Hepatit C Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Bulaşır? Bitkisel Tedavisi

Hepatit C Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Bulaşır? Bitkisel Tedavisi Tarifi

Enfeksiyon Hastalıklarından

Hepatit C Hakkında Her Şey

Çeşitli nedenlerden dolayı, vücudunuzda iltihaplanma meydana gelebilir. Karaciğerde oluşan iltihaplanmalar da Hepatit olarak tanımlanmaktadır. Virüslerin neden olduğu Hepatit hastalığı 5 ayrı başlıkta incelenir, bu başlıklar:

Hepatit A, B, C, D ve E olmaktadır.

Hepatit virüsleri insan bedeni için tehlikeli olabilir. Karaciğerde oluşan iltihabın ciddiyetine ve boyutuna göre hastalık hayati önem teşkil eder. Sağlıklı yaşam adına hazırlanan bu yazıda, Hepatit C hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz. Hepatit C virüsü bulaşıcı mıdır? Hepatit C belirtisi nelerdir? Hepatit C ilacı var mıdır? gibi tüm merak edilenleri sizler için uzman doktor görüşlerinden yararlanarak burada cevapladık. Sağlıklı günleriniz olsun!

hepatit c nedir

Hepatit C Nedir?

Hepatit C, bir karaciğer hastalığıdır. HCV koduyla tıp sözlüğünde yer alır. Bazı kişilerde kısa sürede iyileşirken bazı hastalarda ömür boyu sürecek hastalıklara neden olur. Hepatit C bir RNA kaynaklı virüstür ve en küçük virüslerden biridir. Her 4 kişiden 1’inde karaciğer zedelenmesi meydana getirebilir. Hepatit C virüsü 1989 yılında keşfedilmiştir. Virüsün keşfinden önce Hepatit A ile B arasında kalan “A- non B Hepatiti” olarak bilinmekteydi.

Hepatit C iki farklı türde gelişir. Akut ve kronik olarak açıklanabilir. Kısa süreli gerçekleşen virüs Akut Hepatit C olarak ifade edilir. Genellikle 6 ay sonrasında hastalık sona erer. Bu durum kronik bir hal aldığında Kronik Hepatit C olarak kişiyi rahatsız eder. Bu hastalık, hastaların yaklaşık %75’lik bir diliminde kronik hal alır. Gerekli tedavi uygulanmadığında rahatsızlık ölüme kadar ilerleyebilir.

Hepatit C kaç yılda öldürür endişesine yanıt verelim. Erken tedavi yapıldığında ölüm ihtimali de ortadan kalkar. Virüs temizlenmezse kalıcı karaciğer hastalığı oluşur. Yaklaşık 20 yıl sonrasında siroz hastalığı meydana gelir. Siroz da bir süre sonra karaciğer kanserine neden olacağı için; 20 yıl boyunca devam eden hastalık sonrasında ölüm gerçekleşebilir. Bu durum en çok Orta ve Doğu Asya’da görülmektedir. Kuzey Afrika da hastalığın olduğu bölgelerdendir.

 hepatit c belirtileri

Hepatit C Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Hepatit C hastalarının birçoğunda belirti görülmezken; bazılarında ise şu belirtilere rastlanır:

  • Uzun süredir devam eden halsizlik ve ateş
  • İştahsızlık ve kusma hissi
  • İdrar renginde son zamanlarda görülen koyulaşma
  • Eklem ağrılarıyla beraber yaşanan karın ağrıları
  • Göz ve ciltte fark edilen sarılık
  • Kilo kaybı
  • Yağlı yiyeceklere karşı hassasiyet

Bazı kişilerde bu belirti olmamasına rağmen kanda hepatit c virüsü tespit edilir. Bu hastalar ise Hepatit C taşıyıcısı olarak belirlenmektedir.

hepatit c nasıl bulaşır

Hepatit C Nasıl Bulaşır?

Hastalık öncelikle kişiyi rahatsız etmeden sessizce ve yavaşça meydana gelir. Kuluçka döneminden geçen virüs, 2 hafta ve 6 ay içinde vücuda yerleşir.

  • Hepatit C virüsü, doğumla beraber çocuğa geçebilir. En sık görülen bulaşma şekli kan yoluyla aktarımdır.
  • Gerekli hijyen olmayan ortamlarda, sağlık işlemleri yapıldığında da bulaşma riski çok yüksektir.
  • Hepatit C virüsü taşıyan kişilerin şahsi eşyalarını kullanmak
  • Vücudu delen dövme ve piercing gibi işlemler
  • Damar içine yapılacak iğnelerin hijyenik kontrolünün yapılmaması
  • Jilet ve diş fırçası gibi şahsi kullanılması gereken eşyaların ortak kullanımı
  • HCV taraması yapılmadan gerçekleşen kan nakli
  • Alkol kullanımı gibi nedenler Hepatit C virüsünün bulaşmasında etkilidir.
  • Hepatit C cinsel yolla bulaşırmı sorusu uzmanları ikiye ayırmıştır. Cinsel yolla bulaşabildiğini ifade eden doktorlar bulunmaktadır. Hepatit C taşıyıcısı
  • olan bir kişi ile tokalaşma veya öpüşme gibi durumlarda virüs bir başkasına bulaşmaz.

hepatit c aşısı

Hepatit C Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hepatit C tedavisi mümkün olan bir karaciğer rahatsızlığıdır. Erken tanı ve tedavide iyileşme süreci daha hızlı gelişir. Bu durumda hasta daha az zarar görür. Son yıllarda bilim insanları tarafından Hepatit C aşısı üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Çünkü bu hastalık için henüz etkili bir aşı bulunmamaktadır. Hepatit C şikayeti ile doktora giden hastalara, uzmanlar genellikle Hepatit A ve B aşısı yaparlar.

Son zamanlarda Hepatit C belirtisi sizde de fark ediliyorsa vakit kaybetmeden “dahiliye” bölümüne gidip şikayetinizi dile getirmeniz gereklidir. Gerekli kan testlerinden sonra doktorunuz uygun olan tedaviyi önerecektir. Genellikle Pegintiron iğnesi ile tedavi süreci başlar. Bu iğne haftada bir defa olmak üzere hastaya yapılır. Hepatit C ilacı olan Ribavirin ise günlük olarak alınmaktadır. Hepatit C tedavileri, ihmal edilmediği durumlarda oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.

İlaç ve iğne tedavisinin yanıt alınamadığı hastalara, son çare olarak karaciğer nakli yapılır. Çünkü hastalığın ilerlediği durumlarda ilaç tedavisi yanıtsız kalır. Bu gibi durumlarda karaciğer fazlasıyla zarar görmüştür. Karaciğer nakli doktorun vereceği son karar olacaktır.

hepatit c tedavisi

Hepatit C Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Hepatit C hastalığının etkilerini en aza indirmek ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek için doğanın sesine kulak vermelisiniz. İğne tedavisi devam eden hastalar için bitkisel kürler tavsiye edilmemektedir. Hepatit C hastalığı döneminde yaşadığınız etkileri ortadan kaldırmak için sizlere şu bitkileri önereceğiz:

  • Maydanoz Limon Kürü: Maydanoz ve limon kürü Hepatit C diyeti yapan hastalar için vücudu arındıran ve temizleyen bir kür olacaktır. Hepatit C hastalığı ile beraber karaciğer yağlanması da görülmektedir. Bu yağlanmayı ortadan kaldırmak için maydanoz ve limonu bir miktar su ile blenderden geçirip tüketmelisiniz. Karaciğer sağlığınızı koruyan bu kür İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilmektedir.
  • Lavanta: 1 bardak suyun içinde lavanta çiçeğini kaynatın ve suyu süzüp gün içinde tüketin. Hastalıktan dolayı yaşadığınız yorgunluğu ve kusma halini geçirecektir.

hepatit c

Hepatit C Hastaları Ne Yememeli?

Hepatit C hastalarının, karaciğeri yoracak besinlerden uzak durması gereklidir. Bu besinleri liste halinde verecek olursak şöyle maddeler dikkat çekecektir:

  • Alkol: Karaciğeri en çok yoran içeceklerdendir. Alkol ve sigara tüketen kişilerde bir süre sonra karaciğer yetmezliği meydana gelecektir.
  • Yağ: Yemeklerde hayvansal yağlar yerine bitkisel yağlar tercih edilmelidir. Kızartma gibi yiyeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır.
    Şeker: Şeker de karaciğeri yoracaktır. Şerbetli ve tatlı gıdalar Hepatit C hastalarının uzak durması gereken besinler arasında yerini alır.
  • Tuz: Kilo alımına neden olan tüm besinler bu durumda da tehlikeli olacaktır. Sindirimi zor olan besin maddeleri bu dönemde sizin için tehlikeli olabilir. Sağlıklı bir süreç için tuz alışkanlığını bırakmalısınız.
  • Demir içeren yiyecekler: Hepatit C hastalarında yüksek oranda demir bulunur. Aşırı demir kana ve organlara yük olarak kabul edilir. Bu nedenle demir içeren besinleri tüketirken ölçülü olmak sağlıklı bir karar olacaktır. Kırmızı eti tüketirken ölçüyü kaçırmayın deriz.

hepatit c testi

Hepatit C Testi Nasıl Yapılır?

Hepatit C testi 3 aşamadan oluşan bir kan testidir. Damardan alınan kan ile sonuçlar belli olacaktır. Öncelikle Anti HCV testi yapılır. Sonuç hafif pozitif çıkarsa 2. test uygulanacaktır. HCV RIBA testi ile kan değeri daha net şekilde ifade edilebilir. Son olarak HCV RNA testi yapılır ve kanda Hepatit C bulgusunun olup olmadığı belirlenir.

Hepatit B Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Bulaşır? Aşısı ve Tedavisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri