Oruçluyken Regl Olmak: Diyanet Bilgileri
Ergenlik döneminden başlayıp menopoz dönemine kadar devam eden vajinal kanamalar, regl ve adet olarak tanımlanır. Regl döneminin süresi ve kanama miktarı herkeste değişkenlik gösterir. Her 21 ila 35 günde bir kez kadınlar regl olur. Regl dönemi kadınların hayatında önemli bir yer tutmaktadır.
Hormonların etkisi ile yaklaşık bir aylık süreçte rahim iç yüzeyinden kanın atılması durumudur. Kadınların sık sık yaşadığı problemler arasında oruçluyken adet olmak vardır. Oruçluyken regl olmak pek çok kadının başına gelebilir. Biz de oruçluyken adet olmak orucu bozar mı sorusunun yanıtını sizin için araştırdık. İşte, detaylar…
Duş Almak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruçluyken Adet Olmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Yanıtladı
- Pek çok kişi oruçluyken adet olmak orucu bozar mı Diyanet bu konuda ne söylemiştir, merak etmektedir.
- Oruçluyken adet olmak Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre olasıdır. Ancak oruç bozulmaktadır.
- Kadınlar regl süresi bittiğinde sonrasında orucunu kaza etmesi gerekir. Yani kişinin iftar vaktine kadar oruçlu durması gerekmez. Adet görmeye başladığınız an orucunuz bozuldu demektir.
- Sadece evde oruçlu kimseler varsa onların yanında yiyip içmemesi gerekmektedir. Lohusalık zamanlarında da kadınların oruç tutmaması gerekir.
- Hanefi mezhebine göre oruçluyken adet olmak orucu bozar. Kahverengi lekeler adet bittikten sonra da sürebilmektedir.
- Kadınların adet olmaya başladıktan sonra oruca ara vermeleri gerekir. 10 güne kadar kanamaları normaldir. 10 günden sonrası ise özür kabul edilir.
- Kahverengi leke görülmesi 10 günlük sürenin içerisinde ise oruç bozulur. 10 günden sonraki lekeler adet bitmiş sayılacağı için orucu bozmaz.
- Bir kadın oruçlu iken adet olursa adetini bozmak durumundadır. İslam âlimleri bu konuda görüş birliği içerisindedir.
- Adetli kadının oruç tutması haram olarak kabul edilmektedir. Yani oruçluyken kadın adet olup orucunu bozarsa fıkhın bir hükmünü yerine getirmiş olacaktır ve sevap kazanacaktır.

Krem Sürmek Orucu Bozar mı?
- Diyanet’ten alınan bilgilere göre, vücuda sürülen krem emilerek kana karışmaktadır. Yani deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla kana karışmaktadır.
- Cildin emişi yavaş ve çok az olmaktadır. Dolayısıyla krem orucunuzu bozmamaktadır. Yine yapıştırılan ilaçlı bantlar da orucu bozmaz.
- Oruçluyken yüze maske yapmak da orucu bozmaz. Çünkü maske derinin üst kısmına uygulanır.
- Derinin altına geçmez ve gıda olarak kabul edilmediği için maske yapmakta bir sakınca yoktur.
Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Deodorant Sıkmak Orucu Bozar mı?
- Deodorant yeme ve içme grubunda yer almadığı için orucu bozmaz. Yani oruç tutarken deodorant kullanabilirsiniz.
- Dini açıdan deodorant hiçbir sorun olarak görülmektedir. Ramazan ayında veya tuttuğunuz diğer zamanlarda orucu etkilememektedir.
- Solunum yolunuzu rahatsız etmemesi açısından deodorantı uzak mesafeden sıkmanız önerilmektedir.
Kolonya, Parfüm, Deodorant Orucu Bozar Mı?

El Kesilmesi veya Kanaması Orucu Bozar mı?
- El kesilmesi ve kanaması orucu bozmaz. Burun kanamasında eğer kan ağzınızdan mideye giderse orucunuz bozulabilir.
- İç huzursuzluk yaşadığınız takdirde, orucunuzu daha sonra kaza etmeniz önerilmektedir.
- “Allah, hiç kimseye gücünün üstünde bir şey yüklemez. (Herkesin) kazandığı (iyilik) lehine ve işlediği (kötülük) ise aleyhinedir. Rabbimiz, eğer unuttuk ve hata yaptıysak, bizi hesaba çekme.” (Bakara Sûresi:286)

Kan Vermek Orucu Bozar mı?
- Bazı İslam bilginleri kan vermekle orucun bozulacağını söylemişlerdir. Ancak çoğu İslam alimi kan vermenin orucu bozmayacağını söylemiştir.
- “Hacamat yapanın ve yaptıranın orucu bozulur” hadisinin “Hacamat yapanın ve yaptıranın orucu bozulma tehlikesiyle karşı karşıyadır” şeklinde anlaşılması gerekir.
- Hacamat yapan kişi emerek kanı boğazına alabilir. Boğaza kan kaçma ihtimali artmaktadır.
- Hacamat yaptıran ise zayıf düşebilir. Bu durumda yemek yemesi ve su içmesi gerekmektedir. Yani kan vermek ve almak durumu oruçluyken hoş karşılanmamaktadır.
Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruç Tutmanın 7 Bilimsel Faydası
Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata
Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
Göz Damlası Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.