç Tutabilir Mi? Süt Azalır Mı? Tarifi

Emziren Annelerin Oruç Tutması Sağlıklı Mı?

Ramazan ayına günler kala oruç tutacak birçok kişi oruçla ilgili aklına takılanları araştırmaya başladı. Yeni doğum yapan anneler ise bebek emziren anne oruç tutabilir mi ya da oruç tutan kişiler emzirebilir mi diye merak etmekte.

Siz de Emziren anneler oruç tutarken nasıl beslenmeli ya da emziren anneler oruç tutabilir mi öğrenmek istiyorsanız bu yazı tam olarak size göre. İşte, emziren annelerin oruç tutması hadis ve Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuda yaptığı açıklamalar…

İlginizi çekebilir: Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Diyanet Cevapladı: Emziren Anneler Oruç Tutabilir Mi?

Ramazan ayında emziren anneler oruç tutabilir mi diye merak eden annelere en doğru yanıtı vermek için hazırladık bu yazımızı. Çünkü pek çok anne ramazan günlerinde emzirme ve oruç etkisini merak eder. Emziren anneler oruç tutar mı tutarsa nasıl bir yol izlemelidir diye merak eden anneler, bu yazımızda aradığı yanıtları bulacak.

Diyanet emziren anne oruç tutabilir mi sorusunu hadis örnekleriyle yanıtlamıştır. Emziren anne oruç tutabilir mi Diyanet İşleri Başkanlığına bu aralar en çok sorulan sorulardan biri. Diyanet İşleri Başkanlığının bu konudaki açıklaması aynen şu şekildedir:

“Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12).

Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 269).”

Hadislere bakıldığında 6 aylık hamileler oruç tutabilir mi, 7 aylık emziren anne oruç tutabilir mi ya da 8 aylık hamile kadın oruç tutabilir mi veya 3 aylık bebeği olan anne oruç tutabilir mi gibi aylara göre sorulan soruların hepsinin cevabı da aynıdır. Emzirmenin ya da gebeliğin hangi ayında olunursa olunsun oruç tutulmaması durumuna sonra kazası yapılması şartıyla dini bir hoşgörü vardır.

İlginizi çekebilir: Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Emziren Anne Oruç Tutarsa Sütü Azalır Mı?

Oruç tutmak anne sütünü azaltır mı sorusu zihninizi meşgul ediyor olabilir. Bebeklerini yeni kucağına alan anneler emziren anne oruç tutarsa sütü azalır mı diye merak ediyor. Emziren anne oruç tutarsa sütü azalır mı sorusunun yanıtını heyecanla bekleyen annelerimize birçok bilgi vereceğiz. İşte bu konuya dair detaylar: Bebek emzirmek orucu bozmaz. Bebek kaç aylık olursa olsun bu durum değişmez. Orucu bozan vücudu giren şeylerdir. Bebek emzirirken vücuttan süt çıkar bu nedenle oruç bozulmaz.

Yine de emziren anneler oruç tutmayabilir. Bebeğin aç kalması ya da yetersiz beslenmesi gibi bir durumla karşılaşmamak için emziren anneler Ramazan ayında oruç tutmayıp daha sonra bu orucun kazasını tutabilirler.

Yapılan araştırmalarda süt miktarını susuzluk ya da açlıktan kesin olarak etkilendiğine dair net bir bilgi bulunamamıştır. Fakat uykusuzluk, susuzluk, açlık ve yorgunluğun bazı kişilerde süt miktarını etkileyebileceği görülmüştür. Vücudun aşırı susuz kalması vücut fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir. Vücut fonksiyonlarının dengeli olması süt üretimi açısından çok önemlidir.

Ayrıca önemli olan sadece sütün miktarı değildir. Sütün içerik yapısı da çok önemlidir. Bebeğin sağlıklı olarak büyümesi için anne sütündeki mineraller oldukça önemlidir. Emziren annelerin oruç tutmaması ile ilgili görüşlerin başlıca sebeplerinden biri de oruç tutarken sütün içerik yapısının değişebilmesidir.

Yapılan araştırmalar sonucunda oruç tutan annelerde bazı vitamin değerlerinin ve magnezyum, çinko ve potasyum gibi minerallerin bu durumdan etkilendiği gözlemlenmiştir.

Anne sütü bebeğin ilk 24 aylık temel besin kaynağıdır. Bu temel besin kaynağındaki değişiklikler bebeğin gelişimi için risklidir. Bu nedenle bu riski göze alamayan anneler ramazan ayında oruç tutmayabilir.

Ayrıca bebeğiyle tüm gün ve gece ilgilenmek zorunda olan annelerin yorgun, aç ve susuz olması bebeğe olan bakımını olumsuz etkileyebilir. Annenin bebekle en iyi şekilde ilgilenebilmesi için enerjisi yüksek olmalıdır. Dini kaynaklarda da hamile ya da emziren anneler için bir oruç tutma zorunluluğu yoktur.

Anneler bu mübarek ayda tutamadıkları oruçları daha sonra kaza edebilirler. Bu nedenle emziren anneye bu konuda bir baskı yapılmamalıdır. Emziren anneler oruç tutabilir mi Diyanet tarafından her sene resmi açıklamalarla duyurusu yapılan bir konudur. Çünkü her sene anneler bu konuyu merak etmektedir.

İlginizi çekebilir: Anneye Süt Yapan Yiyecekler: 11 Sağlıklı Besin

emziren anneler oruç tutabilir mi diyanet

Emzirme ve oruç tutma konusunu özetlemek gerekirse:

  • Kendi sağlığınızı ve bebeğin sağlığını düşünerek emzirme sürecinde oruç tutmayabilirsiniz.
  • Dinen bu konuda hiçbir anneye baskı ve zorlama yapılmamaktadır.
  • Şayet kendinizi iyi hissediyorsanız; oruç tutabilirsiniz. Ancak uzun süre aç kalacağınız için sütün yapısında bulunan minerallerin kaybolacağı söz konusu olduğunu da unutmamalısınız.
  • Ramazan ayında tutamadığınız oruçları, kendinizi iyi hissettiğiniz dönemde kaza orucu olarak tutabilirsiniz.

Şayet çevrenizde emziren bir anne varsa ve oruç tutmak istiyorsa onun için şu bilgileri kısaca dile getirebilirsiniz: Emziren annelerin gün içinde açlığa dayanacak gücü varsa oruç tutmalarında bir sakınca görülmemektedir. Ancak bazı riskler vardır.

  • Oruç tutan emziren annenin gün içinde kan şekeri düşebilir. Eğer çok hassas bir bünyeye sahipse kan şekerinin düşmesi bayılmasına da neden olabilir.
  • Yanında ufak bir çocuk olacağından dolayı emziren anne, her zaman enerjili ve dinç kalmalıdır. Oruç enerjisini alabilir.
  • Dinen bir sakınca görülmemektedir; ancak sağlığı tehdit eden durumlar yaşanabilir.
  • Emzirmeye devam edip oruç tutmak isteyen kadınların daha rahat ve uygun zamanda kaza orucu tutabileceği tatlı bir dille hatırlatılmalıdır.
emziren anneler oruç tutabilir mi

Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi Ayet Açıklaması Nedir?

Bakara Suresi oruçla ilgili detaylı bilgi verir:

“Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allah’a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de sayılı günlerde farz kılındı. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir.” (Bakara, 2/183-184)

İlgili ayetlere göre her ne kadar tanım olarak direkt “hasta” olarak nitelendirilemese de gebe ya da hamile kadınlar bir nevi hastalıktan dolayı oruç tutamayanlara benzer durumda sayılabilirler bu yüzden oruç tutmamaları hoşgörüyle karşılanır.

emziren anneler oruç tutabilir mi

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Oruç Tutmanın 6 Kolay ve Sağlıklı Yolu

6 Adımda Vücudunuzu Oruca Hazırlayın

Orucu Bozan Şeyler: 10 Durum – Soru Cevap

Oruç Açma ve Oruca Niyet Duası Nasıl Edilir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri