Ateşi Ne Düşürür? Evde Yüksek Ateşi Düşüren 8 Yöntem

Ateşi Ne Düşürür? Evde Yüksek Ateşi Düşüren 8 Yöntem Tarifi

Evde Ateş Düşürmek İçin Ne Yapmalı?

Havaların sürekli değişmesinden dolayı birçok insan hastalanmaktadır. Hatta bu hastalık yüksek ateşlere neden olmaktadır. Vücutta bir yükselip bir düşen bu ateş nedir? Sadece sizi hasta edip yataklara düşüren bir faktör değildir. Ateş, yetişkinlerde ve bebeklerde vücut ısısının, normal değerlerin üzerine çıkmasıdır. Vücudun hastalıklara karşı gösterdiği direncin sonucunda oluşan biyolojik bir eylemdir. Ateş halk arasında bir hastalık olarak bilinmektedir.

Ateşi Ne Düşürür?

  • Islak Çorap Giyin
  • Ilık Duş Alın
  • Bol Su İçin
  • Islak Bez ile Soğuk Kompres Yapın
  • Sıvı Gıda Tüketin
  • Kalın Kıyafetlerden Uzak Durun
  • Meyve Tüketin
  • Kekik Çayı İçin
ateşi ne düşürür

Ateş, hastalık habercisidir. Çok geçmeden bir hastalığın vücudunuza geleceğinin sinyallerini veren bir durumdur. Yetişkinlerde vücut sıcaklığı 36 ve 37 derece normal kabul edilir. Bu durum bebekler için aynı değildir. Bebeklerin normal vücut sıcaklığı ise 38 dereceyi bile görebilir; 38 derecenin üzeri yüksek kabul edilir. Bu değerlerin üzerinde bir ateş ölçümü yapıldıysa mutlaka doktora gitmelisiniz.

yüksek ateşi ne düşürür

Vücut ısısını yükselten faktörler enfeksiyonlardır. Bebeklerde bu duruma diş çıkarma dönemini de ekleyebiliriz. Yetişkinlerde ve çocuklarda ise vücutta oluşan bakterilerle toksinler, vücudun savunma mekanizmasıyla etkileşime girdiği anda ateş yükselmesi başlar.

Bu etkileşim sonucunda vücut ısısı yavaş yavaş yükselir. Beyindeki hassas hücrelere kadar ulaşır ve hastanın daha hızlı nefes almasına neden olur. Bu durum vücut ısısının yükseldiğinin ve bu ısının deriye yansıyacağının habercisidir. Çok geçmeden vücut terlemeye başlar. Terlemenin nedeni ise vücut ısısını azaltmaktır.

Hastalığın habercisi ateş, çocuklarda ve yetişkin bireylerde kendini gösterdiğinde, hemen ne yapmalı diye herkes düşünür. Ateş düşürmenin yolları hakkında sizler için hazırlanan bu yazıyı bir köşeye not edin. Geçmeyen ateş durumlarında, vücudunuzda farklı belirtileri de açığa çıkmışsa gecikmeden doktora başvurmalısınız.

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Ateşi Ne Düşürür? Evde Yüksek Ateşi Düşüren 8 Yöntem

1) Islak Çorap Giyin

Özellikle de çocuklarda uygulandığında oldukça etkili olan bileklere çorap koyma yöntemi, ev içinde uygulanan ateş düşürmenin en etkili yolu kabul edilir.

  • Yükselen ateşi düşürmek için çorapları ıslatın.
  • Daha sonra ayak bileklerinin üzerine yerleştirin.
  • Çoraplar kuruduğunda yeniden ıslatıp bu işlemi tekrarlayın.
  • Çorapları çok ıslak koymanıza gerek yoktur.
  • Islatıp suyunu sıkmak bile yeterli olacaktır.

Bu yöntem bebeklerde ateş düşürme yolları arasında en çok uygulanan bir yöntemdir.

ıslak çorap

2) Ilık Duş Alın

En çok bilinen yöntemdir ılık su ile duş almak. Genelde yanlış uygulamalarla ciddi sorunlar meydana gelebilir. Ilık su ile duş yöntemi birden değil, yavaş yavaş uygulanmalıdır. Ateşi yükselen çocuğa veya bireye aniden soğuk duş aldırılırsa şok etkisi oluşturabilir.

duş almak

3) Bol Su İçin

Genellikle hasta insanların su içmeye bile mecali olmaz. Fakat vücuttaki mikropların bir an önce yok olması için, bol su tüketmek gerekir. Ateşi yükselen hastaya eğer çocuksa 1.5 litre, yetişkin ise 2-2.5 litre su vermelisiniz. Vücut hastalık döneminde mikroplarla savaştığından hücrelerin yenilenmesi için suya ihtiyaç duyar.

su içmek

4) Islak Bez ile Soğuk Kompres Yapın

Baş ve boyun bölgenizde sıcaklık hissettiğiniz bu dönemde yine ıslak beze ihtiyaç duyacaksınız. Ayak bileklerinize çorap koyduğunuz gibi, baş ve boyun bölgesine de ıslak mendil veya bez uygulamanızı tavsiye ederiz. Bezler kurudukça ıslatıp ateşi düşürene kadar bu işleme devam etmelisiniz.

soğuk masaj

5) Sıvı Gıda Tüketin

Yüksek ateş durumlarında sıvı yiyeceklere ve çorbalara ağırlık verin. Özellikle de tavuk suyu ile yapılan çorbalar vücuttaki mikropları daha hızlı atacaktır. Mevsim sebzeleri ya da tavuk, et gibi proteinlerle hazırlanan çorbayı bol limonlu yeşil salatayla tüketebilirsiniz.

Tarif için: Hasta Çorbası Tarifi

6) Kalın Kıyafetlerden Uzak Durun

Ateşi yükselen hastanın üzerini örtmeyin. Sık yaşanan bir durum olan titreme onun üşüdüğünü ifade etmez. İnce bir çarşaf ile hastayı dinlendirebilirsiniz. Eğer kalın örtüler örterseniz, hastanın ateşini düşürmek yerine daha da yükseltebilirsiniz.

ateşi ne düşürür

7) Meyve Tüketin

Bol su içeren meyveler yemeye özen gösterin. Bu dönemde kırmızı meyveler ve karpuz, portakal, kavun, kivi, dut tercih edebilirsiniz. Kabak ve domates gibi C vitamini içeren gıdalar tüketmek tercihiniz olabilir. Bol sulu gıdalar tercih edildiğinde vücut katı yiyecekleri parçalamak yerine mikroplarla savaşmak için enerji harcayacaktır. Böylece iyileşme süreciniz daha da hızlanacaktır.

İlginizi çekebilir: C Vitamini En Yüksek 12 Süper Meyve

c vitamini

8) Kekik Çayı İçin

Çayınıza ilave edeceğiniz kekik hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ateş düşürme yolları bitkisel yöntemleri arasındadır. İsterseniz çayınıza ekleyin isterseniz sıcak su ile kekiği demleyip içebilirsiniz. Tadı acı gelirse limon ve bal ile tatlandırabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kekik Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? En İyi 10 Etki!

kekik çayı

Geçmeyen Ateş Durumunda Acil Doktor Muayenesi

Doktora danışmadan çocuklara veya bebeklere kesinlikle ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar verilmemelidir. Tehlikeli durumlar meydana gelebilir. Tavsiye ettiğimiz ateş düşürme yöntemleri ile hastanın ateşi düşmüyorsa vakit kaybetmeden hemen doktora gitmelisiniz.

ateşi ne düşürür

Ateş Düşürmeye Yardımcı Besinler Nelerdir?

Hastalık sürecinde saatlerdir devam eden ateşi düşürmek için besinlerden yardım alabilirsiniz. Bunun için aklınıza mor ve kırmızı renkli besinler gelebilir. Bu süreçte mor üzüm, mor erik, kırmızı üzüm, kırmızı erik, karpuz, çilek, nar, elma gibi meyveleri soğuk tüketebilirsiniz. Eğer bebeklerde ve çocuklarda ateş devam ediyorsa bu meyveleri ezerek soğuk yedirebilirsiniz. Ateşin düşmesine yardım edecektir. Ayrıca bitki çaylarını da soğuk içmek önemlidir. Zerdeçal, zencefil, yeşil çay, portakal çayı, kekik çayı tercih edilebilir.

Limon Ateşi Düşürür mü?

Birçok kişi ateş düşürmek için limon tüketmeye başlar. Limonun ateş üzerindeki etkisi yüksektir. Yüksek oranda C vitamini içerdiği için hastalık anında ihtiyaç duyulan C vitaminini karşılar. Ayrıca daha rahat nefes almaya yardım ederek vücut direncini yükseltir. Ateşi yüksek olan kişilerin limonlu su içerek kendini daha iyi hissetmesi beklenir. Mikroplarla savaşmaya yardım ederek kısa sürede iyileşmenizi sağlar.

Sirkeli Su Ateşi Düşürür mü?

Geleneksel bir alışkanlık olan sirkeli suyun, ateş düşürme konusunda etkisi olduğu tıbben kanıtlanmamış. Hatta sirkeli soğuk su ile ıslatılan bez, çocukları birkaç dakika rahatlatsa da ardından ateşin yükselmesine neden olmakta. Uzmanlar bu konuda ailelerin bilinçli davranmasını, birkaç saat boyunca düşmeyen ateşler için doktora görünmesini önermektedir.

yüksek ateş nasıl düşürülür

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Kışın Hastalıktan Koruyan Beslenme İpuçları

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler Listesi

D Vitamini Nelerde Var? Vitamin Kaynağı 7 Doğal Besin

Kış Meyveleri Nelerdir? Vitamin Deposu 10 Besleyici Meyve

Sonbaharda Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Mucize: Propolis

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ateşte Balık Kızartması Tarifi

Ateşte Balık Kızartması

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Ateşte Tavuk Sote Tarifi

Ateşte Tavuk Sote

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Odun Ateşinde Kek Tarifi

Odun Ateşinde Kek

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Soslu Baget (Odun Ateşinde) Tarifi

Soslu Baget (Odun Ateşinde)

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Odun Ateşinde Kuzu Tava Tarifi

Odun Ateşinde Kuzu Tava

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kamp Ateşi ( Kozalak Mantı ) Tarifi

Kamp Ateşi ( Kozalak Mantı )

8-10 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Odun Ateşinde Güveç Tarifim

Odun Ateşinde Güveç Tarifim

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Odun Ateşinde Sac Tava Tarifi

Odun Ateşinde Sac Tava

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Ateş Ölçerle Kavanozda Yoğurt Yapma Tarifi

Ateş Ölçerle Kavanozda Yoğurt Yapma

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri