Domuz Eti Neden Haram? Diyanet Açıkladı

Domuz Eti Neden Haram? Diyanet Açıkladı Tarifi

Domuz Eti Neden Haram Hiç Merak Ettiniz Mi?

Domuz etinin tüketimi Müslümanlar ve bazı dinler için haram kılınmıştır. Bu konu yıllardır tartışma konusu olarak gündeme gelmiştir. Bir gıda alırken ya da Türkiye dışında yiyecek alışverişi yaparken içeriğine göz atıp domuz etinin veya herhangi domuz ürününün olup olmadığı incelenir. Eğer domuz eti veya ürünü içeriyorsa tercihe bağlı olarak bu etin yer aldığı gıdalar tüketilmemektedir.

Pek çok kişinin merak ettiği sorulardan biri olan Müslümanlıkta domuz eti neden haramdır sorusuna bu yazımızda yanıt bulabilirsiniz. Domuz eti neden haram kılınmıştır Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hadislerle ve detaylı açıklamalarla ilgilenen kişilere duyurulmuştur. Şimdi domuz etinin neden haram olduğuna değineceğimiz yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Dana Etinin Bölümleri: Tariflerle Resimli Anlatım

domuzun eti neden haram

İslamiyette Domuz Eti Neden Haramdır?

İslamiyet inancına göre domuz yemek neden haram kılınmıştır hiç merak ettiniz mi? Bundan asırlar öncesine giden bir hikaye ile sizlere bu durumu açıklayalım. Domuz eti neden haram hikayesi nedir diyenler için tarihe not düşen bir hikayeyi aktaralım:

  • Öncelikle domuz hayvanı, dişisini kıskanmayan tek hayvan olarak bilinmektedir. Eğer bir kişi domuz eti yerse eşini kıskanmama özelliği alacağı için tarih boyunca pek çok kesim domuz etini yememiştir. Bu inanışa göre domuz eti düşmanlığın simgesi olarak bilinir.
  • Domuz etinin yasaklanmasına dair bir hikaye daha vardır. Aşk tanrıçası olarak bilinen Afrodit’in aşık olduğu Adonis’i, domuz kılığındaki Aras öldürmüştür. Domuz kılığında hainlik yaptığı için bu hayvan asırlarca sevilmemiştir. Bu cinayetten dolayı, kadınlar her ilkbahar sonunda yas tutup domuza lanet yağdırmaktadır. Lanetlenen tek hayvan olarak bilinir.
  • İslamiyet’e göre domuz etinin haram olmasının nedenlerinden biri insan sağlığına zarar vermesidir.
  • Bu durumla ilgili birçok hadis ve ayet yer aldığı için, Müslümanlar da bu hadis ve ayetlere göre hareket ettiğinden dolayı domuz etinin yenmesinin haram olduğu tarih boyunca bilinen bir gerçektir.

Koyun Etinin Bölümleri: Tariflerle Resimli Anlatım

domuz eti neden haram hikayesi

Domuz Eti Neden Haram? Ayet Örnekleri

Müslüman halkın yemek kültürünü şekillendiren bazı faktörler vardır. Haram ve günah olan besinler Müslüman evlere girmez. Domuz eti neden haram ayet ve hadislerle açıklanan bir soru olduğu için domuz eti de Müslümanlar’ın evine girmeyen bir yiyecektir. Şimdi bu konuyla ilgili ayet ve hadislere göz atalım.

Dinen domuz etinin neden haram olduğunu kanıtlayan hadisler ve ayetler, aklınızdaki soru işaretlerini giderecektir:

  • “Allah sizlere yalnız leşi, kanı, domuz etini, bir de Allah’tan başkası adına kesilenleri haram kıldı.” (Bakara, 2/173; Nahl, 16/115)
  • “Leş, kan, domuz eti, Allah’tan başkasının adı anılarak kesilen… hayvanlar sizin için haram kılınmıştır.” (Mâide, 5/3)
  • “Ey Muhammed, de ki: Bana vahyolunanlar arasında, yiyen bir kişinin yediği herhangi bir şeyin haram olduğuna dair bir hüküm bulamıyorum. Ancak leş veya akıtılmış kan, yahut domuz eti ki bunlar pistir, yahut doğru yoldan çıkarak, Allah’tan başkasının adı anılarak kesilen hayvanların yenmesi haramdır… ” (En’âm, 6/145)

Aşağıdaki âyette de domuzun çirkin hâline işaret edilmiştir:

  • “…Allah kime lânet eder ve gazabına uğratırsa ve kimlerden de maymunlar, domuzlar ve tağûta kullar yaparsa, işte bunlar, makamları en kötü, yolları da en sapık olanlardır.” (Mâide, 6/60).

Câbir b. Abdillah’tan, Allah Rasûlünün Mekke’nin fethi yılında Mekke’de iken şöyle buyurduğu nakledilmiştir:

  • “Şüphesiz Allah ve Rasûlü şarabın, ölü hayvan etinin, domuzun ve putların alım-satımını haram kılmıştır.”(Buhârî, Büyu’, 112; Tecrîd-i Sarih Tercümesi VI / 537, 538)

Et Çeşitleri Nelerdir? Etin Hangi Kısmı Nasıl Kullanılır? Enfes Tarifler

domuz eti neden karam kılınmıştır diyanet

Domuz eti diğer birçok dinde de yasaktır. Mesela Yahudilerin kitabı Tevrat’ın tesniye bölümünde yenilmesi yasak olan hayvanlar sıralanırken şöyle denilmektedir:

“… ve domuz… çünkü tırnaklıdır, fakat geviş getirmez. O size murdardır, bunların etinden yemeyeceksiniz ve leşlerine dokunmayacaksınız.” (Tevrat, Tesniye, bab, 14/8)

Allah insanlara rızıkların güzel ve temiz olanlarından yemeyi ve buna karşılık da şükretmeyi emretmiştir. Helâl yemek duânın ve ibadetin kabulüne sebeptir. Haram yemek ise bunların geri çevrilmesine sebep olur. Allah Rasûlü şöyle buyurmuştur:

  • “Ey insanlar, şüphesiz Allah temizdir, ancak temiz olanı kabul eder. Şüphesiz Allah, müminlere, peygamberlere emrettiği şeyleri emretmiştir. Allah şöyle buyurmuştur:
  • “Ey peygamberler, güzel rızıklardan yiyin, sâlih amel işleyin, ben sizin yaptıklarınızı bilirim.” (Mü’minûn, 23/51).

Yine buyurdu:

“Ey iman edenler, size rızık olarak verilenlerin temiz olanlarından yiyiniz.” (Tâhâ, 20/81).

Sonra Allah Rasûlü, uzun yolculuğa çıkan, saçı başı karışmış, toza batmış, ellerini göğe kaldırmış, ey Rabbim, ey Rabbim. diye dua eden bir adamı zikretti:

  • “Bu kimsenin yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, haramla beslenmiş, duası nasıl kabul olunsun?” (Müslim, Tirmizî, Ahmed b. Hanbel)
    yette şöyle buyurulur:
  • “O, pis olan bütün şeyleri insanlara haram kılar.” (el- ‘râf, 7/157)

Domuz Eti Neden Haram? Bilimsel Açıklaması Var Mıdır?

Domuz etinin yapısı üzerine yapılan bilimsel açıklamalar, bu etin zararlı olduğunu ispatlamıştır.

Bilimsel açıdan zararlarına değinecek olursak şu veriler dikkat çeker:

  • Domuz etinin yağ oranı oldukça fazladır ve tüketen kişinin direkt kanına karışır. Sık sık tüketildiğinde de sağlığa zarar verir. Sağlığa zarar veren ve insan hayatını riske atan yiyeceklerin tüketilmesi haramdır.
  • Sutoksin adı verilen bir maddeyi içeren domuz eti, kanın kirlenmesine ve lenflerin iltihaplanmasına neden olacaktır. Lenfler iltihaplandığında boğaz çevresinde domuzu andıran bir şekil oluşmaktadır. Bu hastalık ise skrofuloz adıyla bilinir. İnsan sağlığı tehdit edildiğinden ötürü tüketimi haramdır.
  • Domuz, büyüdüğü ortamdaki her türlü şeyi yediğinden dolayı kendini temiz otlarla beslemez. Etinin yapısını zehirli ve zararlı besinlerle bozar. Haliyle domuz etini tüketenlerin de vücuduna sağlıklı bulunmayan bir et girer.
  • Çok fazla kükürt içeren domuz eti, vücuda fazla kükürt alınmasına neden olur. Fazla miktarda kükürt alındığında kas ve eklemlerin sağlığı korunamayacak hale gelir.
  • İnsan sağlığı için çok da faydaları bulunmayan domuz eti, İslamiyet ve çeşitli inançlarda yasak kılınmıştır.

Eğer domuz etini tüketmemek için dikkat ediyorsanız; dışarıdan aldığınız gıdaların içerik kısmını gözden geçirmeniz önerilir. Helal sertifikalı ürünler tüketmelisiniz.

domuz yemek neden haram

Dinimizde Kaç Çeşit Kurbanlık Vardır?

Kurban Eti Nasıl Dağıtılır? Kimlere Verilir?

Kurban Eti: Dinlendirme, Saklama İpuçları

Kurban Kesmek Farz mı Vacip mi? Kime Düşer?

Kurban Bağışı Nasıl Yapılır? Bağış Kabul Eden Kurumlar ve Fiyatları

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (14)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    Senin kestiğin dana da kuzu da da bir çok parazit bulunmakta

  • Seda'nın Mutfağı

    Allah razı olsun çok güzel bir paylaşım olmuş. Rabbim istifade edebilmeyi nasip etsin

  • Profil fotoğrafı

    Kükürt, insan bedeninde magnezyumdan 5 kat daha fazla bulunur ve çok önemli fonksiyonları vardır. Elbette fazlası sorun çıkarabilir. Besinlerin kükürt içeriği değerlerinin karşılaştırılmasında gördüğümüz, yer fıstığında bu oran 395, sığır etinde 232 , domuz etinde 223.Arada bir sürü başka besin maddesi de var tabi.
    Aşırı yağlı olması , haram kılınması için bir sebepse, bu durumda haram kılınması gereken çok daha fazla besin maddesi olması gerektiğini düşünüyorum.
    Sutoksin adı verilen maddeyi araştırmaya kalktığımda da, böyle bir maddenin varlığıyla ilgili hiçbir bilgi yok.
    Domuzların temiz ot yememesi zehirli ve zararlı bir takım şeylerin bahsinde ise , hiç bir bilimsel içerik yok.

    • Profil fotoğrafı

      Bilimsel sebebi olsun yada olmasın Allaha iman eden bir insanın kuranı kerimde açık bir şekilde ayetle yasakladığı bir şeyi yemesi allaha karşı gelmek demek. Bir imtihan nedenidir dileseydi kuzuyu haram kılardı sonuçta amaç imtihan edilmek biz neden domuzu haram kıldı illa bir sebebi olmalı dersek yanlış düşünmüş oluruz.

  • Profil fotoğrafı

    Açıklamada fazla kükürtün vücuda zararlı olabileceğinden bahsedilmiş.Oysa ki kükürtün vücutta çok önemli fonksiyonları var ve magnezyumdan 5 kat daha bulunur vücutta. Besin maddelerinin kükürt oranı diye araştıracak olursak ta yer fıstığında 395, sığır etinde 232, domuz etinde 223 bu oran.

  • Profil fotoğrafı

    Domuz eti sağlığa zararlı olsaydı, domuz eti tüketen bütün ülkeler şimdi hastalıktan kırılıyor olurdu.

    • Profil fotoğrafı

      Diyelim ki domuz eti sağlığa zararlı değil. Dini inancınız ne bilmiyorum ama Müslüman olanlar için söylüyorum Allah ayetle yasakladığı için Müslümanların çok hassas olması gerektiğini düşünüyorum

    • Profil fotoğrafı

      1. Trichinella spiralis= özellikle domuzların bulunan ve insanlara geçebilen bir parazit.
      2. Taenia solium domuzdan insanlara geçen bir diğer parazit
      3.Streptococcus suis bu da aynı şekilde.
      4. Domuz hastalıkları her yıl dünyanın %10’unu etkilediği tahmin edilmektedir. (Kaynak. O Djurković-Djaković, Branko Bobić, Aleksandra Nikolić, Ivana Klun, Jean Dupouy-Camet
      Clinical Microbiology and Infection 19 (7), 586-594, 2013)
      5. “Domuz kaynaklı hastalıklar epidemiyoloji” çalışmaları var. Sağlıklı olsa böyle bir çalışma yapmazlardı.
      6. “Domuz tüketen bütün ülkeler hastalıktan kırılıyor olurdu” Türkiye’de neredeyse herkes sigara içiyor peki herkes kanser mi?
      7.Domuz eti üreticileri, diğer çiftçilere göre daha fazla el gücü kaybı vakasına sahipti(Terrance M Hurley, James B Kliebenstein, Peter F Orazem)
      8.Amerika Birleşik Devletleri’ndeki domuz işleme fabrikalarındaki yaklaşık 38.000 üretim işçisinden bazılarının domuz brusellozuna yakalanma riski altında olduğunu öne sürüyor.(Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir domuz eti paketleme fabrikasında bruselloz salgını
      Douglas Trout, Thomas M Gomez, Bruce P Bernard, Charles A Mueller, C Gregory Smith, Lee Hunter, Max Kiefer)

      Domuz ile ilgili birçok zarar var. Sadece domuz etini sevdikleri için medyaya yansıtmıyorlar. Her şeyin bir zararı yararı bulunuyor. Ama domuz eti zararı bütün etlerden fazla

    • Züleyhaa

      sagliklari belki yerindedirde kıskanma duygusunu pek bi yitirmişler.. eslerini paylasmakdan cok hoslaniyorlar.. ayrica domuz etini danayla karistirip yiyorlar..

  • Profil fotoğrafı

    Teşekkürler çok güzel bir yazı.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tadına Doyum Olmuyor Sac Et Sote Tarifi

Tadına Doyum Olmuyor Sac Et Sote

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Et Sote Tarifi Yemeye Doyum Olmuyor

Et Sote Tarifi Yemeye Doyum Olmuyor

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Donmuş Meyveli Yoğurt Tarifi

Donmuş Meyveli Yoğurt

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Tadına Doyum Olmayan Kozalak Mantısı Tarifi

Tadına Doyum Olmayan Kozalak Mantısı

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Tavuk Şiş Lezzetine Doyum Olmaz Tarifi

Tavuk Şiş Lezzetine Doyum Olmaz

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri