İncecik çıtır çıtır bir lezzettir güllaç yaprağı ve özellikle sütü gördüğü zaman yumuşacık bir hal almasıyla bilinir. Yılın her günü onu markette bulmak mümkün olsa da akıllara en çok ramazanda düşer. “Ramazanın gülü güllaç” denmesinin hakkını bolca verecek şekilde pastane vitrinleri, iftar sofraları güllaç tatlısı ile süslenir bu mübarek ayda! Peki, tatlısı dışında güllaç yaprağıyla neler yapılır?
Sarma şeklinde, dilim şeklinde, meyvelerle süslenmiş, bol yemişler dizilmiş veya muhallebili güllaç tatlıları bir yana güllaçtan börek de yapılır. Tavuk ve balık gibi etlerin fırınlanmasında kullanılabilir. Üstelik bu haliyle de gayet çıtır ve leziz olur.
Güllaç nasıl yapılır sorusunun farklı cevaplarını bulabileceğiniz, farklı güllaçlı tatlılara konuk olacağınız, güllaç böreği tarifini deneyebileceğiniz, çikolatalı güllaç gibi farklı tatlara sahip bir liste: Güllaçlı tarifler! Hemen elinizin altında…
Birçok tarifini hemen kendi mutfağınızda denemek isteyeceğiniz güllaç yaprağından tarifler listesine davetlisiniz.
Güllacın en klasik en bilinen haliyle başlayalım. Bir buçuk litre sütün sırayla güllaç yaprakları ile buluştuğu bir tarif! Ceviz ile tatlandırılmış, fıstık ile süslenmiş güllaç tarifini buraya ekliyoruz. Adına yaraşır şekilde bu tatlıya iki kaşık gül suyu eklemeyi ihmal etmeyin!
Güllaçlı tariflerden muhteşem duruşu ve enfes tadı ile fıstıklı güllaç sarma tatlısı! Akşam yemeği sonrası veya ramazanda iftar sofralarına ekleyebileceğiniz tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Güllaç yaprağından neler yapılır? Sorusunun en nefis tariflerinden biri mis gibi görüntüsü ile çikolatalı güllaç tarifi! Tarifinde hem ceviz hem sütlü çikolata kullanılan bu tarifte sizlere kolaylık olması açısından bir de püf noktası paylaşılıyor. Merak edenleri tarife bekleriz.
Güllaca yeni bir tarz yeni bir sunum eklemek hiç fena fikir değil! O halde belki iftar hazırlığı için belki de misafir menüsüne eklenecek bir tarif veriyoruz: Kupta muhallebili güllaç! Muhallebisinde beyaz çikolata kullanırsanız tadı daha da mükemmel oluyor, bizden söylemesi.
Listede daha önce güllaçtan güllaçtan değişik tatlı tariflerine yer verdik, şimdi ise başka bir tarifi ile geldik. Bildiğiniz klasik tepsi böreğini bu kez güllaç yaprağı ile denemek isterseniz bu tarifine göz atabilirsiniz.
Güllaç ile yapılan tatlılardan meyveli enfes bir tarifle listeye devam edelim. Bizler bu tarifinde ramazanın bahara gelmesini fırsat bilerek çilek kullandık. Çileğin kırmızılığına Antep fıstığının yeşili çok yakıştı. Muz, vişne veya nar ile evde olan meyveleri değerlendirip kendi damak zevkinize göre süsleyebileceğiniz güllaç tarifini buradan paylaşıyoruz.
Değişik güllaç tarifleri arayanların göz bebeği olacak başka bir tarif daha muhallebili güllaç! Yumuşacık tadı, bol sütlü güllaç yufkaları ile buluşmuş enfes muhallebisi ile herkesin beğeneceği bu tadı ramazan ayı dışında da ara ara yapmak isteyeceksiniz.
"Güllaç yaprağı ile neler yapılır" tarifleri arasında alışık olduğumuz bembeyaz güllaç tatlısı görünümünden epey farklı bir tarif var. Çikolata sevenlerin bu tadı güllaç yaprağı ile buluşturabilecekleri enfes tarifi için mutfaklara davet edelim sizleri.
Güllaç tatlısı cevizle mükemmel olur. O halde güllaç lezzetini bir de bu tarifle deneme zamanı! Görüntüsünün şıklığı ve lezzetinin yumuşaklığı ile ikram ettiğiniz herkesin çok beğeneceği bir tarifi var. Damaklarda iz bırakacak, sofraları şenlendirecek tarifini kaçırmayın.
Sütlü tatlı sevenlerin hem güllacı hem de muhallebiyi aynı tarifte buluşturabileceği bir lezzeti var! Tadı ise bu tarifi ile tam kararında oluyor. Hazır çilek mevsimiyken tatlınızı servis ederken çilekle süslemeyi ihmal etmeyin.
Güllaç ile yapılan tariflerden güzel bir lezzet: güllaç böreği. Peki çıtır güllaç yufkalarını kırmadan nasıl saracağım? diyenleri tarifin detaylarına bekliyoruz. Güllaç yapraklarının böreğin sosu ile bir araya gelince kolayca sarılabilen bir hal aldığını tarif fotoğraflarından görebileceksiniz. Gerisi ise sizin hünerli ellerinize kalmış.
Bir dilim güllaç, bol sütlü haliyle çok nefis bir tatlı! Peki sunumuna bir değişiklik katmak gerekse nasıl olur? Sarma şeklinde sarabileceğiniz tarifini denemeden önce videosuna mutlaka göz atmalısınız. Eğer elinizin altında varsa nar taneleri ve toz Antep fıstığı bu tarife çok yakışıyor.
Güllaç yufkası yemek tariflerinden ilki, farklı adı ve tadıyla: Güllaçlı kirpi tavuk! Güllaç yaprağının, bu tarifte çıtır lezzet vermesi için kullanıldığını belirtip sizi tarifi ile baş başa bırakıyoruz.
Güllaç tatlısının en şık sunumları arasında kupta olan tarifleri yer alıyor. Aynen tepsiye yapılan tarifleri kadar kolay olan bir tatlı. Denemek için tarifte yer alan fotoğraflardan yararlanabilirsiniz. Üstelik porsiyonluk olduğu için ikram etmesi de çok pratik.
Güllaç yufkası ile ne yapılır diyerek derlediğimiz bu liste; başta güllaç tatlıları olmak üzere güllaçtan yemek tarifleri ve böreğe kadar dolu dolu bir kaynak oldu. Güllaç tatlıları listede fazlaca yer aldı çünkü Osmanlı zamanından bu yana, klasikleşmiş ve zamanın eskitemediği bir tat barındırıyor.
Güllacın saray sofralarından günümüze ulaşan tadının en kendine has özelliklerinden biri de hazırlanan sütlü şerbetine biraz da gül suyu katılması. Bu aromayı sevmeyenlerin gül suyu olmadan da güllaç yapabilmesi mümkün olduğu gibi farklı aroma arayanlar tariflerine damla sakızı veya çubuk vanilya ekleyebilir. Sütlü tatlı sevenlerin yerken çok mutlu olduğu hali ise hiç şüphesiz muhallebili güllaç tarifleri...
Hazır yufkaya nazaran çok daha ince olsa da yufka böreği için hazırladığınız tüm iç harçlarıyla güllaç yufkası böreği de yapabilirsiniz. Değişik tatlara açık olan herkese listedeki iki farklı tarifini denemeleri mutlaka önerilir.
Güllaç yufkası Türkiye'de neredeyse her markette ve ramazan olsun olmasın her dönemde bulunabilen bir malzeme olsa da bazen yurt dışında yaşayanların ulaşmasının güçlüğü nedeniyle bazen de hazırladığı güllaç tariflerinde kendi yaptığı güllaç yufkalarını kullanmak isteyenler sebebiyle güllaçla ilgili çok sorulan başka bir soru daha var: Evde güllaç yaprağı nasıl yapılır?
Güllaç yaprağı hamuru, esasında çok basit üç malzeme ile hazırlanıyor: Un, nişasta ve su. Zaten pirinç yufkası gibi incecik ve narin olmasını da içerisindeki malzemelerden alıyor. Krep hamuru gibi hatta krepten daha akışkan bir yapıya sahip. Sonra bu hamurun tavada tek yüzünün pişirilmesi gerekli! Eğer güllaç yufkanızı aynı gün kullanmayacaksanız ayrıca fırında kurutmak gerekiyor aksi takdirde küflenebilir. Fırında kurutulan güllaç yufkalarını kırılmayacağı ve nem almayacağı bir yerde saklayabilirsiniz.
Hazırladığınız ev yapımı güllaç yapraklarını dilediğiniz tüm güllaçlı tariflerde kullanabilirsiniz.
Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?
Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman buradan katabilirsiniz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.