Lüfer Balığı Avı Nasıl Yapılır, Nasıl Pişirilir?

Lüfer Balığı Avı Nasıl Yapılır, Nasıl Pişirilir?

Lüfer: Balıkların Sultanı, Lezzetli ve Besleyici!

Lezzeti ve ekonomik değeri ile balıkların sultanı lakabını taşıyan lüfer, sezonunda hiç düşünmeden alınacak balıklardan biri. Türkiye denizlerinden çıkan ve neredeyse en lezzetli balık olarak ün salan lüfer balığı, yiyenlerin ömür boyu vazgeçmediği tek balık.

lüfer avı

Lüfer Nedir?

Ilıman ve tropikal denizlerde yaşayan ve Türkiye’nin kıyı bölgelerinde bol bulunan lüfer, yassı gövdesi ve yeşile çalan pullu sırtı ile farklı balık türlerine bile kafa tutacak kadar yırtıcı bir balıktır.

Ortalama uzunluğu 115 cm’ye ağırlığı ise 11 kiloya ulaşabilen lüfer, hafif yassı ve uzun bir gövdeye sahiptir. Pomatomidae familyasının en değerli ve sinirli balığı olarak nam salan lüfer kendinden büyük balıklarla bile mücadeleye giren agresif doğası ile balıkçılar arasında denizlerin kabadayısı olarak anılır. Büyüklüğüne bağlı olarak lüfer familyası içinde dördüncü sırada bulunur.

Lüfer türleri balığın boyutuna göre isimlendirilir. Lüfer çeşitleri araştırması yaparken defne yaprağı, çinekop, sarıkanat, kofana, sırtıkara gibi isimlerle karşılaşabilirsiniz.

lüfer avı

Lüfer Balığı Avı: Nasıl Tutulur?

Saldırgan doğası ile kendisini oltadan almak isteyen birçok balıkçıyı parmaksız bırakarak ününe ün katan lüfer balığı, tehlikeli olmasına rağmen avcıların yakalamaktan en keyif aldığı balıktır. Acemi balıkçılar için lüfer yakalama ise zor olmakla kalmayıp avcılara ter döktürecek bir iştir ve lüfer nasıl avlanır konusu çokça merak edilir.

Lüfer avı teknikleri 3 başlıkta toplanabilir:

  • Lüfer yemli oltayla
  • Sahte yemle
  • Kaşık tekniği ile avlanabilir.

Yem olarak taze minik balıklardan kullanmak avda başarı ihtimalini artırır. Yemli oltada klasik teknik kullanılır. Lüfer balığı ne yer, lüfer en çok hangi yemi sever derseniz zargana, istavrit ve izmariti kullanabilirsiniz. Sahte yemde ise seçim çok önemlidir. Rapala da denen sahte yemin lüfer için uygun olması gerekir. Kaşık tekniğinde ise kaşık benzeri bir aparatla lüferin dikkati çekildikten sonra yemle avlama yapılır.

Lüfer avları hem kıyı hem de açık denizde yapılır. Açık denizde lüfer tekneleri ile yapılan lüfer balık avı sırasında ağırlıklı olarak kaşık stili ve rapala kullanılır. Kıyıda ve açık denizde farklı teknikler kullanılarak avlanan lüfer, Marmara çevresinde en çok avlanan balıklardandır.

Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında da yapılan lüfer avı, birçok özel ekipman gerektirir ve doğru ekipman seçildiğinde avcılıktan elinizin boş dönme olasılığı azalır. Boğazda lüfer avı yapmak isterseniz birçok balıkçı ile karşılaşmanız yine mümkündür. Özetle lüfer takımı sağlamsa avdan verim alma olasılığı yüksektir.

Lüfer Besin Değeri ve Kalorisi

Denizlerin hırçın balığı lüfer, zengin besin değerleri ile de balık sevenleri bir kez daha kendine hayran bırakır. 100 gram lüfer 20 gram protein ve 4,21 gram yağ içerir. 60 mg sodyum, 370 mg potasyum barındırır.

Zengin bir A vitamini kaynağı olarak yorgunluk ve halsizliğe karşı ilaç olan lüfer balığı, B grubu vitaminlerinden B2, B6 ve bol miktarda B12 vitamini içerir. Metabolizmayı düzenleyen ve kalbi koruyan B grubu vitaminleri, hücrelerin yenilenmesini destekleyerek faydalarına bir yenisini ekler.

Lüfer balığı, tam bir omega 3 ve omega 6 deposudur. Omega yağ asitleri ile cilt sağlığını ve parlaklığını destekleyen balık, sinir sistemine ve beyin sağlığına iyi gelerek yediden yetmişe herkesin tüketmesi gereken besin olur. Aynı zamanda demir, selenyum, magnezyum, potasyum, fosfor, sodyum, çinko ve bakır minerallerini içererek besin değeri açısından da denizlerin sultanı olmaya hak kazanır.

Yüksek besin değeri ile balık sevdalılarının gönlünü bir kez daha fetheden pişmiş lüferin 150 gramlık 1 porsiyonunda 238 kalori vardır. Yağını ve lezzetini içinde barındıran pişmiş lüfer, buğulama ve fırın gibi pişirme seçenekleri ile hazırlanır. Fırın ve tava dışında ızgarada pişirme yöntemi ile pişirildiğinde kalorisi değişen lüfer ızgara 1 porsiyonda yaklaşık 150 kaloriye sahip olduğu için diyet yaparken tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Izgara yapıldığında yağı aktığı için kalorisi daha düşük olan lüfer balığını haftada iki defa gönül rahatlığı ile menüye ekleyebilirsiniz.

lüfer balığı

Lüfer Çeşitleri Nelerdir?

Usta balıkçılar dışında neredeyse herkesin sırasını karıştırdığı lüfer ailesinde sıralamanın küçükten büyüğe doğru yapıldığını söyleyelim. Yavruluk döneminde bulunan ve avlanması kesinlikle yasak olan defneyaprağı, 18 cm’ye kadar ulaşabilen boyu ile defneyaprağının bir büyüğü olan çinekop ve yine avlanması yasak olan sarıkanattan sonra gelen lüfer; ailenin avlanan ilk balığı olma unvanını taşır.

Lüferden büyük olan ve yakalanması oldukça meşakkatli olduğu için avcıların gözünü korkutan kofanadan sonra, lüfer çeşitlerinin en büyüğü olan sırtıkara gelir. Sırtıkara nadir olarak görülür ve Türkiye denizlerinde lüfer ailesi içinde henüz rastlanmamış efsanevi bir türdür.

lüfer nasıl pişirilir

Lüfer Mevsimi Ne Zaman?

Lüfer ne zaman kıyılar yani lüfer mevsimi ne zamandır sorusuna da değinelim. Lüfer avı hangi ayda başlar merak ediyorsanız rotanızı sonbahara çevirmelisiniz.

Ekim ayında avlanmaya başlanan denizlerin sultanı lüfer, ekim ayı ile şubat ayı arasında tezgahlarda yerini alır. Ekim ve kasım aylarında lezzeti ile doruk yapan lüfer bu süre zarfında avlanarak taze halde balık sevenler ile buluşur. Şubat sonrasında ise yağını kaybeden lüfer, fileto yapılarak yine lezzetli haliyle yenir.

lüfer mevsimi

Lüfer Fiyatı Ne Kadar?

Lüfer sezonu ne zaman başlıyor sorusundan sonra sezon ne kadar sürüyor sorusu akla gelir. Yaklaşık dört ay boyunca balıkçı tezgahlarından kolayca temin edilen lüferin fiyatı ise sezona bağlı olarak değişir ve lüfer ne kadar olacak sorusu her yıl gündeme gelir. Denizlerin verimliliğine ve hava şartlarına bağlı olarak fiyatları düşen ve yükselen lüferin kilosu balık pazarında ortalama olarak  70-80 TL arasında değişir.

lüfer avı

Lüfer Rapalası ve Lüfer Çaparisi Nedir?

Lüfer için av malzemelerinden olan lüfer çaparisi, lüfer balığını avlamak için iğneler yerine tüy takılmış özel olta türüdür. Lüfer rapalası ise en kısa tanımıyla avlanma sırasında lüferi kandırmak için kullanılan sahte yem çeşitleridir.

Lüfer rapalası, canlı lüfer yeminin kullanıldığı kıyı kesiminden ziyade açık denizde özellikle akıntılı bölgelerde tavsiye edilir. Kıyı avcılığında ise canlı lüfer yemi olarak hamsi, istavrit, izmarit ve zargana balıklarını kullanmak işinizi büyük ölçüde kolaylaştırır. Yemli lüfer oltaları hazırlarken sarkıtmalı lüfer zokası şansınızı arttıracaktır.

Özel hazırlanan lüfer takımı ve ekipmanları ile bile yakalaması oldukça zor olan balığa sahte yem beğendirmek ise çok daha zordur. Sahte yemle yapılacak avlamada gümüş renkte 6-7 cm uzunluğunda lüfer sahtesi önerilse de akıntı sular dışında bu yolla avlanmak sizin için hiç de kolay olamayacaktır.

Lüfer için rapala önerisi ise mavi çapari ve kırçılı tüy çapari olur. Her iki çapari de lüfer için sahteler arasında avlanma şansını en fazla yükselten çaparilerdir. Lüfer için kaşık tavsiyesi olarak 60 mm boyutunda lüfer kaşığı önerilir.

lüfer nasıl pişirilir

Lüfer Nasıl Pişirilir? 2 Nefis Tarif

Lezzetli bir balık türü olduğu için itinayla pişirilmek istenen lüfer balığı için lüfer nasıl pişirilir konusu gündeme gelir. Dolgun ve leziz beyaz eti ile farklı pişirme yöntemlerine elverişli olan lüfer balığı; ızgarada, tavada veya fırında rahatlıkla hazırlanabilir.

Özellikle balığın vitaminlerini en fazla koruyan ve en sağlıklı pişirme yöntemlerinden olan ocakta buğulama yöntemi ile lüfer pişirme mümkün. Bunun yanı sıra en güzel ve en klasik lüfer pişirme yöntemleri elbette tavada ve fırında lüfer olur.

Lüfer ayrıca lüfer şiş, kiremitte lüfer, kağıtta lüfer ve ızgara lüfer olarak da hazırlanabilir. Lezzetli lüfer tarifi seçenekleri arıyorsanız elbette doğru yerdesiniz!

1) Kokusuz ve Sağlıklı: Fırında Sebzeli Lüfer

Fırında lüfer, en çok bilinen ve en klasik balık pişirme tariflerinden biridir. Balığın tuzlanıp tepsiye dizilmesiyle pişirilmeye hazır hale gelen fırında lüfer, herkesin ailece en az bir kere yediği klasik lüfer tarifidir. İsteğe bağlı olarak farklı baharatlar eşliğinde şık sunumlara da dönüşebilen fırında lüfer, yanında rokalı turp salatası ile şenlendirilerek balık sofralarının zevkini ikiye katlar. Lüfer fırın tarifi ile damakları şenlendirmeye hazır olun! Fırında Lüfer

Fırında Lüfer

2) Doyurucu ve Pratik: Özel Sosuyla Fırında Lüfer

Ev mutfağında en az balık restoranlarındaki kadar lezzetli fırında lüfer hazırlamaya ne dersiniz? Patates, soğan, biber, domates, limon gibi dilediğiniz malzemeyle fırına verebileceğiniz lüfer, hem kokusuz hem de zahmetsiz bir tarif! Yanında yeşillik salatası, meze ya da pilav makarna çeşitleriyle enfes bir öğüne dönüşecek özel soslu lüfer tarifini kaçırmayın! Lüfer tarifi fırında hem pratikliği hem de lezzeti ile favorileriniz arasına girecek. Özel Sosuyla Fırında Lüfer

Özel Sosuyla Fırında Lüfer

Somon Balığı Yemenin 13 Önemli Faydası

Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir? Faydaları

Palamut Nasıl Pişirilir? 12 Farklı Tarif, Hakkında Her Şey

Hamsinin Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri – Nasıl Tüketilmeli?

Lakerda Nedir? Hangi Balıktan Nasıl Yapılır, Saklanır? Nasıl Yenir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Lüfer Tarifi

Lüfer

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Aşure Nasıl Pişirilir? Tarifi

Aşure Nasıl Pişirilir?

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Lüfer Buğulama Tarifi

Lüfer Buğulama

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Fırında Lüfer Tarifi

Fırında Lüfer

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir? Tarifi

Dana Antrikot Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kestane Nasıl Pişirilir? (Videolu) Tarifi

Kestane Nasıl Pişirilir? (Videolu)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri