Anne Sütü Faydaları: Bebek Gelişimindeki Önemi

Anne Sütü Faydaları: Bebek Gelişimindeki Önemi Tarifi

Anne Sütü: Bebeğin İlk Mucizevi Besini!

Annelik dünyanın her yerinde ve her döneminde en kutsal vasıflardan sayılmaktadır. Bir bebeği dünyaya getirmek, ona annelik yapmak, onu tüm kötülüklerden ve zararlardan korumak ilk önce anneye düşen bir görevdir. Onun ilk adımlarına şahit olurken, ilk kelimelerini duymak da bu güzel duygunun birer evresidir.

Bebekler anneye muhtaç şekilde dünyaya gelirler. Hayatta kalmalarını sağlayan beslenme ihtiyacı da yine anne tarafından karşılanır. Anneliğe has bir özellik olan süt salgılama, bebeklerin ilk 6 ay boyunca tüm ihtiyacını karşılayacak hormonal bir üretimdir. Bu dönemde anne yediğine ve içtiğine öze göstermelidir.

Bu yazımızı sizlere anne sütü önemi hakkında gerekli bilgileri vermek için hazırladık. Anne sütü ve emzirme arasındaki kutsal bağı, bu yazıda bulabilirsiniz. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için gerekli olan anne sütü mucizesi, sizler için araştırıldı.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

anne sütü faydaları

Anne Sütü Faydaları Nelerdir?

  • Anne sütü bebeğin ilk 6 ay ihtiyaç duyabileceği vitamin, demir, protein, yağ gibi önemli besin kaynaklarını içerir.
  • Enfeksiyon kaynaklı hastalıklardan anne sütü bebeği korur.
  • Anne sütü bebeğin sıvı ihtiyacının tamamını karşılar; bebeğinizin su ihtiyacı da anne sütü ile giderilir.
  • Bebekte oluşabilecek karın ağrısı ve ishal hastalığına karşı anne sütü koruyucudur.
  • Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık daha az görülebilir.
  • Emme ile bebeğin çene ve diş yapısının oluşumu desteklenir.
  • İlk 6 ay anne sütü ile beslenen bebeklerde kansızlık riski düşüktür.
  • Anne sütü ile beslenen bebeklerde anne ile duygusal bağ da kurulacağından; bebeğin ruhsal gelişimi açısından da önemlidir.
anne sütü faydaları

Anne Sütü Besin Değerleri

Anne sütü bebeğin gelişimini destekleyen tek besin kaynağıdır. Bebek doğduktan ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmelidir. Çünkü anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan bütün yiyeceklerin ve içeceklerin karşılığıdır.

Bebekleri olası bir enfeksiyondan koruyucu özelliği de bulunan anne sütü, bebek için geldiği yeni dünyada adeta bir koruyucudur. Laboratuvar ortamında üretimi mümkün olmayan anne sütünün içinde, 100’den fazla bileşen bulunmaktadır. Bu bileşenler de bebeğinizin tüm hücreleri için gereklidir.

Yaklaşık 100 gram anne sütü içeriği 7.2 gram karbonhidrat, 1.3 gram protein, 4.1 gram yağ, 14 mg sodyum, 58 mg potasyum, 34 mg kalsiyum, 241 A vitamini değerindedir. Aynı zamanda 3.7 mg C vitaminini de barındırır. Anne sütü besin değeri yüksek olduğu için, bebeğin hayati devamlılığını sağlayan her şeyi barındırır.

anne sütü faydaları

Bebek Sağlığı İçin Anne Sütünün Önemi

Bebeğin tüm sağlık şifresi, anne sütünde gizlidir. Anne sütü bebek için kas ve kemik gelişimini destekleyen hayati bir sıvıdır. Bebeğin katı ve sıvı gıda ihtiyacını karşılamaktadır. Yine aynı şekilde beyin ve sinir sistemi de anne sütü ile gelişmektedir. Bebeğin olası hastalıklara karşı daha dirençli olması için anne sütünün etkisi oldukça büyüktür. Alerji durumlarına yakalanmaması da yine tükettiği anne sütünün gücündendir.

Annenin doğumdan sonra ürettiği ilk süte kolostrum denilmektedir. Kolostrum ise bebeği çevredeki mikroplara karşı korumaktadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az cilt rahatsızlıkları ve pişik görülmektedir. Doktorlar anne sütünü, bebeğin ilk aşısı olarak tanımlamaktadır.

Doğumla beraber salgılanan ilk süt olan kolostrum, önemlidir. Sarı ve koyu bir renge sahip olan ilk gelen süt bebeğin uzun yıllarca sağlıklı kalmasına destek olur. Eğer doğumunuz yakınsa ve göğüslerinizden sarı bir sıvı geliyorsa endişe etmeyiniz. Bu sarı sıvılar kolostrum olarak adlandırılır. Bebeğin ilerleyen günlerde hastalıktan korunmasına yardım eden ve bağışıklık sistemini güçlendiren kolostrum doğum yapan kadınlarda salgılanmaktadır.

Anne Sütü Saklama Yöntemleri

Yeni doğum yapmış annelerin bir kısmı doğumdan bir süre sonra çalışma hayatına devam etmektedir. Bu durumda bebeğin anne sütü ile ilişkisinin kesilmemesi için anne sütü saklama yöntemleri tercih edilmektedir. Annenin yokluğunda, bebekle ilgilenenlerin bebeğe anne sütü vererek süt ihtiyacını gidermeleri gereklidir. Anne sütünün saklanması için ideal olan birkaç yöntem şöyledir:

  • Anne sütünü saklamak için anne sütü sağma makinesi ile sütü alıp oda sıcaklığında, buzdolabında veya derin dondurucuda koruyabilirsiniz.
  • Anne sütü saklama süreleri dikkat edilmesi gereken en önemli detaydır. Derin dondurucuda saklanacak süt -18 derecede en fazla 3 ay kalabilir.
  • Buzdolabında ise ömrü 3 gündür. Soğutucu bölümünde 0-4 derecede kalabilir.
  • Saklanmak istenen süt, oda sıcaklığında en fazla 3 saat güneşten uzak kalmalıdır ve sıcaklık 19 ile 26 derece arasında olmalıdır.
  • Sağılan sütü saklamak için ağzı güvenli şekilde kapanan cam kaplar tercih edilmelidir.
  • Saklamadan önce sütü hangi gün sağdığınız ve sakladığınızı hatırlatacak bir not eklemelisiniz.
  • Anne sütünü saklamak için üretilen özel poşetleri de kullanabilirsiniz. Bu poşetlerin BPA ve BPS içermemesine dikkat edilmelidir. Bu maddeler hormonların dengesini bozan kimyasal maddelerdir.
  • Sütü saklayacağınız kap veya poşetin tamamı doldurulmamalıdır. Sütün genleşeceğini unutmamak gerekir.

Detaylı bilgi için: Sağılan Anne Sütü Nasıl Saklanır, Kullanılır? En Sağlıklı Tavsiyeler

anne sütünün faydaları

Anne Sütü Neden Kesilir?

Pek çok annenin, doğumdan sonraki günlerinde sütünün kesildiğine dair şikayetler duyulmaktadır. Bebeğin sütü emmeyi bırakması, sütün az gelmesi veya bebeğe yetmediğine dair anneyi psikolojik açıdan üzen bu durumun belirli sebepleri vardır. Eğer annenin sütü erken zamanlarda kesilmeye başladıysa; öncelikle psikolojik ve biyolojik faktörleri bilmek gereklidir. Annenin sütünün kesilmesine neden olan bazı etkenler ise şöyledir:

  • Stres anne sütünü birden kesen psikolojik bir nedendir. Annenin hormonları süt verimini etkilediği için morali ve keyfi bozuk olan annelerin süt salgılanması duracaktır. Bu durumu önlemek için annenin her zaman keyifli ve neşeli bir ortamda olması, sevdikleri ile vakit geçirmesi tavsiye edilir. Strese bağlı sütün kesilmesi anneye verilen moral sayesinde önlenir. Bu nedenle anne hemen pes etmemeli ve güçlü olduğunu düşünmelidir. Uzun ve yorucu bir sürecin bittiğini düşünerek bebeğinizle geçireceğiniz sağlıklı ve huzurlu günleri hayal ettiğinizde sütünüzün kesilmesini önleyebilirsiniz.
  • Doğum kontrol hapları da anne sütünü kesen dış etkenlerdendir. Doğum kontrol hapları annede laktasyon sürecini engeller ve sütün kesilmesine neden olur.
  • Düzensiz ve kesik kesik emzirme de sütün dengesini bozan ve kesilmesine neden olan bir durumdur. Doktorlar, annelerin 2 saat arayla bebeklerini emzirmesini tavsiye ederler.
  • Kalsiyum eksikliği durumunda da anne sütü kesilmektedir. Anne sütünün temel bileşeni kalsiyumdur ve annenin kalsiyum içeren yiyeceklerden uzak kalması sütünün kesilmesine neden olur. Doğumdan sonra sütün kesilmesini önlemek için gebelik döneminde anne adayının çok iyi beslenmesi ve eğer alerjisi yoksa süt ürünlerini düzenli tüketmesi önerilmektedir.
  • Meme iltihabı yani mastit sütü kesen diğer nedenlerdendir. Meme ucunda oluşan enfeksiyon ve iltihaplar sütün gelmemesine neden olur.
  • Yetersiz ve dengesiz beslenme, hormonal bozukluklar, emzirirken yeniden hamile kalma sütün kesilmesindeki diğer etkenlerdendir.
anne sütü bebek için önemi

Anne Sütüyle Neler Yapılabilir?

Anne sütü yapısındaki mineral ve vitaminler sayesinde yeryüzündeki en değerli içeceklerden biri olarak bilinir. Özellikle de dünyaya gözlerini yeni açan bebeklerin tüm beslenme ihtiyacını karşılar. Bebek büyüdükçe anne sütünü alma ihtiyacı günden güne azalır. Belirli bir süre sonra ek gıda ve tamamlayıcı besinler sayesinde anne sütüne vakti geldiğinde son verilebilir.

Peki, buzlukta anne sütü stoğu bulunma durumunda bu sütlerle neler yapılabilir? Bebek hala anne sütünü alıyorken sütü farklı şekilde nasıl verebilirsiniz? Uzmanlar anne sütünü daha da faydalı ve farklı şekillerde sunmanız için bazı önerilerde bulunuyor:

  • Bebeğin 6. ayından itibaren yoğurt tadımları başlar. Bu yoğurtları varsa anne sütüyle mayalayabilirsiniz. Özellikle de küçük ve günlük kavanoz yoğurtlar için önerilir.
  • Bebeğin cildinde oluşan pişikler için losyon halinde kullanabilirsiniz. Anne sütü bebekteki cilt yaralarını iyileştirmektedir.
  • Ek gıda yolculuğunda anne sütünü kullanarak bebekler için sütlaç ya da muhallebi yapabilirsiniz. Ortalama 100 ml anne sütü ile öğünleri renklendirebilirsiniz.
anne sütü faydaları

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Emziren Anne Diyeti: Süt Artıran, Zayıflatan Diyet Listesi

Anne Sütünü Artıran Yiyecekler, İçecekler ve Doğal Çözümler

Anason Çayı Bebeklere Verilir mi, Emziren Anneler İçebilir mi?

Emziren Anneler Ne Yemeli? Anne ve Bebek İçin Gerekli 14 Besin

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Annenin Yediklerinden Beslenir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Anne Sütü Arttırıcı Tarifi

Anne Sütü Arttırıcı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Süt Böreği (Annemin )Tatlı Tarifi

Süt Böreği (Annemin )Tatlı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Süt Kaymağı Tarifi

Süt Kaymağı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Süt Konservesi Tarifi

Süt Konservesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri