Menengiç Kahvesi Faydaları, Neye İyi Gelir? İçindekiler, Zayıflatır Mı?

Menengiç Kahvesi Faydaları, Neye İyi Gelir? İçindekiler, Zayıflatır Mı? Tarifi

Menengiç, Çitlembik, Çedene

Antep Fıstığı Ağacının Odunsu Aromatik Kahvesi

Kahve, hemen hemen tüm ülkelerin en çok tükettiği sıcak içeceklerin başında yer alır. Türk kahvesine olan benzerliği ile dikkat çeken menengiç kahvesi özellikle kafeinle sorunu olanlar için alternatif bir içecektir.

Sakız ağacıgiller ailesinden çalı formunda bir fıstık ağacı olan Pistacia terebinthusun meyvesinin kavrulmasıyla elde edilen menengiç kahvesi elde edilir. Bir fıstık türü olan menengiç, ülkemizde Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgesinin yüksek kesimleri ile İç Anadolu bölgesinde yetişir.

Kendiliğinden yetişen ve yaprak döken yabani çalı görünümündeki bitki Antep fıstığının özel bir çeşididir. Menengiç ağacının meyvelerinden kahvenin yanı sıra börek, çerez ve şekerleme ve meyvenin yağından ise özel bir sabun türü olan bıttım sabunu da yapılır.

Menengiç Kahvesi Nedir?

  • Halk arasında bıttım, çıtlık, çedene ve çitlembik gibi isimlerle de bilinen menengiç ağacının meyvelerinin kavrulmasıyla elde edilen menengiç kahvesi, kendine özgü bir aromaya ve lezzete sahiptir.
  • Menengiç ağacının meyveleri 200 derecede yaklaşık 20 dakika kavrulduktan sonra kahve aromasına benzeyen bir aromaya ve kokuya sahip olur.
  • Menengiç ağacının fıstık şeklindeki meyvesi kavrulduğunda hafif karamel kokusuyla birlikte, hafif narenciye ve çam lezzeti bir araya gelir.
  • Baharatlı ve odunsu aromalı belirgin bir lezzete sahip olan menengiç kahvesi son dönemlerde sağlığa faydaları nedeniyle oldukça popüler bir içecektir.
  • Peki, menengiç kahvesi nerenin? Menengiç kahvesinin hangi yöreye ait olduğu tam olarak bilinmemesine rağmen Elazığ ilinde ilk defa yapıldığı söylenir. Bazı kaynaklara göre ise menengiç kahvesinin Kilis, Şanlıurfa, Gaziantep ve Adıyaman illerine ait olduğu da bildirilir.
Tarif: Menengiç Kahvesi Yapımı

Menengiç Kahvesi Faydaları Nelerdir?

  • Solunum yollarına oldukça faydalı bir içecek olan menengiç kahvesi, nefes darlığı ve ses tellerinde oluşan sorunlara karşı da faydalıdır.
  • Balgam söktürücü etkiye sahip olan menengiç kahvesi, göğsü yumuşatır ve öksürüğe karşı da oldukça etkilidir.
  • Doymamış yağ asidi içeriği yüksek olan menengiç kahvesi düzenli olarak tüketildiğinde kalp ve damar sağlığını korur. Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olan kahve, kalp krizi ve felç gibi ani gelişen rahatsızlık risklerine karşı vücudun korunmasına yardımcı olur.
  • E, C, A ve B6 vitaminleri açısından zengin bir içecek olan menengiç kahvesi, hücre yapısının korunmasına yardımcı olur ve hücre yenilenmesini sağlar. Cildin elastikiyetinin korunmasını sağlayarak yaşlanma etkilerini azaltır ve kırışıklıkları önler.
  • Mide iç zarını koruyucu etkiye sahiptir ve mide ağrılarının tedavisinde önemli rol oynar.
  • Düzenli olarak tüketilen menengiç kahvesi, böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve kum dökmeye yardımcı olur.
  • Afrodizyak etkisi de menengiç kahvesinin faydaları arasında yer alır.

menengiç kahvesi nasıl yapılır

Menengiç Kahvesi Kalori ve Besin Değeri

  • Menengiç kahvesi kalori ve besin değerleri açısından diğer kahvelere oranla çok daha besleyici ve sağlıklıdır:
  • 100 gram menengiç kahvesi yaklaşık 594 kalori ve yaklaşık 21 gram protein içerir.
  • Neredeyse 52 gramı yağdır ve 2 gram da lif bulunur.
  • Menengiç kahvesi içindekiler sayesinde güçlü bir yağ ve protein deposu olarak kabul edilir.
  • Doymamış yağ asit içeriği açısından iyi bir kaynak olan menengiç kahvesi, A, B1, B6, C, E vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır.
  • Ayrıca selenyum, magnezyum, mangan, çinko, demir, bakır, fosfor, kalsiyum, potasyum ve sodyum içeriği de yüksektir.

Peki, menengiç kahvesi bozulur mu?

Menengiç kahvesini cam bir kapta, güneş ışığından uzak bir alanda ve nemli olmayan bir ortamda ağzının sıkıca kapatılarak saklanması gerekir. Saklama koşullarına uyulmadığında menengiç kahvesi özelliğini kaybeder.

menengiç

Menengiç Kahvesi Zayıflatır Mı?

  • Sindirim sistemi üzerinde oldukça etkili olan menengiç kahvesi, bağırsakların çalışmasını hızlandırır. Özellikle diyet sırasında oluşan kabızlığın önlenmesini sağlayan içecek, toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
  • Vücutta biriken fazla suyun atımını da sağlayan menengiç kahvesi, ödem atımını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur.
  • İçeriğinde yer alan fosfor metabolizmayı hızlandırarak gün içinde daha fazla kalorilerin yakılmasına yardımcı olur. Yüksek oranda E vitamini içeren kahve, tok tutucu özelliğe sahiptir.
  • Mideden geç sindirilerek kan şekerini yavaş yavaş yükseltir ve uzun süre tokluk hissi sağlar.
  • Yüksek protein içeriğinden dolayı kasları besler ve yağ yakmayı kolaylaştırır.
  • Ancak yağ içeriği yüksek olduğu için günde iki fincandan fazla tüketilmemesi önerilir.
Tarif: Menengiç Kahvesi (Gaziantep)

Menengiç Kahvesinin Zararları ve Yan Etkileri

  • Menengiç kahvesinde kurşun, kadmiyum ve alüminyum gibi zararlı metaller bulunur. Aşırı menengiç kahvesi tüketimi ağır metal zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle menengiç kahvesinin süzülerek içilmesi önerilir.
  • Günde 2-3 fincandan fazla tüketilen kahve, uzun süreler tüketildiğinde baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, yorgunluk, halsizlik, anksiyete, kabızlık, bağırsak problemleri, bilinç bulanıklığı ve uyku problemleri gibi yan etkilere sebep olabilir.
  • Peki, hamilelikte menengiç kahvesi zararlı mı? Kafein içermediğinden dolayı hamilelikte menengiç kahvesi belirli dozlarda içilebilir. Ancak içerdiği ağır metallerden dolayı sık sık tüketilmemesi önerilir.

menengiç kahvesi faydaları

Menengiç Kahvesi Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?

Menengiç kahvesi aktarlarda ve yöresel ürün satan marketlerde satışa sunulur. Aynı zamanda organik ürün satan firmaların internet sitelerinde ve büyük marketlerin online alışveriş sitelerinde de satılır. Cam kavanozlarda ya da özel ambalajlarda satışa sunulan menengiç kahvesinin kilogramı 50 lira ile 120 lira arasında değişir.

Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır?

En Lezzetlisinden 5 Farklı Tarif

1) Bu Kahveden Sağlık Akıyor: Menengiç Kahvesi

Peki, menengiç kahvesi nasıl yapılıyor? Süt, şeker ve menengiç kahvesi kullanılarak hazırlanan sıcak içecek vücuda sağladığı faydaları nedeniyle tercih edilir. Astım, solunum yolları rahatsızlıkları ve ses tellerinde oluşan hasarların tedavisinde önerilen menengiç kahvesini sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Menengiç Kahvesi

Tarif: Menengiç Kahvesi

2) Kahve Öksürüğü Keser mi Demeyin: Menengiç Kahvesi Tarifini Deneyin

Süt, şeker ve menengiç kahvesi kullanılarak hazırlanan sıra dışı menengiç tarifi, özellikle soğuk algınlığı ya da alerjik nedenlerle oluşan öksürüğün kesilmesi için kullanılır. Kendine has bir aromaya sahip olan içecek soğuk kış günlerinin aranılan lezzetlerinden biridir. Çocuklarınız için de yapabileceğiniz menengiç kahvesi ile tüm ailenizin sağlığının korunmasına yardımcı olabilirsiniz. Menengiç Kahvesi

Tarif: Menengiç Kahvesi

3) Sıra Dışı Bir Aroma: Menengiç (Çedene Kahvesi)

Menengiç kahvesi, süt ve şeker kullanılarak hazırlanan içecek kendine has aroması ile misafirlerine sıra dışı ikram yapmak isteyenler için ideal bir seçenektir. Lezzetinin yanı sıra içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa da faydaları olan menengiç kahvesi sıcak olarak tüketilmelidir. Menengiç (Çedene Kahvesi)

Tarif: Menengiç (Çedene Kahvesi)

4) Köpüklü Kahvenin En Sağlıklı Hali: Menengiç (Çitlembik, Bıttım) Kahvesi

Menengiç kahvesi, süt, ve şeker kullanılarak hazırlanan içecek, cilt sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle tercih edilen bir içecektir. Yapılışı oldukça kolay ve pratik olan menengiç kahvesini günün her saati içebilirsiniz. Menengiç (Çitlembik, Bıttım) Kahvesi

Tarif: Menengiç (Çitlembik, Bıttım) Kahvesi

5) Afrodizyak Etkili Kahve mi Dediniz: Değişik Lezzetiyle Menengiç Kahvesi

Şeker, süt ve menengiç kahvesi kullanılarak hazırlanan içeceğin yapımı temek olarak Türk kahvesine benzese de farklı aroması ve lezzetiyle dikkat çeker. Alışılmış kahve aromasının dışında bambaşka bir lezzet içeren kahvenin afrodizyak etkisi de oldukça dikkat çekicidir. Değişik Lezzetiyle Menengiç Kahvesi

Tarif: Değişik Lezzetiyle Menengiç Kahvesi

Bonus: Çay Saatlerinizin Yeni Tutkusu Menengiç Kahveli Kek

Menengiç kahvesi, süt, şeker, yumurta, vanilya, kabartma tozu, un, ceviz ve sıvı yağ kullanılarak hazırlanan menengiç kahveli kek, sıra dışı lezzetiyle çay saatiniz için farklı bir alternatiftir. Lezzetinin yanı sıra sağlığa faydaları ile de çocuklarınızın beslenme çantalarına iyi bir seçenektir. Menengiç Kahveli Kek

Tarif: Menengiç Kahveli Kek

Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir? Türk Kahvesi Çeşitleri ve Özellikleri

Türk Kahvesi Zayıflatır Mı? Türk Kahvesi Diyeti, 7 Günlük Diyet Listesi

Türk Kahvesinin Zararları, Aşırı Tüketimin Hiç Duymadığınız 9 Riski

Püf Noktalarıyla Türk Kahvesi Yapımı ve Sunumu

Dibek Kahvesi Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Yeşil Kahve Zayıflatır Mı? Faydası Nedir?

Kahvenin Faydaları: Hangi Kahve Neye İyi Gelir?

Kahve Çeşitleri Nelerdir? Türk ve Dünya Kahveleri Resimli Anlatım

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Menengiç Kahvesi Tarifi

Menengiç Kahvesi

1-2 kişilik, 30dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Menengiç Kahvesi Tarifi

Menengiç Kahvesi

12-14 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Menengiç Kahvesi Tarifi

Menengiç Kahvesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Menengiç Kahvesi Tarifi

Menengiç Kahvesi

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Menengiç Kahvesi (Şifa Deposu) Tarifi

Menengiç Kahvesi (Şifa Deposu)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Menengiç Kahvesi Yapımı (videolu) Tarifi

Menengiç Kahvesi Yapımı (videolu)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Sütlü Menengiç Kahve Tarifi

Sütlü Menengiç Kahve

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri