Kanı Pıhtılaştıran Hayati Öneme Sahip K Vitamini
Zinde ve sağlıklı günler geçirmek için beslenmenizde A’dan Z’ye kadar özenli olmalısınız. Gelişigüzel beslenme ile bedeninizin sağlıklı ve formda olmasını beklemek doğru olmayacaktır. Vücudunuzun sizden istediği vitamin ve proteini, dengeli ve bilinçli beslenerek karşılamalısınız. Bu nedenle yemek yerken daha seçili olmak zorundasınız. Yediğiniz yemeklerde hangi vitaminler var, sizlere ne katar gibi soruların cevaplarını bilmeniz için sizlere bu yazıyı hazırladık.
Vitamin grupları arasında adı biraz arka planda kalmış olan K vitamini hakkında hazırladığımız bu yazıda, K vitamini eksikliği ve size olan etkilerini öğreneceksiniz. Yazımızı okuduktan sonra K vitamini olan besinler hakkında da bilgi sahibi olacaksınız. Sizlere K vitamini görevleri ve K vitamini özellikleri üzerine bilgileri sunmak için hazırladığımız sağlıklı bilgiler, şimdi sizlerle…
K Vitamini Nedir?
K vitamini yağda çözünme özelliğine sahip vitaminler arasında yer alır. Pek çok yaşamsal faaliyet için etkin role sahiptir. Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre birçok insanın K vitamini eksikliği yaşadığı gözlemlenmiştir. Bunun nedeni K vitamini hakkında yeterli bilgi sahibi olunmamasıdır. K vitamini alındığında, öncelikle ince bağırsakta emilmektedir. Emilen vitamin, sonrasında karaciğerde depolanır. Karaciğerde kalan K vitamini, kanın pıhtılaşması için çalışmaktadır. Vücudunuzda kanama olduğunda, K vitamini sizi hayatta tutmak için harekete geçecektir.
K vitamini 3 türde kanda bulunur. K1, K2 ve K3 olarak bilinmektedir. K1 kanın pıhtılaşmasında rol alır. K2 karaciğerin dışındaki dokular için çalışır. K3 ise; diğer türler kadar etkili değildir. Her yaşta K vitamini alımı önemli bir yere sahiptir. Kan ve kemik sağlığının olumlu şekilde ilerlemesi için, K vitamini oldukça etkilidir.
K Vitamini Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
K vitamini bağışıklık sisteminiz ve sağlıklı bir bedene sahip olmanız için, önemli bir role sahiptir. İşte, K vitamini faydaları ve K vitamini görevleri:
- K vitaminin en önemli görevi kanın pıhtılaştırmasıdır. Bir kesik veya kanama durumunda kanın pıhtılaşması gereklidir. Bu görevin yerine getirilmesi de K vitamini tarafından gerçekleştirilir. Kan kaybının kesilmesi ve sağlık problemi olmaması için K vitamini, hayati bir öneme sahiptir.
- Kemiklerin gelişmesinde ve oluşmasında K vitamini, D vitamini kadar etkilidir. Vücudunuz için yeterli K vitamini almanız durumunda, ileri yaşlarda görülen kemik erimesi hastalığının önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda daha güçlü ve dinç bir iskelet sistemine sahip olmanız da yine K vitamini sayesinde olacaktır.
- K vitamini, kalsiyumu kemiklere taşımada görevlidir. Bu sebeple vücudunuzdaki kalsiyum eşit şekilde dağılır ve daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olursunuz.
- Yapılan araştırmalara göre K vitamininin şeker dengesini koruduğu ifade edilir. Diyabet gibi rahatsızlıklarda K vitamini alımının ihmal edilmemesi gereklidir.
- Kalp ve beyin sağlığını korur. Alzheimer rahatsızlığını önlemek için öğünlerinizde K vitamini içeren gıdalara yer vermeniz tavsiye edilmektedir.
- Kalp sağlığınızı da koruyan K vitamini, vücudunuzu baştan ayağa kadar güçlü tutmak için harekete geçer.
K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Faydalarını belirttiğimiz K vitamini, besinler aracılığı ile vücudunuzda depolanır. Peki K vitamini olan besinler nelerdir diye merak etmiyor musunuz? İşte beslenme programınızda yer vermeniz için hazırlanan K vitamini içeren gıdaların listesi:
- Ispanak: K vitamini açısından zengin besinler arasında yer alır. Salatalarda ve yemeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. 1 su bardağı ıspanak yaklaşık olarak 144 mg K vitamini içermektedir. Gün içinde gayet yeterli olacaktır.
- Brokoli: K vitamini kaynaklarındandır. Haşlama olarak daha sağlıklı şekilde tüketebilirsiniz. Salata ve çorbalarda hatta yemeklerde bile afiyetle K vitaminini alabilirsiniz. 1 bardak brokoli neredeyse 110 mg K vitamini barındırır.
- Bamya: Mevsiminde toplandığında sağlıklı bir K vitamini kaynağı olacaktır. 1 avuç bamya 34 mg K vitamini kazandıracaktır.
- Sıvı yağlar: Özellikle de kanola ve soya yağında yüksek oranda K vitamini vardır. Yemeklerinizde tercih edebilirsiniz.
- Lahana: 1 avuç tüketildiğinde size 75 mg K vitamini verecektir. Mevsiminde bolca tüketmelisiniz.
- Erik, kuru erik, avakado, incir, üzüm, böğürtlen ve yaban mersini K vitamini içeren meyve grubunda yer alırlar.
- Tüm yeşil sebzelerde K vitamini bulunmaktadır. Marul, pazı, maydanoz ve yeşil soğan tabaklarınızdan eksik edilmemelidir.
- Aynı zamanda yeşil çay da K vitamini açısından zengin içecekler arasında yer alır. Günde 1 fincan yeşilçay içerek, günlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
- Süt ve süt ürünleri de K vitamini açısından etkili besinlerdir. Gün içine süt ve süt ürünleri tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.
K Vitamini Eksikliği Belirtileri
K vitamini yeterli düzeyde karşılanmadığında kişide K vitamini eksikliği görülmektedir. Bu durum ise kanın pıhtılaşmasını önlediği için tehlikeli sonuçlara neden olabilir. En ufak bir kesik veya yarada kanınız çok zor duruyorsa, sizde K vitamini eksikliğinin olduğunu ifade edebiliriz. Diğer işaretçileri ise idrar yolundaki kanamalar, çok kolay şekilde ciltte görülen morluklardır. Kan ile ilgili temel problemlerin nedeni K vitamini eksikliği olarak bilinmektedir. Regl kanamalarının olması gerekenden fazla görülmesi de yine K vitamini eksikliği belirtileri arasında yer almaktadır.
K vitamini eksikliğinde doktorunuz tarafından K vitamini takviyesi uygulanır. Aksi halde çok ciddi problemler yaşayabilirsiniz. Kanınızda K vitamininin düşük olduğu, kan tahlillerinde ortaya çıkacaktır. Yenidoğan bebeklerde K1 eksikliğinin giderilmesi için K1 enjeksiyonu uygulanır. Uygulanmadığı durumda kanamalı hastalıklar önlenemez. K vitamini değerlerinizi merak ediyorsanız, “Dahiliye” bölümüne gidip kan tahlili yaptırabilirsiniz.
Besinlerden alamadığınız K vitamini tablet ile karşılanabilir. Düzensiz bir beslenmeye sahipseniz ve K vitamini içeren besinleri tüketmeye fırsat bulamadığınızda, doktor tavsiyesi ile tablet alabilirsiniz. Boy ve kilo ölçülerinize göre gün içinde almanız gereken miktar, doktorunuz tarafından belirlenir.
Kozmetik alanında kullanacağınız ve eczanelerden alabileceğiniz K vitamini ampul size pek çok konuda destek olabilir. Cilt kızarmalarında ve hassas cilt rahatsızlıklarında cildinize doğrudan bir pamuk yardımı ile K vitamini desteği verebilirsiniz. Böylece cildinizdeki K vitamini eksikliğini de karşılamış olabilirsiniz. Pek çok kişi, göz altında oluşan morluklara da bu uygulamayı yaparak, daha iyi hissettiğini belirtmektedir.
Tablet ve ampül dışında K vitamini içeren kremler de size bu konuda yardımcı olacaktır. Bu kremler kozmetik firmaları tarafından üretilmektedir. Cildinizi korumak, tonunu dengelemek, ferahlatmak ve canlılık kazandırmak için sizleri raflarda bekliyor. El ve yüz için uygun olan K vitaminli kremler, kullanan kişiler tarafından beğenilmiş durumda.
K Vitamini Zararları: Fazlalığı Durumunda Ne Olur?
Vücudunuzun kabul edeceği her besinin bir ölçüsü vardır. Bu ölçünün dışına çıktığınızda vücudunuz tepki verecek ve çeşitli rahatsızlıklar yaşatacaktır. K vitamini de fazla alındığında ne yazık ki k vitamini yan etkileri görülecektir. Gıdalar aracılığı ile alınan K vitaminlerinin zararı görülmemektedir. Fakat takviye K vitaminleri, fazla alındığında öncelikle kusma ve halsizlik görülebilir. Kanı olması gerekenden fazla pıhtılaştırdığı için bu durum karaciğere de yansıyacaktır. Bu nedenle K vitamini ile beslenirken veya destek alırken ölçünün dışına çıkmak çok da sağlıklı olmayacaktır.
B12 Vitamini Nedir? Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
E Vitaminin Faydaları Nelerdir?
D Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?
A Vitamini Nedir? Nelerde Var? Faydaları ve Görevleri Nelerdir?
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.