Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Evde Bitkisel Tedavisi

Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Evde Bitkisel Tedavisi Tarifi

Göz Kuruluğu Yaşıyorsanız Dikkat!

Göz sağlığı için gözyaşı üretilmesi gereklidir. Gözlerin kuru kalmaması ve nemli olması için gözyaşı bu konuda büyük role sahiptir. Gözyaşı; daha rahat görmek ve gözün yapısını korumakla görevlidir. Gözün ön kısmını kaplar ve oksijen alarak beslenmesini sağlar. Gözlerin herhangi bir enfeksiyon almaması için adeta bir koruyucudur. Bazı durumlarda gözyaşı yetersiz kalır. Böyle zamanlarda ise gözünüz çeşitli hastalıklara davet çıkarır.

Hayatınızın her anında göz sağlığınıza dikkat etmeniz amacıyla sizlere göz kuruluğu hakkında bir yazı hazırladık. Göz doktorlarının görüşlerinden yola çıkarak incelediğimiz bu yazıda, göz kuruluğu kesin çözüm önerileri yer alıyor. Göz kuruluğu neden yaşanır? Tehlikeli midir? ve daha pek çok sorunun yanıtı bu sayfada!

göz kuruluğu belirtileri

Göz Kuruluğu Nedir?

Toplumda pek çok kişide görülen göz kuruluğu, gözyaşının yetersiz salgılanmasından kaynaklanan bir göz rahatsızlığıdır. Kuru göz sendromu olarak ifade edilir. Sağlıklı bir göz her an nemli kalmak zorundadır. Nem dengesini kaybeden gözlerde bu rahatsızlık meydana gelir. Kişiye görme açısından rahatsızlık veren göz kuruluğu, iki gözde de oluşabilir. Bazen tek bir gözde de bu rahatsızlığın etkileri görülmektedir.

Kuru göz sendromunu açık havada çalışanlar, masa başında çalışanlar, bilgisayar karşısında uzun süre iş yapanlar ve nemsiz ortamda kalanlar yaşamaktadır. Çevresel faktörlerin etkisi olduğu gibi biyolojik faktörler de bu sendromu oluşturabilir. Yaşın ilerlediği zamanlarda, diyabet hastalarında, menopoz sonrasında, gözyaşı bezleri iltihaplandığında ve lazerli göz ameliyatı olma durumunda gözyaşı üretimi azalmaktadır.

göz kuruluğu neden olur

Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Göz sağlığını etkileyen kuru göz sendromunun şu şekilde belirtileri olmaktadır:

  • Gözün birinde veya ikisinde de yanma, batma ve kaşınma hissi
  • Duman, sis, rüzgar ve tozlu ortamda gözün çabuk şekilde rahatsız olması
  • Uyandığınız zaman göz çukurunda oluşan çapaklanma
  • Işıklı ortama karşı hassasiyet, ışığa uzun süre bakamama
  • Birkaç dakikalık okuma sonrasında gözün yanması
  • Lens kullananlarda, lensi takarken zorlanma ve yanma
  • En olmadık anlarda uzun süre gözlerin sulanması
  • Bir nesneye odaklandıktan birkaç dakika sonra bulanık görme hissi. Genelde akşam vakitlerinde daha çok yaşanır.
  • Güne başlarken gözlerde görülen kızarıklık

göz kuruluğu neden oluşur

Göz Kuruluğu Neden Olur?

Göz kuruluğu gözün yeteri kadar gözyaşı üretemediği durumlarda yaşanır. Su, yağ ve minerallerden oluşan gözyaşı üretimi durduğunda veya kalitesi bozulduğunda, gözlerinizde kuruma meydana gelir. Biyolojik nedeni gözyaşı üretilmemesidir. Çevresel faktörleri incelediğimizde ise:

  • Kurak, sıcak ve tozlu ortamlar gözyaşının birikmesine engel olur.
  • Klimalı odada uzun süre kalmak gözyaşını kurutur.
  • Elektronik cihazlara uzun süre bakıldığında göz kırpma refleksi yavaşlar. Bu nedenle göz kuruması meydana gelir.
  • İdrar söktürücü gibi diüretik ilaçların yan etkisinden dolayı göz kuruluğu yaşanabilir.
  • Kontak lens kullanımında gerekli hijyen sağlanmadığında gözyaşı kalitesi bozulur.
  • Yoğun ışığa maruz kalan kişilerin gözleri kurumaya başlar.
  • Dakikalarca ağlamak gözyaşı üretiminin dengesini bozabilir.
  • Sigara kullanımı ve yoğun dumana maruz kalmak da göz kuruluğunun nedenlerindendir.

göz kuruluğu tedavisi

Göz Kuruluğu Bitkisel Tedavisi, Ne İyi Gelir?

Göz yapısında meydana gelen tahrişleri ve rahatsızlıkları omega-3 yağ asitleri iyileştirmektir. Bu nedenle omgea-3 yağ asidi bakımından zengin olan besinlerle beslenebilirsiniz. Yemek ve salatalara eklemek üzere kanola yağı ve soya yağı tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde keten tohumu yağını da tüketmeniz iyi olacaktır. Deniz ürünleri ile aranız iyi ise, bu alışkanlık sayesinde göz kuruluğunu önleyebilirsiniz. Ayrıca vücut su dengesini sağlamak için gün içinde bol su tüketilmesi önerilmektedir. Göz temizliğine önem verildiğinde kuruluk önlenebilir. Bebe yağı ile gözlerini yıkayanların göz kuruması şikayeti sona erdiği de bilinmektedir.

Göz kuruluğu bitkisel tedavi İbrahim Saraçoğlu tarafından da vurgulanmaktadır. Bitkilerin doktoru İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğunu iyileştirmek için haşlanmış karnabaharın suyunu içmenizi tavsiye ediyor. Ayrıca dereotu ve turp tüketiminin de göz pınarlarının sağlığını desteklediğini ifade eder.

  • Zeytinyağı: Göz kuruluğuna zeytinyağı ilaç gibi gelecektir. Zeytinyağında bulunan mineraller, gözyaşı oluşumunu destekler ve gözünüzün nemli kalmasını sağlar. Göz pınarına parmak ucuyla zeytinyağı masajı yapın. Bir damlası iki gözünüz için de yeterli olacaktır.
  • Papatya Yağı: Papatya yağı gözde oluşan iltihaplanmayı ve çapaklanmayı ortadan kaldırır. Bu nedenle göz kuruluğu yaşayan kişilere papatya yağı ile göz pınarına masaj tavsiye edilmektedir.
  • Aloe Vera: Aloe vera ile göz kapaklarınıza masaj yaptığınız günlerde, gözlerdeki nem dengesini sağlanır. Göz kuruluğunun önüne geçilir. Ayrıca aloe vera gözünüzü mikroplara karşı da korur.
  • Salatalık Dilimleri: Salatalıkları ince ince dilimleyip gözünüze masaj yapabilirsiniz. Salatalık E vitamini açısından zengindir. Ayrıca antioksidan bir besindir. Gözlerinize yapacağınız masajı hergün deneyebilirsiniz. Gözdeki nemi korur ve kuruluğu önler.

göz kuruluğu tedavi

Göz Kuruluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz kuruluğu tedavileri kuruluğun uzun süre devam ettiği kişilerde yapılabilir. Öncelikle göz hastalıkları bölümüne gidip rahatsızlığın ne kadar süredir devam ettiğini belirtmelisiniz. Doktor, göz kuruluğu testi yaparak gözyaşı kalitesini tespit edecektir. Schirmer adı verilen bu test ile özel bir kağıt göze temas ettirilir. Yaklaşık 5 dakika süren bu test sonucunda gözyaşı kalitesi belirlenir. Rahatsızlığın boyutuna göre göz kuruluğu damlası ile tedavi süreci başlar. Damlalar gözünüzün sürekli nemli kalmasını sağlar. Orta derecedeki göz kuruluğu için damlalar yeterli olacaktır.

Göz kuruluğu bir ilacın yan etkisinden dolayı oluşuyorsa, doktorunuz kullandığınız ilacı farklı bir ilaçla değiştirebilir. Göz kapağı yapısından dolayı bir kuruma meydana geliyorsa, cerrahi müdahale için gerekli bilgi verilir. Gözde oluşan bir iltihaplanma da kuruluğa neden olacağı için antibiyotik desteği gerekli olacaktır.

Güneşli ve tozlu ortamlarda güneş gözlüğü kullanarak göz kuruluğu tedavisini kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca bilgisayar ortamında çalışan kişiler için ise bilgisayar ışığı önemlidir. Çok yüksek ışıklar göz kaslarını yorar. Bu durumun sonucunda ise göz kuruluğu meydana gelir. Gözleri az yoran renkler bilgisayarda arka plan olarak seçildiğinde, bilgisayar etkisini azaltabilirsiniz. Örnek verecek olursak siyah arka planda çalışan kişilerin gözleri daha az yorulmaktadır. Kitap okurken zaman zaman dinlenmek, ev ortamında odanın nem dengesini sağlamak kuruluğu önlemek için bir seçenek olabilir.

 göz kuruluğu baş ağrısı yapar mı

Göz Kuruluğu Baş Ağrısı Yapar Mı?

Uzmanlara göre göz kuruluğu baş ağrısı oluşturmaz. Fakat göz kuruluğuna neden olan farklı bir etken baş ağrısı oluşturabilir. Klimalı ortamda olmak da bunlardan biridir. Klimalı odada gözler kuruyabilir. Aynı zamanda klima bazı kişilerde baş ağrısı da yapar. İki durum aynı anda yaşandığı zaman hasta “Göz kuruluğu baş ağrısı yaptı.” gibi düşünebilir. Bu düşünce bilgisayar etkeni için de geçerli olacaktır. Gözlerin kurumasına neden olan sürekli bilgisayar kullanımı, radyasyondan dolayı baş ağrısı da meydana getirir. Bu gibi nedenlerden daha farklı bir şikayetiniz varsa, göz doktoruna danışıp daha iyi bilgi alabilirsiniz.

Göz Kanlanması Neden Olur? Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Göz Altı Morluklarına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Neden Olur?

Göz Seyirmesi Neden Olur? Ne Anlama Gelir? Nasıl Geçer?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kuruluk Dolması Tarifi

Kuruluk Dolması

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri