Hamsinin Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri – Nasıl Tüketilmeli?

Hamsinin Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri – Nasıl Tüketilmeli? Tarifi

Türkiye’nin En Sevilen Balığı

Hamsi Hakkında Her Şey

En çok Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’de bulunan hamsi, tuzlu su balığıdır. Türkiye’nin her bölgesinde severek tüketilmesine rağmen Karadeniz kültürü ve mutfağı ile özdeşleşen hamsi, türkülere bile konu olmuştur. Böylesine sevilen bir balığın sağlık açısından da oldukça iyi bir tercih olduğu, birçok faydası bulunduğu uzmanlar tarafından sıklıkta dile getirilmektedir.

Hamsinin Faydaları Nelerdir?

  • Hamsinin en önemli faydalarından biri Omega-3, yani temel yağ asitleri açısından oldukça zengin bir balık cinsi olmasıdır. Omega-3 yağ asitleri özellikle kalp ve beyin sağlığı açısından vücudun büyük gereksinim duyduğu maddeler arasında yer alır. Kalp hastalıklarını önleyen ve kötü kolesterolle savaşan Omega-3 aynı zamanda çocukların beyin gelişimini destekler.
  • Hamsi protein açısından oldukça zengin bir balıktır. 100 gram hamside bir yetişkinin günlük protein ihtiyacının yarısı bulunur. Protein, yeni dokuların oluşması ve dokuların onarılmasında görev aldığı için özellikle çocuk gelişiminde oldukça etkilidir.
  • Hamsi balığı çok çeşitli vitaminleri ihtiva eden bir besindir. B2, B12, D, E ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Hamsi besin değeri açısından incelendiğinde en çok B3 vitamini içeren balıklardan biridir. B3 metabolizmayı düzenleyen ve beyin sağlığı açısından oldukça etkili olan, unutkanlığı azaltan, Alzheimer hastalığına karşı kalkan görevi gören bir vitamin çeşididir. 100 gram hamsi, günlük B3 vitamini ihtiyacının tamamına yakınını karşılar.
hamsi balığı

Hamsi Kalori ve Besin Değeri

Hamsi, kalorisi düşük ancak protein, mineral ve vitamin oranı yüksek bir balıktır. Bu özellikler onu kilo vermek isteyenler için ideal bir tercih yapar. Hamsinin içeriğinde bulunan protein iştahı keserek doygunluk hissi verir. Yapılan bir araştırma yüksek protein içeren kahvaltıların açlık hormonu miktarını azalttığını ve midenin boşalmasını zorlaştırdığını ortaya çıkarmıştır. Yine 12 haftalık yüksek proteinli bir beslenme düzeninin kilo verme hızını iki katına çıkardığı gözlemlenmiştir.

100 gram hamsinin sadece 130 kalori olduğu ve yüksek oranda protein ihtiva ettiği göz önüne alındığında hamsi çok lezzetli bir diyet yemeği olarak düşünülebilir. Zira hamsinin kendi yağı sadece yüzde 5’tir ve omega-3 gibi vücut için son derece faydalı yağlardan oluşmaktadır.

Hamsi kalori açısından incelendiğinde pişirilme yöntemlerine ve ilave edilen malzemelere göre değişiklik gösterir:

  • Fırında buğulama yöntemiyle pişirilen 100 gram hamsi 80 kcal
  • 100 gram hamsi tava 680 kcal
  • Hamsi füme 97 kcal
  • Hamsi pilav ise 334 kcal içerir.

Detaylı bilgi için: Hamsi Kaç Kalori? Kızartma, Buğulama, Tava, Pilav Kalori Değerleri

hamsi kalori

Hamsi Nasıl Temizlenir? En Kolay Temizleme Tekniği

  • Hamsi nasıl temizlenir adım adım öğrenmek ve bu güzel balığın yenilebilecek hiçbir yerini ziyan etmemek için birtakım teknikler bulunur:
  • Öncelikle hamsiyi başı yukarıda kalacak şekilde avuç içine alın ve el ya da bir bıçak yardımıyla başlarını ayırarak kenara bırakın.
  • Balığın gövdesinden kuyruk kısmına doğru işaret parmağınızla gayet nazik bir şekilde bastırarak içindekileri dışarı çıkarın.
  • Kılçığını ayıklamak istiyorsanız hamsiyi ikiye bölün.
  • Kılçığı balığı zarar vermeden nazik hareketlerle et kısmından ayırın.
  • Ayıklama işlemi bittikten sonra temizlenmek üzere balıkları bir müddet tuzlu suda bekletin ve sonrasında akan suyun altında tekrar yıkayın.
  • Bu aşamada artık balıklarınız pişmeye hazır.

hamsi balık

Hamsi Nasıl Tüketilmeli? Sağlıklı Tavsiyeler

  • Hamsinin haftada iki kez düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Düzenli hamsi tüketimi kalp sağlığını
    korur ve kötü huylu kolesterolle savaşır. Özellikle vücudun kış aylarında daha çok ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitamini ihtiyacını karşılar, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Hamsi kılçığı ile yenilmesi tavsiye edilen küçük balıklar arasındadır. Balık kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemik sağlığı için çok önemlidir. Özellikle kemik erimesi sorunu yaşayanların hamsiyi kılçığı ile beraber tüketmesi faydalıdır.
  • Hamsiyi hazırlama aşamasında ve tüketirken limon sıkılması balıkta bulunan Omega-3’ün vücutta kullanılma miktarını artırır. Ayrıca hamsiyi fazla pişirmek protein kaybına sebep olacağı için az pişirmek, hafif sulu bırakmak doğru olacaktır. Hamsiyi pişirirken tavsiye edilen en sağlıklı yöntemler buğulama, ızgara, yahni ya da fırınlamadır.
  • Son olarak şunu belirtmekte fayda var; hamsinin kafasının alt kısmında kırmızı renk çoğunluktaysa bu bayat olduğuna işarettir ve bu balıklar kesinlikle tüketilmemelidir. Hamsinin ideal tazeliği türküde geçtiği gibidir: “Hamsi koydum tavaya, başladı oynamaya!”

hamsinin faydaları

Hamsi Mevsimi Ne Zaman?

Mevsimsel özellikler balığın tadını, kalitesini ve miktarını etkiler. Belli aylarda bazı balıklar daha fazla bulunur. Her balığın yağlandığı özel bir takvim aralığı vardır ve elbette yağlanan balığın lezzeti de artar. Genellikle yağlı balıkların ızgarası yapılırken yağsız balıklar ise kızartılır. Balık alırken dikkat edilecek en önemli nokta balığın taze olmasıdır. Taze balığın derisi gergin, gözleri parlak, solungaçları kırmızı, kuyruğu dik, pulları ise sıkı olur. Bu şartlar mevcut olduktan sonra balık alırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey balık takvimine uyarak seçim yapmaktır.

Yılın her ayında farklı balık çeşitlerinin denizlerdeki miktarı, kalitesi ve yağ oranı artar. Her gelir düzeyinden insanın severek tükettiği hamsinin hangi mevsimde tüketilmesi gerektiği akıllara sıkça gelen sorular arasında yer alır. Havalar soğuyunca deniz yüzeyine çıkan, miktarı ve yağ oranı artan hamsi, aralık ayının vazgeçilmez balığıdır. Aralık ayı gelince hamsi mevsimi akıllara gelir.

hamsi faydası

Hamsi Fiyatı Ne Kadar?

Türkiye’de oldukça sık tüketilen deniz mahsullerinden olan hamsi, fiyatlarıyla da gündemden düşmeyen bir besindir. Hamsiyi seven ve sık tüketenler hamsi fiyatlarını yakından takip eder. Hava değişimleri deniz mahsullerinin fiyatlarını etkiler. Sofraların vazgeçilmez besinlerinden olan hamsi de bu değişimden oldukça etkilenen balık cinslerinin başında gelir.

Havalar mevsim normallerinin altında seyrettiğinde soğuk su arayan hamsiler 40-45 metre derinliğe soğuk sulara kaçar. Bu da av miktarını düşürür. Az avlanma ise tezgâhtaki balıklara olumsuz olarak yansıyarak hamsinin yüksek fiyatlara satılmasına sebep olur. Avlanma miktarı arttıkça hamsi fiyatı da bu oranda düşer. Genel olarak hamsinin kulağına kar suyu kaçma deyiminin gerçekleri yansıttığı, havaların mevsim normallerinde seyretmesinin hamsi miktarını artırdığı ve hamsi kilosu fiyatlarını düşürdüğü söylenebilir.

hamsi nasıl kızartılır

Hamsi Nasıl Kızartılır, Pişirilir? En Beğenilen 12 Nefis Tarif

Hamsi faydaları yazmakla bitmeyen bir balık cinsidir. Faydası kadar mükemmel lezzetiyle de bilinir. Balığın lezzetli olması için mevsiminde ve taze olması kadar pişirme aşamalarına da dikkat edilmesi gerekir. Peki, hamsi nasıl kızartılır, nasıl pişirilir? Hamsiler kızartılmadan önce güzel bir temizleme aşamasından geçirilmelidir. Suyla temizlenen hamsiler tel bir süzgece konularak suyunun iyice süzülmesi sağlanır. İyice süzülen hamsiler mısır ununa bulanır. Bu aşamada arzu edilirse mısır ununun içine istenilen baharatlar eklenerek hamsi lezzetlendirilebilir. Balık tavasına yarım çay bardağı sıvı yağ dökülür. Yağ kızdırıldıktan sonra ocağın altı kapatılır. Hazırlanan hamsiler kuyrukları ortaya gelecek şekilde aralıksız olarak tavaya dizilir. Ocağın altı tekrar yakılarak hamsiler pişirilir.

1) Bu Lezzeti Denemeyen Kalmasın: Hamsili Pilav

Karadeniz mutfağının en çok sevilen tatlarından olan hamsili pilav balıkla arası iyi olmayanları bile kendine hayran bırakıyor. Hamsili olan ve denenmesi gereken tariflerin başında yer alıyor. Tam da mevsimi gelmişken neden olmasın? Hamsi Pilav

Tarif: Hamsi Pilav

2) Hamsinin En Lezzetli Hali: Hamsi Tava

Her eve mutlaka misafir olan hamsinin en sevilen hali olarak bilinen hamsi tavanın yapımı oldukça kolay. Az malzemesi ve kolay yapımı ile bu tarife herkes bayılacak! Hamsi Tava Tarifi

3) Diyet ve Sağlık Dostu, Lezzetiyle Enfes: Fırında Hamsi Buğulama

İnanılmaz hafif, doyurucu ve düşük kalorili fırında hamsi buğulama, yanına ekleyebileceğiniz garnitürlerle ziyafete dönüşüyor. Özellikle diyette olanlar ve sağlığına özen gösterenler bu lezzet şölenine karşı koyamıyor, gönül rahatlığıyla lezzetin keyfini çıkarıyorlar. Fırında Hamsi Buğulama

4) Balığın Tadını Zirveye Taşıyan: Hamsi Kuşu

Çırpılmış yumurta ve mısır unuyla lezzetine lezzet katılan hamsi kuşu tarifi unutulmaz bir tat vadediyor. Adı gibi hafif ve lezzetli olan bu tarif besleyiciliğiyle de çocukları için mükemmel bir öğün oluyor. Hamsi Kuşu (Hamsi Midye Tava)

Tarif: Hamsi Kuşu (Hamsi Midye Tava)

5) Hamsinin Hiç Bilmediğiniz Yüzü: Hamsi Köftesi

Balık fiyatları bu kadar ucuzlamışken ve her hafta balığı mutfağımıza konuk ederken arada sırada farklı tarifler denenmeli. Hamsi köftesi bu tariflerden biri olabilir. Balık sevmeyenler bile hamsi köftesine karşı koyamıyor. Hamsi Köftesi

Tarif: Hamsi Köftesi

6) Çocuklara Balık Yedirmenin Gizli ve Faydalı Yolu: Hamsi Çorbası

Hamsi çorbası öyle bir tarif ki balık sevmeyen çocuğunuz bile içtiği lezzetli çorbanın içinde ne olduğunu anlayamayacak. İçenin bir kepçe daha istediği, bu çorbanın içinde ne var diye merak ettiği enfes bir lezzet! Hamsi Çorbası

Tarif: Hamsi Çorbası

7) Şık Sunum Severlere: Hamsi Dolması

Hamsinin dolması da mı olurmuş demeyin. Misafirleri için hazırladığı masasını görsel bir şölen haline getirmek isteyenler için hamsi dolması göz dolduruyor. Büyük emek isteyen bu lezzetle övgüleri hak edeceksiniz. Hamsi Dolması

Tarif: Hamsi Dolması

8) Böreğini de Yapmadık Demeyiz: Hamsi Böreği

Görünüş itibariyle hamsili pilavı andırsa da lezzet olarak katmerli hali diyebiliriz. Bir dilim kimseye yetmiyor. Bu lezzet mutlaka denenmeli. Hamsi Böreği

Tarif: Hamsi Böreği

9) İlginç ve Orijinal Bir Lezzet: Hamsi Balık Salamura

Balıktan turşu olur mu demeyin, bu lezzeti tattığınızda daha önce denemediğiniz için çok üzüleceksiniz. Yediğiniz lezzetli şeyin balık olduğuna inanmakta güçlük çekeceksiniz. Balık Salamura (Hamsi)

Tarif: Balık Salamura (Hamsi)

10) Kirsiz, Kokusuz, En Pratik Yöntem! Pişirme Kağıdında Hamsi Tava Tarifi

Evde balık yapmak istiyorum ama kokusundan, kirinden korkuyorum diyenler için en pratik yöntem; pişirme kâğıdında hamsi tava. Balık sonrası uzun süren temizlik aşamalarıyla uğraşmak zorunda kalmayacak; artık hep bu yöntemi kullanacaksınız. Pişirme Kağıdında Hamsi Tava

11) En Çok Merak Edilen Soru: Fırında Kolay Hamsi Nasıl Yapılır?

Daha sağlıklı ve pişirme aşamaları daha kısa sürdüğü için en çok tercih edilen yöntem balığı fırında pişirmektir. Fırında balık sevenler için hamsi yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Açıklıyoruz: Fırında Hamsi

12) Görüntüsüyle Bile Doyuran Lezzet: Hamsi Şiş

Hamsi yemenin en kolay yöntemlerinden biri olan hamsi şiş, muhteşem tadıyla damak çatlatıyor. Görüntüsüyle göz dolduran, özellikle çocukların yerken çok eğlendiği hamsi şiş, mutlaka denemesi gereken tarifler arasına not edilmeli. Hamsi Şiş

Tarif: Hamsi Şiş

Hamsi ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Hamsi Tarifleri – Pilavından Kızartmasına En Leziz 10 Öneri

Balığın Yanında Ne Yenir? Balıkla İyi Giden 11 Enfes Meze

Balık Pişirme Teknikleri: 9 Değişik Yöntem, Fark Yaratan İpuçları

Balık Kokusu Nasıl Gider? Artık Evinizde Rahatça Balık Pişirebilirsiniz!

Balık Kaç Kalori? Pişirme Çeşitlerine Göre Balık Kalori Değerleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Fırında Hamsi Nasıl Yapılır?

Fırında Hamsi Nasıl Yapılır?

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Hamsi Tarifi

Hamsi

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Hamsi Tarifi

Hamsi

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Hamsi Tarifi

Hamsi

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Hamsi Kuşu (Hamsi Köftesi) Tarifi

Hamsi Kuşu (Hamsi Köftesi)

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Hamsi Şiş Hamsi Tava Tarifi

Hamsi Şiş Hamsi Tava

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri