Hamile Pilatesi: Ne Zaman Başlamalı? Faydaları, Nasıl Yapılır?

Hamile Pilatesi: Ne Zaman Başlamalı? Faydaları, Nasıl Yapılır?

Gebelikte Pilates Yapmak Sağlıklı Mı?

Hamile pilatesi hareketleri gebelik döneminin son günlerine yaklaşırken pek çok anne adayını bedenen ve ruhen rahatlatmaktadır. Hamilelik döneminin vermiş olduğu değişimlerden dolayı annenin bedeninde birtakım değişimler meydana gelir. Vücut ağırlığının artışı, el ve ayaklarda oluşan ödemler, bel ağrısı ve ayak ağrısı gibi durumlar tatlı telaşlı anne adayının biraz stresli günler geçirmesine neden olabilir. Hamile pilatesi egzersizleri ile daha rahat şekilde doğum yapılması hedeflenir.

Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın olan hamile pilatesi, artık ülkemizde de kendini duyurmaya başlamıştır. Pek çok şehirde pilates uzmanlarının koçluğu ile yapılan hamile pilatesi, sayısız anne adayının dikkatini çekmektedir. Bu yazımız ile sizlere hamilelik döneminde yapılan pilatesin faydalarını ifade edeceğiz. Ev içinde kolayca uygulanabilen birkaç hareket ile hamile pilatesinden faydalanmanızı da sağlayacağız. Anne adaylarının hamile pilatesi hakkında merak ettiği tüm detaylar bu satırlarda!

Gebelik hassas bir süreçtir. Hamilelik döneminde uygulayacağınız tüm egzersizler uzman gözetiminde yapılmalıdır. Egzersizleri uygulamadan önce pilates hocası ile iletişime geçmelisiniz.

hamile pilatesi nasıl yapılır

Hamile Pilatesine Ne Zaman Başlamalı?

Hamile pilatesi yapacak anne adaylarının kendi durumlarına göre özel olarak hazırlanan pilates programını uygulaması gereklidir. Gebeliği takip eden doktorun onayı olduğu andan itibaren pilates için harekete geçebilir.

Anne adayının sağlık durumuna göre şekillenen pilates programı genellikle 14. haftadan sonra tavsiye edilmektedir. Doktorunuzun onay verebileceği dönemler 14. ve 16. haftalar olabilir. Hamile pilatesini haftada 2 veya 3 defa deneyebilirsiniz.

Bu aralıklar sizin için de ideal seanslar olacaktır. Dinlenmeye ve kendinize vakit ayırmaya ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Doğuma yakın haftaya yaklaştığınızda nefes egzersizleri ile pilates programı devam eder. Daha rahat bir doğum gerçekleştirebilmeniz için nefes ve esneme hareketlerinin olduğu pilates programı size iyi gelebilir.

Gebelik döneminde pilates yapmak isteyenlerin mümkünse profesyonel destek alması önerilir. Olası bir kas yırtılması ya da gebeliği etkileyen riskli hareketlerin yaşanmaması için, bu konuda uzman yardımı almanız sizin ve bebeğiniz için daha iyi olacaktır.

Şayet daha önce pilates yapmışsanız ve az çok bilginiz varsa; doktorunuza danışıp gebeliğiniz için uygun olup olmadığını öğrenmelisiniz. Zira, hamile pilatesi riskli gebelik süreçleri için tehlikeli olan bir egzersiz türüdür. Hamilelik pilatesi fiyatları seanslara göre farklılık göstermektedir.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur? Ne Zaman Başlar? Nasıl Geçer?

Hamile Pilatesi Nasıl Yapılır?

Sağlığınız için pilates ve yoga eğitmenlerinin gözetimi olmadan egzersizleri denemeyiniz.

Kimler Hamile Pilatesi Yapabilir?

  • Düşük riski olmayan gebeler,
  • Tansiyon, diyabet rahatsızlığı olmayan anne adayları,
  • Erken doğum riski olmayan hamileler pilates yapabilir.

Hamile pilatesi egzersizleri haftada ortalama 3 gün, yaklaşık 30-45 dakikalık periyotlar eşliğinde eğitmen gözetiminde uygulanabilir. Eğer anne adayı daha önce hiç pilates yapmamış ise bu süre daha kısa tutulmalıdır. Vücut ısındıkça ortalama 30 dakikalık periyotlara ilerlenebilir.

Hamile pilatesi ne zaman yapılmalı? Anne adayları 1. trimester yani ilk 3 aylık süreci sağlıklı atlattıktan sonra 14. haftadan itibaren doktor onay verirse pilatese başlayabilir. Bu egzersizler evde bilinçsizce değil; mutlaka eğitmen gözetiminde yapılmalıdır. 1. trimester hamilelik döneminin en hassas dönemidir bu süreçte pilates her anne adayı için önerilmez.

Hamilelik döneminde relaksin hormon oranı yüksek olduğundan eklemler gevşer. Bu nedenle anne adayını çok zorlayacak pilates egzersizlerinden kaçınmak gerekir. Her hareket sonrası vücudun verdiği sinyaller izlenerek adım adım ilerlenmelidir.

2. trimester yani 3.-6. aylar arasında karın iç kaslarına ve pelvik kaslarına yönelik egzersizler uygulanabilir. Pilates topu ile bel bölgesi rahatlatılabilir. Bebeğin giderek büyümeye başladığı bu dönemde bel ve sırt ağrıları arttığından dinlenerek egzersiz yapabilirsiniz.

3. trimester yani son 3 aylık dönemde boyun, sırt ve bel bölgeleri muhakkak desteklenmelidir; çünkü bebek bu dönemde maksimum ağırlığına ulaşacaktır.

Sağlığınız için pilates ve yoga eğitmenlerinin gözetimi olmadan egzersizleri denemeyiniz.

Hamile Pilatesi Faydaları, Ne İşe Yarar?

Spor hayatın her döneminde oldukça önem arz eden bir etkinliktir. Yürüyüş yapmak, bisiklet sürme, ip atlamak ve aletler ile spor yapmak vücut direncini korur. Hamile pilatesi de anne adaylarının genel sağlığı için etkili olmaktadır. Günden güne büyüyen bebeği daha rahat taşıması ve sağlıklı bir doğum yapabilmesi için arzu eden anneler uzman gözetiminde pilates deneyebilir.

Hamile pilatesi yapacak olan anne adaylarının şu faydaları göreceğini açıklamak gereklidir:

  • Omurgada, belde ve sırt bölgesinde oluşan ağrıları hafifletir. Anneyi daha sağlıklı bir doğuma hazırlar.
  • Hamile pilatesi ile anne adayı vücut duruşunu yani postürü düzeltebilir.
  • Dolaşım bozukluklarını düzenleyen hamile pilatesi ile kabızlık ve şişkinlik sorunları hafifletilebilir.
  • Nefes ve esneme hareketleri ile geçen pilates seansları sayesinde anne doğum anında ağrıyı çok hissetmez.
  • Kasları kontrol etmeyi öğrenen anne, doğum anında ve sonrasında daha rahat hareket edebilir.
  • Doğum sırasında oluşabilecek yırtılmaları en aza indirir.
  • Gebelik döneminde sık sık yaşanan idrar kaçırma problemini önler. Rahim kaslarının kendini toparlamasına yardımcı olur.
  • Sadece fiziksel bir aktivite değil; hamile pilatesi ve yogası doğum anındaki stresi de azaltabilir.
  • Yapılan egzersizler sayesinde anne adayı geceleri ağrısız uyuyabilir ve gece uykuları daha verimli hale gelir.
  • Hormonların etkisiyle göğüs kaslarında ağrı oluşmaktadır. Üst bölge için yapılan pilates hareketleri sayesinde anne adayının genel olarak ağrısı en aza inebilir.
  • El ve ayaklarda oluşan ödem, pilates sayesinde azalabilir.

Hamile Pilatesi Ne İşe Yarar?

  • Hamilelik süreciniz gayet sağlıklı devam ediyorsa; doğumu kolaylaştırmak için tercih edebilirsiniz.
  • Anne ve bebek psikolojisini desteklemek ve vücudu dinç tutmak için pilates yapabilirsiniz.
  • Gebelik sürecinde kendiniz için sosyal bir alan istiyorsanız; sağlığınıza iyi gelecek pilates programını salonlarda uygulayabilirsiniz.
  • Vajinal (normal) ya da sezaryen doğum anında kendinizi iyi hissetmek için hamile pilatesini yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Bel Ağrısı: 6 Popüler Soruda Tüm Merak Edilenler

hamile pilatesi

Hamileyken Pilates Yapmak Zayıflatır Mı?

Pek çok anne adayı, gebelik sürecinde kilo almaktan endişe duyabilir. Gebelikte kilo alımı beklenen bir gelişimdir. Ancak alınacak kiloyu kontrol etmek anne adayının elinde olabilir. Sağlıklı beslenme programı ve doktorun onay verdiği sporlar sayesinde daha sağlıklı bir süreç yaşanabilir. Pilates de risk olmayan gebelikler için önerilen egzersizlerden biridir. Kilo kontrolü üzerindeki etkisi de oldukça fazladır.

Hamileliğinde risk olmayan ve doktorun onayladığı pilates hareketlerini yapan anne adaylarında, metabolizma hızı daha hızlıdır. Metabolizma sık sık çalıştığı için kilo alımı kontrol edilebilir. Bu egzersizler kilo vermek için değil kilo vermeyi kolaylaştırmak için uygulanmaktadır. Vücudun sıkılaşmasını ve daha da esnek hareketler yapmasını sağlayan pilates, anne adaylarını pozitif doğuma da hazırlar.

hamilelikte pilates zayıflatır mı

Hamile Pilatesi İstanbul Avrupa ve Anadolu Yakası

İstanbul’da yaşayan ve doğuma hazırlık yapan anne adayları için hamile pilatesi Anadolu Yakası bilgilerini eklerken Avrupa Yakası’nda yaşayan anneleri de unutmadık ve hamile pilatesi Avrupa Yakası iletişim bilgilerini derledik. Bu listedeki bilgilerden yola çıkarak evinize en yakın noktada bulunan pilates merkezine ulaşıp hamilelik pilatesi fiyatları ve ders içerikleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

  • Noa Pilates Studio
  • Yoga Evim Hamile Pilates Merkezi
  • Club Newada
  • 361 Pilates Studio
  • Studio Fit Ataşehir
  • Beylerbeyi Pilates
  • Yoga Academy Küçükyalı
  • Grudwara Ashram Yoga
  • Studio 5 Pilates

İlginizi çekebilir: Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir, Ne Zaman Başlar?

hamile pilatesi nasıl yapılır

Hamilelikte Aşerilen 9 İlginç Yiyecek, Çok Şaşıracaksınız!

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Diyetisyen Onaylı Hamile Diyeti Listesi ve Sağlıklı Gebeliğin 5 Sırrı

Hamilelikte Mide Bulantısı Hakkında En Popüler 7 Soru ve Cevapları

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Ne Zaman Başlar? Nedenleri, Tedavisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Sarıkanat Zamanı Tarifi

Sarıkanat Zamanı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Turşu Zamanı Tarifi

Turşu Zamanı

10-12 kişilik, 25dk Hazırlık, Pişirme yok
Hamsili Pilav (Tam Zamanı) Tarifi

Hamsili Pilav (Tam Zamanı)

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Her Zaman Kabaran Kek Tarifi

Her Zaman Kabaran Kek

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri