Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar, Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar, Ne İyi Gelir? Tarifi

Hamilelikte Mide Bulantısı: En Sık Sorulanlar

Hamilelik süreci oldukça telaşlı bir süreçtir. Hem sağlığınızda hem de evinizde ufak tefek değişimler meydana gelir. Evinize yeni eklenen bebek odası eşyaları ve bebek ürünleri tüm stresinizi atarken, yaşanan biyolojik değişimler kısa süreli problemlere neden olur.

Gebelik döneminin yaşanan en büyük stresli durumu mide bulantısı olmaktadır. Mide bulantısı anne adayının HCG hormonundan dolayı yaşanır. Anne adaylarımızla buluşacağımız bu yazıda mide bulantısına neden olan tüm faktörleri ve bu dönemi en iyi şekilde atlatmanın yollarını konuşacağız. Mide bulantısını en az şekilde hissetmek için yazımız sizlere bu konuda yardımcı olacaktır. Hamilelik dönemi ve yaşanan mide bulantısı hakkında tüm merak ettikleriniz işte sizlerle!

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka hamileliğinizi takip eden uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

hamilelikte mide bulantısı

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Gebeliğin belirtisi olarak hayatınıza giren mide bulantısı genellikle sabahları görülmektedir. Bunu tetikleyen neden ise hormonlarla beraber anne adayının aç olmasıdır. İlk üç aylık dönemde kadınların çoğu bulantı yaşayabilir. Ortalama olarak 6. haftada hamilelik bulantıları başlar ve 14. haftaya kadar devam edebilir. Eğer bünyeniz çok hassas ise ilk haftalarda da mide bulantısı ile güne başlayıp zaman zaman bulantı yaşayabilirsiniz.

Sabah bulantısı adı verilen gebelikte kusma durumları, günün her diliminde yaşanabilir. Bu nedenle eğer gebelik şüphesi varsa, mide bulantısına karşı tedbirli olmakta fayda olacaktır. 1 haftalık hamilelikte mide bulantısı olur mu diye soracak olursanız, pek çok anne adayının ilk haftalarda mide bulantısı yaşadığını söyleyebiliriz. Elbette bu bulantı bünyeye göre farklılık gösterebilir.

Hamilelikte mide bulantısı anormal bir hastalık olarak görülmemekle birlikte:

  • Tansiyon düşüklüğü
  • Kilo ve sıvı kaybı devam ettiğinde size en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
hamilelikte mide bulantısı

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Gebelikte yoğun bulantılar yaşıyorsanız hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir araştırıyor olabilirsiniz. Size vakit kazandırmak için hemen yanıt verelim! İşte, hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yiyecekler listesi:

  • Beyaz Leblebi
  • Tuzlu Kraker
  • Muz
  • Ekmek
  • Galeta
  • Grissini
  • Ayran
  • Kuru Yemiş
  • Tavuk Suyu Çorba
  • Kuru ve Yağsız Hafif Gıdalar
  • Naneli Su

Hamilelik döneminde besin tüketimi öncesi doktor onayı alınız.

hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir

Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Hamilelikte mide bulantısına kesin çözüm arıyorsanız sizlere bazı ufak tavsiyelerde bulunacağız. Ancak hiçbir öneriyi doktorunuzdan onay almadan uygulamamanızı tavsiye ederiz. Her bünyenin farklı hamilelik yaşadığını hatırlatmak isteriz. İşte, hamilelikte mide bulantısını geçirecek bazı genel tüyolar:

  • Öğün atlamayın: Sık sık ve az miktarda yemek yiyin. Sık öğünler geçirmek mide bulantısını önler.
  • Bol sıvı tüketin: Sıvı tüketimine önem verin. Bolca su içmelisiniz. Alkol ve şekerli içeceklerden uzak durmanızda fayda var.
  • Sağlıklı beslenin: Tuzlu, baharatlı ve bol yağlı gıdalardan uzak durmalısınız. Daha hafif yemekler yemeye dikkat edin.
  • Dengeli beslenin: Besinlerinizi bol protein içeren ve karbonhidrat açısından yüksek olanlardan seçmelisiniz. Süt ve süt ürünleri tüketmeye çalışın.
  • Doğal beslenin: Asitli ve kafeinli içecekler yerine doğal meyve suyu tüketmeye özen gösterin.
  • Kokudan uzak kalın: Diş bakımını yaparken kokusuz diş macunu tercih edebilirsiniz. Ağır kokular altında kalmaktan kaçının. Parfüm tercihinizi de bu yönde değiştirebilirsiniz.
  • Ferah ortamlarda kalın: Çok sıcak ortamlarda kalmamaya özen gösterin. Bu dönemde aşırı sıcak mide bulantısını tetikler.
  • Kendinizi aç bırakmayın: Sabahları uzun süre aç kalmayın. Kahvaltı hazır olana kadar hafif tuzlu kraker tüketebilirsiniz.

Mide bulantılarınız hakkında en sağlıklı bilgileri doktorunuzdan alabilirsiniz. İçeriğimiz reçete niteliği taşımamaktadır.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Geçer?

Gebeliğin ilk 3 ayını zaman zaman mide bulantısı ile geçirdiyseniz, daha rahat günler sizi bekliyor. En azından 3 aydan sonra mide bulantıları daha hafifleyecektir. Bazı anne adaylarında ise neredeyse hiç görülmeyecektir. 13. veya 14. haftaya girdiğinizde hormonlarınız dengeleneceği için mide bulantılarınız azabilir; ancak bıçak gibi aniden kesilmesini beklememelisiniz.

Bireysel farklılıklardan dolayı bu rakamlar bir hafta öncesinde veya sonrasında olarak değişebilir. Her anne adayının yaşadığı durumlar farklı zamanlarda olabilir. Özetle, hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer sorunuzu 14. haftadan itibaren olarak yanıtlayabiliriz.

hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Gebelik döneminde mide bulantısı pek çok nedenden dolayı yaşanabilir. Bazı kişilerde çok az görülen mide bulantısı bazı anne adaylarında ise sıkça yaşanır. Bu durum bünyeye göre değişkenlik gösterebilir.

Mide bulantısının en genel nedenleri ise:

  • Hormon (HCG): Yükselen hormonlar mide bulantısını yaşatır. Eğer ilk defa gebelik yaşıyorsanız, mide bulantısını ilk 3 ayda yoğun olarak hissedebilirsiniz.
  • Stres: Yorgunluk ve stres, mide bulantısının bir nedenidir. Gebeliği telaşlı şekilde yaşayan kadınlarda daha çok bulantı görülür.
  • Çoğul Gebelik: Çoğul gebelik yaşayan anne adaylarının mide bulantısı ve hormon değişimleri daha sık yaşanır. Aslında hamilelikte mide bulantısı bebeğin sağlıklı olduğunu gösterir. Eğer gün içinde birkaç defa kusma yaşanıyorsa bir doktora görünmek iyi olacaktır. Örneğin gün içinde 5 defa kusmak aşırı sıvı kaybına neden olabilir.
  • Kokular: Östrojen hormonunun salgılanmasından dolayı koku alma hissi daha baskın olur. En keskin kokuları bile alabileceğinizden dolayı mide bulantısı normal olacaktır.
hamilelikte mide bulantısı

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Kadar Sürer?

Anne adayları gebelik döneminde mide bulantısı ile bir süre uğraşabilir. İlk haftalarda bile başlayabilen bu mide bulantıları genellikle 6. haftada başlar ve 14. haftaya kadar devam edebilir. Eğer anne adayı aç kalırsa ve beslenmesine dikkat etmezse, bulantılar sıkça tekrarlar.

Bazı kadınlar ise bu konuda çok şanslı olabiliyor. Çok az bulantı ile geçen hamilelik döneminde sağlık durumları da iyi olabilir. Bu durumda hamilelikte mide bulantısı olmazsa ne olur sorusunu düşünebilirsiniz. Endişe etmeyin, olası bir aksilik mide bulantısıyla değil doktor kontrolleri ile ortaya çıkacaktır. Sorunsuz ve sağlıklı bir gebelik geçirmenizi diliyoruz. Lütfen doktor kontrollerinizi aksatmayınız. Hamilelik esnasında eğer hiç bulantı yaşamıyorsanız bunu doktorunuza bildiriniz.

hamilelikte mide bulantısı

Hamilelikte Mide Bulantısı Cinsiyeti Belirler Mi?

Mide bulantısının şiddeti ile bebek cinsiyeti arasında bir bağ kurulması gerekiyorsa, bu bağ net bir sonucu vermeyecektir.

Yapılan araştırmalara göre mide bulantıları ile cinsiyet üzerine tahmin yapılmaktadır. Bu araştırmaya göre ise yaklaşık 2 milyon kadının, sabah bulantısı yaşadığı ve bu kadınların kız çocuk dünyaya getirdiği ifade edilmektedir. İsveçli bilim insanlarının yaptığı bu deney sonucunda, sabah bulantısı yaşayan %56’lık bir dilimin kız çocuk sahibi olduğu duyuruldu.

Araştırma sonuçlarında kusmaların daha hafif yaşandığı anne adaylarının erkek bebek dünyaya getirdiği de not düşüldü.

Her ne kadar gözlemle yapılan testler olsa da bebeğin cinsiyetinin kusma ile ilgisi olmadığını savunan pek çok uzman vardır. Bebeğinizin cinsiyetini en net ve sağlıklı şekilde doktor kontrolünde görebilirsiniz.

hamilelikte mide bulantısı

Hamilelikte Mide Bulantısı Olmaması Normal Mi?

Hamilelik döneminin gündemi mide bulantısı olmaktadır. Bilinmesi gereken bir gerçek vardır ki; mide bulantısı her anne adayı için şart değildir. Yani bir kadın bulantısız gebelik geçirebilir. Bu durum herhangi bir olumsuz işaret değildir. Ancak yine de durumu doktora bildirmekte fayda vardır.

Gebeliğin süreci ve sağlık durumu doktorunuzun yaptığı testler ile anlaşılmaktadır. Bu nedenle mide bulantısı yaşamayan anne adaylarının sağlık sorunu olduğu hemen söylenemez. En iyi ve sağlıklı kararı gebeliğinizi takip eden doktorunuz ifade edecektir. Olası bir riski ortadan kaldırmak için haftalık ve aylık kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.

hamilelikte mide bulantısı

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Sabah Yaşanır?

Bu sorunun yanıtları için uzmanlar şöyle bir ifadede bulunur: Anne adayı sabaha karşı acıkmaya başlar, acıkan midede asitler düzensiz dağılır ve kusmaya neden olabilir. Eğer uykudan önce uzun süre tokluk sağlayan sağlıklı besinler tüketilirse; sabah bulantılarının önüne geçmek mümkün olabilir. Boş mideyle uyuyan anne adayları sabahları bulantı hissiyle uyanabilir. Ayrıca yatak odasının havasız kalması da koku hassasiyeti oluşturacağı için bulantı yaşanabilir.

Kusma ve Bulantı Bebeği Etkiler Mi?

Birçok anne adayı kusma hissine kapıldığı zaman kasılır. Acaba bebeğime zarar gelir mi endişesiyle kusma ataklarını baskılamak ister. Ancak mide bulantısı oluştuğunda annenin rahatlaması gerekir. Az ve sık yiyerek kusmanın önüne geçebilir. Yaşanan bu kusma ve bulantılar, bebeğe zarar vermez. Çünkü bebek anne rahminde, güçlü bir amniyon sıvısı ile pek çok sarsıntıya karşı korunmaktadır.

hamilelikte mide bulantısı

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka hamileliğinizi takip eden uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Hamilelikte Aşerilen 9 İlginç Şey, Çok Şaşıracaksınız!

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli Ne Yememeli?

Hamilelikte Bel Ağrısı: 6 Popüler Soruda Tüm Merak Edilenler

Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur? Ne Zaman Başlar? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Ne Zaman Başlar? Nedenleri, Tedavisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Buldum Tatlısı Tarifi

Ne Buldum Tatlısı

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Evde Ne Varsa Çorbası Tarifi

Evde Ne Varsa Çorbası

6-8 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri