Uzak Doğu Mutfağıyla Bütünleşen Esmer Soya Sosu
Kökeni Asya mutfağına dayanan soya sosu günümüzde dünyanın her bölgesinde sevilerek tüketilir. Soya sosu, zengin protein oranının yanı sıra birçok vitamin ve mineral de barındırır. Kendine has lezzeti ile sofraların popüler sosları arasına giren soya sosu özellikle tavuk yemeklerinin vazgeçilmezi hâline gelmiştir ve tavuk etini marine etmek için yoğun olarak bu sos tercih edilir. Kırmızı et ve sebze yemeklerine de renk katan soya sosunu makarnalarla ve salata çeşitleriyle birlikte de keyifle tüketebilirsiniz. Soyu sosu acı mıdır diye merak edilir, pul biber gibi keskin bir acılığı olmayan bu sosun tadını tanımlarken daha çok tuzlu bir aromaya sahiptir diyebiliriz.
Tarif: Soya Soslu Sebzeli Noodle

Soya Sosu Nedir?
- Ana malzemesi soya fasulyesi olan soya sosu fermente bir sostur.
- Soya sosu tadı son derece baskın olan bir sos çeşididir. Aroması belirgin olduğundan birçok tarifte farklı şekillerde kullanılabilir.
- Yediğiniz ürünlerin doğallığına dikkat ediyorsanız, bazı marketlerde tamamı organik malzemeler ile üretilmiş organik soya sosu çeşitlerini de bulabilirsiniz.
- Soya sosu kalori miktarı olarak, 100 gramında 53 kcal kalori içerir.

Soya Sosu Nasıl Yapılır?
- Soya sosu tarifi ve üretim yöntemi, yöreden yöreye faklılık gösterebilir.
- Soya sosu içeriği temel olarak soya fasulyesi, buğday, su ve tuzdan oluşur. Buna fermantasyon için kullanılacak maya da eklenebilir.
- Uzun süre ıslatılan soya fasulyesi yüksek ısıda kavrulur ve yumuşatılır.
- Lapa haline gelmiş olan soya fasulyesine kavrulmuş buğday eklenir.
- Bu karışım mayalanır ve bekletilir. Daha sonra su ve tuz eklenerek kullanıma hazır hale getirilir.
- Soya sosu içeriğine bakarak soya sosu alternatifi olarak ne kullanılabilir sorusuna da cevap bulabilirsiniz.
- Balzamik sirke ve pul biber karışımı soya sosu tadı ile yakın bir tat yakalamayı kolaylaştırır.
- Genel olarak ekşi, acı ve damak tadına göre pekmez gibi biraz tatlılık verecek malzemeler karıştırılarak soya sosuna yakın tatlar elde edilebilir.
- Soya sosu alkol içerir mi diye de merak edilebilmektedir, bu sorunun cevabı hayırdır.
Demi Glace Sos Nedir? Nasıl Yapılır?

Soya Sosu Faydaları Nelerdir?
- Soya sosu besin değeri incelendiğinde yağ içermeyen bir sostur. 1 yemek kaşığı ortalama 10 kaloridir.
- Soya sosu anti-oksidan özelliğe sahiptir. Bu sayede vücudun kendisini yenileyebilmesine yardımcı olur.
- Magnezyum minerali açısından oldukça zengin olan soya sosu, strese karşı faydalıdır ve enerjik hissetmenizi sağlar. Yorgunluk hissini gidermeye yardımcı olacak soya sosu, metabolizmanızın güçlenmesine ve ideal bir şekilde çalışmasına yardım eder.
- Sindirim ve dolaşım sistemlerinin düzenli bir şekilde çalışabilmesini destekler.
- B6 vitamini içeren soya sosu bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlar ve özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmanıza yardım eder.
- İçerdiği demir ile vücudun gelişimini destekleyen soya sosu sahip olduğu fosfor ile kemik ve diş sağlığı için de oldukça önemli bir besindir.
- Göz yorgunluğuna da iyi geldiği düşünülen soya sosu göz sağlığı açısından son derece yararlıdır.
- Egzama gibi cilt rahatsızlıklarının giderilmesinde önemli bir destekleyicidir.
- Sağlığınızı olumsuz etkileyecek durumlarla ve alerji benzeri reaksiyonlarla karşılaşmamak için soya sosu tüketmeden önce doktorunuza danışınız.
- Soya sosu cilde faydaları arasında östrojene benzer içeriği ile özellikle kadınların ışıltısının artmasında destekleyici olması da bulunmaktadır.
Beşamel Soslu Tarifler En Güzel 35 Yemek

Soya Sosu Nerelerde Kullanılır?
- Soya sosu et yemekleri için en çok tercih edilen baskın aromalar arasındadır.
- Soya sosu tavuk yemeklerinin en önemli tamamlayıcılarından birisidir.
- Tavuk eti için iyi bir marinasyon malzemesi olan soya sosu, kırmızı et ile birlikte de tüketilebilir.
- Sebze yemeklerinde ve makarnalarda da sıklıkla tercih edilen soya sosu, deniz ürünleri ve salatalara da rahatlıkla eklenebilir.
- Soya sosu yemeklerin yanı sıra başka sosların yapımında da kullanılır.
- Barbekü sosları içerisinde de kendisine yer bulan soya sosu oldukça tuzludur.
- Bu nedenle yemeklere eklendiğinde, ekstra tuz eklememeye özen göstermek önemlidir.
- Size bir püf noktası verelim.
- Soya sosu bal ile tatların zıtlığından gelen uyumu yakalamak için sık sık kullanılmaktadır.
- Geleneksel yemeklerimiz arasında olan tavuk suyuna çorbalara da soya sosu ilave edebilirsiniz. Soya sosu çorba için kullanıldığında ekstra tuza da ihtiyaç kalmaz.
- Soya sosu çiğ köfte için de sos gibi kullanılabilir mi diye de araştırılmaktadır.
- Damak tadına göre elbette denenebilir ama çiğ köfteye en çok yakışan sos nar ekşisidir.
Soya Sosu Tarifleri: 22 Orijinal Lezzet

Soya Sosu Zararları ve Yan Etkileri
- Soya sosu yoğun miktarda sodyum içerir. Bu nedenle kalp ve damar hastalığı olanlar ve tansiyon sorunu yaşayanlar tarafından tüketilmemelidir.
- Soya sosu alerjisi de bazı bünyelerde karşılaşılabilen ciddi bir gıda alerjisi türüdür.
- Soya sosunda gluten de bulunur. Gluten intoleransı bulunan kişiler normal soya sosu yerine piyasadaki glutensiz soya sosu çeşitlerini tercih edebilir.
- İçerdiği bazı maddeler nedeniyle soya sosu hamilelik süresince kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Soya sosunun olumsuz etkilerinden korunmak için kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Soya Sosu Bozulur Mu? Nasıl Muhafaza Edilir?
Soya sosu ideal koşullarda saklanmazsa bozulabilir. Buzdolabında saklanması gereken soya sosu bu şekilde tazeliğini uzun süre koruyabilir. Soya sosu fiyat olarak yapım şekline ve fermantasyon süresine göre değişiklikler gösterebilir. Marketlerde çok farklı fiyatlar eşliğinde satışa sunulan soya soslarını, 5 TL ya da 36 TL gibi fiyatlar eşliğinde satın alabilirsiniz.
Bazı yemek severlerin aklına soya sosu helal mi şeklinde sorular gelebilir. Bu konuda farklı kaynaklarda değişik görüşler mevcuttur. Kafanızda soru işareti oluşmaması için bu soruyu konunun uzmanı olan din adamlarına danışabilirsiniz.
Köri Sos ile Tavuktan Makarnaya 28 Farklı Tarif

Soya Sosu ile Hazırlanan 8 Farklı Yemek Tarifi
1) Tadı Damağınızda Kalacak Tavuk Sote Tarifi
Tavuk etine en çok yakışan sosların başında soya sosu gelir. Bu enfes ikiliyi sebzelerle bir araya getirerek lezzetli bir sote hazırlayabilirsiniz. Akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olacak soya soslu sebzeli tavuk soteyi pirinç pilavı çeşitleri ile birlikte servis edebilirsiniz.

2) Pratik ve Lezzetli Bir Tavuk Yemeği
Tavuk yemekleri farklı damak tatlarına hitap edebilen yapıları sayesinde sofralarda sıklıkla kendisine yer bulur. Soya sosu ile özgün bir lezzete kavuşan bu tarif, mutfağınızın popüler yemeklerinden birisi haline gelebilir. Pratikliği ile göz dolduran soya soslu tavuğu, yoğun iş günlerinin ardından gelen akşam yemekleri için tercih edebilirsiniz.

3) Tavuk Şiş Keyfinize Zenginlik Katın
Soya sosunun tavuğa kattığı özgün lezzet ile evinizde yenilikçi tarifler deneyebilirsiniz. Tavuk şişin tadını ve kıvamını soya sosu ile güzelleştirebilirsiniz. Soya soslu tavuk şiş, konuklarını farklı lezzetler ile şaşırtmak isteyenlerin de favorisi olabilir.

4) Makarnayı Sosla Sevenler İçin İdeal
Ayrılmaz ikili olan domates ve makarnayı soya sosu ile daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Birçok yemek ile uyum sağlayabilen soya sosu, makarnaya da fazlasıyla yakışır. sos ve domates tatları ile zenginleşen makarnanızı akşam yemeklerinde afiyetle tüketebilirsiniz.

5) Soya Sosu ile Tavuğun Eşsiz Uyumu
Soya soslu tavuğu seviyorsanız bu enfes tarife bayılacaksınız. Klasik tavuk lezzeti ve soyanın kendine has tadını özgün bir şekilde bir araya getiren tarif sofralarınız en sevilen yemeği olabilir. Akşam yemeği menüsünde de yer verebileceğiniz soya soslu tavuk tarifi ile misafirlerinizin beğenisini kazanabilirsiniz.

6) Farklı Bir Sebze Yemeği ile Sevdiklerinizi Şaşırtın
Sağlık deposu olan sebzeleri, soya sosu ile birlikte lezzetli bir yemek haline getirebilirsiniz. Sebze yemeyi pek sevmeyenler bile bu tarifle fikrini değiştirebilir. Sebzeler ile soya sosunun tamamlayıcı tadını bir araya getiren tarif ile yemek alışkanlıklarınıza farklı bir soluk kazandırabilirsiniz.

7) İlginç Lezzetler Keşfetmeyi Sevenlerin Beğeneceği Tat
Özgün tadı ve besleyici yapısı ile fark yaratan istiridye mantarını soya sosu ile daha lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz. Soya soslu istiridye mantarını, akşam yemeği davetleriniz için hazırlayacağınız görkemli sofralar için de tercih edebilirsiniz. Sunum olarak da şık duran istiridye mantarı, hem lezzet hem de görsellik açısında konuklarınızın beğenisini kazanır.

8) Tavuk Etine Lezzet Katan Soya Sosu
Soya sosu ile marine edilen tavuklar yumuşak kıvamları ile yemek keyfinizi üst seviyelere taşır. Pilav gibi yemeklerin yanına da yakışacak soya soslu tavuk ızgara ailecek yenilen akşam yemeklerinin gözdesi haline gelebilir. Tavuk seven hemen herkesin beğeneceği bu lezzetli tarifi kalabalık davetlerde de pişirebilirsiniz.

Soya Ürünleri Nelerdir? Soya Sosu, Sütü, Proteini ve Filizi
Soya Fasulyesi Nedir? Nerede Satılır? Faydaları Nelerdir?
Balsamik Sirke Nedir? Faydaları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?
Soya Sütü Faydaları Nelerdir? İnek Sütüne Laktozsuz Alternatif
Soya Yağı Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.