Deniz Aromalı Atıştırmalık Sokak Lezzeti: Midye
Midye, ülkemizde hemen hemen birçok şehirde sokak lezzeti olarak kabul edilen ve sevilen yiyecekler arasında yer alır. Deniz ürünlerini sevenlerin vazgeçemediği midye çeşitli lezzetler ile buz gibi içeceklerin yanına uyum sağlar. Çakır keyif sonrasında midesini doyurmak isteyenlerin, sokak lezzetlerini tadarak şehir turu yapanların ve sahilde uzun uzun dinlenenlerin favori yiyeceği olan midye son yıllarda birçok yerde sıkça tüketilmektedir.
Daha önce hiç midye yemeyenlerin merak ettiği ne varsa; şimdi bu sayfada hepsine yanıt bulacağız. Evde midye ile lezzetli tatlar oluşturmak isteyenlere birbirinden doyurucu midye tarifleri de eklemeyi unutmadık. Tadını merak edenler, midyenin ne olduğuna dair bilgi almak isteyenler pür dikkat okuyacağınız yazımız sizinle. Deniz ürünlerinden gelen bu lezzeti tanıtmak için yazımızı sonuna kadar okumalısınız!
Kum Midyesi Nedir? Nasıl Çıkarılır, Temizlenir?

Midye Nedir?
- Midye, omurgasız canlılar arasında yer alan bir deniz ürünüdür. Siyah sert bir kabuğa sahiptir.
- Tatlı sularda ve denizlerde yaşayabilen bu canlılar, mevsiminde tüketildiğinde sağlık için faydalı olmaktadır.
- Yumurtlama yoluyla üreyen midyeler, karaya çok yakın yerlerde kayalıkların altında yaşar.
- Ayak ve baş bölgesi olmayan midye, kabuklu bir canlıdır. Eşeyli üreme sistemine sahip olan midyenin dişi ve erkek cinsi olduğu da bazı araştırmalar sonucunda ifade edilmektedir.
- Midyeler ağır metal biriktirebilen bir canlı türüdür. Bu nedenle sık tüketimde vücuda zararları olabilir.
- Midye tüketimi için kabukların ve solungaçların ayrılması önerilmektedir. Kabuklardan ve solungaçtan ayrılan midyenin daha sağlıklı olduğu kabul edilir.
- Özetlemek gerekirse midye; sokak lezzetleri arasında bulabileceğiniz ve bir tane ile yetinmeyeceğiniz lezzetli bir deniz yiyeceğidir. Sahil illerinde gezerken her köşe başında bolca görebilirsiniz.

Midye Nasıl Yapılır, Temizlenir?
1) Temizleme Yöntemi
- Midyeyi temizlerken midyenin canlı olması gerekir.
- Alınan ya da toplanan midyenin kapalı olması da tazeliği açısından önemlidir.
- Kabuğun dış kısmında sakal gibi bir ip vardır bu sakallı kısmı çekin ve temizleyin.
- Tüm midyeleri bolca suyun içinde yıkayın ve kabukta oluşan kum gibi maddeleri atın.
- Midye nasıl temizlenir sorusunun en önemli yanıtı, midyenin iyice yıkanmış olmasıdır.
- Sakalı çıkardığınız yerden bıçak sokun ve ikiye ayırın.
- Kabuğu ikiye ayırırken dikkatli olmayı unutmayın. Kabuklar elinizi kesebilir.
- Bir kap içinde tuzlu su hazırlayarak kesilen midyeyi bu suyun içinde bekletmelisiniz.
- Tuzlu su içinde kalan midye, pişirim esnasında kadar tazeliği koruyacaktır.

2) Midye Dolma Yapılışı
- Midyeler güzelce temizlendikten sonra özel bir iç pilav hazırlanır.
- İç pilavın olmazsa olmaz baharatları arasında yenibahar vardır; tabii siz kendi damak zevkinize göre baharatları ayarlayabilirsiniz.
- Temizlenen midyelerin içine iç pilav azar azar eklendikten sonra kabuklar kapatılır.
- İçi doldurulan midyeler, az miktarda su ve yağın içinde haşlanır ve tüketim için hazır hale gelir.
Tarif için: Midye Dolma

Midye Haram Mı, Helal Mi?
İnsanlarda bazı hayvanların adet olduğu inancı vardır. İnanışa göre adet olan canlıların tüketilmesi helal değildir. Midye için de aynı şey söz konusudur. Birçok kişi midyenin adet olduğu efsanesini gerçek ve bilimsel bir bilgi gibi kabul eder fakat bu konu sanıldığı gibi değildir.
- Midye adet oluyor mu diyenler öncelikle bu gündemin efsaneden ibaret olduğunu hatırlamalıdır.
- Yapısında kan bulunmayan ve yumuşakça olan midye, eşeyli üreyen bir canlıdır ve adet olma özelliğine sahip değildir.
- Midye yemek isteyip de bu konu hakkında net bilgi sahibi olmayanlar midye haram mı diye düşünecektir. Midye yemek helaldir.
- Midye çok fazla yendiğinde zararlı hale gelir; fakat tüketimi konusunda haram olduğuna dair herhangi bir dini ifade yer almamaktadır.

Midye Nasıl Yenir?
- Midye üreme döneminde kesinlikle tüketilmemelidir. Nisan ayı içinde midye yemek istiyorsanız bu dönem sizin için tehlikeli olabilir aman dikkat.
- Kasım dönemi için de yeme yasağını getirebilirsiniz. Midye üreme döneminde tüketildiğinde kişileri zehirleyebilir.
- Midyeyi yerken dolma ya da kızartma halinde yiyebilirsiniz. Eğer tezgahlardan midye dolma alıyorsanız; bu midye çeşitleri haşlanmış ve tüketime uygun hale gelmiştir. İçindeki malzemeleri tüketebilirsiniz.
- Evde pişirmek için balıkçıdan aldığınızda, kesinlikle iyi şekilde temizleyerek tüketmelisiniz.
- Pişen midyeye limon sıkmak da bu yiyeceğin yeme adabından bir detaydır.

Midyenin Faydaları – Bilmediğiniz 5 Özelliği
- Protein Değeri Yüksektir: Sadece 1 tabak midye yediğinizde yaklaşık 18 gram protein almış oluyorsunuz. Bu nedenle midye, protein ihtiyacınızı karşılayan leziz ve ekonomik besinlerden biri olarak karşınıza çıkıyor.
- Kan Şekerini Dengeler: Midyenin yapısında bulunan manganez, kan şekerinin dengelenmesi konusunda başarılıdır. Kan şekeri dengelendiğinde ise kendinizi daha tok ve dinç hissedebilirsiniz.
- Cildi Besler: Midyenin omega yağ asitlerini içerme özelliği, cilt sağlığı olma konusunda etkilidir. Midye tüketenlerin faydalı yağları aldığı için cildi daha parlak ve temiz görünmektedir.
- Tiroid Bezlerini Dengeler: Midyede selenyum minerali bulunur. Selenyum minerali de tiroid bezlerinin düzenli çalışmasını destekler. Midyeyi ölçülü tükettiğinizde, tiroid hastalıklarından uzak kalabilirsiniz.
- Enerji Verir: Midyenin besin değeri yüksektir. Faydalı mineralleri içerdiği için tüketildiğinde kan akışını hızlandırır ve kişilere enerji verir.
Deniz Marulu Nerede Bulunur? Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Midyenin Zararları – Bu Bilgilere Dikkat!
- Midye denizdeki metalleri kendinde toplayan, faydalı olduğu kadar tehlikeli de olan bir besindir.
- Midye zehirlenmesi yaşamamak için güvenilir tezgahlardan midye alınması önerilir.
- Bakır, kurşun, nikel gibi maddelerden az da olsa yapısında bulunduran midye oldukça ölçülü tüketilmelidir.
- Vücutta ağır metal birikimi olduğunda öncelikle baş dönmesi ve kusma görülür.
- Midye zehirlenmesinden dolayı kusma ve ishal kısa sürede kendini belli eder.
- Midyeden olumsuz yönde etkilenmemek için; az ve öz şekilde yemeniz önerilir.
Gebelik Döneminde Midye Tüketilir Mi?
- Beslenme konusunda oldukça hassas olunması gereken dönemlerden biridir gebelik dönemi.
- Bu süreçte bazı anne adaylarının canı midye isteyebilir. Kadın doğum uzmanlarının görüşlerine göre gebelik döneminde midye tüketilmesi besleyici olmamaktadır.
- Ayrıca denizdeki metalleri çektiği için riskli bir besin olarak tanınır.
- Hamilelerin midye yemesini tamamen kısıtlamak da sınırsız şekilde izin vermek de sağlıklı değildir elbette.
- Uzmanlar midye tüketilecekse, temizliğinden emin olduğunuz midyeleri önerir. Gün içinde en çok 2 tane midye tüketilmesi de sağlıklı bir porsiyon olur.
- Deniz metallerini çeken midyenin, anne ve bebek sağlığını etkilememesi için ölçülü tüketim daha iyi olacaktır.
- Temiz, taze ve güvenilir midyeleri hamileler 2 adet tüketebilir. Daha fazla midye tüketimi bebeğin anne karnında zehirlenmesine neden olacaktır.

Midye ile Ev Yapımı 4 Farklı Tarif
Evde midye keyfini yaşamanız için sizlere birbirinden özel lezzetler hazırladık. Biz denedik ve çok beğendik. Şimdi midye ile tanışma ve midye ziyafeti yaşama sırası sizde! Bu tarifler ile midye ustası olabilirsiniz!
1) Lezzetini İkiye Katlayan Kum Midyeli Makarna
Midyeyi çok seviyorum diyorsanız, sizlere yine sevilen bir lezzet olan makarna ile denemenizi önereceğiz. Midyeli makarna da olur mu canım diyenler için öyle bir tarif hazırladık ki; deneyenleri kendine hayran bırakıyor!

2) Marinara Soslu Midye: Cozze Alla Marinara
Çok özel soslar ile pişirilen midye tarifi, alıştığınız midyelerden çok farklı. Kullanılan malzemeler ve baharatlar ile damakları çatlatan bu özel lezzet, davetlerinizi ve keyifli anlarınızı daha da lezzetlendirecek!

4) Kapış Kapış Giden Lezzet Porsiyonluk Midyeli Pilav
Arkadaşlarla midye ziyafeti yapacağım diyenler için hazırlanan porsiyonluk midyeli pilav, hazırlanışı ve sunumu ile herkesin beğenisini kazanan bir tarif. Pilavın lezzeti, midyenin kıvamı derken kaç tane yediğinizi unutabilirsiniz!

5) Soslu Midye Artık Herkesin Evinde!
Midyeleri aldınız ve güzelce temizlediniz. Özel ve leziz bir tarif arıyorsunuz. İşte aradığınız tarif sizin için burada. Keyifli sohbetlere eşlik eden midyeyi siz de evinizde denemek için geç kalmamalısınız!

İstiridye Nedir? Nasıl Yenir? Faydaları Nelerdir? Nerede Bulunur?
Deniz Tarağı Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Temizlenir, Pişirilir?
Balık Mevsimi Listesi – Hangi Ayda Hangi Balık Yenir? 12 Ay 12 Tarif
Midyeci Ahmet Fiyat Listesi 2019 – Kova Kova Yediren Efsane Lezzet!
Balık Zehirlenmesi 10 Yaygın Belirtisi – Evde 5 Doğal Tedavi Yöntemi
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
Mardinli bir dostum çok sevdiğim ve bir oturuşta 40- 50 tane yediğim midye dolmadan vazgeçirdi beni.Havuzlarda kurbağadan tutun fareye kadar ve onların yavrularının leşine kadar ne ararsan var dedi. Havuzların kontrol edildiğine 30 senedir şahit olmadım dedi.Sadece yüzeysel yıkama ile temizlenecek birşey de değilmiş.Çinli iseniz problem yapmayın.