32 Haftalık Gebelik: Beslenme, Bebek Gelişimi, Sancılar

32 Haftalık Gebelik: Beslenme, Bebek Gelişimi, Sancılar Tarifi

Hamileliğin 32. Haftasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Gebelikte 32. hafta, bebekte büyümenin gerçekleştiği önemli evrelerden birisidir. Gebeliğin son dönemlerine yaklaşıldığı için anne adaylarında kilo alımı fazladır ve belirgin değişiklikler gözlenir. Dolayısıyla bu haftadan sonra daha fazla dikkatli olmaları önemlidir. Ayrıca ağır kaldırmamaya ve sağlıksız besin gruplarından mümkün olduğunca uzak durmaya özen göstermeliler.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

32 haftalık hamilelik

32 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?

Gebelik hesaplamalarında gebeliğin gelişimi haftalık olarak takip edilir. Jinekologlar da aynı şekilde gebelik gelişimini takip ederken hafta hesaplaması yaparlar. Ancak anne adayları genellikle hamileliklerinin kaç aylık olduğunu öğrenmek isterler. Örneğin: 3. trimester döneminde yer alan 32. hafta, gebeliğin 7. ayıdır. Yani tam bir aralık verilmek gerekirse 7 ay 14 günlük bir hamilelikten bahsedilebilir. Bebeğin doğumuna yaklaşık 8 hafta kalmıştır denilebilir.

32 haftalık gebelik

32 Haftalık Gebelik Bebek Kilosu ve Gelişimi

32. haftalık gebelik döneminde bir bebeğin kilosu yaklaşık 1 kilo 700 gramdır. Ancak annenin beslenmesine ve yaşam standartlarına göre her bebeğin kilosunda ufak değişimler gözlenebilir. O nedenle 1800-2000 gram arasında değişebileceğini söylemek daha doğru olacaktır. Ayrıca boyunda da fark edilir bir değişim olduğunu görebilirsiniz. 32. haftada, ayaklarından başına kadar olan ölçülen toplam boyu 42-50 cm’dir.

Gebeliğin 7. ayında bebek tarafındaki gelişim son hızıyla devam eder. 32 haftalık gebelik gelişimi bebek açısından oldukça önemlidir. Çünkü bu dönemlerde bebekte belirli düzeyde büyüme beklenir. Organ gelişimi ve fetüs büyük oranda tamamlanmıştır; ancak doğuma dek bu süreç devam eder. Beyin ve sinir sistemlerinin daha fazla gelişme gösterdiği söylenebilir.

32. haftadan itibaren bebeğiniz baş aşağı konumlanarak doğum pozisyonu almaya başlayacaktır. Doktorunuz ultrason kontrolü esnasında hangi pozisyon ile doğacağını size ifade eder. Eğer başla gelecekse başı aşağıda, sırtı solda veya sağda, bacakları ise yukarı kısımda yer alır. Bunun dışında makat veya yan geliş pozisyonlarıyla da dünyaya gelebilir. Artık bebeğinizin son gelişmeleri yavaş yavaş tamamlanmak üzeredir. Kaşları, kirpikleri ve saçları olması gereken duruma yakındır. Ayak ve el tırnakları ise yavaş yavaş uzamaya devam edebilir.

32. haftada cilt altı yağ dokusu gelişimini sürdürür. Bebeğinizin cildi artık daha yumuşak ve düzgün haldedir. Dışarıdan gelen sesleri duyabilir. O nedenle bu haftalarda bebeğinizle konuşmaktan çekinmeyin. Onu ne kadar çok sevdiğinizi karnınızı okşayarak gösterin. Hatta eşinizle birlikte ona masal anlatmaya bile başlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: 34 Haftalık Gebelik Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

32 haftalık gebelik

32 Haftalık Gebelik Adet Sancısı Neden Olur? Normal Midir?

Gebeliğin 32. haftasında hissedilen sancıyı anne adayları adet sancısına benzetebilirler. Çünkü hissedilen sancı, tıpkı adet dönemlerinde olduğu gibi kasık bölgesindedir ve anne adayını kramp veya bıçak saplanması hissiyle uyarır. Bu tür ağrıların en önemli nedeni rahmin uyarılma eşiğine düşmesidir. Bu durumdan dolayı kısa süreli ağrılar görülebilir.

32 haftalık gebelikte sancı görülmesinin bir diğer nedeni rahmin büyümesi ve rahmi tutan bağların gerilmesidir. Devamlı hissedilebileceği gibi ara sıra hafif şekilde de yoklayabilir. Ayrıca karın bölgesine darbe alınması, bebeğin aktif olması, kadının gün içerisinde çok fazla yorulması, sıklıkla cinsel ilişkiye girilmesi ve gün içerisinde fazla susuz kalınması da yine anne adayında sancılara neden olabilir. Uzun sürmesi, geçmemesi, şiddetinin artması halinde doktorunuza başvurunuz.

Gebeliğin 3. trimester döneminde görülen bu tür sancılar genellikle “Braxton Hicks kontraksiyonları” olarak nitelendirilir. Kısa süreli olan bu yalancı sancıları, gerçek doğum sancıları ile karıştırmamalısınız. Düzensiz şekilde giren yalancı gebelik sancıları, çok şiddetli hissedilmediği taktirde normaldir.

Ancak 32 haftalık gebelikte vajinada ağrı hissi varsa, sancıların şiddeti her geçen süre artıyorsa, düzenliyse, ne zaman geleceği kestirilebiliyorsa ve beraberinde rahim kasılmaları yaşanıyorsa mutlaka bir jinekolog muayenesinden geçmek gereklidir. Çünkü yaşadığınız gerçek doğum sancısı olabileceği gibi yumurtalık, safra kesesi veya apandisite bağlı bir sancı da olabilir. Vakit kaybetmeden doktorunuza başvurunuz.

32 Haftalık Gebelik Beslenme Tüyoları

32 haftalık gebelikte ne yenmeli? Sorusu, anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan birisidir. 32 haftalık gebelik beslenmesi, bebeğin gelişimi ve anne adayının günlük enerjisini karşılayabilmesi açısından büyük bir önem taşır. Besinler ara ve ana öğünlere yayılarak günde 6 kez azar azar olacak şekilde yenebilir. Ayrıca günde 2-2,5 litrelik sıvı alımını aksatmamakta da fayda vardır. Beslenme programı oluşturmak için diyetisyeninizle iletişime geçiniz.

32 haftalık gebeliklerde bebeğin beyin ve zihinsel gelişimi devam ettiği için protein, vitamin, kalsiyum, mineral ve lif alımına özen gösterilmelidir:

Bedenin dokularının yenilenmesi, bebeğin olgunlaşması ve gelişmesi için protein alımına dikkat etmelisiniz. Et çeşitleri veya pişmiş yumurta gibi protein deposu olan gıdaları eğer alerjiniz yoksa ve diyetisyeniniz önerdiyse tüketebilirsiniz. Kuru baklagiller, fındık ezmesi ve kepekli tahıllar ise vejetaryen anne adaylarının tüketebileceği proteinli besinlerdir.

C vitamini, anne ile bebek arasındaki iletişimi sağlayan plasentanın gelişimine destek olur. Ayrıca vücudun direncini artırır ve bağırsaklardaki emilimi kolaylaştırır. Mevsiminde taze sebze ve meyveler C vitamini açısından oldukça zengindir.

Gebeliğin 32. haftasında anne adaylarında kabızlık görülebilir. Bu tür şikâyetlerin azalması için günlük öğünlerinizde posalı gıdalara yer verebilirsiniz. Taze sebze ve meyvelerin pek çoğu adeta lif deposudur. Hamilelikte, hem bebeğin doğum sonrası demir ihtiyacının karşılanması hem de anne vücudundaki kana yeterli miktarda oksijenin gitmesi için doktor onayı ile demir alımını artırmalısınız.

Gebeliğin önem taşıyan besin gruplarından birisi de folik asittir. Özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde bebeğin beyin gelişimi açısından mutlaka folik asit miktarını doktor onayından sonra artırmalısınız. Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır. Ancak folik asidin azalmaması için bu tür yeşil sebzeleri çiğ şekilde veya az haşlayarak temiz tüketmeye dikkat etmelisiniz.

Bebeğin kemik ve diş gelişimi 8. haftadan itibaren başlar ve son aylara kadar devam eder. Dolayısıyla gebeliğin en başından itibaren kalsiyum alımını artırmanızda fayda vardır. Süt, peynir ve lor peyniri gibi kalsiyum deposu gıdaları sabah kahvaltısında doktor onayı ile tercih edebilirsiniz. Yoğurt ve ayran gibi diğer süt ürünleri ise akşam yemeklerinde veya ara öğünlerde tüketilebilir.

32 haftalık gebelik

Gebelikte Beslenme Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Haddinden fazla gereksiz kilo alımını engellemek için yağlı, şekerli ve beyaz unlu besinler tüketmemeye çalışın.
  • Kahve, kola ve çay gibi kafein ağırlıklı içeceklerden mümkün olduğunda uzak durun. Özellikle yemeklerin üzerine içilen çay ve kahve gibi içecekler, besin değerlerinin emilimini azaltacaktır.
  • Alkol ve sigarayı tamamen hayatınızdan çıkarın. Hatta pasif içici olmamak için tüketilen ortamlarda bile bulunmayın.
  • Kaymak, krema, yağlı et gibi baharatlı, yağlı ve kokulu yiyeceklerden tüketmeyin.
  • Ödem oluşumunu engellemek için günlük tuz miktarınızı iyi ayarlayın. Her gün 2-5 gramlık tuz tüketmek ideal bir orandır. Sağlığınız için özellikle iyotlu tuzları kullanmaya özen gösterin.
  • Salam, sosis, sucuk, pastırma ve çeşitli organ eti tüketiminizi sınırlandırın.
  • Bulantı ve kusma şikâyetleriniz varsa az öğünler halinde sık sık besinler tüketin. Bulantılarınızı azaltmak için sıcak bitki çayları içebilir ve birkaç tane kraker yiyebilirsiniz.
32 haftalık gebelik

32 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Anne adayının rahmi, 32. haftadan itibaren neredeyse tamamı bebekle kaplı hale gelir. Sinir uçları, vücutta gerçekleşen tüm aksiyonları hissedebilir düzeydedir. Dolayısıyla artık bebeğin karnınızda gerçekleştirdiği her hareketi kolayca fark edebileceksiniz.

Gebeliğin son aylarına gelindiği için bel bölgesinde baskılar artabilir. O nedenle uyku esnasında veya ayağa kalkarken biraz zorluk çekebilirsiniz. Rahim kasları doğuma hazırlık yaptığı için ara sıra kasılabilir veya gerilebilir.

Midede biriken gazdan dolayı şişkinlik ve bitkinlik görülebilir. Ancak bu sorunu lifli gıdalara yönelerek, hareket ederek ve bol su tüketerek kısa sürede çözebilirsiniz. 32 haftalık gebelikte sık idrara çıkma şikâyetleri de görülebilir. Bunun asıl nedeni ise bebeğin doğum kanalına inmesi sonucu mesaneye baskı yapmasıdır.

Karnınız her geçen gün büyüdüğü için kaşınır. Çünkü esneyen deri zamanla kuruyarak kaşıntıya sebep olur. Dolayısıyla bu evrelerde karnınıza bolca nemlendirici krem sürmelisiniz. Özellikle geceleri yatmadan önce sürdüğünüzde faydasını görebilirsiniz. Göğüslerinizden sarımsı renkte sıvı sızıntıları olabilir. Endişe edilecek bir durum yoktur. Bu gelen sıvı sızıntıları, bebeğin ilk emeceği antikor yüklü süt kalıntılarıdır.

32. haftadan sonra anne adayları, doğum iznine hak kazanırlar. Eğer çalışıyorsanız, bu haftadan itibaren haklarınızdan faydalanarak izne ayrılabilir ve evinizde dinlenmeye geçebilirsiniz.

32 haftalık gebelik

32 Haftalık Gebelik Mide Bulantısı ve Yanması İçin Ne Yapmalı?

Hareket eksikliği, kabızlık, düşük kan şekeri, yağlı yiyecekler ve yorgunluk gibi nedenlerden dolayı gebeliğin son dönemlerinde de mide bulantısı ve yanma şikâyetleri meydana gelebilir.

Peki bulantı ve yanma şikâyetleri ile nasıl baş edilir?

  • Midenizi bulandıran kokulardan mümkün olduğu kadar uzaklaşın. Örneğin: sigara, egzoz dumanı ve ağır parfüm gibi.
  • Eğer düşük riskiniz yoksa her gün açık havada kısa yürüyüşler gerçekleştirin. Temiz hava, mide bulantılarınızı önemli ölçüde azaltacaktır.
  • Dışarı çıktığınızda mide bulantınız artıyorsa, yanınızda mutlaka kraker, küçük bir muz ve fındık gibi atıştırmalık besinler bulundurun.
  • Sebze çubukları, tavuk suyu çorba, humus, yoğurt ve sebzeli makarna gibi hafif besinleri doktor onayı ile ölçülü olarak tüketebilirsiniz.
  • Özellikle mide bulantılarınız varsa zencefil etkisinden faydalanabilirsiniz. Kaynamış suyun içerisinde birkaç dakika bekleteceğiniz kurutulmuş zencefiller bulantılarınızı kesebilir. Tadı acı gelirse bir iki kaşık bal ilave ederek tatlandırabilirsiniz.
  • Nane ve narenciye kokuları da bulantıların azalmasında etkilidir. Özellikle taze ve kurutulmuş nane yapraklarını yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Narenciye kokularından faydalanmak için de portakal ve mandalina gibi meyvelerin yağını mendile sürerek koklayabilirsiniz.
32 haftalık gebelik

32 Haftalık Hamileler Çalışabilir Mi?

Gebelik döneminin sonlarına yaklaştığınız bu dönemde çalışan anneler için en büyük soru işareti akıllara gelmektedir. İş yerinden izin mi alsam işi mi bıraksam ya da ücretsiz izin mi kullansam diye birçok endişeli düşünceler gündeme gelir. Vücudun daha da yorulduğu 32. haftada çalışan anne adaylarımız, yasal olarak doğum iznine çıkabilir.

Bu dönemde yasal olarak 8 hafta devam eden gebelik izni yapılabilir. Ancak bazı anne adaylarımız gebeliğinde risk yoksa son güne kadar çalışmaya devam ederek 8 haftalık gebelik iznini, doğum izni ile birleştirmek ister. Böylece yeni doğum yaptığı o zorlu günlerde bebeğiyle daha çok zaman geçirmek için fırsat oluşturur.

Gebeliğin 37. haftasına kadar çalışmak isteyen anne adaylarımız, kurum prosedürlerine göre hareket ederek ve çalışma haklarına dikkat ederek gebelik-doğum iznini planlayabilir. Hamileliğinde risk olmayan anne adaylarımız kendilerini yormayacak şekilde iş hayatına en uygun süreye kadar devam edebilir. Şayet risk varsa ve anne adayımız çok yoruluyorsa en erken sürede izin kullanarak çalışma hayatına ara verebilir.

32 haftalık gebelik

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Hamilelikte Aşerilen 9 İlginç Yiyecek

Emziren Anneler Ne Yemeli? Süt Artıran 14 Besin

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli Ne Yememeli?

Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur? Ne Zaman Başlar? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Ne Zaman Başlar? Nedenleri, Tedavisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (3)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri