Aşure Günü: Zamanı, Anlamı ve Önemi
Çeşit çeşit bakliyatın birleştirilerek yapıldığı aşure tatlısı herkes tarafından sevildiği için aşure ayı da sabırsızlıkla beklenen zamanlardır.
Aşure günü Hicri takvimin Muharrem Ayı’nın onuncu gününe denk gelen tarihte başlar. Zaten aşure kelimesinin kökenine bakıldığından Arapça olarak on anlamı karşımıza çıkar. Büyük bilge ve gezgin Evliya Çelebi de Seyahatname’sinde Muharrem Ayı onuncu gününde hazırlanan karışık aş olarak söz etmiştir.
Hicri takvim ay hareketlerine, bugün kullandığımız Miladi takvim ise Güneş hareketlerine göre düzenlendiği için ikisi arasında gün farkı oluşmaktadır. Bu yüzden de her yıl aşure ayı ne zaman başlayacak ve aşure ayı ne zaman bitecek sorularının cevapları değişmektedir.

Aşure Ne Zaman Yapılır?
- Sevilen ve oldukça besleyici bir tatlı olduğu için aşure ne zaman yapılmalı sorusunun kesin bir cevabı yoktur.
- Yılın her zamanı yapılabilir. İçerisinde daha çok kuru bakliyatlar ve kuru yemişler kullanıldığı için de malzemelerin daha taze olacağı özel mevsimler yoktur. Bu yüzden de tazelik konusunda özel bir zaman dilimi de yoktur. Sadece narı taze kullanmak isterseniz mevsiminde aldığınız narlardan bir miktar farklı aylarda aşurede kullanmak üzere buzluğunuzda muhafaza edebilirsiniz.
- Aşurenin geleneklere ve inançlara göre ise daha çok yapıldığı ve paylaşıldığı ay Muharrem ayının 10. günü ile birlikte başlar. Muharrem ayı Hicri takvimine göre Hz. Muhammed’in ashabıyla birlikte Mekke’den Medine’ye göç etmesi zamanına denk gelir.
- Bu zaman oruç tutulan zamanda olduğu gibi her yıl farklılık göstermektedir. Bunun nedeni önceden kullanılan ve şimdi kullanılan takvim düzenlerinin farklı olmasıdır. Tarihi takip etmek için internetten arama yapabilirsiniz ve Diyanet İşleri Başkanlığının güncel duyurularını takip edebilirsiniz.
- Kendiniz aşure ayı ne zaman başlıyor ve aşure ayı ne zaman bitiyor hesaplamak istiyorsanız bir önceki yıla göre oruç zamanında olduğu gibi 10 gün kayma olacağını düşünerek sonuca ulaşabilirsiniz.
- Ramazan da bilindiği gibi Hicri takvime göre zamanı belirlenen bir bayram olduğu için her sene farklı zamanlarda kutlanmaktadır.

Aşure Günü Hikayesi ve Anlamı
- Aşure günü dini ve tarihsel olarak önemli tarihlere denk geldiği bilinen özel bir gündür. Bu günün başlamasıyla süren ay da aynı şekilde önemsenmektedir. Aşure halk arasında bereket ve bolluğu temsil etmektedir.
- En çok bilinen ve en yaygın olan zamansal eşleşmeye göre Hz. Muhammed’in ve bir grup Müslümanın inançlarını koruyabilmek, tehditlerden uzaklaşabilmek ve inançlarını yaymak adına Mekke’den Medine’ye göç etmeleriyle başlayan gün Muharrem Ayı’nın 10. gününe denk gelmektedir.
- Bazı hadis kaynakları ise Hz. Nuh’un gemisiyle büyük tufandan kurtulmasının da bu güne denk geldiğini söylemektedir.
- Ayrıca Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i mucizevi şekilde geçmesi hadisesinin de yine aynı gün gerçekleştiği bazı hadislerde geçmektedir.
- Kültürel kaynaklar incelendiğinde ise bu özel günün Hz. Adem’in tövbe gününe, Hz. İdris’in göğe yükselişine, Hz. İbrahim’in bir mucize olarak ateşten etkilenmemesine, Hz. Yakup ile oğlunun kavuşmasına, Hz. Eyyub’un zor rahatsızlıklarından kurtulmasına, Hz. Yunus’un balığın içinden çıkmasına ve Hz. İsa’nın da göğe yükselmesine denk geldiği de yazılmıştır.
Günün tarihsel karşılığı ne kabul edilirse edilsin anlamı elde olanların diğer insanlarla paylaşılmasına vesile olduğundan hem maddi hem de manevi olarak ferahlamanın başlangıcını sembolize etmektedir. Bu günde ve aşure ayı boyunca da zenginlik düzeyi fark etmeden herkes evindeki malzemelerle yaptığı tatlıları ev halkı olarak yer hem de komşularıyla paylaşır.

Aşurenin Faydaları Nelerdir?
- Kalp Dostudur: Aşure malzemeleri bitkisel olduğundan oldukça sağlıklıdır, hayvansal yağ içermezler ve kalp dostudurlar. Kuru baklagillerde bulunan posa, cevizde bulunan omega-3 vücut dengesine katkıda bulunur. İsteğe göre konan fındık, badem gibi kuru yemişler de E vitamini sayesinde damar sağlığını güçlendirir. Şeker yerine bal ya da pekmez tercih edilerek kolesterolü düşük hale de getirilebilmektedir.
- Bağışıklığı Güçlendirir: Vitamin ve mineral açısından zengin birçok farklı malzemeyi buluşturan aşure içindekilerin yüksek antioksidan etkileri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşmasını da destekler.
- Büyümeyi Destekler: Şeker miktarı doğru ayarlandığı sürece gelişme çağındaki çocuklar için de aşure besleyici bir tatlıdır. Zaten fazla şeker tüketimi sadece çocuklar ve gençler için değil yetişkinler için de çok faydalı olmayabilmektedir. Bu yüzden aşurede de minimum şeker kullanmak iyi bir tercih olabilir.
- Bağırsak Hareketlerini Kolaylaştırır: Aşure özellikle içindeki kuru kayısı, kuru incir gibi malzemeler ve ceviz gibi tohumu yağlı olan gıdalar sayesinde bağırsak çalışmasını kolaylaştırır ve kabızlık sorunu yaşayanlara iyi gelebilmektedir.
- Pozitif Düşünmeyi Kolaylaştırır: Aşurenin içindeki baklagiller, kuru yemişlerin çoğu ve buğday da B vitamini türevlerine sahiptir. B vitamini grubu genel olarak insanın kendini daha huzurlu hissetmesine ve zihin fonksiyonlarının daha berrak çalışmasına katkıda bulunmaktadır.
- Vejetaryenler İçin Protein Kaynağı: Özellikle et yemeyen vejetaryenler ya da rahatsızlığından dolayı et yiyemeyenler için aşure bitkisel olarak protein ihtiyacını karşılamak için en tatlı yollardan biridir. Hem tatlı olarak hem de bir ara öğün yiyeceği olarak da tercih edilebilmektedir.
Az ve Tam Ölçülü Aşure (Videolu)

Aşurelik Buğday ile En Leziz 25 Tarif
Bakliyatlar Uzun Süre Nasıl Saklanır? 7 İpucu
Aşure Yapmanın 9 Altın Püf Noktası, Malzemeleri
Kuru Baklagiller Nelerdir? Çeşitleri, Besin Değerleri ve Faydaları
4 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
9 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 800.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.