Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar, Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar, Ne İyi Gelir? Tarifi

Hamilelikte Mide Bulantısı: En Sık Sorulanlar

Hamilelik süreci oldukça telaşlı bir süreçtir. Hem sağlığınızda hem de evinizde ufak tefek değişimler meydana gelir. Evinize yeni eklenen bebek odası eşyaları ve bebek ürünleri tüm stresinizi atarken, yaşanan biyolojik değişimler kısa süreli problemlere neden olur.

Gebelik döneminin yaşanan en büyük stresli durumu mide bulantısı olmaktadır. Mide bulantısı anne adayının HCG hormonundan dolayı yaşanır. Anne adaylarımızla buluşacağımız bu yazıda mide bulantısına neden olan tüm faktörleri ve bu dönemi en iyi şekilde atlatmanın yollarını konuşacağız. Mide bulantısını en az şekilde hissetmek için yazımız sizlere bu konuda yardımcı olacaktır. Hamilelik dönemi ve yaşanan mide bulantısı hakkında tüm merak ettikleriniz işte sizlerle!

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka hamileliğinizi takip eden uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

hamilelikte mide bulantısı

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Gebeliğin belirtisi olarak hayatınıza giren mide bulantısı genellikle sabahları görülmektedir. Bunu tetikleyen neden ise hormonlarla beraber anne adayının aç olmasıdır. İlk üç aylık dönemde kadınların çoğu bulantı yaşayabilir. Ortalama olarak 6. haftada hamilelik bulantıları başlar ve 14. haftaya kadar devam edebilir. Eğer bünyeniz çok hassas ise ilk haftalarda da mide bulantısı ile güne başlayıp zaman zaman bulantı yaşayabilirsiniz.

Sabah bulantısı adı verilen gebelikte kusma durumları, günün her diliminde yaşanabilir. Bu nedenle eğer gebelik şüphesi varsa, mide bulantısına karşı tedbirli olmakta fayda olacaktır. 1 haftalık hamilelikte mide bulantısı olur mu diye soracak olursanız, pek çok anne adayının ilk haftalarda mide bulantısı yaşadığını söyleyebiliriz. Elbette bu bulantı bünyeye göre farklılık gösterebilir.

Hamilelikte mide bulantısı anormal bir hastalık olarak görülmemekle birlikte:

  • Tansiyon düşüklüğü
  • Kilo ve sıvı kaybı devam ettiğinde size en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
hamilelikte mide bulantısı

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Gebelikte yoğun bulantılar yaşıyorsanız hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir araştırıyor olabilirsiniz. Size vakit kazandırmak için hemen yanıt verelim! İşte, hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yiyecekler listesi:

  • Beyaz Leblebi
  • Tuzlu Kraker
  • Muz
  • Ekmek
  • Galeta
  • Grissini
  • Ayran
  • Kuru Yemiş
  • Tavuk Suyu Çorba
  • Kuru ve Yağsız Hafif Gıdalar
  • Naneli Su

Hamilelik döneminde besin tüketimi öncesi doktor onayı alınız.

hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir

Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Hamilelikte mide bulantısına kesin çözüm arıyorsanız sizlere bazı ufak tavsiyelerde bulunacağız. Ancak hiçbir öneriyi doktorunuzdan onay almadan uygulamamanızı tavsiye ederiz. Her bünyenin farklı hamilelik yaşadığını hatırlatmak isteriz. İşte, hamilelikte mide bulantısını geçirecek bazı genel tüyolar:

  • Öğün atlamayın: Sık sık ve az miktarda yemek yiyin. Sık öğünler geçirmek mide bulantısını önler.
  • Bol sıvı tüketin: Sıvı tüketimine önem verin. Bolca su içmelisiniz. Alkol ve şekerli içeceklerden uzak durmanızda fayda var.
  • Sağlıklı beslenin: Tuzlu, baharatlı ve bol yağlı gıdalardan uzak durmalısınız. Daha hafif yemekler yemeye dikkat edin.
  • Dengeli beslenin: Besinlerinizi bol protein içeren ve karbonhidrat açısından yüksek olanlardan seçmelisiniz. Süt ve süt ürünleri tüketmeye çalışın.
  • Doğal beslenin: Asitli ve kafeinli içecekler yerine doğal meyve suyu tüketmeye özen gösterin.
  • Kokudan uzak kalın: Diş bakımını yaparken kokusuz diş macunu tercih edebilirsiniz. Ağır kokular altında kalmaktan kaçının. Parfüm tercihinizi de bu yönde değiştirebilirsiniz.
  • Ferah ortamlarda kalın: Çok sıcak ortamlarda kalmamaya özen gösterin. Bu dönemde aşırı sıcak mide bulantısını tetikler.
  • Kendinizi aç bırakmayın: Sabahları uzun süre aç kalmayın. Kahvaltı hazır olana kadar hafif tuzlu kraker tüketebilirsiniz.

Mide bulantılarınız hakkında en sağlıklı bilgileri doktorunuzdan alabilirsiniz. İçeriğimiz reçete niteliği taşımamaktadır.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Geçer?

Gebeliğin ilk 3 ayını zaman zaman mide bulantısı ile geçirdiyseniz, daha rahat günler sizi bekliyor. En azından 3 aydan sonra mide bulantıları daha hafifleyecektir. Bazı anne adaylarında ise neredeyse hiç görülmeyecektir. 13. veya 14. haftaya girdiğinizde hormonlarınız dengeleneceği için mide bulantılarınız azabilir; ancak bıçak gibi aniden kesilmesini beklememelisiniz.

Bireysel farklılıklardan dolayı bu rakamlar bir hafta öncesinde veya sonrasında olarak değişebilir. Her anne adayının yaşadığı durumlar farklı zamanlarda olabilir. Özetle, hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer sorunuzu 14. haftadan itibaren olarak yanıtlayabiliriz.

hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Gebelik döneminde mide bulantısı pek çok nedenden dolayı yaşanabilir. Bazı kişilerde çok az görülen mide bulantısı bazı anne adaylarında ise sıkça yaşanır. Bu durum bünyeye göre değişkenlik gösterebilir.

Mide bulantısının en genel nedenleri ise:

  • Hormon (HCG): Yükselen hormonlar mide bulantısını yaşatır. Eğer ilk defa gebelik yaşıyorsanız, mide bulantısını ilk 3 ayda yoğun olarak hissedebilirsiniz.
  • Stres: Yorgunluk ve stres, mide bulantısının bir nedenidir. Gebeliği telaşlı şekilde yaşayan kadınlarda daha çok bulantı görülür.
  • Çoğul Gebelik: Çoğul gebelik yaşayan anne adaylarının mide bulantısı ve hormon değişimleri daha sık yaşanır. Aslında hamilelikte mide bulantısı bebeğin sağlıklı olduğunu gösterir. Eğer gün içinde birkaç defa kusma yaşanıyorsa bir doktora görünmek iyi olacaktır. Örneğin gün içinde 5 defa kusmak aşırı sıvı kaybına neden olabilir.
  • Kokular: Östrojen hormonunun salgılanmasından dolayı koku alma hissi daha baskın olur. En keskin kokuları bile alabileceğinizden dolayı mide bulantısı normal olacaktır.
hamilelikte mide bulantısı

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Kadar Sürer?

Anne adayları gebelik döneminde mide bulantısı ile bir süre uğraşabilir. İlk haftalarda bile başlayabilen bu mide bulantıları genellikle 6. haftada başlar ve 14. haftaya kadar devam edebilir. Eğer anne adayı aç kalırsa ve beslenmesine dikkat etmezse, bulantılar sıkça tekrarlar.

Bazı kadınlar ise bu konuda çok şanslı olabiliyor. Çok az bulantı ile geçen hamilelik döneminde sağlık durumları da iyi olabilir. Bu durumda hamilelikte mide bulantısı olmazsa ne olur sorusunu düşünebilirsiniz. Endişe etmeyin, olası bir aksilik mide bulantısıyla değil doktor kontrolleri ile ortaya çıkacaktır. Sorunsuz ve sağlıklı bir gebelik geçirmenizi diliyoruz. Lütfen doktor kontrollerinizi aksatmayınız. Hamilelik esnasında eğer hiç bulantı yaşamıyorsanız bunu doktorunuza bildiriniz.

hamilelikte mide bulantısı

Hamilelikte Mide Bulantısı Cinsiyeti Belirler Mi?

Mide bulantısının şiddeti ile bebek cinsiyeti arasında bir bağ kurulması gerekiyorsa, bu bağ net bir sonucu vermeyecektir.

Yapılan araştırmalara göre mide bulantıları ile cinsiyet üzerine tahmin yapılmaktadır. Bu araştırmaya göre ise yaklaşık 2 milyon kadının, sabah bulantısı yaşadığı ve bu kadınların kız çocuk dünyaya getirdiği ifade edilmektedir. İsveçli bilim insanlarının yaptığı bu deney sonucunda, sabah bulantısı yaşayan %56’lık bir dilimin kız çocuk sahibi olduğu duyuruldu.

Araştırma sonuçlarında kusmaların daha hafif yaşandığı anne adaylarının erkek bebek dünyaya getirdiği de not düşüldü.

Her ne kadar gözlemle yapılan testler olsa da bebeğin cinsiyetinin kusma ile ilgisi olmadığını savunan pek çok uzman vardır. Bebeğinizin cinsiyetini en net ve sağlıklı şekilde doktor kontrolünde görebilirsiniz.

hamilelikte mide bulantısı

Hamilelikte Mide Bulantısı Olmaması Normal Mi?

Hamilelik döneminin gündemi mide bulantısı olmaktadır. Bilinmesi gereken bir gerçek vardır ki; mide bulantısı her anne adayı için şart değildir. Yani bir kadın bulantısız gebelik geçirebilir. Bu durum herhangi bir olumsuz işaret değildir. Ancak yine de durumu doktora bildirmekte fayda vardır.

Gebeliğin süreci ve sağlık durumu doktorunuzun yaptığı testler ile anlaşılmaktadır. Bu nedenle mide bulantısı yaşamayan anne adaylarının sağlık sorunu olduğu hemen söylenemez. En iyi ve sağlıklı kararı gebeliğinizi takip eden doktorunuz ifade edecektir. Olası bir riski ortadan kaldırmak için haftalık ve aylık kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.

hamilelikte mide bulantısı

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Sabah Yaşanır?

Bu sorunun yanıtları için uzmanlar şöyle bir ifadede bulunur: Anne adayı sabaha karşı acıkmaya başlar, acıkan midede asitler düzensiz dağılır ve kusmaya neden olabilir. Eğer uykudan önce uzun süre tokluk sağlayan sağlıklı besinler tüketilirse; sabah bulantılarının önüne geçmek mümkün olabilir. Boş mideyle uyuyan anne adayları sabahları bulantı hissiyle uyanabilir. Ayrıca yatak odasının havasız kalması da koku hassasiyeti oluşturacağı için bulantı yaşanabilir.

Kusma ve Bulantı Bebeği Etkiler Mi?

Birçok anne adayı kusma hissine kapıldığı zaman kasılır. Acaba bebeğime zarar gelir mi endişesiyle kusma ataklarını baskılamak ister. Ancak mide bulantısı oluştuğunda annenin rahatlaması gerekir. Az ve sık yiyerek kusmanın önüne geçebilir. Yaşanan bu kusma ve bulantılar, bebeğe zarar vermez. Çünkü bebek anne rahminde, güçlü bir amniyon sıvısı ile pek çok sarsıntıya karşı korunmaktadır.

hamilelikte mide bulantısı

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka hamileliğinizi takip eden uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Hamilelikte Aşerilen 9 İlginç Şey, Çok Şaşıracaksınız!

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli Ne Yememeli?

Hamilelikte Bel Ağrısı: 6 Popüler Soruda Tüm Merak Edilenler

Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur? Ne Zaman Başlar? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Ne Zaman Başlar? Nedenleri, Tedavisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri