Vitamin Hapları Faydaları, Yan Etkileri, Kullanımı
Vitaminler, insan vücudunda metabolik sürecin başlamasını sağlayan mikro besinler olarak bilinirler. Kilo vermede ve almada, kas gelişimini desteklemede, yeni hücre oluşumunda ve sağlıklı bir gebelik döneminde vitaminlere ihtiyaç duyulur. A, B, C, D, E, K vitaminleri bilinen en yaygın vitamin türüdür. Bu vitaminler, besinlerden alınabildiği gibi gerekli görüldüğü durumda takviye ile de alınır.
Vitamin hapları, vitamin eksikliği yaşayan kişilerin kullandığı takviye ürünlerdir. Vitamin hapları eczane ya da farklı sağlık ürünleri satan yerlerde ya da internette bulunabilmektedir ama ilaç firmaları tarafından üretilen vitamin hapları doktor reçetesi ile yazılmalı ve uzman yönlendirmesiyle kullanılmalıdır.
İlaç firmaları tarafından üretilen vitamin hapları doktor reçetesi ile yazılmaktadır. Hangi vitamine karşı duyulan bir zayıflık varsa o vitaminin yeterli düzeyde alınması için belirli bir süre alınır. Şimdi sizlere vitamin haplarıyla ilgili merak edilen pek çok detayı anlatacağız.
Vitamin haplarının sağlığınıza olan etkileri ve zararlarını bu sayfada tek tek ifade ettik. Şimdi öğrenmek için yazımızı sonuna kadar okuyabilirsiniz!
Vitamin Eksikliği Belirtileri: 8 Sinyale Dikkat!
En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…
Vitamin Hapları Ne İşe Yarar?
1) Vücuda Enerji Verir
- Vitamin eksikliği kişilerde yorgunluk hissi oluşturur. Bu yorgunluğu önlemek için doktorlar genellikle demir takviyesi yapar. B vitamini eksikliğinde de yaşanan yorgunluğu önlemek için vitamin hapları önerilir.
- Vücudun enerji kazanması için faydalı olan vitamin hapları, gerekli kan testleri sonucunda bir uzman kontrolünde verilmelidir.
- Vitamin haplarının düzenli kullanılmasıyla beraber hissedilen yorgunluk ortadan kaldırılır.
D Vitamini Nelerde Var? Vitamin Kaynağı 7 Doğal Besin
2) Saç Dökülmelerini Azaltır
- Vitamin eksikliğinin belirtileri incelendiğinde yıpranan saçlar ve dökülen saçlar ön plana çıkar. Saç problemleri vitamin hapları sayesinde ortadan kalkabilir.
- Son zamanlarda sık sık saç dökülmesi sorunu yaşıyorsanız; vitamin haplarından destek alabilirsiniz.
- Vitamin hapları saçların daha sağlıklı ve hızlı uzamasına yardım eden takviyelerdir.
3) Cilt Sorunlarını Önler
- D vitamini eksikliğinde ve E vitamini eksikliğinde yaşanan cilt sorunları vitamin hapları ile giderilir.
- Ciltte dökülme, sık sık morarma ve kaşıntı meydana geliyorsa bir cilt doktoru ile görüşüp gerekli tedaviyi uygulayabilirsiniz.
- Doktorunuz size vitamin haplarını kullanmanızı önerdiği durumda yaşanan cilt sorunlarından uzaklaşabilirsiniz.
4) Gebelikte Anne ve Bebeği Besler
- Gebelik döneminde vitamin haplarının yeri son yıllarda oldukça değerlidir. Fetüsün gelişimi ve annenin bağışıklık sistemi için uzmanlar bu süreçte vitamin haplarını tavsiye eder.
- Beslenme güçlüğü yaşadığınız dönemlerde D vitamini, B vitamini destekleri alabilirsiniz. Bu vitamin haplarını doktorunuz kontrolünde kullanmalısınız.
- Gebelik sürecinde vitamin hapları belirli bir süreyle kullanıldığında anne ve bebeğin daha iyi gelişmesini sağlar.
5) Zihin Gelişimini Destekler
- Çocukların daha aktif ve zeki olması için vitamin hapları kullanması bazı doktorları tarafından önerilir. Bazı durumlarda hap yerine şurup da tercih edilebilir.
- Zihin gelişimi insanların tüm yaşamı için desteklenmesi gereken bir süreçtir. Bu nedenle vitamin haplarına ihtiyaç duyulur.
- Vitamin hapları kullananlar dikkat dağınıklığından ve kaygı bozukluğundan uzak kalarak kendilerini daha iyi hissedebilirler.
6) Kas ve Kemik Sağlığını Korur
- Kalsiyum ve D vitamini eksikliğinde kas ve kemik gelişiminde aksaklıklar oluşabilir.
- Özellikle de menopoz sonrasında kemik erimesini önlemek için vitamin hapları kullanılmaktadır.
- Doktorunuzun size uygun gördüğü vitamin haplarını düzenli olarak kullandığınızda, kas ve kemik gelişimini kontrol altına alabilirsiniz.
7) Diş ve Gözleri Güçlendirir
- A vitamini diş ve göz sağlığını güçlendirmektedir.
- Göze rengini veren bölümün pigmentlerinin üretiminde de A vitamini vardır.
- Eğer diş sağlığınızsa sorun varsa ya da özellikle az ışıkta görmekte zorlanma gibi sorunlar yaşıyorsanız A vitamini eksikliğiniz olabilir.
- Doğal beslenmeyle takviye yeterli olmazsa ya da acil bir durum varsa doktorunuz A vitamini hapı reçetesi yazacaktır.
8) Stresle ve Depresyonla Savaşır
- Özellikle B vitamini grubundaki B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri sağlığımız için oldukça önemlidir.
- İyi bir zihin ve beden sağlığına sahip olmak istiyorsanız dengeli beslenerek bu vitaminleri almaya özen göstermelisiniz.
- Ancak bazı durumlarda sınırın altına düşmüş vitamin seviyesi görülebilmektedir ve b vitamini hapları önerilmektedir.
- Bazen de vitamin emilimini etkileyen rahatsızlar varsa direkt kandan enjekte ile vitamin takviyesi gerekebilmektedir.
Vitamin Hapları Sağlıklı Mı, Faydalı Mı?
Medyada yer alan vitamin hapları ile ilgili haberler size vitamin hapları zararlı mı sorusunu sordurabilir. Peki, gerçekten vitamin hapları faydalı mı? Uzmanların vitamin hapları üzerine olan görüşleri incelendiğinde dozunda kullanılan vitamin haplarının sağlığa zararı olmamaktadır.
Vitamin hapları üzerine yapılan yorumları şöyle ifade etmek daha doğru olacaktır:
- ABD Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışma sonucunda: 2007 yılında multivitamin içerikli tablet kullanan erkek bireylerin prostat kanserine bağlı ölüm riskinin, vitamin tableti kullanmayanlardan 2 kat fazla olduğunu ifade edilmiştir.
- Yapılan bir diğer araştırma sonucuna göre ise durum şöyledir: 2011’de 35.533 sağlıklı erkek üzerinde yapılan bir çalışmaya göre E vitamini ve selenyum tabletlerinin prostat kanseri riskini %17 oranında artırdığı kayıtlara geçmiştir.
- 2003 senesinde, Japon bilim insanlarının yaptığı bir çalışmaya göre: B vitamini grubuna bir madde daha ekledi. B grubu vitaminlerin PQQ olarak bilinen bu yeni üyesinin farelerde üreme ve bağışıklık sistemlerini güçlendirdiği ifade edildi. Bu vitamini içeren takviyelerin ise vücut direncini yükselttiği gözlemlenmiştir.
- Vitamin hapları doktor onayı ile beraber kullanıldığında faydalı bir takviye olmaktadır. Bireysel farklılıklara göre zaman zaman zararları da görülebilir.
- Bu yüzden vitamin hapları bulantı yapar mı, vitamin hapları baş ağrısı yapar mı, vitamin hapları böbreğe zarar verir mi gibi soru işaretleri kafanızda dönüyorsa doktora başvurarak bu soruların cevaplarını aldıktan sonra gerekliyse takviye kullanmaya başlamalısınız.
- Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Dr. Erdem Yeşilada’nın görüşlerine göre vitamin hapları şöyle değerlendirilir: “Yediğimiz portakaldaki C vitamini henüz olgunlaşmamış, domatesten yeterince likopen almak imkansız. Sebze meyvede vitamin kalmadı, vitamini hapla almak zorundayız.”
En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…
Vitamin Hapı Kilo Aldırır Mı?
Vitamin haplarını kullanırken içinizde kilo alma endişesi varsa; bu konuya açıklık getirmek gerekecektir. Vitamin hapları kilo aldırır mı sorusunun cevabını listedeki ifadelerle açıklamak daha doğru olacaktır.
- Vitamin hapları kalori içeren haplar değildir. Bu nedenle kilo alımına bir etkisi söz konusu değildir.
- Vitamin hapları vücuda enerji verdiği için kalori alma hissini uyandırır. Yani sizi acıktırır. Bu durumda sağlıklı tercihler yaparak kilo almanın önüne geçebilirsiniz.
- Vitamin hapları yağ depolanmasına ya da metabolizma durgunluğuna neden olmayacağı için kilo kaynağı değildir. Kilo oluşturan etmenler, tabaklarınızdaki seçimlerdir.
- Vitamin hapı kullananlar acıkma anında düşük kalorili beslenerek tartıdaki rakamları koruyabilirler.
Vitamin Haplarının Yan Etkileri ve Zararları
Vitamin haplarının zararı var mıdır diye merak içinde olabilirsiniz. Aklınızdaki bu soru işaretini gidermek için sizlere vitamin haplarının bilinçsiz kullanım sonucunda oluşabilecek yan etkilerinden söz edelim:
- Bazı vitaminlerin yüksek doz alınması, vitamin zehirlenmesine neden olmaktadır.
- A ve D vitamin haplarının belirli bir süre kullanılması ve sonrasında bırakılması önerilmektedir. A ve D vitamini vücut tarafından da depo edildiği için uzun süre takviye alımına gerek duyulmamaktadır.
- Uzmanlar multivitamin haplarının yanı vitamin ve mineral içeren desteklerin uzun bir süre alınmasını doğru bulmamaktadır. Her bireyin metabolik özellikleri farklı olduğu için hangi vitamin eksikliği varsa ona göre destek sağlanmalıdır.
- Vitamin haplarının bir de psikolojik zararı vardır. Sık sık vitamin hapı alan insanlar bu takviye alımını alışkanlık haline getirmektedir. Vitamin haplarının kendilerine çok iyi geldiğini düşünerek uzun bir dönem boyunca takviye alır. Bu süreç ise beslenme alışkanlığını değiştirdiği için beslenme bozukluğu meydana gelir.
- Vitamin hapları uykusuzluk yapar mı? Vitamin haplarının uykusuzluğa neden olduğu görülmemiştir. Aksine vitamin eksikliğini giderdiği için daha rahat uyumanızı sağlar.
- Peki, vitamin hapı adeti geciktirir mi ya da vitamin hapları adeti keser mi? Sorunun kaynağında çok büyük ihtimal direkt olarak vitamin hapları yoktur. Belki çok dolaylı yollardan minimum etkileri olabilir.
- Regl gecikmesinin nedenleri vitamin hapları ile ilgili değildir. Biyolojik nedenlere bağlı olarak regl takviminde değişimler yaşanabilir. Bu problemi çözmek için Kadın Hastalıkları uzmanına görünmelisiniz.
Vitamin Hapları Nasıl Kullanılır, Ne Zaman İçilmeli?
Vitamin hapları aç mı tok mu içilir sorusu pek çok kişinin kafasını karıştırmaktadır. Bu sorunun yanıtını sizin için doktorunuz en iyi şekilde verecektir. Fakat yine de aklınızda bir fikir oluşması için sizlere şöyle bir bilgi verelim:
- B12 gibi vitamin takviyelerini sabahın erken saatlerinde aç karnına almak sizin için daha iyi olacaktır. Günün yorgunluğunu hissetmemek için kahvaltıya başlamadan B12 vitamin haplarını alabilirsiniz.
- D vitamini hapları ise doktorunuzun uygun gördüğü şekilde alınmalıdır. Aç ve tok şekilde almanız önerilen D vitamin takviyeleri, size gün içinde enerji verecektir.
- Şayet gün içinde 1 defa almanız gereken bir vitamin hapı varsa bu hapı kahvaltıdan önce aç karnına almak daha etkili olacaktır.
- Vücut fonksiyonlarını etkilememek adına gün içinde 5 adet vitamin takviyesinden fazla ilaç almamanız gerekir.
- Eğer vitamin hapları mide bulantısı yapar mı diye düşünüyorsanız, aç karnına alınan bazı hapların yan etkisi olabilir. Bu konuyu doktorunuza sorunuz ve tok karnına alınacak ilaçları vermesini isteyiniz.
- Doktor yönlendirmesi olduktan sonra vitamin hapları aynı anda içmek için uygundur.
- Mesela damar sertliği sorunu için bazen E vitamini ve C vitamini takviyesi kullanmanız gerekebilir. Bu durumda hapları birlikte içebilirsiniz.
C Vitamini En Yüksek 12 Süper Meyve
Hamilelikte Vitamin Hapı Kullanılmalı Mı?
Gebelik döneminde vitamin hapları sık sık gündeme gelen bir konudur. Anne adaylarını düşündüren bu soru, sıkça doktorlara sorulmaktadır. Gebeliğin ilk evresinde pek çok kadın mide bulantısı yaşar ve bir süre beslenmede zorluk yaşar. Besinlerden alamadığı vitaminleri de çeşitli takviyelerden alır. Bu takviyeleri gebeliği takip eden doktor belirli bir süre için verir.
Peki, hamilelikte vitamin hapı kullanılmalı mı? Uzmanlar bu konu hakkında nasıl bir görüşe sahip?
- Gebelik öncesinde ya da ilk ayında mutlaka folik asit önerilmektedir. Folik asit bebeğin rahim içinde daha iyi tutunmasını sağlamaktadır. Folik asit sebzelerden alındığı gibi haplarla da karşılanmaktadır. Doktorunuz uygun gördüğünde 3 ay boyunca folik asit hapları alınır.
- Gebelik döneminde alınması gereken vitaminlerden biri de D vitaminidir. Eğer uzun süre evde kalmak zorundaysanız D vitamini haplarını alabilirsiniz. Bunun için de doktorunuzdan onay almanız gerekir. D vitamini sayesinde bağırsakların ve kemiklerin sağlığı korunur.
- Bebeğin beyin gelişimi ve anne adayının daha sağlıklı bir süreç geçirmesi için omega desteği alınmalıdır.
- Bunun için omega hapları doktor tarafından uygun görülür. Omega hapları, deniz ürünlerini çok nadir tüketen ya da bu dönemde tüketemeyen anne adaylarına tavsiye edilmektedir.
- Hamilelik döneminde en önemli vitaminlerden biri de B vitaminidir. B vitamini ve demir eksikliğini gidermek için doktorunuz size demir haplarını kullanmanızı önerecektir. Bu hapları düzenli bir şekilde kullanırsanız daha sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilirsiniz.
Gebelikte vitamin takviyesi almadığınızda kendinizi oldukça yorgun hissedebilirsiniz. Vücut direnciniz düşeceği için sık sık hastalanabilirsiniz. Vitamin hapları sizi enfeksiyondan ve hastalıklardan koruyarak vücut direncinizi yükseltir. En doğru vitamin hapını kullanmak için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Ginseng Nedir? Faydaları Nelerdir?
Pharmaton Faydaları, İçeriği, Ne İşe Yarar?
Supradyn Faydaları, İçeriği, Kilo Aldırır Mı?
Hangi Vitamin Ne İşe Yarar? En Çok Hangi Besinde Var?
Sürekli Uyku Hali Hangi Vitamin Eksikliği? Neyin Belirtisi? Nasıl Geçer?
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.