Hurmanın Faydaları: Hurma Yemek Neye İyi Gelir?

Hurmanın Faydaları: Hurma Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi

Hurma: İftarın Vazgeçilmez Başlangıcı!

Hurma, hurma palmiyesinin (Phoenix dactylifera) meyvesidir ve Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi sıcak iklimlerde yetişir. Tatlı ve besleyici bir meyve olarak bilinir. İnce bir dış kabukla kaplıdır ve içinde tatlı bir et vardır. Hurmanın farklı türleri bulunur ve her türün kendine özgü bir tadı ve dokusu vardır. Bazı hurma çeşitleri yumuşak ve püresi gibi olgunlaşırken, diğerleri daha sert ve çekirdeklidir.

Yüksek besleyici değerleri ile tansiyonu dengeleyen hurma, kolesterol içermediği için kalp dostu besinlerden biridir. A ve B vitaminleri ile hafızanın güçlenmesini destekler ve hafıza kaybının önlenmesine karşı faydalı olduğu bilinir. Bu içeriğimizde hurma yemenin faydaları üzerinde duracağız. Hurma yemek nelere iyi gelir, hurmanın faydaları nelerdir, birlikte inceleyelim:

Hurmanın Faydaları

  • Kalp sağlığını korur.
  • Antioksidan bakımından zengindir.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Kolesterolü dengeler.
  • Beyin sağlığını güçlendirir.
  • Cildi gençleştirir.
  • Göz sağlığını güçlendirir.
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • Stres ve yorgunluğu giderir.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Doğal tatlandırıcıdır.
  • Mikrop ve enfeksiyonlarla savaşır.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Lifli yapısı bağırsakları çalıştırır.
  • Kalorisi düşüktür; kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Rahim yapısını doğuma uygun hale getirir; sancıyı azaltır.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

hurma faydaları

Bazı bünyeler hurmaya karşı hassas olabilir.

Kullanım öncesi sağlık profesyoneline danışınız.

Kalp Sağlığını Korur

Hurmalar potasyum bakımından zengindir. Potasyum, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir. Yeterli potasyum alımı, yüksek tansiyonu önlemeye veya kontrol altına almaya yardımcı olabilir, bu da kalp sağlığı için önemlidir.

Hurmalar antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, hücresel hasarı önlemeye yardımcı olabilir ve kalp hastalığı riskini azaltabilir.

Antioksidan Bakımından Zengindir

Hurma çok güçlü bir antioksidan. Vücudu temizliyor ve arındırıyor. Bu sebeple kalp ve damar tıkanıklarına çok iyi geliyor. Tıkanıkları önlemesi yoluyla, kalp sağlığını da korumuş oluyor. Aynı zamanda yaşlılıkla beraber gelen bazı rahatsızlıkların gelişmesini de önlüyor.

Hurmanın yüksek oranda antioksidan içermesini daha da özel kılan durumu ise şu: Antioksidan içeren diğer meyveler çürüyünce bu özelliğini kaybetse de, hurmanın içerisinde yer alan antioksidanlar zamanla yok olmaz aksine daha da güçlenir. Tabii bunun için hurmaları soğuk saklamak gerekiyor.

Hafızayı Güçlendirir

Hurmalar B vitaminleri, özellikle B6 vitamini bakımından zengindir. B6 vitamini, sinir sistemi sağlığı için önemlidir ve beyin fonksiyonlarını destekler. Bu nedenle B6 vitamini eksikliği, hafıza sorunlarına neden olabilir. Hurmaların B6 vitamini içeriği, sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olabilir.

Kolesterolü Dengeler

Hurmalar potasyum açısından zengindir. Potasyumun yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu ve kalp sağlığını desteklediği bilinmektedir. Yüksek tansiyon, kolesterol seviyelerini olumsuz etkileyebilir. Potasyum alımının artırılması, kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir.

Beyin Sağlığını Güçlendirir

Hurmalar B vitaminleri, özellikle B6 vitamini açısından zengindir. B6 vitamini, nörotransmitterlerin üretiminde ve sinir sistemi fonksiyonlarında önemli bir rol oynar. Bu, hafıza, odaklanma ve bilişsel işlevler için önemlidir.

Hurmalar, demir minerali açısından zengindir. Demir eksikliği anemi gibi durumlar, yorgunluk, halsizlik ve bilişsel işlevlerin azalmasına neden olabilir. Hurmaların demir içeriği, vücudun demir ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir.

Cildi Gençleştirir

Hurmalar, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerin yol açabileceği hücresel hasarı engeller. Bu, yaşlanma belirtilerini azaltabilir ve cildin daha sağlıklı ve genç görünmesine yardımcı olabilir.

Hurmalar, cilt bariyerini güçlendiren E vitamini gibi vitaminleri içerirler. Cilt bariyeri, dış etkenlere karşı koruyucu bir bariyer oluşturur ve cilt sağlığını korur.

Göz Sağlığını Güçlendirir

Göz sağlığı için besinlerden sıkça alınması gereken A vitamini hurmada yüksek oranda bulunuyor. A vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahip olan hurma, gözde yer alan sinirleri koruma görevi üstleniyor. Düzenli olarak hurma tüketmek, gözde yaşanan problemleri azaltıcı bir etki sunuyor.

Hurma yemenin faydaları sayesinde ileri yaşta oluşabilecek göz hastalıklarının önüne geçebilirsiniz. Ramazanda sık sık tüketilen hurma sayesinde göz tansiyonu önlenebilir. Göz sağlığı korunabilir.

Kansızlığa İyi Gelir

Anemi olarak bilinen kansızlık rahatsızlığının sebebi, vücuttaki demir eksikliği oluyor. Demirin vücudumuzdaki görevi ise kan hücrelerindeki hemoglobin seviyesini dengelemek. Gelişim seviyesindeki çocuklar ve aynı zamanda hamile kadınlar içinse demirin yeri çok önemli oluyor.

Hurmalar, demir minerali açısından zengin bir kaynaktır. Demir, vücutta hemoglobin üretimi için gereklidir. Hemoglobin ise kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan ve oksijen taşımasına yardımcı olan bir proteinidir. Anemi genellikle demir eksikliği nedeniyle ortaya çıkar, bu nedenle demir açısından zengin gıdalar tüketmek kansızlıkla mücadelede yardımcı olabilir.

Stres ve Yorgunluğu Giderir

Hurmalar, doğal olarak yüksek miktarda karbonhidrat ve doğal şeker içerir. Bu, hızlı bir enerji kaynağı sağlayabilir. Bu nedenle, enerji düşüklüğü yaşadığınızda veya yorgun hissettiğinizde birkaç hurma tüketmek enerjinizi artırabilir.

Hurmaların doğal şeker içeriği, hızlı bir enerji artışı sağlarken, içerdikleri lif de kan şekerinin daha dengeli bir şekilde yükselmesine yardımcı olabilir. Bu, ani kan şekerindeki dalgalanmaların önlenmesine yardımcı olabilir ve stres seviyelerini daha iyi kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Sindirimi Kolaylaştırır

Hurma, 100 gramında yaklaşık 8 gram lif bulundurur. Lifli yapı sindirimi düzenler. Sabah hurmanın faydaları nelerdir diyenler için bağırsakları temizlediğini ekleyelim. Hemoroit, kolon ve kolit kanser riskleri düzenli hurma tüketimi ile en aza indirgenebilir.

Doğal Tatlandırıcıdır

Yapısındaki fruktoz sayesinde doğal bir tatlandırıcı olan hurma sağlıklı tatlılar yapmayı sağlar. Hurmanın besin değeri diyetlerde de tatlı ihtiyacının karşılanabilmesi için uygundur.

Mikrop ve Enfeksiyonlarla Savaşır

Hurma besin değerleri arasında A ve C vitamini miktarı dikkat çeker. Bu özellikleri ile yaş veya kuru hurma, vücudu mikroplara karşı daha dayanıklı hale getirir, bağışıklığı güçlendirir. Selenyum ve magnezyum mineralleri ile enfeksiyon riskine karşı doğal bir koruyucudur.

Kemikleri Güçlendirir

Hurmanın içeriğinde bulunan mineraller, kemik sağlığını destekleyebilir. Özellikle kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller, kemiklerin güçlü ve sağlam olmasına yardımcı olabilir. Bu mineraller, kemiklerin yapı taşlarıdır ve osteoporoz gibi kemik hastalıklarının riskini azaltabilirler. Bu nedenle, özellikle yaş ilerledikçe kemik sağlığını korumak isteyen kişiler için düzenli hurma tüketmek oldukça faydalı olabilir.

Kemik sağlığı üzerinde etkili olan hurma, kalsiyum ve fosfat açısından zengindir. Bu nedenle kemik yapısındaki bozulmalara bağlı kemik erimesi, kemik yumuşaması gibi hastalıklar üzerinde etkili olabilir.

Lifli Yapısı Bağırsakları Çalıştırır

Lif bağırsakların daha verimli çalışmasını kolaylaştırır. Hurma lif bakımından zengindir ve boşaltım sistemi sağlığına iyi gelir. Özellikle yemekten sonra hurma yemek boşaltımı rahatlatır.

Kalorisi Düşüktür; Kilo Vermeyi Kolaylaştırır

Hurmanın düşük kalorisi, düşük glisemik indeksi ve lif içeriği kan şekerini dengeler ve tokluk hissini artırır, böylece aşırı yeme eğilimini azaltabilir. Hurma tüketirken porsiyon kontrolü önemlidir ve dengeli bir beslenme planının bir parçası olarak yer almalıdır.

Rahim Yapısını Doğuma Uygun Hale Getirir; Sancıyı Azaltır

Hurmanın rahim ağzını genişletmesi ve doğumu kolaylaştırması, doğal doğum yöntemlerini destekleyebilir. En doğru bilgiler için doğum sürecinizi kontrol eden hekiminize danışmanızda fayda vardır.

Hurma Nedir?

Hurma, hurma palmiyelerinin (Phoenix dactylifera) meyvesidir. Tropik ve subtropik iklimlerde yetişen bu ağaçlardan elde edilir. İnce, uzun yaprakları olan hurma palmiyeleri genellikle sıcak ve kuru bölgelerde yetişir. Hurma meyvesi, taze veya kurutulmuş olarak tüketilir.

Kuran-ı Kerim’de adının çokça geçmesi ile tanıdığımız hurma, palmiyegiller familyasının bir üyesidir. Tıpkı Hindistan cevizi gibi bir çeşit palmiye olan verimli hurma ağaçları, 30 metreye kadar uzayabilir.

Meyvesinden yaprağına kadar her yönü ile değerlendiren ağacın üzerinde bağ halinde yetişen hurma meyveleri, yüksek besleyici değerleri ile insanlık tarihinin en kadim besinleri arasında yer alır.

Sıcak iklimlerde yetişen ve Arabistan’la özdeşleşen yapısı ile kutsal topraklardan soframıza gelen hurma, taze hurma ve hurma kurusu olarak tüketilir. Taze haliyle altın sarısı renkli ve dış yüzeyi daha pürüzsüz olan hurma meyvesi, ülkemizde tazesinden ziyade kurusuyla tanınır.

hurma nedir

Hurma Faydaları Hakkında Bilimsel Çalışmalar

Lif ve Sindirim Sağlığı

Tantawy, M. A., & Mohamed, F. F. (2012). Effect of date palm (Phoenix dactylifera L.) seeds on the oxidative stability of sesame oil. Grasas y Aceites, 63(3), 280-287.

 

Potasyum ve Kan Basıncı

Al-Farsi, M., & Lee, C. Y. (2008). Nutritional and functional properties of dates: a review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 48(10), 877-887.

 

Antioksidan Etkiler

Rahmani, A. H., Aly, S. M., Ali, H., Babiker, A. Y., & Srikar, S. (2014). Therapeutic effects of date fruits (Phoenix dactylifera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumour activity. International Journal of Clinical and Experimental Medicine, 7(3), 483-491.

 

Kemik Sağlığı

Al-Shahib, W., & Marshall, R. J. (2003). The fruit of the date palm: its possible use as the best food for the future? International Journal of Food Sciences and Nutrition, 54(4), 247-259.

 

Diyabet Yönetimi

Alkaabi, J. M., Al-Dabbagh, B., & Ahmad, S. (2011). Safran, Indian J Med Res, 133(2), 283-286.

 

Kilo Kontrolü

Alkaabi, J. M., Al-Dabbagh, B., & Ahmad, S. (2011). Safran, Indian J Med Res, 133(2), 283-286.

 

Cilt Sağlığı

Kafi, M., & Hesam, S. (2008). Evaluation of Topical Date Palm (Phoenix dactylifera L.) Oil for Wound Healing. Iranian Red Crescent Medical Journal, 10(4), 264-267.

 

Bağışıklık Sistemi

El Abed, D., Kaabi, B., Ben Mansour, A., Zribi, A., & Meddeb, W. (2013). The role of the date palm (Phoenix dactylifera L.) pollen in the improvement of the immune response during ageing. Experimental Gerontology, 48(11), 1405-1410.

Bu çalışmalar, hurmanın bir dizi sağlık yararı sağlayabileceğini göstermektedir. Ancak, sağlık sorunlarını tedavi etmek veya önlemek için herhangi bir gıda maddesini aşırı tüketmek yerine dengeli bir diyet ve sağlıklı yaşam tarzı benimsemek en iyisi olacaktır.

hurma neye iyi gelir

Hurma Kalori ve Besin Değerleri

Protein, karbonhidrat, yağ ve lif ile birlikte potasyum, selenyum, demir gibi daha sayamadığımız birçok mineral içeren hurma vitamin açısından A, B1, B2, B3, B6, B9, C, D, K vitaminlerini taşıyarak besin değerleri ile göz doldurur.

İlginizi çekebilir: Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Besin Değeri (100 gr) Miktar Günlük Yüzdesi
Kalori 282 kcal %14
Karbonhidrat 75 gram %25
Protein 2.3 gram %5
Yağ 0.4 gram %1
Lif 8 gram %32
Şeker 66 gram
Kalsiyum 64 mg %6
Demir 0.9 mg %5
Magnezyum 43 mg %11
Fosfor 62 mg %6
Potasyum 696 mg %20
A Vitamini 149 IU %3
C Vitamini 0 mg %0
B6 Vitamini 0.1 mg %6
Folik Asit 3 mcg %1
hurmanın faydaları

Hurma Ağaçları Nerede Yetişir?

Arap toplumlarıyla özdeşleşen hurma ağacı, sıcak ve kurak iklimleri sever. Meyve Arap Yarımadası ile birlikte çöl ikliminin görüldüğü Kuzey Afrika ve Orta Doğu sahasında büyük bahçelerde yetiştirilir.

Bilhassa ilk çağlardan itibaren Basra Körfezi çevresinde hurma bahçeleri kurulmuştur. Hurma, kurak çöl ikliminin ağacı olmasına rağmen bu Türkiye’de hiç hurma ağacı yetişmediği anlamına gelmez.

Türkiye’de daha düşük sıcaklıklar isteyen türleri Akdeniz ve Kıbrıs çevrelerinde yetişir. Nerede yetiştiği ile birlikte hurma ağacı nasıl olur ya da nasıl yetişir sorusu da çokça merak edilir.

Hurma yetiştirme sürecinde sabır isteyen bir meyvedir. Yetişkin ağaçlar erkek ve dişi olarak tıpkı insan gibi ayrılır. Eril ve dişil olarak değişen ağaçlar dölleme yöntemi ile meyve verir.

hurma ağacı

Hurma Çeşitleri Nelerdir?

Cennet nimetleri arasında adı anılan hurmanın onlarca farklı türü vardır ve türleri genellikle yetiştirildiği yöreye bağlı olarak değişir. En yaygın bilinen türleri:

  • Hudri
  • Benli
  • Mebrum
  • Safavi
  • Medjou Hurma isimleri ile anılan Arabistan kökenli hurmalardır.
  • Türkiye’de en çok tüketilen Medine kökenli hurmalardan Mebrum ve Mabroom çeşitleri, yumuşak kuru meyveleri ile ayırt edilir.
  • Cezayir ve Tunus kökenli Deglet Noor Hurması, yarı kuru ve sakızlı kıvamı ile tat kazanır.
  • İran hurmalarında Dayri büyük ve siyah bir tür iken,
  • Bahri en tatlı,
  • Emir Hac yarı tatlı ve etli hurma türleri arasındadır.

İlginizi çekebilir: Leziz ve Kaliteli 11 Resimli Hurma Çeşidi

hurma

Hurma Nasıl Yenir, Tüketilir?

  • Taze Hurma: Taze hurmalar, tatlı ve yumuşak bir dokuya sahiptir. Sadece yıkayarak ve çekirdeklerini çıkararak doğrudan tüketebilirsiniz. Bu şekilde taze hurmaların doğal tadını çıkarabilirsiniz.
  • Kurutulmuş Hurma: Kurutulmuş hurmalar, tatlı bir atıştırmalık olarak tüketilebilir. Kurutulmuş hurmaları tek başına veya diğer kuru yemişlerle karıştırarak bir atıştırmalık yapabilirsiniz. Ayrıca, kurutulmuş hurmaları yoğurt, müsli veya salatalarda kullanabilirsiniz.
  • Hurma Püresi: Hurmaları püre haline getirerek tatlılarda doğal bir tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz. Özellikle sağlıklı tatlılar yaparken hurma püresi, şeker yerine kullanabileceğiniz bir alternatif olabilir.
  • Smoothie ve Shake: Hurmaları meyve smoothie’lerine veya sütlü shake’lere ekleyebilirsiniz. Hurma, içeceklere doğal bir tat verirken ekstra besin değeri de sağlar.
  • Tariflerde Kullanım: Hurmaları farklı tariflerde kullanabilirsiniz. Örneğin, enerji barları, kurabiye veya keklerde hurma kullanarak tatlıları doğal bir şekilde tatlandırabilirsiniz.
  • İçeceklerde Tatlandırıcı: Çay veya kahve gibi içeceklerinizi tatlandırmak için hurma kullanabilirsiniz. Sıcak içeceklere bir veya iki parça hurma eklemek, doğal bir tatlandırıcı olarak işlev görebilir.
hurma yemenin faydaları

Hurmanın Zararları ve Yan Etkileri

Şekerli yapısı ile hurmanın diyabet hastaları için aşırı tüketimi söz konusu olamaz. Hızlıca kana karışarak yağlanmaya neden olabileceği için de kilo problemi olanların doğru oranda tüketmesi gerekir, zira aşırı tüketildiğinde hurmanın zayıflamayı destekleyen özellikleri ters tepki verir.

Tükettiğiniz hurma size çok şekerli geldiyse 1-2 adetten fazla tüketmemelisiniz. Ayrıca hurma yedikten sonra bol su içerek şeker tadını damağınızdan uzaklaştırabilirsiniz. Hurmanın şeker oranı yüksek olduğu için ölçülü tüketmeniz önerilir.

hurma

Günde Kaç Tane Hurma Yemek Gerekir?

Yaşınıza ve kilonuza göre hurma miktarını ayarlayabilirsiniz. Ancak şeker değeriniz çok yüksekse ölçülü olmanızda fayda var. Günde ortalama 1-2 adet hurma tüketilebilir; ancak bu oran kişinin bünyesine göre değişmektedir.

Hurmayı Çok Yersek Ne Olur?

Hurmanın azı sindirim sistemini rahatlatırken çok yemek ise sindirim sistemini ve mideyi zorlayabilir. Fazla şeker ve kalori alımına sebebiyet verebilir.

Hurma Nasıl Kullanılır?

  • Hurma yağı, ağaçtan ve hurma meyvelerinden elde edilerek alternatif tıpta kullanılır.
  • Yine hurma ağacından elde edilen ve kür olarak kullanılan hurma suyu diğer bir adıyla hurma özü enerji kaynağıdır.
  • Hurma şurubu ve hurma pekmezi ise vitamin takviyesi olarak aç karnına yenen ürünler arasında.
  • Yine vitamin takviyesi olarak kullanılan hurma tozu ise hurma çekirdeğinden elde edilir ve kahve olarak da tüketilebilir.
  • Mutfakta kullanılan hurma sirkesi ise tadı sayesinde yemeklere aromatik bir lezzet katar.
  • Hurma sirkesi, özgün tadı ile klasik salata soslarına karşı alternatif bir tercih olur.
  • Hurmadan yapılan şeker ise lezzetli bir atıştırmalık olarak karşınıza çıkar.

Hurma Kilo Aldırır Mı?

Hurma, enerji verir ve doğal şeker kaynağıdır. Lif, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Genel vücut sağlığını destekler. Uzun süre tok tutabilir. Ancak hurma günlük tüketim dozu aşıldığında kilo aldırabilir. Günlük en fazla 1-2 adet tüketilmesinde fayda vardır.

İlginizi çekebilir: Taze, Kuru Hurma Kilo Aldırır Mı?

hurmanın faydaları

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Hurmalı Tarifler: 25 Enfes Lezzet

Ramazan Diyeti Listesi: 8 Sağlıklı Menü

İftar Nedir? Anlamı, İftar ile İlgili Hadisler

İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır? Sunum Önerileri

Hurma Diyeti Nasıl Yapılır? Diyetisyen Listeleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çikolatalı Hurma Tarifi

Çikolatalı Hurma

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Hurma Tatlısı Tarifi

Hurma Tatlısı

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Hurma Pestili Tarifi

Hurma Pestili

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Hurma Lokumu Tarifi

Hurma Lokumu

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Cevizli Hurma Tarifi

Cevizli Hurma

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Hurma Uyutması Tarifi

Hurma Uyutması

4-6 kişilik, 4 saat ve üzeri Hazırlık, 25dk Pişirme
Hurma Tatlısı Tarifi

Hurma Tatlısı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Hurma Topları Tarifi

Hurma Topları

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Çikolatalı Hurmalar Tarifi

Çikolatalı Hurmalar

10-12 kişilik, 25dk Hazırlık, Pişirme yok
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri