Leziz ve Kaliteli 11 Resimli Hurma Çeşitleri ve İsimleri

Leziz ve Kaliteli 11 Resimli Hurma Çeşitleri ve İsimleri Tarifi

Resimli Hurma Çeşitleri ve Özellikleri

Ramazan ayı geldiğinde sahur ve iftar sofralarını tatlandıran aynı zamanda bereketlendiren hurma çeşitleri ve faydaları kendinden söz ettirir. Besin değeri yüksek hurma çeşitleri, yemek ve tatlı tariflerinde kullanılır. Hurma, hem tek başına tüketilebilecek pratik bir atıştırmalık hem de sağlıklı bir beslenme planının bir parçası olarak değerli bir katkı sağlar.

Hurma çeşitleri nelerdir, hurma çeşitleri isim listesi nedir, merak ediyorsanız size özel derlediğimiz bilgiler şimdi huzurlarınızda!

Hurma Çeşitleri ve İsimleri

  • Bağdat Hurması
  • Medine Hurması
  • İran Hurması
  • Acve Hurması
  • Kudüs Hurması
  • Tunus Hurması
  • Sukkari Hurması
  • Sugay Hurması
  • Berni Hurması
  • Şelebi Hurması
  • Cennet – Trabzon Hurması

Tarif için: Sağlıklı Çikolata Tadında Cevizli Hurma Topları

Sağlıklı Çikolata Tadında Cevizli Hurma Topları

Rafine şekerler ile kıyaslandığında oldukça sağlıklı bulunan hurma, diyet beslenmelerinde ve sağlıklı ara öğünlerinde tüketilmektedir. Kan şekerini dengeleme ve uzun süre tok tutma özelliği olan hurmalarla midenizi memnun edebilirsiniz. Üstelik kan değerlerinize zarar vermeden!

Özellikle diyet ve kilo verme söz konusu olduğunda hurma çeşitleri ve kalorileri de merak edilen bir konu olur. Hurmaların türlerine göre kalorileri çok değişkenlik göstermemekle birlikte diyette yaş hurmaların tercih edilmesi önerilir. Yaş hurma kuru hurmaya göre daha az kalorilidir; su oranı yüksektir.

Şimdi sizlere piyasada adı geçen, özellikleri ile merak uyandıran hurmanın çeşitleri hakkında bilgiler vereceğiz. Hurma çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler, bu yazımızı okuduktan sonra pek çok hurmanın detaylarına ulaşacak.

İşte; hurma çeşitleri ve isimleri!

Tarif için: Hurmalı Sütlü Tatlı

Bağdat Hurması

Bağdat hurması, hurma çeşitleri isimleri arasında sık sık adı geçen bir hurmadır. Rengi açık sarıdır. Parlak bir görüntüsü olan Bağdat hurmasının şekli de diğer hurmalara göre biraz daha kısa ve topludur.

Bağdat hurması boyut olarak küçük hurma çeşitleri arasında sayılabilir. Çöl güneşi sayesinde olgunlaşan Bağdat hurması, Irak ve çevresinde yetişmektedir. Lifli olması nedeniyle bağırsak sistemi üzerine olan faydaları büyüktür.

bağdat hurması

Medine (Mebrum) Hurması

Atıştırmalık hurmalar arasında yerini alan Medine hurması, minik ve kibar bir görünüme sahiptir. Açık rengi olan Medine hurmasında yer yer lekeler görünür. Bu lekeler Medine hurmasının özelliğidir.

Medine hurması uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Bu nedenle diyet yapanların ve sık sık acıkanların atıştırmalığı olarak tercih edilebilir. Ara öğünlerde 2 veya 3 adet tüketeceğiniz Medine hurması, kan şekerinizi dengeleyebilir.

Medine hurma çeşitleri Medine bölgesi ve çevresinde yetişen hurmalara genel olarak da verilebilen bir isimdir. Bunlar arasında ince kabuklu Sufri Hurma sevilen cinsler arasındadır.

İlginizi çekebilir: Medine Hurması Faydaları, Fiyatları, Nasıl Kurutulur?

medine hurması

İran Hurması

İran hurmasının kabuğu çok incedir. Ülkemizde ise sık sık tüketilir. Büyük hurma çeşitleri arasında olan İran hurması boyutu ortalama 2,5 – 4,5 cm arasında değişkenlik gösterir. Sağlıklı beslenenlerin çay ve kahve saatine eşlik eden İran hurması, kendine has bir aromaya sahiptir.

Yumuşak bir dokusu olan İran hurması, çikolata gibi besinlere göre daha düşük kalori taşır. Tatlı krizlerinde İran hurması tercih ederek kan şekerini kontrol altına alabilirsiniz. Siyah hurma çeşitleri arasında olan İran hurması hem rengi hem büyüklüğüyle albenisi yüksek bir hurma türüdür.

iran hurması

Acve (Peygamber) Hurması

Acve hurması, Peygamber hurması olarak bilinir. En pahalı hurma çeşitleri arasında sayılabilir. Acve hurmasını ülkemizde yaşayanlar yakından tanır. Çünkü bu hurma, Hac görevi için gidenlerin dönerken sevdiklerine hediye olarak getirdiği bir hurma türüdür.

Şekli ile kuru üzüm veya erik zannedilen Acve hurması, oldukça minik yapılıdır. Kuru yemiş saatlerinize Acve hurmasını eklediğinizde, lifli ve vitaminli yapısı sayesinde bolca enerji de katabilirsiniz. Rivayetlere göre tüm hurma çeşitleri arasında Acve hurmasının yeri ayrıdır zira peygamberimizin diktiği hurma ağacı acve hurmasıdır.

acve hurması

Kudüs Hurması

Kudüs hurması, yumuşak ve parlak bir dokuya sahip hurmadır. Bu hurma türü çeşitli tatlıların yapımında tercih edilmektedir. Kolay şekil alan Kudüs hurması, tatlı aroması ile eklendiği tariflere farklı bir tat vermektedir. Kudüs hurması, bağırsakların sağlığını koruyan ülkemizde de bolca temin edilen bir hurmadır.

İlginizi çekebilir: Kudüs Hurması Nedir? Faydaları, Fiyatları

kudüs hurması

Tunus Hurması

Tunus hurması, açık sarı renkli biraz buruşmuş dokulu bir hurmadır. Hurma tezgahlarında açık rengiyle dikkat çeker. Potasyum oranı yüksek olan Tunus hurması, kısa sürede yüksek enerji verme özelliğine sahiptir.

Tatlı krizlerinde paketli gıda yemek yerine birkaç adet Tunus hurması tercih ederseniz, sağlığınız için daha iyi bir karar vermiş olursunuz. Tunus hurması, mideyi koruyan kan şekerini dengeleyen bir besindir.

tunus hurması

Sukkari Hurması

Yaş hurma çeşitleri arasında yerini alan sukkari hurması, şeker oranının yüksek olmasıyla bilinir. Kabuğu ince, rengi açık, dokusu yumuşak bir hurmadır. Tıpkı diğer hurmalar gibi lif oranı yüksektir. Riyad civarında yetişen Sukkari hurması, şeker oranı yüksek olduğundan ölçülü tüketilmelidir.

sukkari hurması

Sugay Hurma

İri hurma çeşitleri arasında sayılan bu hurma sarı ve beyaz renklerdedir. Sindirim sistemini güçlendirme ve koruma konusunda başarılı olan sugay hurma, kalın ve etli bir biçimdedir. Diğer hurmalara göre daha az şeker içerir.

sugay hurması

Berni Hurma

Berni hurma pek çok kişinin beslenmesine uygun nitelikleri taşıyor. Lif oranı yüksek olan berni hurması, emziren annelerin süt kalitesini çoğaltmaktadır. Berni hurma açık sarı renkli, ince kabuklu bir hurmadır.

berni hurma

Şelebi Hurma

Şelebi hurma, Medine ve çevresinde bolca yetişmektedir. Eğer kansızlık rahatsızlığınız varsa şelebi hurmasını bol bol tüketebilirsiniz. Şelebi hurması, ince kabuklu ve tatlı aromalıdır. Kan yapıcı özelliği olduğu için pek çok kişi tarafından severek tüketilir.

şelebi hurma

Cennet Hurması / Trabzon Hurması

Bu hurma Türkiye’de yetişen hurma çeşitleri listesindedir. Şu ana kadar açıkladığımız hurmalardan renk ve görünüm itibariyle farklılık gösterir. Akdeniz ikliminin etkili olduğu topraklarda yetişen cennet hurması, kan yapar ve bağırsakları temizler. Yaş ve kuru şekilde tüketilen cennet hurması, domates büyüklüğündedir ve turuncu renklidir. A vitamini ve pek çok mineral açısından zengin olan bu hurmayı ölçülü tüketmeniz önerilir.

Trabzon hurma çeşitleri ve isimleri kategoriler altında sıralanabilir: 1. grupta rengi sabit tadı buruk olmayanlar, 2. grupta rengi kararlı tadı buruk olanlar, 3. grupta rengi değişken tadı buruk olmayanlar, 4. grupta rengi değişken ve tadı buruk olanlar.

  • 1. Grup: Fuyu, Hana Fuyu, Maxim, Jiro
  • 2. Grup: Hachiya, Persimmon Seedless, Seedless Mardon, Costata, Türkay
  • 3. Grup: Kaki Tipo, Vainiglia, Mikatani O’Gosho, Nishimura Wase, Ghora Gali, Moralı, Harbiye
  • 4. Grup: Rojo, Brillante, Sharon (Triump), Yerli Hachiya
cennet hurması

Hurma Çeşitleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hurmanın En İyisi Hangisi?

Hurma türleri tatlarına göre ayrılır. Herkesin damak tadı farklı olduğu için birine güzel gelen hurma bir diğerine iyi gelmeyebilir. Şeker oranı düşük olan ve Medine çevresinde yetişen, Medine hurması kategorisinde sayılabilen Safavi hurma sağlık açısından iyi bir tercih olabilir.

Kaç Tane Hurma Çeşidi Var? Hurma Türleri Nelerdir?

Yazımızda hurma çeşitleri sıraladık ancak bazı kategorilerin altında özel hurma türleri de bulunduğu için hurma türleri sayısını net belirlemek zordur. Ortalama bir sayı verecek olursak yüzlerce hurma çeşidi olduğunu söyleyebiliriz.

Peygamber Hurması Hangisi?

Acve hurması, Peygamber hurması olarak bilinir.

Hz. Peygamber, cennet meyvesi diye nitelendirdiği acvenin zehirlenmeye (Tirmizî, “Ṭıb”, 22), bir başka rivayette sabahları aç karnına yenilen yedi adet acvenin o gün zehirlenmeye ve sihre (Buhârî, “Eṭʿime”, 43, “Ṭıb”, 52, 56; Müslim, “Eşribe”, 155) karşı şifa olduğunu söylemiştir.

Kaynak: islamansiklopedisi.org.tr

Hangi Hurma Pahalı?

En kaliteli hurma çeşitlerin Acve yani Peygamber hurması pahalıdır. Lezzeti, dokusu ve aromasıyla damakta farklı bir iz bırakan Acve hurması diğer çeşitlere göre yüksek fiyatlıdır.

En Güzel Hurma Nerenin Hurması?

Türkiye’de en sık tercih edilen hurma çeşitleri arasında Medine (Mebrum Hurma) dikkat çeker. Etli ve yumuşak yapılıdır. Lezzetlidir.

resimli hurma çeşitleri

Hurma ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma Diyeti Nasıl Yapılır? Diyetisyen Listeleri

Hurmanın Faydaları: Hurma Yemek Neye İyi Gelir?

Hurma Sirkesi Faydaları, Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar?

Trabzon Hurması Nasıl Kurutulur? Faydaları Nelerdir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Etli Pide Ve Çeşitlerim Tarifi

Etli Pide Ve Çeşitlerim

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Enfes Tadıyla İncir ve Hurma İkramlık Tarifi

Enfes Tadıyla İncir ve Hurma İkramlık

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Hurma Ve Yulaflı diyet Toplar Tarifi

Hurma Ve Yulaflı diyet Toplar

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Hurma, İncir Ve Kayısılı Kurabiye Tarifi

Hurma, İncir Ve Kayısılı Kurabiye

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Leziz Ve Ekonomik Erişte Tarifi

Leziz Ve Ekonomik Erişte

12-14 kişilik, 35dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Açma (Pratik Ve Leziz) Tarifi

Açma (Pratik Ve Leziz)

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 35dk Pişirme
Pratik Ve Leziz Lor Tatlısı Tarifi

Pratik Ve Leziz Lor Tatlısı

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Cevizli ve Antep Fıstıklı Hurma Topları Tarifi

Cevizli ve Antep Fıstıklı Hurma Topları

10-12 kişilik, 25dk Hazırlık, Pişirme yok
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri