Ateşi Ne Düşürür? Evde Yüksek Ateşi Düşüren 8 Yöntem

Ateşi Ne Düşürür? Evde Yüksek Ateşi Düşüren 8 Yöntem Tarifi

Evde Ateş Düşürmek İçin Ne Yapmalı?

Havaların sürekli değişmesinden dolayı birçok insan hastalanmaktadır. Hatta bu hastalık yüksek ateşlere neden olmaktadır. Vücutta bir yükselip bir düşen bu ateş nedir? Sadece sizi hasta edip yataklara düşüren bir faktör değildir. Ateş, yetişkinlerde ve bebeklerde vücut ısısının, normal değerlerin üzerine çıkmasıdır. Vücudun hastalıklara karşı gösterdiği direncin sonucunda oluşan biyolojik bir eylemdir. Ateş halk arasında bir hastalık olarak bilinmektedir.

Ateşi Ne Düşürür?

  • Islak Çorap Giyin
  • Ilık Duş Alın
  • Bol Su İçin
  • Islak Bez ile Soğuk Kompres Yapın
  • Sıvı Gıda Tüketin
  • Kalın Kıyafetlerden Uzak Durun
  • Meyve Tüketin
  • Kekik Çayı İçin
ateşi ne düşürür

Ateş, hastalık habercisidir. Çok geçmeden bir hastalığın vücudunuza geleceğinin sinyallerini veren bir durumdur. Yetişkinlerde vücut sıcaklığı 36 ve 37 derece normal kabul edilir. Bu durum bebekler için aynı değildir. Bebeklerin normal vücut sıcaklığı ise 38 dereceyi bile görebilir; 38 derecenin üzeri yüksek kabul edilir. Bu değerlerin üzerinde bir ateş ölçümü yapıldıysa mutlaka doktora gitmelisiniz.

yüksek ateşi ne düşürür

Vücut ısısını yükselten faktörler enfeksiyonlardır. Bebeklerde bu duruma diş çıkarma dönemini de ekleyebiliriz. Yetişkinlerde ve çocuklarda ise vücutta oluşan bakterilerle toksinler, vücudun savunma mekanizmasıyla etkileşime girdiği anda ateş yükselmesi başlar.

Bu etkileşim sonucunda vücut ısısı yavaş yavaş yükselir. Beyindeki hassas hücrelere kadar ulaşır ve hastanın daha hızlı nefes almasına neden olur. Bu durum vücut ısısının yükseldiğinin ve bu ısının deriye yansıyacağının habercisidir. Çok geçmeden vücut terlemeye başlar. Terlemenin nedeni ise vücut ısısını azaltmaktır.

Hastalığın habercisi ateş, çocuklarda ve yetişkin bireylerde kendini gösterdiğinde, hemen ne yapmalı diye herkes düşünür. Ateş düşürmenin yolları hakkında sizler için hazırlanan bu yazıyı bir köşeye not edin. Geçmeyen ateş durumlarında, vücudunuzda farklı belirtileri de açığa çıkmışsa gecikmeden doktora başvurmalısınız.

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Ateşi Ne Düşürür? Evde Yüksek Ateşi Düşüren 8 Yöntem

1) Islak Çorap Giyin

Özellikle de çocuklarda uygulandığında oldukça etkili olan bileklere çorap koyma yöntemi, ev içinde uygulanan ateş düşürmenin en etkili yolu kabul edilir.

  • Yükselen ateşi düşürmek için çorapları ıslatın.
  • Daha sonra ayak bileklerinin üzerine yerleştirin.
  • Çoraplar kuruduğunda yeniden ıslatıp bu işlemi tekrarlayın.
  • Çorapları çok ıslak koymanıza gerek yoktur.
  • Islatıp suyunu sıkmak bile yeterli olacaktır.

Bu yöntem bebeklerde ateş düşürme yolları arasında en çok uygulanan bir yöntemdir.

ıslak çorap

2) Ilık Duş Alın

En çok bilinen yöntemdir ılık su ile duş almak. Genelde yanlış uygulamalarla ciddi sorunlar meydana gelebilir. Ilık su ile duş yöntemi birden değil, yavaş yavaş uygulanmalıdır. Ateşi yükselen çocuğa veya bireye aniden soğuk duş aldırılırsa şok etkisi oluşturabilir.

duş almak

3) Bol Su İçin

Genellikle hasta insanların su içmeye bile mecali olmaz. Fakat vücuttaki mikropların bir an önce yok olması için, bol su tüketmek gerekir. Ateşi yükselen hastaya eğer çocuksa 1.5 litre, yetişkin ise 2-2.5 litre su vermelisiniz. Vücut hastalık döneminde mikroplarla savaştığından hücrelerin yenilenmesi için suya ihtiyaç duyar.

su içmek

4) Islak Bez ile Soğuk Kompres Yapın

Baş ve boyun bölgenizde sıcaklık hissettiğiniz bu dönemde yine ıslak beze ihtiyaç duyacaksınız. Ayak bileklerinize çorap koyduğunuz gibi, baş ve boyun bölgesine de ıslak mendil veya bez uygulamanızı tavsiye ederiz. Bezler kurudukça ıslatıp ateşi düşürene kadar bu işleme devam etmelisiniz.

soğuk masaj

5) Sıvı Gıda Tüketin

Yüksek ateş durumlarında sıvı yiyeceklere ve çorbalara ağırlık verin. Özellikle de tavuk suyu ile yapılan çorbalar vücuttaki mikropları daha hızlı atacaktır. Mevsim sebzeleri ya da tavuk, et gibi proteinlerle hazırlanan çorbayı bol limonlu yeşil salatayla tüketebilirsiniz.

Tarif için: Hasta Çorbası Tarifi

6) Kalın Kıyafetlerden Uzak Durun

Ateşi yükselen hastanın üzerini örtmeyin. Sık yaşanan bir durum olan titreme onun üşüdüğünü ifade etmez. İnce bir çarşaf ile hastayı dinlendirebilirsiniz. Eğer kalın örtüler örterseniz, hastanın ateşini düşürmek yerine daha da yükseltebilirsiniz.

ateşi ne düşürür

7) Meyve Tüketin

Bol su içeren meyveler yemeye özen gösterin. Bu dönemde kırmızı meyveler ve karpuz, portakal, kavun, kivi, dut tercih edebilirsiniz. Kabak ve domates gibi C vitamini içeren gıdalar tüketmek tercihiniz olabilir. Bol sulu gıdalar tercih edildiğinde vücut katı yiyecekleri parçalamak yerine mikroplarla savaşmak için enerji harcayacaktır. Böylece iyileşme süreciniz daha da hızlanacaktır.

İlginizi çekebilir: C Vitamini En Yüksek 12 Süper Meyve

c vitamini

8) Kekik Çayı İçin

Çayınıza ilave edeceğiniz kekik hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ateş düşürme yolları bitkisel yöntemleri arasındadır. İsterseniz çayınıza ekleyin isterseniz sıcak su ile kekiği demleyip içebilirsiniz. Tadı acı gelirse limon ve bal ile tatlandırabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kekik Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? En İyi 10 Etki!

kekik çayı

Geçmeyen Ateş Durumunda Acil Doktor Muayenesi

Doktora danışmadan çocuklara veya bebeklere kesinlikle ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar verilmemelidir. Tehlikeli durumlar meydana gelebilir. Tavsiye ettiğimiz ateş düşürme yöntemleri ile hastanın ateşi düşmüyorsa vakit kaybetmeden hemen doktora gitmelisiniz.

ateşi ne düşürür

Ateş Düşürmeye Yardımcı Besinler Nelerdir?

Hastalık sürecinde saatlerdir devam eden ateşi düşürmek için besinlerden yardım alabilirsiniz. Bunun için aklınıza mor ve kırmızı renkli besinler gelebilir. Bu süreçte mor üzüm, mor erik, kırmızı üzüm, kırmızı erik, karpuz, çilek, nar, elma gibi meyveleri soğuk tüketebilirsiniz. Eğer bebeklerde ve çocuklarda ateş devam ediyorsa bu meyveleri ezerek soğuk yedirebilirsiniz. Ateşin düşmesine yardım edecektir. Ayrıca bitki çaylarını da soğuk içmek önemlidir. Zerdeçal, zencefil, yeşil çay, portakal çayı, kekik çayı tercih edilebilir.

Limon Ateşi Düşürür mü?

Birçok kişi ateş düşürmek için limon tüketmeye başlar. Limonun ateş üzerindeki etkisi yüksektir. Yüksek oranda C vitamini içerdiği için hastalık anında ihtiyaç duyulan C vitaminini karşılar. Ayrıca daha rahat nefes almaya yardım ederek vücut direncini yükseltir. Ateşi yüksek olan kişilerin limonlu su içerek kendini daha iyi hissetmesi beklenir. Mikroplarla savaşmaya yardım ederek kısa sürede iyileşmenizi sağlar.

Sirkeli Su Ateşi Düşürür mü?

Geleneksel bir alışkanlık olan sirkeli suyun, ateş düşürme konusunda etkisi olduğu tıbben kanıtlanmamış. Hatta sirkeli soğuk su ile ıslatılan bez, çocukları birkaç dakika rahatlatsa da ardından ateşin yükselmesine neden olmakta. Uzmanlar bu konuda ailelerin bilinçli davranmasını, birkaç saat boyunca düşmeyen ateşler için doktora görünmesini önermektedir.

yüksek ateş nasıl düşürülür

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Kışın Hastalıktan Koruyan Beslenme İpuçları

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler Listesi

D Vitamini Nelerde Var? Vitamin Kaynağı 7 Doğal Besin

Kış Meyveleri Nelerdir? Vitamin Deposu 10 Besleyici Meyve

Sonbaharda Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Mucize: Propolis

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ateşte Balık Kızartması Tarifi

Ateşte Balık Kızartması

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Ateşte Tavuk Sote Tarifi

Ateşte Tavuk Sote

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Odun Ateşinde Kek Tarifi

Odun Ateşinde Kek

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Kamp Ateşi ( Kozalak Mantı ) Tarifi

Kamp Ateşi ( Kozalak Mantı )

8-10 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kışlık Kavurma Odun Ateşinde Tarifi

Kışlık Kavurma Odun Ateşinde

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, 2 saat Pişirme
Odun Ateşinde Sac Tava Tarifi

Odun Ateşinde Sac Tava

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Ateş Ölçerle Kavanozda Yoğurt Yapma Tarifi

Ateş Ölçerle Kavanozda Yoğurt Yapma

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Odun Ateşinde Ekşi Mayalı Macır Somunu Tarifi

Odun Ateşinde Ekşi Mayalı Macır Somunu

6-8 kişilik, 3 saat Hazırlık, 1 saat Pişirme
Toprak Fırında Odun Ateşinde Börek Kömbe Tarifi

Toprak Fırında Odun Ateşinde Börek Kömbe

12-14 kişilik, 2 saat Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri