Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Annenin Yediklerinden Beslenir?

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Annenin Yediklerinden Beslenir? Tarifi

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Beslenmeye Başlar?

Gebelik sürecinde olanların ve bu döneme hazırlık yapanların aklına binlerce soru gelmektedir. Bu sorulardan biri de anne karnındaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir sorusudur. Bebeğin beslenmesi ve gelişimi için oldukça önem taşıyan beslenme, anne karnındaki bebeği etkileyecek kadar ciddi bir mevzudur. Gebeliği öğrenme ve gebeliğin son gününe kadar geçen süre arasında anne adayının ruhen ve bedenen çok iyi beslenmesi gerekir. Sağlıklı yiyeceklerle geçen öğünler, mutlu ve huzurlu saatler bebeğin beslenmesine yardımcı olur.

Peki, anne karnındaki bebek ne zaman anneden beslenmeye başlar? Rahim duvarında başlayan bu beslenme serüveni doğum anına kadar devam eder. Kordon sayesinde beslenmesini gerçekleştiren bebek doğduktan sonra anne sütüyle yahut mamayla büyümeye devam eder. Gebeliğin kaçıncı haftasında beslenme hissedilir ya da gerçekleşir diyorsanız; sizleri doktorların görüşlerinin yer aldığı bu yazımızı okumaya davet ediyoruz.

Sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek isteyen tüm anne adaylarımız için burada anne karnındaki bebek ne zaman beslenmeye başlar sorusunu gidereceğiz. Her bebeğin sağlıklı beslenmesine ve sağlıkla dünyaya gelmesine bir nebze de bu bilgilerle yardım edeceğiz. Hamilelik sürecinde merak edilen konulardan biri, şimdi açıklığa kavuşuyor:

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için gebelik sürecinizi kontrol eden uzman doktorunuza veya diyetisyeninize danışınız. Sağlıklı günler dileriz…

anne karnındaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Annenin Yediklerinden Beslenir?

  • Döllenme sonrasında meydana gelen embriyo, rahim duvarından beslenmeye ve kendini büyütmeye başlar.
  • Döllenmeden birkaç hafta geçtikten sonra rahim ile anne arasında bir bağ oluşur. Bu bağ kordon adıyla bilinir ve bebeğin her şeyidir.
  • İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar.
  • Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
  • Rahim içinde büyüdükçe ve plasentaya bağlandıkça beslenme gücü daha da artar.
  • Anne nasıl besleniyorsa; plasenta sayesinde bebek de tüm besinleri alır. Bu süreçte annenin çok dikkatli beslenmesi gerekir.
  • Sağlıklı beslenme programı sayesinde, annenin yediği ve içtiği tüm besinler kordondan geçen kan sayesinde bebeğe ulaşır.
  • Bu beslenme bebeğin ağzından değil göbeğindeki kordondan desteklenir. Rahim içinde bebek amniyon sıvısıyla yaşadığı için dış dünyadaki gibi beslenme söz konusu değildir.
  • Bebek anne karnındayken hafta hafta büyümeye başlar ve büyümesi annenin beslenme şekliyle ilgilidir.
  • Gebelik sürecinde en merak edilen konulardan bir diğeri de anne karnındaki bebek ne zaman kilo almaya başlar sorusudur.
  • Bebek anne iyi beslendikçe kilo almaya devam eder.
  • Eğer anne kendi beslenmesini ihmal ederse ya da yeterli kaloriyi alamazsa; bebek de beslenme açısından gerilik gösterebilir.

Bebek Anne Karnındayken Yemeklerin Tadını Alır Mı?

Tat alma duyusu anne karnında başlamaktadır. Annenin sevdiği lezzetler, bebeğin dış dünyadaki beslenmesinde de dikkat çekmektedir. Özellikle de anne karnındaki bebeğin tadı alma gücü 9. haftasında daha da belirgin hale gelir. Anne bunu hissetmese dahi bebek annenin yediği besinlerin tadını alır.

  • Tat kültürü anne karnında başladığı için anne adaylarının yemekte seçici olmaması önerilir.
  • Kısıtlı beslenmeden kaçmak, mümkün olduğunca sağlıklı her besini tüketmek gerekir. Annenin yemek seçiciliği sonrasında ek gıda döneminde bebeği etkileyebilir.
  • Aromatik besinler (belirgin bir tat ve kokuya sahip besinler: kahve, soğan, sarımsak, susam, biber çeşitleri vb. ) anne sayesinde amniyon sıvısına aktarılmaktadır. Bu tatlar, bebeğin ilk tadımını yaptığı besinlerin tadıdır.
  • Şöyle düşünebilirsiniz: Ultrasona girmeden önce tatlı gıdaları yerseniz; bebeğiniz daha dinamik görünebilir.
  • Eğer ekşi ve mayhoş tatları yerseniz, usg görüntüsünde bebeğinizin canı biraz sıkılmış gibi görünebilir. Bu durum bebeğin tatları aldığını ve duygularını değiştirdiğini ifade etmektedir.
  • Anne karnındaki bebek, rahim içinde tatları alma özelliğine sahiptir. Bu güç, doğum sonrasında anne sütünü almayla devam eder.
  • Annenin tükettiği besinler amniyon sıvısına geçtiği gibi anne sütünde de hissedilir.
  • Özetlemek gerekirse; anne ne tüketiyorsa bebek de o gıdanın tadını bilebiliyor.

Hamilelikte Kilo Alımı: 7 Popüler Soruda Tüm Merak Ettikleriniz!

anne karnındaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir

Anne Karnındaki Bebek Acıkır Mı?

Anne bedeni, hamilelik sürecinde bebeği her açıdan beslemek için yaratılmıştır. Hem doğum öncesinde hem de doğumdan sonra bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar mükemmel olan anne bedeni, bebeğin sağlıkla büyümesini sağlamaktadır. Ten sıcaklığı ile bebek psikolojisi iyileşirken anne sütü ve kokusu sayesinde minicik bedenler de büyümeye devam eder.

Peki, rahim içindeki bebek acıkır mı? Bu duyguyu hissederler mi? Uzmanların açıklamalarına göre şöyle bir gerçek var:

  • Gebeliğin kaçıncı haftası olursa olsun, anne karnındaki bebek açlık duygusunu hissetmez. Yani acıktığını bir şekilde anneye belli etmez.
  • Kordon ve plasenta sayesinde bebek sürekli beslenmektedir zaten. Anne kendi açlığını hissettiği durumlarda gelişim açısından faydalı besinleri tüketmelidir. Bu beslenme döngüsü sayesinde bebek de kendi ihtiyacını karşılar.
  • Annenin beslenme şekli amniyon sıvısının miktarını, kordon sağlığını ve bebeğin oksijenini etkiler.
  • Bu nedenle her anne adayı bebeğini sağlıkla dünyaya getirmek için temiz beslenmeli ve ara – ana öğünleri mutlaka yapmalıdır.
  • Uzun süreli açlık sonucunda bebeğin gelişimi etkilenebilir.

Folik Asit Eksikliği, Faydaları, Nelerde Var? Folik Asit İçeren Besinler

anne karnındaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir

Anne Karnındaki Bebeğin Sağlıklı Kilo Alması İçin Ne Yapmalı?

Gebelik dönemi, sağlıkla geçmesi dilenen dönemlerden biridir kadınlar için. Anne adayının bu dönemde kendine çok iyi bakması gerekir. Günlük yaşamında faydalı ve sağlıklı besinleri ölçülü oranda tüketmelidir. Bazen doktor kontrollerinde bebeğin haftasıyla uyumlu kiloda olmadığı tespit edilebilir.

Bebek yakın zamanda iyi beslenmediyse; kilo alımı durabilir. Bu durumda doktor gerekli takviyeleri sunacaktır. Ancak beslenme yardımıyla da bebeğin kilo alması mümkündür. Peki, anne karnındaki bebeğin kilo alması için hangi besinlerin tüketilmesi önerilir? Şöyle bir inceleyelim:

  • Yumurta: Anne adayları kahvaltılarında yumurta tüketmelidir. Yumurta, protein açısından güçlü bir besindir. Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır. Bebeğin gelişimini destekler.
  • Peynir: Süt ve süt ürünleri bebeğin sağlıkla kilo almasına ve büyümesine yardım eder. Peyniri kahvaltıda ve diğer öğünlerde tüketmek anne adayımıza ve bebeğe iyi gelecektir.
  • Tam Tahıllı Ekmek: Hamilelik döneminde beyaz ekmek tüketimi sadece anneye kilo aldırır. Tam tahıllı ekmek besin değeri olarak vücudun ihtiyaç duyduğu sodyum, potasyum, protein ve lif açısından da tercih edilmesi gereken sağlıklı bir ekmek türüdür.
  • Muz: Potasyum açısından zengin olan muz, gebelik döneminde bebeğin beyin gelişimini desteklediği gibi kilo almasına da yardımcı olur. Bebeğin haftasıyla uyumlu şekilde değerlere sahip olması için annenin ölçülü oranda muz yemesi önerilir.
  • Yer Fıstığı: Protein ve potasyum bakımından zengin olan yer fıstığı, gebelik sürecinde annelerin ara öğünlerini lezzetlendirir. Bu besin sayesinde bebeğin kilo alımı durmadan devam eder.
  • Kırmızı Et: Bebeğin sağlıkla kilo alması için anne adayının kırmızı etli yemekleri yemesi tavsiye edilir. Izgarada et, köfte, kırmızı etli sebze yemekleri annelerin gebelik beslenmesini şekillendirebilir. Kırmızı et fazla tüketilirse kolesterol yükselebilir; bu nedenle sınırlama getirilebilir. Örneğin, hamileler haftada 2- 4 gün, her defasında 100- 120 gram arasında kırmızı et tüketmeliler.
  • Sütlü İçecekler: Kalsiyum ve protein açısından zengin bir besin olan süt, anne adaylarının mide yanmasını önlerken bebeğin de sağlıkla kilo almasına vesile olacak. Eğer günde 2 bardak doğal süt içilirse; bebeğin kilo alımı da sağlıkla ilerleyebilir.
  • Ceviz: Bebeğin anne karnındaki beslenmesini desteklemek için ceviz tüketilmelidir. Ceviz, omega yağlarını içerir ve bebeğin boyunu ve kilosunu ideal değerlere ulaştırır.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için gebelik sürecinizi kontrol eden uzman doktorunuza veya diyetisyeninize danışınız. Sağlıklı günler dileriz…

Hamile Diyeti Listesi: Diyetisyenden Beslenme İpuçları

anne karnındaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir

Hamileliğin İlk Aylarında Nasıl Beslenmeli?

Hamilelikte Yasak Olan 12 Yiyecek ve İçecek

Hamilelikte Şişkinliğe Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Hamile Pilatesi: Ne Zaman Başlamalı? Faydaları Neler?

Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur? Ne Zaman Başlar? Nasıl Geçer?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Anne Poğaçası Tarifi

Anne Poğaçası

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Anne Poğaçası Tarifi

Anne Poğaçası

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Anne Kurabiyesi Tarifi

Anne Kurabiyesi

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Anne Kurabiyesi Tarifi

Anne Kurabiyesi

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Anne Poğaçası Tarifi

Anne Poğaçası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Annemin Keki :) Tarifi

Annemin Keki :)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Anne Keki Tarifi

Anne Keki

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Anne Kahvesi Tarifi

Anne Kahvesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Anne Kurabiyesi Tarifi

Anne Kurabiyesi

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri