Bozulmuş Yiyecek Nasıl Anlaşılır?
Bozulan yiyeceklerde oluşan bakteri ve mikroorganizmalar sağlığı tehdit ediyor! Bozulan yiyeceklerin kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Aksi takdirde zehirlenmeler ve ölüme varan tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir.
Peki bir yiyeceğin bozulduğu nasıl anlaşılır?
Öncelikle tavsiyemiz marketten paketli bir ürün satın alırken mutlaka son tüketim tarihini kontrol etmeniz. Bunu alışkanlık haline getirmeli ve satın aldığınız ürünleri son tüketim tarihi geçmeden tüketmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca yiyecekleri uygun koşullarda muhafaza etmek de çok önemlidir. Uygun koşulda muhafaza edilen yiyecekler hemen bozulmaz.
Bu yazımızda sizlerle bir yiyeceğin bozulduğunu anlamanızı sağlayacak ipuçlarını paylaşacağız. Hazırsanız, başlıyoruz!
Bakliyatlar Uzun Süre Nasıl Saklanır? 7 İpucu

Yiyeceklerin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Sebze ve Meyveler
- Sebze ve meyvelerin raf ömürleri ürünün ne olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yeşil yapraklı sebzeler genellikle daha kısa ömürlü, patates ve soğan gibi sebzeler ise daha dayanıklıdır. Ancak dayanıklı olmaları onların bozulmayacağı anlamına gelmez.
- Patates kabuğunda oluşan yeşil noktalar, sebzede solanin denilen bir organizmanın üremeye başladığını gösterir. Ayrıca patatesin filizlenmesi de yine bozulduğu anlamına gelir. Filizlenen patatesin kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
- Soğanın bozulduğunu anlamak çok kolaydır. Genellikle soğan bozulmaya başladığında kabuğu yumuşar, içinde siyahlık oluşur ve soğandan kötü bir koku gelir. Bozulan soğanlar da kesinlikle tüketilmemelidir.
- Peki hem zeytinyağlısı hem de sıcak yemeği yapılan taze fasulyenin bozulduğu nasıl anlaşılır? Eğer fasulye kolay bir şekilde kırılmıyorsa, tabiri caizse çıtır değilse, esnemiyorsa, bozulmuş demektir. Ayrıca bozulan taze fasulyenin kokusu da farklıdır.
- Marul, roka, maydanoz, semizotu, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri alırken özellikle yeşil, canlı ve diri olanları tercih etmelisiniz. Eğer bu sebzelerin rengi solduysa, yaprakları diriliğini kaybetti ise tazeliğini yitirdiği düşünülmelidir.
- Meyvelerin bozulduğunu ise şeklinin ve renginin değişmesi (kabuğunun büzülmesi, renginin kararması) ve oluşan kötü kokudan anlayabilirsiniz.
Tavuk Zehirlenmesi Belirtileri, Ne İyi Gelir?

Kırmızı Et
- Etin saklanma koşullarına çok dikkat etmek gerekir. Gıda zehirlenmelerinin birçoğu kırmızı et, balık ve tavuk eti kaynaklıdır.
- Etin bozuk olup olmadığı anlayabilmenin yollarından biri rengine bakmaktır. Eğer etin rengi mora dönmüşse, bu bozuk olduğu anlamına gelir.
- Ayrıca etin üzerinde yeşil veya siyah benekler oluştuysa, tüketmemekte fayda vardır. Çünkü bu küflendiğini ve bozulduğunu gösterir.
Market Alışverişi Yaparken Size Kar Sağlayacak 7 Altın Püf Noktası

Balık
- Balığı taze olarak tüketmek gerekir. Peki balığın taze olup olmadığı nasıl anlaşılır?
- Balığın gözleri dışa dönükse, pulları gevşemişse taze değildir. Ayrıca parmağınızı karnına bastırdığınızda eski halini almayan balıklar da büyük ihtimalle bayattır.
- Balık satın aldığınız veya yediğiniz yeri çok iyi seçmelisiniz.
- Acile başvuran zehirlenme vakalarında balık zehirlenmesi oranları hiç de küçümsenecek seviyede değildir.

Tavuk
- Bozulmuş tavuk, zehirlenmeye neden olabilir.
- Bozulan tavukta genellikle kötü bir koku oluşur. Bu koku sayesinde bozulduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz.
- Tavuk satın alırken son tüketim tarihine dikkat etmeli ve bu tarihi geciktirmemeye özen göstermelisiniz.
- Hemen tüketmeyeceğiniz tavuğu derin dondurucuda 3-6 ay kadar saklayabilirsiniz.

Süt
- Bozulmuş süt nasıl anlaşılır, bunun kolay bir yolu var mıdır?
- Evet sütün bozulduğunu anlamak diğer besinlere oranla biraz daha kolaydır.
- Bozulmuş süt genellikle pütür pütür olur, yani içinde pütürlü taneler oluşur.
- Sütün bozulduğunu ayrıca kokusu ve tadından da anlayabilirsiniz. Genellikle kötü kokar ve tadı ekşimsi olur.
Resimli 3 Adım: Yeşillikler Nasıl Yıkanır, Saklanır?

Yoğurt
- Bozulan yoğurt sulanmaya başlar. Üzerinde küf oluşur.
- Tadı ise yoğun bir şekilde ekşidir.

Peynir
- Yumuşak ve nemli peynirlerin daha kolay bozulduğu bilinmektedir. Yumuşak peynirlerde küf oluştuysa asla tüketilmemeli, atılmalıdır.
- Sert peynirlerin raf ömürleri daha uzundur.
- Sert peynir küflenirse, küflenen kısım temizlendikten sonra peynir tüketilmeye devam edilebilir. Çünkü sert peynirlerde küf peynirin içine giremez.

Zeytinyağı
- Zeytinyağı raf ömrü uzun bir besin olsa da, kapağı açılmış yani hava almış zeytinyağı uzun süre bekletildiğinde bozulabilir.
- Zeytinyağı bozulduğunda kötü bir kötü oluşur. Birçok insan bu kokuyu motor yağının kokusuna benzetir.
- Ayrıca tadı ve kıvamı normalden daha farklı olabilir. Üzerinde küf meydana gelebilir. Böyle bir durumda söz konusu zeytinyağı tüketilmemelidir. Bozulmuş zeytinyağının zararları oldukça fazladır. Zehirlenmeye sebep olabilir.
Buzdolabı Düzeni: 7 Adımda Mükemmel Sonuç

Sucuk
- Bozulmuş sucuk nasıl anlaşılır? Bozulmuş sucuk genellikle yumuşar.
- Ayrıca üzerinde küf veya beyaz noktalar oluşur.
Tereyağı
- Sütten üretilen tereyağı da uygun koşullarda muhafaza edilmezse bozulabilir.
- Eğer tereyağının rengi farklılaştıysa, renkte dalgalanma varsa bozulduğu anlamına gelir.
- Oluşan koku ve tadındaki değişim de tereyağının bozulduğunu gösterir.
- Peki bozulmuş tereyağı yenir mi? Sadece tereyağı değil, bozulmuş tüm gıdalar sağlığı ciddi anlamda tehdit eder. Bu nedenle kesinlikle tüketilmemelidir.

Pişmiş Yemekler
- Pişmiş yemekler, buzdolabında bekleseler dahi, uzun süre tüketilmezlerse bozulabilirler.
- Yemeğin bozulduğunu kokusundan ve tadından kolaylıkla anlayabilirsiniz. Bozulan yemeğin tadı ekşi olur.

Yumurta
- Yumurtanın bayat olup olmadığını test etmenin kolay bir yolu var. Bir bardağa su doldurun ve yumurtayı içine bırakın.
- Yumurta suda yüzüyorsa bayat, dibe batıyor ise taze demektir.

Ekmek
- Ekmeğin üzerinde küf veya beyaz noktalar oluştuysa bu bozulduğunu gösterir.

Yiyeceklerin Çabuk Bozulmasını Önleyen İpuçları
Yiyeceklerin bozulmaması için uygun koşullarda muhafaza edilmeleri şarttır. Peki yiyeceklerin çabuk bozulmasını önleyen ipuçları nelerdir, gelin birlikte bu sorunun yanıtına bir bakalım!
- Ekmeği mutlaka kapalı bir kutuda muhafaza edin.
- Peyniri saklamanın birçok yolu vardır. Eğer peynirin daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız, cam veya seramik bir kaseye koyup buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
- Peynirler için bir diğer yöntem ise parşömen kağıdıdır. Peyniri parşömen kağıdına sararsanız daha uzun süre bozulmadan muhafaza edebilirsiniz. Peyniri dilerseniz plastik bir poşetle de saklayabilirsiniz. Fakat poşetin ağzını tamamen kapatmamalı, biraz açık bırakmalısınız.
- Ayrıca bu yöntemde peyniri buzdolabının nispeten daha ılık olan bir yerine koymalısınız. Son olarak, eğer çok fazla peynir varsa, bir kısmını rendeleyip derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
- Çökelek peynirini cam bir kaseye koyduktan sonra içine 2-3 küp şeker koyun. Bu şekilde buzdolabında daha uzun süre küflenmeden muhafaza edebilirsiniz.
- Taze eti daha uzun süre buzdolabında tutmak istiyorsanız etrafına ısırgan otu koyun. Et bu şekilde 4-6 gün buzdolabının alt kısmında kalabilir.
- Bir kaseye havlu kağıt koyun. Güzelce yıkayıp kuruladığınız meyveleri bu kaseye koyup buzdolabına yerleştirin.
- Üzümleri karanlık, kuru ve havadar bir yerde muhafaza ederseniz daha uzun süre dayanırlar.
- Kereviz, brokoli, karnabahar, marul gibi sebzelerin kök kısımlarını alüminyum folyo ile sarın. Sebzeleri bu haliyle buzdolabında daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
- Yeşil soğanı küçük küçük doğradıktan sonra bir pet şişeye doldurup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
- Olgunlaşmış domatesleri sapları yukarıya bakacak şekilde muhafaza etmelisiniz.
- Olgunlaşmamış domatesleri ile olgunlaşıncaya kadar, sapları aşağıya bakacak şekilde yan yana dizip oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.
- Kök zencefili kısa süre içerisinde tüketmeyecekseniz az güneşli bir ortamda kurutun. Ardından parşömen kağıdına sarıp serin bir yere koyun. Eğer bu işlemlerle uğraşmak istemiyorsanız; kaynamış su dolu bir kavanozun içine koyup buzdolabına kaldırabilirsiniz.
- Yeşillikleri tek tek yıkadıktan sonra kurutup kapaklı bir kaba ya da buzdolabı poşetine yerleştirdikten sonra buzdolabına kaldırın. Bu şekilde hava almayacakları için daha uzun süre dayanabilirler.
- Eğer yeşillikleri bıçakla doğradıysanız, cam bir saklama kabının zeminine nemli havlu kağıt koyun ve doğradığınız yeşillikleri bu kabın içinde muhafaza edin. Bu şekilde yeşillikler hem canlı kalır hem de hemen solmaz.
- Çürüyen yeşillikleri, patates ve soğanları mutlaka ayırın. Çünkü çürüyen besinler yanındaki sağlam besinlerin de hızla çürümesine sebep olabilir.

Taze Balığı Anlamanın 8 Kolay Yolu
Mutfakta Sıfır Atık: 6 Dahice Çözüm
Bozuk Yumurta Nasıl Anlaşılır? 4 Basit Yöntem
Sebze ve Meyveler Nasıl Yıkanır, Dezenfekte Edilir?
Kasap ve Doğru Et Seçimi Teknikleri, Kasap Köfte Tarifleri
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.