Kapya Biber: Sos ve Konservelerde 1 Numara!
Biber, Orta ve Güney Amerika’ya özgü bir sebzedir. Fakat çoğu ülkede de yetiştirilip tüketilmektedir. Yemeklerin yapımında sık sık kullanılan biber, patlıcangiller familyasına ait bir türdür. Çiğ veya pişmiş olarak tüketilir. Kurutulup toz haline getirildikten sonra pul biber olarak yemeklere tat vermesi için kullanılır. Aynı zamanda bu yararlı sebzeden salça ve turşu da yapılabilmektedir.
Biberin pek çok çeşidi ve rengi bulunmaktadır. Biber aynı zamanda kalorisi düşük yiyecekler arasındadır. Biberlerin pek çok faydası vardır. Kapya biber de şifa kaynağı sebzelerden bir tanesidir. Biz de bu yazımızda kapya biberin faydaları ve kapya biberin besin değerlerini araştırdık. Peki, kapya biber faydaları nelerdir? Kapya biber kalori ve besin değerleri nasıldır? İşte, tüm detayları ile kapya biber…
Yazı içerisindeki tariflere tıklayarak kapya biber ile pişirebileceğiniz lezzetlere ulaşabilirsiniz.
Yağlı Kırmızı Biber Turşusu (Közlemeden)

Kapya Biber Nedir?
- Kapya biber, parlak kırmızı renge sahip besinlerden bir tanesidir. Bu yüzden diğer adı da kırmızı biber olarak bilinmektedir.
- Her iklime uygun bir tür olmasından dolayı kapya biber yetiştiriciliği çoğu ülkede yapılmaktadır.
- Kendine özgü bir tatlılığı vardır. En çok közlenmiş şekilde veya salçası yapılarak tüketilmektedir.
- Kapya biberi etli biber diye de tanımlayabiliriz. Bu bibere aynı zamanda yıllık biber de denilmektedir.
- Yıllık biber denilmesinin sebebi ise bitkisinin 1 yıl gibi bir sürede yetişmesinden dolayıdır.
- Genellikle sıcak ve kuru iklimlerde yetişir. Bolca güneş ışını isteyen bitkilerden bir tanesidir.
- Yüksek verimliliği olan killi ve zengin mineralli toprakları sever. Yetişme döneminde bol su ve ılık iklim ister.
- Kapya biber güneş ışınlarından aldığı yararlı ışınları depolar. Bu sayede şifa deposu besinlerin en başında gelir.
- Közlense de özelliklerini kaybetmeyen gıdalar arasındadır. Bazı yörelerde acı kapya biber yetiştirilir.
- İçerdiği kapsaisin maddesi ona acı olma özelliğini vermektedir. Közlendiğinde sadece acı olma özelliğini kaybeder.
Közlenmiş Kırmızı (Kapya) Biber Mezesi (Videolu)

Kapya Biberin Faydaları Nelerdir?
- Kapya biberin sağlık açısından pek çok yararı vardır. Adeta bir ecza deposu olan kapya biber, yoğurtla beraber tüketildiğinde yemek borusu kanserini önler.
- 1 bardak kırmızı biber günlük C ve A vitamini eksikliğinin fazlasını karşılar. Bu sayede kalp rahatsızlığı, romatizma ve astım gibi problemlerin oluşmasını sağlayan iltihabı azaltır. İltihaba neden olan serbest radikallerden vücudu daima korur.
- Kırmızı bibere rengini veren antioksidan açısından zengin olan likopendir. Likopen; rahim ağzı, mesane, prostat ve akciğer kanserlerini önler.
- Sindirim sistemini düzene sokar ve hazmı kolaylaştırır. Bu sayede mide tembelliği önlenmiş olur. Ayrıca kapya biber mide kanserine karşı da koruma sağlar.
- Kapya biber metabolizmayı hızlandırmaktadır. Bu nedenle kilo vermek için diyet yapanların listesinde bulundurması gereken yiyeceklerden bir tanesidir.
- Kan dolaşımını hızlandırır. Kalp krizi ve felç riskine karşı koruma sağlar. Solunum yollarını açar. Kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
- Sindirimin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayarak bağırsak sorunlarına iyi gelir. Kabızlığı önleyici özellikleri bulunmaktadır.
- Hormonların çalışmasını sağlayarak mutluluk hissi verir. Endorfin hormonu, stres ve uykusuzluk problemlerine iyi gelmektedir.
- Kemik ve kas ağrıları için fayda sağlar. Unutkanlık ve konsantre eksikliği problemlerinin görülmesini engeller. Cildin yenilenmesini sağlar. Sivilce ve akne oluşumunu önler.
- Göz sağlığı için ideal besinler arasında yer alır. Görme kaybına neden olan problemlerin önüne geçer. Ayrıca demir eksikliğiniz varsa kapya biberi bolca tüketmenizde fayda vardır.

Kapya Biber Kalori ve Besin Değerleri
Kapya biber besin değeri bakımından zengin bir gıdadır. İçerisinde bol miktarda folik asit, potasyum, magnezyum vardır. Vitamin ve mineraller bakımından zengin olan kapya biber, birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Kapya biberin 100 gramında detaylarıyla kalori oranı ve besin değerleri ise şöyledir:
- Kalori oranı 37 kcal
- Karbonhidrat 6 gram
- Lif 4 gram
- Protein 1 gram
- Yağ 0.5 gram
- Sodyum 0.01 gram
- A vitamini 354 IU
- C vitamini 140 mg
- Potasyum 260 mg
- Kalsiyum 10 mg
- Demir 0.55 mg
Not: Bu değerler yetişkin bir kişi baz alınarak hesaplanmıştır. Bunun yanında bu değerler günlük kalori ihtiyacınıza göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kilonuzu baz alarak kapya biberi ne kadar tüketmeniz gerektiğini hesap edebilirsiniz.

Kapya Biber Buzlukta Nasıl Saklanır?
- Kapya biberi buzlukta saklarken bazı detaylara dikkat etmeniz gerekiyor. İlk önce kapya biberleri iyice yıkayın.
- Biberleri iyice kuruladıktan sonra tohumlarından temizleyin. Yemekte kullanacağınız şekilde dilimleyin.
- Buzdolabı poşetinin içerisine yerleştirilen biberleri dondurucuya koyun. Poşetlerin üzerini elinizle hafifçe bastırıp, havasını alın.
- Ardından ikinci bir buzdolabı poşetinin içerisine koyun. Bu sayede biberler dondurucudaki diğer ürünlerin kokusunu almayacaktır.
Buzluğa Kırmızı Kapya Biber Nasıl Konur?

Sivri Biber Yemenin 9 Önemli Faydası
Arnavut Biberi: İlk Kez Duyacağınız 10 Faydası
Kırmızı Biberin Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri
Acı Biberin Faydaları – Hiç Duymadığınız İlaç Gibi 5 Etkisi
Biber Kaç Kalori? Közlenmiş, Acı, Kırmızı, Yeşil Biber Kaç Kalori?
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.