Kahramanmaraş’ta Ne Yenir? 8 Meşhur Lezzet

Kahramanmaraş’ta Ne Yenir? 8 Meşhur Lezzet Tarifi

Kahramanmaraş’ın Yöresel Lezzetlerini Yerinde Tadıyoruz!

Kahramanmaraş üzerine bir sohbet açıldığında akıllara ilk gelen yiyecek sadece dondurma mı oluyor? Kahramanmaraş, dillere destana dondurmanın da ötesinde enfes lezzetlere ev sahipliği yapan bir ilimiz. Akdeniz, Karasal ve Karadeniz iklimlerini mikro iklim şeklinde yaşayan Kahramanmaraş, bu özelliğinden verimini yüksek şekilde alıyor. Suyundan toprağına kadar her bir zerresinde zenginliği en üst seviyeye kadar yaşayan Kahramanmaraş, sadece ülkemizde değil dünya genelinde de mutfak kültüründen söz ettirmeyi başarmıştır.

Antik dönemlerin etkisinden dolayı coğrafi koşulları avantaja çeviren Kahramanmaraş, çok eski dönemlerde yaşatılan gastronomi kültürünü günümüzde de devam ettirmektedir. Çorbasından baharatına kadar her şeyin özenle hazırlandığı Kahramanmaraş yemekleri, sadece lezzeti ile değil sunumu ve hazırlama süreci ile de büyük bir emeğin sonucu olduğunu gösteriyor. Kahramanmaraş meşhur yemekleri yoğurtlu ve etli yemekler çerçevesinde şekillenmiş olsa da keçi sütü ile hazırlanan damaklarda iz bırakan Kahramanmaraş tatlıları da bu mutfak kültüründe ayrı bir başlığı hak ediyor.

Yolunuz Kurtuluş Savaşı’nın kahramanı Kahramanmaraş’a düştüğünde Kahramanmaraş’ın neyi meşhur diye merak edebilirsiniz. Bu sorunuza en iyisi detaylı ve bol lezzetli şekilde yanıt verelim. Kahramanmaraş kahvaltı ve ana yemekler konusundaki iddiasını hangi yemeklerle desteklemiş hep beraber tadıp görelim. Yerli ve yabancı turistlerin tadına doyamadığı meşhur Kahramanmaraş yemekleri sizler için listelendi. Diyette kaçamak yaptıran o lezzetler burada!

kahramanmaraş gezilecek yerler
kahramanmaras.bel.tr

Kahramanmaraş’ta Ne Nerede Yenir? Meşhur Yöresel Lezzetler – Tadabileceğiniz En İyi Mekanlar

1) Maraş Dondurması

Lezzet keşfine Kahramanmaraş dondurması ile başlayalım istedik. Şöyle içimiz biraz serinlesin. Maraş dondurması, ülkemizde yaygın olarak tüketilen bir dondurma türüdür. Klasik dondurmalardan ayırt edici özelliği ise kesinlikle keçi sütü kullanılmasıdır. Sert ve sakız kıvamını keçi sütünden almaktadır. Maraş dondurmasının damaklarda bıraktığı o hoş aroma ise salep tozundan gelmektedir. Kullanılan salep ise; Ahır Dağı’nda yetişen orkidelerin hafif kirli ve açık renkteki yumrularından alınmaktadır.

Kahramanmaraş’ın bir simgesi olan Maraş dondurması, dövme dondurma usulü ile hazırlanan ve içerisinde bolca vitamin yer alan bir tatlı haline gelmiştir. Kahramanmaraş sokaklarında gezdiğinizde birçok meşhur dondurmacıya denk gelebilirsiniz. Bizden bir tavsiye almak isterseniz de sizlere birkaç mekan önerebiliriz:

  • Yaşar Pastanesi: İsmet Paşa, Merkez, Trabzon Bulvarı 2/E Dulkadiroğlu, Kahramanmaraş
  • Gaymak Dondurma: Gayberli Mahallesi, 28041. Sokak D: No: 8/A, Onikişubat, Kahramanmaraş
yaşar pastanesi

2) Maraş Tarhana Çorbası

Ülkemizde birçok tarifle hazırlanan tarhana çorbası, Kahramanmaraş’a geldiğinizde bir başka lezzette sunulur. Kahramanmaraş tarhanası özel olarak kurutulan kağıt tarhanalar halinde mutfaklara yer alır. Yaz sıcaklarında güneş ışığı sayesinde kurutulan tarhanalar, Maraş evlerine neredeyse her akşam pişirilir. Bolca vitamin ve mineral içeren Maraş tarhanasının lezzet sırrı da pişirme esnasında şalgam eklenmesidir. Küp küp doğranan şalgamlar, çorbanın verdiği tadın bir unsurudur.

Cips kıvamındaki tarhanaları, Kahramanmaraş’a gittiğinizde birçok yerde temin edebilirsiniz. Aktarlarda da bulabileceğiniz tarhanayı tam yerine ve kıvamında yemek isterseniz; size özel mekan önerimiz olacak:

  • Maraş Kültür Evi & Kocabaş Konağı: Kayabaşı Mahallesi Çiçekli Caddesi No: 9, Kahramanmaraş
maraş tarhanası
sahmaras.com

3) Acem Pilavı

Acem pilavı Maraş pilavı olarak adlandırılan bir ana yemektir. İç pilav şeklinde hazırlanan bu yemeğin ana maddesi kullanılan kuzu etidir. Havuçlu bir pilav olarak sofranızda yer alan acem pilavı, bolca baharat ve kuş üzümü içerir. Sofrada hiçbir şey olmasa dahi sadece Acem pilavı ile doymanız mümkündür. Dolgun ve doyurucu olan bu yemek Maraş’ta sıkça yapılmaktadır.

Acem pilavını Kahramanmaraş lokantalarında tatma fırsatınız da var. Hangi adreste en leziz şekilde yiyebilirim diyorsanız:

  • Kocabaş Konağı: Kayabaşı Mahallesi, Çiçekli Caddesi No: 9, Kahramanmaraş Merkez/Dulkadiroğlu, Kahramanmaraş

Tarif için: Acem Pilavı

4) Maraş Paçası

Kelle paça kültürü birçok ilde devam etmektedir. Özellikle de akşam saatlerinde bu çorbaları içmek büyük bir zevktir. Kahramanmaraş da paça konusunda leziz dokunuşlara sahiptir. Limon ve yumurta ile hazırlanan çorba terbiyesi, paçanın damaklarda bıraktığı izi uzun bir süre silemez. Hastalara şifa dağıtan paça çorbasının Maraş’ta hazırlama şeklinde bir baharat daha kullanılır. Yöresel sumak, her yemeği lezzetlendirdiği gibi Maraş paçasını da tatlandırmaktadır.

Kahramanmaraş sokaklarında sabahın ilk ışıklarından itibaren paça çorbasını bulabilirsiniz. Bu işi en iyi yapan yerlerin listesi biraz uzun olsa da size birkaç öneride bulunabiliriz:

  • Küçük Ev Paça Salonu: Kurtuluş Mahallesi, No: Atatürk Bulvarı No: 22 D: 22, Kahramanmaraş Merkez
  • Menekşe Paça Salonu: Serintepe Mahallesi, Mağralı Ökkeş Caddesi No: 50, Kahramanmaraş Merkez
maraş paçası

5) Maraş Yoğurtlu Kebap

Kebap ülkemizin her bir toprağında en lezzetlli şekilde hazırlanmaktadıır. Maraş da bu konuda oldukça iddialıdır. Yoğurtlu kebap üzerine bir başkasını tanımayan Kahramanmaraş, bu kebabı evrensel bir boyuta taşıyacak kadar başarılıdır. Kebap etinde kullanılacak etin özellikle zırhtan geçirilmesi gerekir. Bu kebabın yanında ise ravanda şerbetinin içilmesi bir gelenektir.

Kahramanmaraş’ta yoğurtlu kebap yemek istediğinizde Hacı Milcan Et Lokantası ve Saray Kasabı önerilmektedir. Bu adreslerde doya doya yoğurtlu kebap yiyebilirsiniz.

  • Hacı Milcan Et Lokantası: Menderes Mahallesi, Cumhuriyet Bulvarı No: 7, Kahramanmaraş Merkez, Kahramanmaraş
  • Saray Kasabı: Kurtuluş Mahallesi, Saraylı Caddesi Merkez/Dulkadiroğlu, Kahramanmaraş
maraş yoğurtlu kebap

6) Çöş Börek Maraş Mantısı

Keçi sütü ve yoğurdunun önemli bir yere sahip olduğu Maraş mutfağında, çöş börek mantısı da meşhur yemekler arasında yer alır. Etin lezzetlendiği yemekler arasında adından sıkça söz ettiren mantı, Maraş usulü ile daha da tadına doyum olmayan bir servis çıkarıyor. Keçi yoğurdu ile lezzetlenen çöş börek Maraş mantısını, Kahramanmaraş’ta birçok yer işinin hakkını vererek yapmakta. Lezzetli ve doyurucu bir öğün için siz de bu mantının tadına bakabilirsiniz.

Maraş mantısını Kahramanmaraş’ta kaliteli şekilde yapan yerlerden sizlere birkaç tanesini tavsiye edecek olursak; Mantı Evim ve İklim Mantı Evi akıllara gelecektir.

  • İklim Mantı Evi: İsmet Paşa, 36008. Sokak 5 – 1, Dulkadiroğlu, Kahramanmaraş
  • Mantı Evim: Yeni Şehir Mahallesi, 74010. Sokak No: 1, Kahramanmaraş Merkez, Kahramanmaraş

Tarif için: Sulu Börek (Kahramanmaraş Yöresel Yemeği)

Tarif: Sulu Börek (Kahramanmaraş Yöresel Yemeği)

7) Ravanda Şerbeti

Ravanda şerbeti, Kahramanmaraş’ta su niyetine tüketilen faydalı bir içecektir. Kış mevsimi geldiğinde sıkça tüketilen bu şerbet. şıra kıvamındadır. Ravanda şerbeti için kabarcık üzümlerinin toplanması gerekli. Bu üzümlerden elde edilen faydalı içecek ise tam bir vitamin deposudur. Ravanda şerbeti özellikle de yoğurtlu kebap yanında tüketildiğinde, gün içinde asla yorgun olma ihtimalinin olmadığı da söylenmektedir.

Ravanda şerbetini Kahramanmaraş’ın birçok mekanında tadabilirsiniz. Özellikle nokta atışı bir adres istiyorsanız Kervan Pastanesi’ne uğrayabilirsiniz:

  • Kervan Pastaneleri: Yeni Şehir Mahallesi, Trabzon Bulvarı No: 44, Dulkadiroğlu, Kahramanmaraş
ravanda şerbeti
www.kulturportali.gov.tr

Görsel sahibi: Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

8) Ekşili Dövme Çorbası

Maraş’ın verimli topraklarında yetişen semizotu ve ıspanak, ekşili dövme çorbasında nefis bir tada bürünüyor. Mercimek, nohut ve dövmeden oluşan bu doyurucu çorba Kahramanmaraş’ın öğünlerini lezzetlendiriyor. Tadındaki ekşiliği ise sumaktan alan bu yöresel çorba, Maraş’ın birçok lezzetli mekanında sıcak sıcak sunuluyor.

Kahramanmaraş’a gelmişken ekşili dövme çorbasını içmeden gitmem diyenlere usta elleri önerebiliriz:

  • Küçük Ev Et Lokantası: İsmetpaşa Mahallesi Borsa Caddesi No: 11 Kahramanmaraş Merkez
  • Maraş Kültür Evi: Kayabaşı Mahallesi Çiçekli Caddesi No: 9, Kahramanmaraş

Tarif için: Maraş Yöresel Ekşili Çorba

Tarif: Maraş Yöresel Ekşili Çorba

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

Antakya’da Ne Yenir? Damağınızda İz Bırakacak 10 Meşhur Restoran

Mardin’de Ne Yenir? Damağınızda İz Bırakacak 10 Yöresel Lezzet Durağı

Gaziantep’te Ne Yenir? Kesinlikle Tatmanız Gereken 10 Yöresel Lezzet

Şanlıurfa’da Ne Yenir? Dillere Destan 11 Yöresel Lezzet – En İyi Mekanlar

Malatya’da Ne Yenir? 10 Meşhur Lezzet Durağı, Yöresel Yemekler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda nerede ne yenir sorunuza yanıt verebilecek yemek & mekan rehberi konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride yurt içi ve yurt dışından pek çok farklı şehir için derlediğiniz restoran ve yemek mekanlarına, söz konusu şehrin mutfak kültürüne, tadılması gereken meşhur yemeklerine dair bilgilere tek yazı içerisinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ziyaret etmeyi planladığınız şehir veya bölge için özel olarak listelenmiş fotoğraflı lezzet durakları, adres ve iletişim bilgileri, ün salmış yemekleri içeren rehber yazılar seyahatinizi kolaylaştırmayı hedefler. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra bilgilerin zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebileceğini önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş'ın Meşhur Sömelek Köftesi Tarifi

Kahramanmaraş'ın Meşhur Sömelek Köftesi

2-4 kişilik, 40dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Tandır Lezzetinde Sebzeli Tavuk Tarifi

Tandır Lezzetinde Sebzeli Tavuk

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Düdüklüde Tandır Lezzetinde Tavuk Tarifi

Düdüklüde Tandır Lezzetinde Tavuk

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Mersin’in Meşhur Lezzeti Tantuni Tarifi

Mersin’in Meşhur Lezzeti Tantuni

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Fırında Tandır Lezzetınde Tavuk Patates Tarifi

Fırında Tandır Lezzetınde Tavuk Patates

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Eli Böğründe (Kahramanmaraş) Tarifi

Eli Böğründe (Kahramanmaraş)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Mumbar (Kahramanmaraş Usulü) Tarifi

Mumbar (Kahramanmaraş Usulü)

4-6 kişilik, 2 saat Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri