Oruca Nasıl, Ne Zamana Kadar Niyet Edilir?

Oruca Nasıl, Ne Zamana Kadar Niyet Edilir? Tarifi

Oruca Niyet Nasıl Getirilir?

11 ayın sultanı, bolluk ve bereketin temsili ramazan söz konusu olduğunda yapılacak en önemli ibadetlerden birisi oruç tutmaktır. İslam kültüründe ramazan ayında tutulan orucun, Allah rızası için bedeni ve ruhu her türlü gıdadan, günahlardan, kötü davranışlardan uzak tutma ve hem maddi hem de manevi olarak hayırlı olana yönelme gibi önemi bulunmaktadır.

Ramazan ayında tutulacak orucun önemi kadar oruca hazırlık evresi ve edilecek niyetler de önem taşımaktadır. Tıpkı yapılan her ibadette olduğu gibi oruç niyeti de doğru ve eksiksiz şekilde yapıldığı takdirde anlam kazanmış olur. Aynı zamanda ramazanın olmazsa olmazı sahur sayesinde bereketli ve coşkulu ramazan sevinci daha da yoğun yaşanır.

Siz de ramazan ayında oruca nasıl niyet ederim diye düşünüyorsanız, oruç için niyet vakitleri nelerdir ya da oruç niyet duasını ne zaman yapmalıyım sorularını soruyorsanız sizler için düzenlediğimiz bu yazı sayesinde oruç ile ilgili tereddütlerinizi giderebilir ve aynı zamanda ramazan gelmeden oruç için tam bir hazırlık yapabilirsiniz!

Oruç niyeti nasıl edilir Türkçe neler söylemeliyim, oruç tutarken nasıl niyet edilir? Oruca niyet nasıl yapılır? Oruca niyet ettikten sonra vazgeçilir mi veya oruca niyet edilmezse oruç kabul edilir mi? Tüm yanıtları tek yazıda sizler için bir araya getirdik. Nasıl mı? Gelin hep birlikte yazımızı inceleyelim!

İlginizi çekebilir: Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu? Diyanet Cevabı

niyet etmeden oruç tutmak

Oruca Nasıl Niyet Edilir?

Müslüman toplumlarda ibadet etmenin ilk adımı, niyet etmektir. Bu önemli ibadet için oruca nasıl niyet edilir sorusunun tam anlamıyla karşılığının yerine getirilmesi mühimdir. Niyet etmek, kişinin yapacağı ibadetin bilincinde olduğuna ve kalben o ibadeti gerçekleştirmek üzere hazır olduğu anlamına gelir.

Oruç niyeti nasıl getirilir diyerek din alimlerinin görüşlerine baktığımızda kalpten yapılan niyetin esas olacağında ortaklaşıldığını görürüz. Sahura kalkmak oruç için edilecek niyetin bir göstergesi olsa da, tam bir niyet için sözlü olarak da ifade etmek oldukça mühimdir.

Siz de ramazan ayında tutacağınız oruçlar için oruç niyeti Türkçe nasıl edilir diyorsanız “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü ramazan orucu tutmaya.” şeklinde niyet edebilirsiniz. Ayrıca ramazan ayı boyunca farz olan oruç dışında başka bir oruca niyet edilemeyeceği için her gün için ayrı ayrı niyet edilmelidir.

Sadece ramazan ayında değil, Recep ve Şaban ayları ile birlikte 3 aylarda oruca nasıl niyet edilir diyerek daha genel sorulan soruya da cevap verelim. Üç aylarda tutulabilen nafile oruç niyetini ”Niyet ettim Allah rızası için nafile orucumu tutmaya.” diyerek yapabilirsiniz. Bu öneri nafile oruç niyeti nasıl yapılır ve nafile oruca ne zaman niyet edilir sorularına da cevap niteliğindedir.

Oruca niyet etmek için en uygun an sahur vakti olacaktır. Sahur saatleri içinde yeme içme eylemi bitince niyet edilirse, oruç için iyi bir başlangıç yapılabilir.

İlginizi çekebilir: İftar Duası Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı, Diyanet

Oruç Niyeti Ne Zamana Kadar Edilir?

Bir Müslüman, eğer oruç tutmak için sahura kalkıyorsa bu kalben bir niyet sayılır. Ancak, oruca sözlü ve sesli olarak niyet etmek daha münasiptir. Oruca niyet etmek hususunda Diyanet İşleri şu şekilde açıklık getirmiştir:

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Oruç niyeti için en doğru zaman sahur içerisinde ve vaktini geçirmeden yapılan niyetleri kapsar. Eğer sahura kalkmayı düşündüyseniz; ancak uyanamadıysanız, sabah uyandığınızda bunun bilincinde olacağınız için niyet etmiş sayılırsınız. Aynı zamanda ramazan orucu için niyet, öğle namazına bir saat kalana kadar (oruca aykırı bir davranışta bulunmamış olmak şartı ile) devam eder.

Oruca ne zamana kadar niyet edilir sorunuz için en doğru yanıtı Diyanet İşleri Başkanlığı açıklamasından alıntıladık:

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nâfile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine (10 dk.) kadarki süredir; ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, 2/85).

Bu oruçlar için “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazan’ın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/126-127).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şâfiî mezhebine göre ise nâfile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nâfile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, 1/331-332).

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

oruç tutmak için niyet

Oruca Niyet Ettikten Sonra Vazgeçilir Mi?

Ramazan ayından önce ve ramazan ayı boyunca belki de en fazla merak edilenlerden birisi de yapılan niyetin bozulup bozulmayacağı meselesidir. Yoğun ibadet ve Kur’an ayı olarak nitelendirilen ramazanda tutulacak her bir oruç, ayrı ibadetler olarak görülmektedir.

Bu nedenle ramazan ayında eğer herhangi bir sağlık problemi oluşmuyorsa, zorlayıcı ya da mecburi sebepler oluşmamışsa önceden edilen niyetten vazgeçmek ya da niyeti bozmak doğru sayılmaz. Aynı zamanda eğer zorunlu bir neden olmadan niyet edilen oruçtan vazgeçilirse, sonrasında bu orucun kaza edilmesi ve kefaretle telafi edilmesi gerekmektedir.

Adetliyken tutulmayan oruca niyet nasıl edilir ya da kadınların oruç borcu niyeti nasıldır diye düşünüyorsanız “Üzerimde borç olan orucun kazasına niyet ediyorum…” şeklinde niyet belirtebilirsiniz. Bu niyet herhangi geçerli bir sebeple tutulamayan orucun kazasında yani genel olarak borç oruç niyeti nasıl getirilir sorusuna da cevaptır.

Niyet etmeden oruç bozmak konusunda ise yine Diyanet İşleri Başkanlığı açılaması şöyledir:

“Yolculuk, hastalık gibi meşru bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun, sadece kazası gerekir. Ayrıca, abdest alırken boğaza su kaçması gibi kasıt olmaksızın yemek-içmek; çiğ pirinç gibi beslenme amacı ve anlamı taşımayan, yenilip içilmesi mûtat olmayan veya toprak gibi insan tabiatının meyletmediği şeylerin yenilip içilmesi orucu bozup, sadece kazasını gerektirir.” (Merğînânî, el-Hidâye, II, 259, 267-270).

oruca nasıl niyet edilir

Oruca Niyet Etmeyi Unutan Kişinin Orucu Kabul Olur Mu?

Ramazan ayı için farz kılınan oruca edilecek niyetin öğle namazına kadar süresi bulunmaktadır. Ancak doğru ve tam bir niyet etmek istiyorsanız mutlaka sahur vaktini değerlendirmelisiniz. Eğer sahura kalkmanıza rağmen oruç için niyet etmeyi unuttuysanız ve öğle namazına kadar olan sürede herhangi bir gıda tüketmediyseniz o gün için oruca niyet etmiş sayılırsınız ve o orucun kazasını tutmanız gerekmez.

Niyet etmeden oruç kabul olur mu sorusuna evet cevabının verilebilmesi için çerçeveyi Diyanet İşleri şöyle çizmiştir:

Diyanet İşleri Başkanlığı

“Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir. Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz.” (Kâsânî, Bedâî’, II, 85).

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

oruç tutmak için niyet

Oruca Niyet Etme Duası Nasıl Edilir?

Oruç niyeti nasıl söylenir sorusunun ardından okunacak bir dua var mıdır diye de merak ediyor olabilirsiniz.

Oruca niyet ederken bu cümleyi kalpten dile getirmeniz yeterlidir: “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucumu tutmaya.” 

Ramazanda tutacağım oruçlar için yalnızca niyet etmek bana yetmiyor diyorsanız bu duayı rahatlıkla öğrenebilirsiniz! Çoğu zaman yalnızca niyet etmenin yeterli görüldüğü oruç için kişinin kalbinden geçen, hayırlı isteklerinin bulunduğu ya da içinden geldiği şekilde edeceği dualar da fazlasıyla önem taşımaktadır.

Tıpkı iftar vaktinde edilen duaların kabul olduğu gibi sahur vakti edilecek duaların da maneviyatının ve mükafatının çok olduğu bilinmektedir.

Siz de sahur vakti içerisinde öncelikle oruç için niyet ettikten sonra “Ey bu gecenin ve biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Allah’ımız! Bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip eyle.” duasını okuyarak niyetinizi tamamlayabilirsiniz.

Hiçbir dua bilmiyorsanız ve oruç için niyet etmek istiyorsanız içinizden geçen dilekleri söyleyebilirsiniz. Allah katında samimi duygularınızın da yeri olduğunu unutmamalısınız.

oruca niyet duası

Hanefi Mezhebinde Nafile Oruca Ne Zaman Niyet Edilir?

Hanefi mezhebine göre kaza, nafile ve muayyen nezir oruçları niyetleri gece vakti ya da gündüz öğleden önce edilebilir.

Oruca Niyet Ederken Ne Söylenir?

Oruç niyet sözleriyle ilgili yazımızın içinde öneriler bulabilirsiniz, niyette en önemlisi hangi oruca niyet edildiğini belirtmek ve Allah’ın adıyla hayırlı bir oruç geçirme temennisini vurgulamaktır. En temel olarak oruca niyet cümlesi şu şekildedir:

“Niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucumu tutmaya.”

Hangi Oruca Ne Zaman Niyet Edilir?

Ramazan orucu, belli güne adanan oruçlar ve nafile oruçlar niyetleri güneş batmasıyla ertesi gün tepeye ulaşması arasındaki süreçte edilmelidir ve bu süreçte orucun tüm şartlarına uygun davranılmalıdır. Kaza, keffaret ve zamansız adanan oruçların niyetleri imsak vaktine kadar edilmelidir. Şafiî mezhebinde durum biraz farklılaşır, nafile dışındaki oruçlarda geceden niyet uygun görülür. Nafile oruçlara ise güneş tepeye ulaşana kadar niyete izin vardır.

Üç Aylar İçin Nasıl Niyet Edilir? 3 Aylarda Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu?

Ne orucu olursa olsun niyet etmeden oruç tutmak sahih değildir. Niyetin sözel yapılması uygundur ama kalben isteyip kalben isteğini içinden koyup, sahura da kalkan kişi de artık niyet etmiş sayılır. Kişinin içten istemesi en önemlisidir ve kişinin yüreğinden geçeni Allah zaten çok iyi bilir. İster sözel olsun ister zihinden ve kalpten geçen istekle olsun niyet edilmeli ve bu niyette net olunmalıdır.

oruca ne zamana kadar niyet edilir

Oruç Tutmanın 6 Kolay ve Sağlıklı Yolu

Ramazanda Çekilecek En Özel Tespihler

Oruç Nedir, Nasıl Tutulur? Oruç Çeşitleri

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin 10 Bilimsel Faydası

Orucu Bozan Şeyler Nelerdir? Diyanet Soru Cevap

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bezelye Dondurucuda Nasıl Muhafaza Edilir? Tarifi

Bezelye Dondurucuda Nasıl Muhafaza Edilir?

1-2 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Sarıkanat Zamanı Tarifi

Sarıkanat Zamanı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Turşu Zamanı Tarifi

Turşu Zamanı

10-12 kişilik, 25dk Hazırlık, Pişirme yok
Neskafeli Çaylı Ne Kadar Kalırsa Bayatlamayan Kurabiye Tarifi

Neskafeli Çaylı Ne Kadar Kalırsa Bayatlamayan Kurabiye

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
İlaç Niyetine Çay Tarifi

İlaç Niyetine Çay

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Tarifler Geri
Videolar Geri