Black Friday Nedir? Ne Zaman? İndirim Fırsatları

Black Friday Nedir? Ne Zaman? İndirim Fırsatları Tarifi

Black Friday: Efsane Cuma İndirimleri

Efsane cuma ve kara cuma adlarıyla bilinen Black Friday, her yıl indirimli alışveriş fırsatlarına kapı açan bir gündür. Dünya çapında yoğun ilgiyle karşılanan Black Friday, bu sene 24 Kasım 2023 Cuma gününe denk gelmektedir.

Black Friday küresel çapta kutlanan günlerden biridir. Bunun yanında birçok ülke bugüne ayrı bir önem vermektedir. Peki, Black Friday nedir ve Black Friday ne zaman yapılacaktır? Black Friday hangi gün olmaktadır? Biz de tüm bu sorulara ek olarak; Black Friday ne zaman başlıyor ve Black Friday kaç gün sürüyor sorularına yanıt aradık. İşte, Black Friday ne zaman ve Black Friday anlamı nedir ile ilgili detaylar…

İlginizi çekebilir: Ramazan Ne Zaman Başlıyor? Diyanet 2023 Takvimi

black friday nedir

Black Friday Nedir?

Black Friday, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1952’den bu yana alışverişlerde indirim yapıldığı günü temsil eder. Küresel çapta kutlanan kara cuma, Noel alışveriş sezonunun ilk indirimli günü olarak kabul edilir. Bu yıl, black friday 24 Kasım 2023 Cuma günü kutlanacaktır.

Black Friday, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde ve birçok diğer ülkede kasım ayının son cuması kutlanır. Black Friday, yılın en büyük indirimlerinin ve fırsatlarının sunulduğu bir gün olarak kabul edilir. Genellikle tatil alışveriş sezonunun başlangıcı olarak görülür ve birçok mağaza ve online perakendeci, bu günde müşterilere büyük indirimler sunar.

Peki, neden kara cuma?

Kara tabirinin ise ilk kez Philadelphia kentinde kullanıldığı bilinmektedir. ABD’de indirimin başlayacağı günler, insanlar birkaç gün önceden kent meydanında kamp kurarmış; haliyle bu durum her seferinde izdiham yaşanmasına neden olmuştur. Uzun kuyruklar, izdiham, trafik ile birlikte insanlar bu güne ‘kara’ sıfatını eklemişlerdir.

efsane cuma

Black Friday Ne Zaman?

Ülkemizde efsane cuma ve kara cuma adı altında gerçekleşen Black Friday, 24 Kasım 2023 Cuma gününe denk geliyor. Kara cuma, her yıl kasım ayının dördüncü cuması kutlanmaktadır. İnternet siteleri bunun yanında black friday sonrası pazartesi gününü ‘siber pazartesi’ ilan ederek indirimler yapmaktadır.

Bu muhteşem indirimler sadece 1 gün sürer ve gece geç saatlere kadar devam etmektedir. 1932’den bu yana Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul edilmektedir.

İlginizi çekebilir: Oruç Ne Zaman? 2023 Oruç Başlangıç Bitiş Takvimi

Black Friday Neden Cuma Günü?

1980 yıllarına kadar ABD’de sadece belli bölgelerde indirim uygulanırken, 2000 yıllarına gelince tüm ülkeye yayılmıştır. Hatta alışveriş merkezlerinin 2011 yılında perşembe gününü cumaya bağlayan gece saat 24’te dükkânlar açılmaya başlanmıştır. Aslında Black Friday, ABD’de Şükran günü olan ve kasım ayının dördüncü perşembesini takip eden cuma günü demektir.

Black Friday, Amerika Birleşik Devletleri’nde tatil alışverişi sezonunun resmi başlangıcı olarak kabul edilir. Tatil alışverişi genellikle Thanksgiving (Şükran Günü) sonrasında başlar ve Noel’e kadar devam eder. Şükran Günü, Amerika’da kasımın dördüncü perşembesi kutlandığı için Black Friday, ertesi gün olan cuma günü başlar ve insanlar hafta sonu boyunca alışveriş yapma fırsatı bulurlar.

Efsane cuma daha sonra internet alışveriş ortamına da girmiştir. Böylece ABD’de gerçekleşen bu indirim günü tüm dünyaya yayılmıştır. Black Friday artık geleneksel olarak elektrikten oyuncağa her şey için çeşitli mağaza içi fırsatlar sunulan bir gündür.

Türkler de büyük fırsatlarla alışveriş yapma çılgınlığını hızlıca benimsemiştir. Böylece siparişlerini internet üzerinden verenler saatlerce kuyrukta bekleme derdinden kurtulmuştur. Black Friday Türkiye içinde isim olarak efsane cuma ve kara cuma olarak bilinmeye devam etmektedir.

black friday

Black Friday Günü Nasıl Alışveriş Yapılmalıdır?

Black friday, yılın diğer bölümüne oranla büyük indirim ve kampanya fırsatlarını içinde barındırır. Peki, black friday gününde nasıl alışveriş yapılmalıdır? Efsane cuma indirimleri geldiğinde alışverişinizi kolaylaştıracak etkili ipuçlarını sizin için derledik:

  • İhtiyaçlarınızı Belirleyin: İndirim günü pek çok üründe kampanya bulunacağı için, kafa karışıklığını önlemek adına ihtiyaçlarınızı önceden belirleyin.
  • Alışveriş Listesi Hazırlayın: İndirime girmesini beklediğiniz bir ürün var mı? Nelere ihtiyacınız var? Öncelik sırasına göre bir liste hazırlayarak alacağınız ürünleri saptayabilirsiniz.
  • Fiyat Araştırması Yapın: Black friday günü birçok ürün indirimde; ancak bu fiyatlar farklı e-ticaret sitelerinde farklı fiyat aralıklarında olabilir. Bu nedenle en uygun fiyatı önceden araştırıp kıyas yapabilirsiniz. Çünkü aynı ürünü daha ucuza bulma şansınız var.
  • Güvenilir Adreslerden Alışveriş Yapın: Ödeme ve kişisel bilgilerinizi koruyan, alışveriş deneyimini güvenceye alan web sitelerinden alışveriş yapın.
  • İade & Değişim Politikalarını İnceleyin: Online ya da mağazadan alışveriş için markanın veya platformun iade ve değişim politikalarını sorun, öğrenin ve inceleyin.
  • Fırsatları Kaçırmayın, Erken Başlayın: Efsane cuma indirimleri pek çok kullanıcının bilgisi dahilinde olduğundan, ürünlerde beden, stok tükenmesi gibi durumlar yaşanabilir. Bunun önüne geçmek adına alışverişe erken saatlerde başlayın ve markaların indirim saatlerini takip edin, önceden not alın.
black friday nedir

Black Friday İndirimleri Nasıl Değerlendirilir?

Black friday indirimleri ekonomik şartların zorlaştığı dönemde merakla bekleniyor. Peki, alışveriş çılgınlığına kapılmadan efsane cuma indirimleri, kampanyalar ve fırsatlar en mantıklı nasıl değerlendirilir?

Black friday sürecinden önce satın almak istediğiniz ürünlerin listesini yapıp belli başlı güvenilir e-ticaret sitelerinde bu ürünleri favoriler listenize ekleyebilirsiniz. İndirimler ve fırsatlar pek çok kişi için cazip olacağından ürünleri stok tükenmeden satın alabilmek için gün içinde takipte olabilirsiniz.

black friday indirimleri

Black Friday Hikayesi Nedir?

Black Friday, ABD’de daha yaygın olarak 1960’ların sonlarına ve 1970’lerin başlarına kadar bilinir hale geldi. Bu dönemde, perakendeciler genellikle bu günde büyük indirimler ve özel teklifler sunmaya başladılar. İlerleyen yıllarda Black Friday, giderek daha fazla insan tarafından tanındı ve alışveriş sezonunun resmi başlangıcı olarak kabul edildi.

Black Friday İndirimi Kaç Gün Sürer?

24 Kasım 2023 Cuma gününe denk gelecek olan black friday, yalnızca 1 gün sürer. Bir gün öncesi, tam gece yarısı ile başlayan 1 günlük alışveriş fırsatları uzun bir süreci kapsamaz.

Black Friday Neye Göre Belirlenir?

Black Friday, her yıl Şükran Günü’nden sonraki gün olan cuma günü kutlanır. Şükran Günü’nün denk geldiği tarihe göre hesaplanabilir.

Efsane Cuma Saat Kaçta Başlıyor?

Efsane cuma, online mağazalarda bir gün öncesi, gece yarısı saat 12’de başlar. Online olmayan mağazaların veya AVM’lerin açılış saatlerini black friday gününden önce takip edip hazırlık yapabilirsiniz.

black friday nedir

Aşure Günü Ne Zaman Başlar ve Biter?

Babalar Günü Ne Zaman, Hangi Gün?

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün?

Sevgililer Günü Nedir? Ne Zaman? Hikayesi

Muharrem Orucu Nedir? Ne Zaman? Hakkında Bilgi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri