Japon Yemekleri ve Mutfak Kültürü – Geleneksel Meşhur Tarifleri

Japon Yemekleri ve Mutfak Kültürü – Geleneksel Meşhur Tarifleri Tarifi

Deniz Mahsulleri ve Zengin Menüsüyle

Japon Yemekleri

Her ülkenin kültürü mutfağına yansır. Yemek yeme adetlerinden sofra kurallarına, yemek hazırlamada kullanılan malzemelerden pişirme şekillerine kadar tüm yemek süreci, toplumun gelenek ve göreneklerini gözler önüne serer.

Japon mutfak kültürü toplumun yapısını en iyi ifade eden mutfaklardan biridir Başka kültürler için tam bir macera olan Japonya yemekleri ve kıyafetleri nev-i şahsına münhasır denilecek özelliklere sahiptir. Genel olarak diğer Doğu Asya ülkelerine benzeyen Japon mutfağında farklı olarak daha az baharat ve yağ kullanılır.

Sushi
Sushi

Japon Yemek Kültürü

Japon yemek kültüründe en önemli unsur, yemeklerin sunumunun geleneksel yapılarını yansıtmasıdır. Neredeyse bütün Japon yemekleri lezzetinin yanı sıra göze hitap eden sunumları ile de dikkat çeker.

Yemek yapımında kullanılan tüm malzemelerin mevsiminde olması, Japon mutfağının en önemli kuralıdır. Sağlıklı yaşamı temel alan yemekler, çiğ ya da az pişmiş olarak doğal yapıları bozulmadan kullanılır.

Geleneksel bir Japon menüsünde ana yemek olarak et, tavuk ya da balık yer alır. Ana yemeğe pilav, çorba, sebze tabakları, soya fasulyesi ezmesi (miso) ve turşu eşlik eder. Pirinç Japon mutfağında ekmek yerine kullanılır. Japon yemekleri yapımı zahmetli ancak ilginç ve mutlaka tadılması gereken dünya yemekleri arasında yer alır.

Ramen

Japon Yemek İsimleri Nelerdir?

Pirinç, Japon yemek kültüründe en önemli besin maddesidir. Sabah, öğle, akşam her öğünde mutlaka pirinç bulunur. Sabah kahvaltılarında pirince çiğ yumurta ve soya sosu karıştırılarak yenir. Öğle ve akşam yemeklerinde ise sade ya da sebzeli olarak yemeğin yanında ya da sonunda sunulur.

Çiğ balıklar hazırlanarak yapılan Japon yemekleri, genelde soya sosu ya da wasabi denilen acı bir sosa batırılarak yenir. Japonya’da yemekler soğuk ya da sıcak yenebilir.

Farklı yapılışları ve lezzetleri ile beğeni kazanan Japon yemekleri nelerdir? Japon yemekleri suşi, natto, sahim, wasabi, soba, udon, yakitor, tempura, sukiyaki, gyoza, okonomiyaki, ramen, domburi, tonkatsu, onigiri, miso çorbası, gohan, sashimi, kare raisu gibi yemeklerden oluşur.

Onigiri

Japon Geleneksel Yemekleri Nelerdir?

Japon geleneksel yemeklerinde genellikle soya sosu, Japon makarnası, pirinç ve deniz ürünleri kullanılır. Yemeğin yanında ya da sonunda servis edilen gohan yani pirinç pilavı, soya sosu ve wasabi karışımına batırılarak yenilen sashimi Japon geleneksel yemekleri arasında yer alır. Japon yemeği denilince ilk akla gelen sushi ise, sushi sirkesi kullanılarak hazırlanan pilav çeşididir.

Çiğ balıkla hazırlanan sashimi ise sushi çeşitlerinden biridir. Bunlara ek olarak, udon, soba, okonomiyaki ve sukiyaki en güzel Japon yemekleri arasında yer alır. Türkiye’de Japon yemekleri İstanbul içinde birkaç ünlü restoranda yapılmaktadır.

Japon Sokak Yemekleri Nelerdir?

Japonların Sokak yemekleri ve bunların hazırlanış ve yeme biçimleri oldukça ilginçtir. Dev istiridye kabukları sokak yemeklerinin başında yer alır. İstiridye kabukları ikiye ayrılarak içindeki kısım çiğ olarak tüketilir.

Zehirli iğneleri olan deniz kestanesi Japon sokaklarının ilginç yemeklerinden biridir. İlginç bir deniz mahsulü olan Geuduck sashimi de kabuklarından ayrılarak çiğ olarak tüketilir. Kabuklu bir deniz ürünü olan dev çatalının içindeki eti çıkarılıp kabuğunda çiğ olarak servis edilir.

Dev deniz tarağı, fugu sashimi adı verilen zehirli bir deniz balığı, takosen (yumurta, un ve sudan oluşan bir hamur yemeği), Hashimaki (Japon pizzası) ve papağan balığı diğer Japon sokak yemekleri arasında yer alır.

Udon

Japonların Meşhur Yemekleri Nelerdir?

Oldukça farklı bir damak tadına sahip olan Japonların en meşhur yemeklerinden biri kurutulmuş yosun ile kaplanan karides, somon ya da ton balığı kullanılarak hazırlanan onigiridir.

Japon pizzası olarak bilinen okonomiyaki, çiğ yumurtaya batırılarak yenen ince kesilmiş et ve mantar içeren sukiyaki, köri soslu tavuk olan kare raisu ve ekmek kırıntılarına batırılan deniz mahsulleri, mantar ya da sebze kızartması olan tempuradır.

Bunlara ek olarak soba, miso çorbası, dombiri, ramen ve gyoza da meşhur Japon yemeklerinin adları arasında yer alır.

Japon Yemek Çubuğu Nasıl Kullanılır?

Doğu Asya yemek kültürünün en büyük farklılıklarından biri de sulu yemekler haricinde çatal yerine kullanılan yemek çubuklarıdır.

Öncelikle yemek çubuklarını uçları aynı hizaya gelecek şekilde parmaklarınızın arasına yerleştirmelisiniz. Alt çubuğu başparmağınız ile orta parmağınız arasına, üst çubuğu ise baş parmağınızın ucu ile işaret parmağınız arasına yerleştirin. Yemek esnasında üst çubuğu işaret parmağınız ile alt çubuğa doğru itin ve alt çubuğa her zaman sabit tutmaya çalışın. Başlangıçta zor olsa da alıştırmalar yaparak çubuk kullanmada usta hale gelebilirsiniz.

Sashimi

Püf Noktalarıyla 12 Değişik Japon Yemeği

1) Cheesecake’in Pofuduk Hali: Japon Usulü Cheesecake

Klasik cheesecakeden farklı olan Japon usulü cheesecake, sadece peynir katmanından oluşan yapısı ve yumuşacık lezzeti ile damaklarda kalıcı bir lezzet bırakır. Katmanlı olmadığı için oldukça pratik bir şekilde hazırlanan Japon usulü cheesecake, hafifliği ve yoğun peynir aroması ile çay saatlerinize farklı bir alternatiftir. Japon Usulü Cheesecake

Tarif: Japon Usulü Cheesecake

2) Omletin En Rulo Hali: Japon Omleti (Tamagoyaki)

Yumurta, şeker, tuz, taze soğan ve sıvı yağ kullanılarak hazırlanan Japon omleti, özellikle rulo şeklindeki görünümü ile kahvaltılarınıza farklı bir hava getirir. Yapılması biraz zahmetli olsa da yüksek besleyici değeri ve muhteşem görünümü nedeniyle mutlaka denemeniz gereken Japon lezzetlerinden biridir. Japon Omleti Tamagoyaki

Tarif: Japon Omleti Tamagoyaki

3) Yumurta ve Sucuğun Japonya Buluşması: Japon Usulü Sucuklu Rulo Yumurta

Yumurta, sucuk ve kaşar peyniri kullanılarak hazırlanan Japon usulü sucuklu rulo yumurta, özellikle tüm ailenin bir arada olduğu hafta sonu kahvaltılarına neşe getirir. Çocukların en sevdiği besinler olan sucuk ve kaşarın yumurta ile lezzet buluşmasını rulo şeklinde sofralarınıza yansıtan Japon usulü sucuklu rulo yumurta, mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biridir. Japon Usulü Sucuklu Yumurta Rulo

Tarif: Japon Usulü Sucuklu Yumurta Rulo

4) Makarnanın En Çorba Hali: Japon Makarnası Ramen

Kıvırcık erişte makarna, soya sosu, köri, kırmızıbiber ve karabiber kullanılarak hazırlanan Japon makarnası ramen, Japon mutfağının en meşhur yemeklerinden biridir. Çorba gibi bol sulu olan makarna geleneksel Japon lezzetini sofralarınıza getirir. Farklı bir makarna sunumu için mutlaka denemelisiniz. Japon Makarnası Ramen

Tarif: Japon Makarnası Ramen

5) Pilavı Bir De Böyle Deneyin: Japon Pirinci Gohan

Yuvarlak ya da baldo pirinç ve su kullanılarak hazırlanan Japon pirinci gohan, Japonların geleneksel yemeğidir. Japonlar gohanı ekmek yerine tüketirler ve değişik soslar kullanarak ana yemeklerinin yanında sunarlar. Oldukça pratik olan gohan tuzsuz olarak diyet yapanlar tarafından tüketilir. Sofralarınızda fark yaratmak istiyorsanız Japon pirinci gohanı deneyebilirsiniz. Japon Pirinci Gohan Yapılışı

Tarif: Japon Pirinci Gohan Yapılışı

6) Hafif ve Farklı bir Lezzet: Japon Sigara Kurabiyesi

Yumurta akı, tereyağı, şeker, vanilya ve un kullanılarak hazırlanan Japon sigara kurabiyesi, hafifliği ve kendine has lezzeti ile çay saatlerinizi renklendirir. Türk mutfağından oldukça farlı olan Japon mutfağının sıra dışı kurabiyelerinden biri olan sigara kurabiyesini misafirleriniz için farklı bir alternatif olarak değerlendirebilirsiniz. Japon Sigara Kurabiyesi

Tarif: Japon Sigara Kurabiyesi

7) Lezzeti ile Büyüleyen Pirinç Topları: Japon Onigiri

Pirinç, tuz, su, karabiber, ton balığı, ketçap, mayonez, susam ve çörek otu kullanılarak hazırlanan Japon onigiri, geleneksel Japon lezzetlerinden biridir. Top top hazırlanan pirinçler, ketçap ve mayonez eşliğinde sunulur. Ana yemeklerinizin yanına aperatif olarak ekleyebileceğiniz Japon onigiri kendine has lezzeti ve görünümü ile sofralarınızda fark yaratır. Japon Onigiri Tarifi

Tarif: Japon Onigiri Tarifi

8) Peynirin En Tatlı Hali: Japon Cheesecake

Tereyağı, krem peynir, süt, yumurta, şeker, un, nişasta ve çilek reçeli kullanılarak hazırlanan Japon cheesecake, ağızda dağılan lezzeti ve bol peynirli yapısı ile farklı bir cheesecake keyfi yaşatır. Ara öğünlerinizde ve beş çaylarınıza harika bir alternatif olan Japon cheesecake, misafirleriniz için farklı bir lezzet seçeneğidir. Japon Cheesecake

Tarif: Japon Cheesecake

9) Tavuğun En Soslu Hali: Tatlı Ekşili Japon Yemeği

Geleneksel Japon lezzetlerinden biri olan Tatlı Ekşili Japon Yemeği, tavuk göğsü üzerine eklenen farklı lezzete sahip sosu ile dikkat çeker. Kendine has bir aromaya sahip olan yemek, pirinç pilavı ya da noodle ile servis edilir. Sosunda yer alan ananas, sirke ve soya sosu geleneksel damak tadımıza uygun olmasa da farklı lezzeti ile beğeninizi kazanır. Tatlı-Ekşi Japon Yemeği

Tarif: Tatlı-Ekşi Japon Yemeği

10) Pilavın Omlet Hali: Omurice

Japoncada omlet pilav anlamına gelen omurice, hem görünümü hem de lezzeti ile sofralarınıza bambaşka bir hava getirir. Pirinç, havuç, peynir, tereyağı, sarımsak, soğan, tuz, şeker kullanılarak hazırlanan bol malzemeye sahip omurice, yüksek besin değeri ve lezzeti ile hem farklı hem de ilginç bir yemektir. Biraz zahmetli olsa da kendine has aromaya sahip omuriceyi mutlaka denemelisiniz. Omurice Kore-Japon Yemeği

Tarif: Omurice Kore-Japon Yemeği

11) Salamın Makarna ile Muhteşem Birlikteliği: Japon Makarnası

Japon makarnası olarak bilinen noodle, kuru soğan, salam ve taze soğan kullanılarak hazırlanan Japon makarnası, tek başına ana yemek olarak tüketilebileceği gibi ana yemeklerin yanında da kullanılabilir. Oldukça pratik ve kolay yapımından dolayı kurtarıcı bir yemek olan Japon makarnasını mutlaka denemelisiniz. Japon Makarnası

Tarif: Japon Makarnası

12) Pilav Hiç bu Kadar Renkli Olmamıştı: Japon Pilavı

Pirinç, mantar, tavuk göğsü, bezelye, soya sosu, havuç ve yumurta kullanılarak hazırlanan geleneksel Japon lezzeti pilav, yüksek besin değerine sahiptir. Üzerine eklenen omlet nedeniyle oldukça ilginç bir sunuma ev sahipliği yapan Japon pilavı, sofralarınızda fark yaratmanızı sağlar. Japon yemekleri tarifi arasında en ilgi çekici yemeklerden biri olan Japon pilavını mutlaka denemelisiniz. Japon Pilavı

Tarif: Japon Pilavı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Anneannemin Meşhur Geleneksel Aşure Tarifi

Anneannemin Meşhur Geleneksel Aşure Tarifi

10-12 kişilik, 30dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Japon Çizkek Tarifi

Japon Çizkek

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Taco (Geleneksel Meksika Yemeği) Tarifi

Taco (Geleneksel Meksika Yemeği)

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Osmanlı Mutfağının Meşhur Zerde Tatlısı Tarifi

Osmanlı Mutfağının Meşhur Zerde Tatlısı

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Taco (Meksika Yemeği) Geleneksel Tarif Tarifi

Taco (Meksika Yemeği) Geleneksel Tarif

2-4 kişilik, 40dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Japon Böreği Tarifi

Japon Böreği

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri