Osman Müftüoğlu Köşe Yazıları: Diyet, İnsülin Direnci, Omega 3, B12

Osman Müftüoğlu Köşe Yazıları: Diyet, İnsülin Direnci, Omega 3, B12 Tarifi

Osman Müftüoğlu Köşe Yazıları

Popüler Başlıklardan Seçmeler

Sağlıklı yaşam hakkında yazdığı kitapları ve televizyon programları ile tanınan Osman Müftüoğlu Türkiye’nin önde gelen profesör doktorları arasındadır.

Çay Bir Mucizedir, Yaşasın Hayat, Hafifleyin Gençleşin, Hayat Bilgisi, Mutlu Yaşama Sanatı, Sil Baştan: Derin Güzellik Dermantoloji, Sil Baştan: Yaşasın Yemek Beslenme ve Kilo Yönetimi, Sil Baştan: Yaşam Reçeteleri, Kolay Diyet, İkinci Hayat, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ile Sil Baştan, Hayatı Uzatmanın Sırları gibi kitaplara sahip olan Müftüoğlu, halen kendi kurduğu Yaşasın Hayat Kliniği’nde doktorluk mesleğini sürdürmektedir.

Osman Müftüoğlu muayene ücreti hastanın yaptırdığı tahlillere ve hastalığın niteliğine göre değişiklik göstermektedir.

osman müftüoğlu yazılar

Osman Müftüoğlu Diyetleri, Örnek Diyet Listeleri

Sağlıklı beslenme konuları hakkındaki yazıları ile dikkat çeken Osman Müftüoğlu zayıflama tüyoları ile ünlüdür. Özellikle glisemik indeks diyeti, hamilelik diyeti ve 7 günde zayıflama diyetleri birçok kişi tarafından uygulanmış ve kilo vermelerine yardımcı olmuştur.

Glisemiks indeksi düşük besinlerden uzak durmaya dayalı olan Osman Müftüoğlu diyeti, uygulanabilirliği kolay olması nedeniyle tercih edilir. Diyetin ana prensibi yüksek proteinli besinlerin alımının arttırılmasıdır.

Kullanılan yağların kaliteli yağlar olarak tanımlanan zeytinyağı, keten tohumu yağı olması ve işlenmiş şekerlerin beslenme programından çıkarılması önerilir. Glisemik indeks diyetinde Kepekli ekmek, tam buğday ya da çavdar ekmeği, tahıllar, kuru baklagiller ve meyveler gibi kaliteli karbonhidratlar enerji verici olarak kullanılır. Pirinç pilavı, hamur işleri, gazlı içecekler ve hazır tüm meyve suları diyette yer almaz.

Kısa sürede fit görünmek isteyenler için Müftüoğlu tarafından önerilen 7 günlük şok diyet listesi:

  • Kahvaltı: 1 bardak süt, 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 çay kaşığı bal ve 1 çay kaşığı tarçın (tüm malzemeler 15 dakika pişirildikten sonra içine 4 adet çilek doğranır)
  • Ara öğün: 1 çay fincanı limon dilimli tarçınlı yeşil çay
  • Öğle yemeği: 6 yemek kaşığı zeytinyağlı kabak, patlıcan, taze fasulye, karnabahar gibi mevsim sebzeleri, 3 yemek kaşığı bulgur ya da kinoa, 1 kâse dereotlu cacık
  • Ara öğün: 2 adet ceviz, 2 adet kivi
  • Akşam: Mevsim sebzelerinden hazırlanan sebze çorbası (4 kepçeye kadar tüketilebilir), 1 kâse probiyotik yoğurt.

osman müftüoğlu insülin direnci

Osman Müftüoğlu İnsülin Direnci Kırmanın Yolları

Kilo almanın en önemli nedenlerinden biri de insülin direncidir. Özellikle karın bölgesinde yağlanmaya neden olan problemin ortadan kaldırılması daha kolay ve daha çabuk kilo verilmesine yardımcı olur. Osman Müftüoğlu insülin direnci kırmak için 5 önerisi:

  • Fiziksel aktivitenizi arttırın: Fiziksel aktivitenin artırılması vücudun insüline karşı duyarlılığını da artırır. Kan şeker seviyesinin düzenlenmesi için her gün yapılan 45 dakikalık orta tempolu bir yürüyüş hem metabolizmayı hızlandırır hem de kandaki glikoz düzeyinin düşmesine yardımcı olur. Kan şekeri düşerse, pankreastan insülin salgılanmasına gerek kalmaz ve insülin direnci oluşması engellenir.
  • Sınırlı meyve tüketin: Meyvede bulunan fruktoz fazla miktarda alındığında tıpkı toz şekerdeki sakkaroz kadar tehlike içerir. Meyve ile alınan fruktoz miktarı artıkta glisemik indeks düzeyi de yükselir. İnsülin direncini kırmak için günlük olarak 4 porsiyon meyvenin aşılmaması gereklidir.
  • Öğünlerinizi atlamayın: Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği olmak üzere günde en az 3 öğün tüketilmesi insülin direncinin kırılmasında önemli rol oynar. Öğün atlandığında bir sonraki öğünde tüketilen besin miktarı artar ve bu durum da daha fazla insülin salgılanmasına neden olur.
  • Yeterli miktarda protein tüketin: Diyetle birlikte alınan protein miktarı yetersiz olması karbonhidratın daha yüksek alınması anlamına gelir. Karbonhidrat miktarı yüksek bir beslenme programında kan şekeri sürekli yüksek olduğundan dolayı pankreastan insülin salınımı da artar ve insülin direnci oluşur. Diyetisyen eşliğinde günlük almanız gereken protein miktarını ayarlayarak yeterli protein tüketmelisiniz.
  • Beslenme programınızdan şeker, nişasta ve unu çıkarın: Şeker, un ve nişastalı besinler glisemiks indeksi yüksek besinlerdir. Kan şekerini aniden yükselterek insülin salgılanmasını arttırır. Bu besinleri diyetinizden çıkartarak insülin direncini kırabilirsiniz.

osman müftüoğlu omega 3

Osman Müftüoğlu Omega 3 Tavsiyeleri

  • Omega 3 takviyesi satın alırken özellikle fosfolipid yapısına sahip olanları tercih etmenizde fayda var. Havyar yağı ve krill yağı kaynaklı fosfolipid yapıya sahip olan omega 3 takviyeleri, balık yağı kaynaklı trigliserid formundaki omega 3 takviyelerinden daha güçlü ve etkilidir.
  • Fosfolipid yapılı omega 3 takviyeleri vücut tarafından daha rahat ve daha kolay kullanılır ayrıca daha az mide problemi ve daha az balık kokusu içerir.
  • Osman Müftüoğlu omega 3 takviyelerinin etkilerini daha iyi gösterebilmelerini sağlamak için yemeklerle birlikte alınması gerektiğini belirtmektedir. Özellikle kahvaltı ile birlikte tüketildiğinde çok daha etkilidir.
  • Omega 3 takviyelerinin EPA ve DHA miktarlarının yüksek olması da oldukça önemlidir. Balık yağı ile omega 3 takviyelerini birbirinden ayıran en önemli özellik içeriklerindeki EPA ve DHA miktarıdır. Balık yağlarında genellikle EPA ve DHA miktarı ok düşüktür.
  • Omega 3 takviyeler kilo alımına sebep olmaz aksine enerji dengelenmesine yardımcı olur.
  • Omega 3 içeriği açısından zengin balıkların, omega 3 eklenmiş yumurta, süt ve etlerin tüketilmesi takviye kullanmaktan çok daha etkilidir.
  • Bitkisel omega 3 kaynaklarını da diyetinizde mutlaka bulundurmalısınız. Semizotu, chia tohumu, keten tohumu ve ceviz gibi besinleri her gün tüketebilirsiniz.

osman müftüoğlu b12

Osman Müftüoğlu B12: Sağlık İçin Neden Gerekli?

Et, süt, yumurta, peynir, balık gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan B12 vitamini vücut için elzem vitaminlerin başındadır. Osman Müftüoğlu B12 vitamini eksikliğinin birçok sağlık problemine yol açtığını belirterek hayvansal gıdaların yeterli miktarda tüketilmesi gerekliliğini savunmaktadır. B12 vitamini eksikliği nöropatiden anemiye, kalp damar hastalıklarından hafıza zayıflıklarına kadar birçok ciddi probleme yol açar.

Özellikle vejetaryenlerde B12 eksikliğine bağlı olarak unutkanlık, huzursuzluk, kansızlık, depresyon ve sinirlilik gibi durumlar gelişebilir ve onların mutlaka B12 takviyesi kullanmaları gerekir.

B12 yetersizliğinde görülen problemler:

  • Halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk
  • Asabiyet, mutsuzluk, depresif ruh hali
  • Unutkanlık, odaklanmada sorunlar
  • Denge bozukluğu, kulak çınlaması, ayağa kalkıldığında baş dönmesi
  • Ellerde ve ayaklarda uyuşma, kas krampları
  • İştah bozukluklarına bağlı olarak hızlı kilo alıp zor kilo verme
  • Dilde yanma ve kansızlık

B12 vitamininde bulunan asetilkolin maddesi sinir sistemi fonksiyonları için oldukça önemlidir. B12 yetersizliğinde hücreler arası bilgi aktarımı gerçekleşmez. Özellikle hamilelik döneminde anne adayları bebeklerinin gelişimleri için mutlaka B12 içeren besinler tüketmelidir.

osman müftüoğlu diyet

Osman Müftüoğlu Zayıflama Tüyoları

Kilo vermek ve özellikle de verilen kilonu sabit kalmasını sağlamak oldukça zordur. Osman Müftüoğlu zayıflama tüyoları ile kilo vermeniz daha kolay bir hale gelebilir:

  • Her sabah kahvaltınızda mutlaka yumurta tüketin. Haşlanmış yumurta uzun süre tokluk hissi sağlar.
  • Her gün bir iki fincan yeşil ay tüketin, içeriğindeki kateşinler yağ yakımını hızlandırır.
  • Her gün bir fincan kahve içeriğindeki kafein sayesinde metabolizmayı hızlandırır.
  • Günde en az 2 litre su tüketin, vücuttaki fazla su ve toksinlerden kurtularak daha kolay zayıflarsınız.
  • Acıktığınızda kalorisi düşük ve vücudunuza faydalı olan salatalık, marul, süt ve yoğurt gibi atıştırmalıkları tercih edin.
  • Lokmalarınızı daha uzun süre çiğneyin, yemek süreniz uzarken tükettiğiniz gıda miktarı azalır.
  • Acı biber tüketmeye çalışın, içeriğindeki capsaicin metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını arttırır.
  • İşlenmiş gıdaları, gazlı içecekleri, şekerli, unlu ve nişastalı besinleri diyetinizden çıkarın.
  • Günde 4 porsiyon sebze, 1 porsiyon meyve tüketerek diyetle posa miktarını arttırın, daha az kalori almanızın yanı sıra metabolizmanız hızlanır ve daha uzun süre tok kalırsınız.
  • Öğünleriniz düzenli olsun.
  • Her gün yürüyün, yüzün, fiziksel aktivitenizi arttırın.

Osman Müftüoğlu Kimdir?

Lise yıllarında müziğe oldukça meraklıdır ve bir orkestrada profesyonel olarak çalışır. Anamur Lisesi’ni 1972 yılında bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanır ve 1978 yılında buradan mezun olarak dâhiliye uzmanlığını kazanır. 1984 yılında iç hastalıkları uzmanı olarak mecburi hizmetini Ankara Numune Hastanesi’nde yapar. Amerika’da metabolizma hastalıkları ile ilgili doktora yapan ilk Türk hekimi Saliha Yalın’ın baş asistanı olarak çalışır ve ihtisasını bitirdikten sonra hücre yenilenmesi ve genleşmesi ile ilgili çalışmalar yapar.

1989’da Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları klinik şefi yardımcılığı yapan Müftüoğlu aynı yıl doçent olur ve 1997 yılında ise profesör olmayı hak eder. 1993- 2001 yılları arasında Cumhurbaşkanı sağlık baş danışmanlığı ve Ankara Numune Hastanesi Başhekimliği görevlerini üstlenir. 1991- 3003 yılları arasında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in özel doktoru olarak çalışır. Günümüzde ise sahibi olduğu Yaşasın Hayat Kliniği’nde doktorluk mesleğini sürdürmektedir ve birçok gazete ve dergi de Osman Müftüoğlu yazıları yayımlanmaktadır.

Osman Müftüoğlu yazıları kaynak linkler:

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/dunya-bu-diyeti-konusuyor-gi-diyeti-40098050

https://www.elele.com.tr/saglik/diyet-fitness/osman-muftuoglundan-7-gunluk-monu?sayfa=4

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/insulin-direncini-kirmanin-5-yolu-40040473

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/10-onemli-omega-3-tavsiyesi-40755521

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/b12-beynimizin-sutudur-29451619

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/kilo-vermek-icin-20-basit-oneri-40456377

İlginizi çekebilir:

İbrahim Saraçoğlu Kürleri Zayıflatan 6 Doğal Kür Tarifi

İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Tarifi, Ne Zaman Başlanmalı?

Ender Saraç Diyet Listeleri ve Zayıflama Yöntemleri

Ahmet Maranki Her Derde Deva Doğal Kür Tarifleri

Suna Dumankaya Tarifler, Cilt Beyazlatma Yöntemleri, Doğal Maskeler

Şems Arslan Güzellik Sırları, Doğal Cilt ve Saç Bakımı Maskeleri

Erkan Topuz Kanser Kovucu Tavsiyeler, Şifalı Bitkiler ve Yasaklar Listesi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

Tarifler Geri
Videolar Geri