Pika Sendromu: Çocukluk Dönemi Yeme Bozukluğu
Pika sendromu genellikle çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Pika sendromu tam olarak yenilemeyecek yabancı maddelerin yenilmesi anlamına gelir. Bu hastalık daha çok çinko, demir ve bakır eksikliğine bağlı olarak gelişir. Bu hastalık sadece çocuklarda değil yetişkinlerde ve hamilelikte pika sendromu da görülebilir.
Pika sendromu kağıt, toprak, kum, kireç, boya ya da kurşun kalem gibi yenmeyecek maddelerin yenmesi ile ortaya çıkar. Peki, pika sendromu nedir? Pika sendromu için hangi doktora gidilir? İşte merak edilen detaylar:

Pika Sendromu Nedir?
- Besin olarak sayılmayan maddelerin devamlı olarak yenilmesine pika sendromu adı verilir. Pika sendromu halk arasında daha çok toprak yeme hastalığı olarak bilinir.
- Pika sendromu çocukların hareketleri gözlemlendiğinde kolayca teşhis edilebilir.
- Pika sendromuna sahip olan çocukların açık havada toprak yedikleri, saksılardaki toprakları yemeye çalıştıkları, duvarları kazıyarak çıkan parçaları yedikleri ya da ayakkabıların altını yalamaya çalıştıkları gözlenir.
- Bazı çocukların kağıt yemeleri kurşun kalemin arkasını kemirmeleri ve pilleri ısırmaları da pika sendromunun bir habercisidir.
- Pika sendromu özellikle 2 – 4 yaş arasında çocuklar tehlike arz eder. Bu yaşlardaki çocuklar tehlikeli olup olmadığını bilmeden bu maddeleri yemeye çalışır.
- Pika sendromunun teşhis edilebilmesi için çocuğun en az 2 yaşında olması gerekir. Bunun nedeni 2 yaş altındaki çocuklar genelde her bulduklarını ağzına götürmeye çalışır. Bu davranış onların bir anlamda dünyayı tanımaya çalışmalarıdır.

Pika Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır? Hangi Doktora Gidilir?
- Pika sendromu tedavisi için önce hastalığı ortaya çıkaran neden iyi tespit edilmelidir. Çocuğun besin eksikliklerinin, sistem muayenesini ve psiko-sosyal ve nörolojik durumunun iyi değerlendirilmelidir.
- Çocuğun vücudunda çinko, demir ya da bakır gibi elementlerin eksik olup olmadığı tespit edilmelidir. Bu elementlerin eksikliğini yaşayan çocuklara ilaç tedavisi ve doğal gıdalar ile takviyeler yapılmalıdır.
- Demir eksikliğinin görülmesi durumunda kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, pekmez, kırmızı et ve yumurta bolca tüketilmelidir. Çinko eksikliğinde; deniz ürünleri, tam buğday unu ve kuru baklagiller tüketilmelidir.
- Bu sorun çoğu zaman yeme bozukluğu düzeltildiğinde ve çocuktaki eksik olan besinler yerine konulduğunda ortadan kalkar.
- Eğer yabancı madde davranışları beslenme tedavisinden sonra da devam ederse kesinlikle bir pedagogdan yardım alınmalıdır. Çünkü bu rahatsızlığın psikolojik bir boyutu da vardır. Bu durumda çocuğun uzman bir pedagog tarafından takip edilmesi önemlidir.

Kedilerde Pika Sendromu Tedavisi
- Kedilerde de pika sendromu görülmektedir. Kedilerde pika sendromu tedavisi için mutlaka bir veteriner hekime gitmelisiniz.
- Kedinin herhangi bir sağlık sorunu yoksa ve buna rağmen yenmeyecek şeyler yiyorsa bu rahatsızlık stres ya da yalnızlık kaynaklı olabilir.
- Hayvan dostunuzla yakından ilgilenmeli ve strese neden olabilecek durumlardan onu uzak tutmaya çalışmalısınız.

Pika Sendromu Nedenleri Nelerdir?
- Pika sendromunun nedeni tam olarak bilinmese de yetersiz beslenme, bakır, demir ve çinko eksikliği hastalığın en yaygın sebepleri arasındadır.
- Bu elementlerin eksikliği çocukta yabancı maddeleri yeme isteği uyandırabilir. Pika sendromunun sebeplerinden biri de kansızlıktır.
- Ancak kansızlığın mı yabancı madde yemeye yoksa yabancı madde yemenin mi kansızlığa yol açtığı sorusu hala tartışılmaktadır.
- Bazı çocuklarda psikolojik sorunlar pika sendromuna neden olabilir.

Pika Sendromu Zararları, Nelere Yol Açar?
- Pika sendromuna sahip çocuklar yabancı cisimleri yerler. Yenmeyecek cisimlerin yenmesi sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklar ortaya çıkarır. Hatta sistemik rahatsızlıklara bile neden olabilir.
- Yenilen maddelerin temiz olmaması enfeksiyon ve paraziter hastalıklara neden olur.
- Ayrıca vücuda alınan yabancı madde zehirlenmeye sebep olabilir. Bunların başında metal zehirlenmeleri (civa, kurşun vb.) gelir.
- Pika sendromunun dışkıda kan görülmesi, mide ve bağırsak sorunları gibi olumsuz etkileri görülebilir.

Bulimia Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Anoreksiya Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
En Yaygın 5 Yeme Bozukluğu: Testi ve Tedavisi
Obezite Nedir? Neden Olur? Cerrahisi, Zararları ve Belirtileri
Demir Eksikliği Belirtileri – Vücudunuzdaki Bu 9 İşarete Dikkat!
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.