Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Annenin Yediklerinden Beslenir?

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Annenin Yediklerinden Beslenir? Tarifi

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Beslenmeye Başlar?

Gebelik sürecinde olanların ve bu döneme hazırlık yapanların aklına binlerce soru gelmektedir. Bu sorulardan biri de anne karnındaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir sorusudur. Bebeğin beslenmesi ve gelişimi için oldukça önem taşıyan beslenme, anne karnındaki bebeği etkileyecek kadar ciddi bir mevzudur. Gebeliği öğrenme ve gebeliğin son gününe kadar geçen süre arasında anne adayının ruhen ve bedenen çok iyi beslenmesi gerekir. Sağlıklı yiyeceklerle geçen öğünler, mutlu ve huzurlu saatler bebeğin beslenmesine yardımcı olur.

Peki, anne karnındaki bebek ne zaman anneden beslenmeye başlar? Rahim duvarında başlayan bu beslenme serüveni doğum anına kadar devam eder. Kordon sayesinde beslenmesini gerçekleştiren bebek doğduktan sonra anne sütüyle yahut mamayla büyümeye devam eder. Gebeliğin kaçıncı haftasında beslenme hissedilir ya da gerçekleşir diyorsanız; sizleri doktorların görüşlerinin yer aldığı bu yazımızı okumaya davet ediyoruz.

Sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek isteyen tüm anne adaylarımız için burada anne karnındaki bebek ne zaman beslenmeye başlar sorusunu gidereceğiz. Her bebeğin sağlıklı beslenmesine ve sağlıkla dünyaya gelmesine bir nebze de bu bilgilerle yardım edeceğiz. Hamilelik sürecinde merak edilen konulardan biri, şimdi açıklığa kavuşuyor:

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için gebelik sürecinizi kontrol eden uzman doktorunuza veya diyetisyeninize danışınız. Sağlıklı günler dileriz…

anne karnındaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Annenin Yediklerinden Beslenir?

  • Döllenme sonrasında meydana gelen embriyo, rahim duvarından beslenmeye ve kendini büyütmeye başlar.
  • Döllenmeden birkaç hafta geçtikten sonra rahim ile anne arasında bir bağ oluşur. Bu bağ kordon adıyla bilinir ve bebeğin her şeyidir.
  • İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar.
  • Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
  • Rahim içinde büyüdükçe ve plasentaya bağlandıkça beslenme gücü daha da artar.
  • Anne nasıl besleniyorsa; plasenta sayesinde bebek de tüm besinleri alır. Bu süreçte annenin çok dikkatli beslenmesi gerekir.
  • Sağlıklı beslenme programı sayesinde, annenin yediği ve içtiği tüm besinler kordondan geçen kan sayesinde bebeğe ulaşır.
  • Bu beslenme bebeğin ağzından değil göbeğindeki kordondan desteklenir. Rahim içinde bebek amniyon sıvısıyla yaşadığı için dış dünyadaki gibi beslenme söz konusu değildir.
  • Bebek anne karnındayken hafta hafta büyümeye başlar ve büyümesi annenin beslenme şekliyle ilgilidir.
  • Gebelik sürecinde en merak edilen konulardan bir diğeri de anne karnındaki bebek ne zaman kilo almaya başlar sorusudur.
  • Bebek anne iyi beslendikçe kilo almaya devam eder.
  • Eğer anne kendi beslenmesini ihmal ederse ya da yeterli kaloriyi alamazsa; bebek de beslenme açısından gerilik gösterebilir.

Bebek Anne Karnındayken Yemeklerin Tadını Alır Mı?

Tat alma duyusu anne karnında başlamaktadır. Annenin sevdiği lezzetler, bebeğin dış dünyadaki beslenmesinde de dikkat çekmektedir. Özellikle de anne karnındaki bebeğin tadı alma gücü 9. haftasında daha da belirgin hale gelir. Anne bunu hissetmese dahi bebek annenin yediği besinlerin tadını alır.

  • Tat kültürü anne karnında başladığı için anne adaylarının yemekte seçici olmaması önerilir.
  • Kısıtlı beslenmeden kaçmak, mümkün olduğunca sağlıklı her besini tüketmek gerekir. Annenin yemek seçiciliği sonrasında ek gıda döneminde bebeği etkileyebilir.
  • Aromatik besinler (belirgin bir tat ve kokuya sahip besinler: kahve, soğan, sarımsak, susam, biber çeşitleri vb. ) anne sayesinde amniyon sıvısına aktarılmaktadır. Bu tatlar, bebeğin ilk tadımını yaptığı besinlerin tadıdır.
  • Şöyle düşünebilirsiniz: Ultrasona girmeden önce tatlı gıdaları yerseniz; bebeğiniz daha dinamik görünebilir.
  • Eğer ekşi ve mayhoş tatları yerseniz, usg görüntüsünde bebeğinizin canı biraz sıkılmış gibi görünebilir. Bu durum bebeğin tatları aldığını ve duygularını değiştirdiğini ifade etmektedir.
  • Anne karnındaki bebek, rahim içinde tatları alma özelliğine sahiptir. Bu güç, doğum sonrasında anne sütünü almayla devam eder.
  • Annenin tükettiği besinler amniyon sıvısına geçtiği gibi anne sütünde de hissedilir.
  • Özetlemek gerekirse; anne ne tüketiyorsa bebek de o gıdanın tadını bilebiliyor.

Hamilelikte Kilo Alımı: 7 Popüler Soruda Tüm Merak Ettikleriniz!

anne karnındaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir

Anne Karnındaki Bebek Acıkır Mı?

Anne bedeni, hamilelik sürecinde bebeği her açıdan beslemek için yaratılmıştır. Hem doğum öncesinde hem de doğumdan sonra bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar mükemmel olan anne bedeni, bebeğin sağlıkla büyümesini sağlamaktadır. Ten sıcaklığı ile bebek psikolojisi iyileşirken anne sütü ve kokusu sayesinde minicik bedenler de büyümeye devam eder.

Peki, rahim içindeki bebek acıkır mı? Bu duyguyu hissederler mi? Uzmanların açıklamalarına göre şöyle bir gerçek var:

  • Gebeliğin kaçıncı haftası olursa olsun, anne karnındaki bebek açlık duygusunu hissetmez. Yani acıktığını bir şekilde anneye belli etmez.
  • Kordon ve plasenta sayesinde bebek sürekli beslenmektedir zaten. Anne kendi açlığını hissettiği durumlarda gelişim açısından faydalı besinleri tüketmelidir. Bu beslenme döngüsü sayesinde bebek de kendi ihtiyacını karşılar.
  • Annenin beslenme şekli amniyon sıvısının miktarını, kordon sağlığını ve bebeğin oksijenini etkiler.
  • Bu nedenle her anne adayı bebeğini sağlıkla dünyaya getirmek için temiz beslenmeli ve ara – ana öğünleri mutlaka yapmalıdır.
  • Uzun süreli açlık sonucunda bebeğin gelişimi etkilenebilir.

Folik Asit Eksikliği, Faydaları, Nelerde Var? Folik Asit İçeren Besinler

anne karnındaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir

Anne Karnındaki Bebeğin Sağlıklı Kilo Alması İçin Ne Yapmalı?

Gebelik dönemi, sağlıkla geçmesi dilenen dönemlerden biridir kadınlar için. Anne adayının bu dönemde kendine çok iyi bakması gerekir. Günlük yaşamında faydalı ve sağlıklı besinleri ölçülü oranda tüketmelidir. Bazen doktor kontrollerinde bebeğin haftasıyla uyumlu kiloda olmadığı tespit edilebilir.

Bebek yakın zamanda iyi beslenmediyse; kilo alımı durabilir. Bu durumda doktor gerekli takviyeleri sunacaktır. Ancak beslenme yardımıyla da bebeğin kilo alması mümkündür. Peki, anne karnındaki bebeğin kilo alması için hangi besinlerin tüketilmesi önerilir? Şöyle bir inceleyelim:

  • Yumurta: Anne adayları kahvaltılarında yumurta tüketmelidir. Yumurta, protein açısından güçlü bir besindir. Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır. Bebeğin gelişimini destekler.
  • Peynir: Süt ve süt ürünleri bebeğin sağlıkla kilo almasına ve büyümesine yardım eder. Peyniri kahvaltıda ve diğer öğünlerde tüketmek anne adayımıza ve bebeğe iyi gelecektir.
  • Tam Tahıllı Ekmek: Hamilelik döneminde beyaz ekmek tüketimi sadece anneye kilo aldırır. Tam tahıllı ekmek besin değeri olarak vücudun ihtiyaç duyduğu sodyum, potasyum, protein ve lif açısından da tercih edilmesi gereken sağlıklı bir ekmek türüdür.
  • Muz: Potasyum açısından zengin olan muz, gebelik döneminde bebeğin beyin gelişimini desteklediği gibi kilo almasına da yardımcı olur. Bebeğin haftasıyla uyumlu şekilde değerlere sahip olması için annenin ölçülü oranda muz yemesi önerilir.
  • Yer Fıstığı: Protein ve potasyum bakımından zengin olan yer fıstığı, gebelik sürecinde annelerin ara öğünlerini lezzetlendirir. Bu besin sayesinde bebeğin kilo alımı durmadan devam eder.
  • Kırmızı Et: Bebeğin sağlıkla kilo alması için anne adayının kırmızı etli yemekleri yemesi tavsiye edilir. Izgarada et, köfte, kırmızı etli sebze yemekleri annelerin gebelik beslenmesini şekillendirebilir. Kırmızı et fazla tüketilirse kolesterol yükselebilir; bu nedenle sınırlama getirilebilir. Örneğin, hamileler haftada 2- 4 gün, her defasında 100- 120 gram arasında kırmızı et tüketmeliler.
  • Sütlü İçecekler: Kalsiyum ve protein açısından zengin bir besin olan süt, anne adaylarının mide yanmasını önlerken bebeğin de sağlıkla kilo almasına vesile olacak. Eğer günde 2 bardak doğal süt içilirse; bebeğin kilo alımı da sağlıkla ilerleyebilir.
  • Ceviz: Bebeğin anne karnındaki beslenmesini desteklemek için ceviz tüketilmelidir. Ceviz, omega yağlarını içerir ve bebeğin boyunu ve kilosunu ideal değerlere ulaştırır.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için gebelik sürecinizi kontrol eden uzman doktorunuza veya diyetisyeninize danışınız. Sağlıklı günler dileriz…

Hamile Diyeti Listesi: Diyetisyenden Beslenme İpuçları

anne karnındaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir

Hamileliğin İlk Aylarında Nasıl Beslenmeli?

Hamilelikte Yasak Olan 12 Yiyecek ve İçecek

Hamilelikte Şişkinliğe Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Hamile Pilatesi: Ne Zaman Başlamalı? Faydaları Neler?

Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur? Ne Zaman Başlar? Nasıl Geçer?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Anne Poğaçası Tarifi

Anne Poğaçası

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Anne Burger Tarifi

Anne Burger

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Anne Poğaçası Tarifi

Anne Poğaçası

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Anne Köftesi Tarifi

Anne Köftesi

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Anne Kurabiyesi Tarifi

Anne Kurabiyesi

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Anne Kurabiyesi Tarifi

Anne Kurabiyesi

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Anne Poğaçası Tarifi

Anne Poğaçası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Annemin Keki :) Tarifi

Annemin Keki :)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Anne Keki Tarifi

Anne Keki

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri