Ekmeğin Zararları: Yemeli mi Yememeli mi?

Ekmeğin Zararları: Yemeli mi Yememeli mi? Tarifi

Ekmek Yemek mi Yememek mi Zararlı?

Ülkemizde son yıllarda en çok tartışılan konu ekmek. Televizyon ekranlarında sıkça gündeme getirilen bu konu hakkında kitaplar, makaleler yazılıyor. Kimileri ekmeğin bağırsak florasını hasara uğrattığını, bu alışkanlığın tıpkı sigara kullanımı gibi bir anda bırakılması gerektiğini ve ömür boyunca ekmeksiz bir diyetin sürdürülmesi gerektiğini söylüyor.

Kimi uzmanlar ise ekmeğin iyi bir karbonhidrat kaynağı olduğunu ve ekmeksiz bir hayatın vücutta başka sorunlara sebep olabileceğini savunuyor. Bir başka görüş ise beyaz ekmek yerine kepekli ekmeğin tercih edilmesi gerektiği iddiasını öne sürüyor. Hal böyle olunca birçok insan ekmek tüketimi konusuna nasıl bir yol izleyeceğini bilmiyor.

Ekmeğin zararları nelerdir? Peki hiç ekmek yememenin zararları var mı? Gelin, bu soruların cevaplarına birlikte bakalım. Ekmek mi yoksa hiç ekmek yememek mi zararlı sorusunun yanıtını arayalım.

Ekmek Besin Değerleri Listesi: Sık Tüketilenler

ekmeğin zararları

Ekmeğin Zararları Nelerdir?

1) Besin Değeri Düşüktür

  • Sağlıklı bir yaşamın sırrı 3 beyazdan uzak durmak. Nedir bunlar? Un, şeker ve tuz.
  • Market ve fırınlardan satın aldığımız ekmek, genellikle beyaz undan yapılmaktadır. Basit karbonhidrat olarak nitelendirilen beyaz unun beyin sağlığı başta olmak üzere insan vücuduna birçok zararı olduğu bilinmektedir.
  • Beyaz un, kolay şekil alması ve daha beyaz görünmesi için çeşitli işlemlerden geçirilir. Değirmende öğütülürken içinden buğdayın en kıymetlisi olan ruşeym ve buğday kepeği alınır. Ruşeym ve buğday ile birlikte onların sahip olduğu vitaminler, mineraller, omega 3 ve 6 doymamış yağ asitleri, protein ve karbonhidrat değerleri de alınmış olur. Tüm besleyici özelliklerinden yoksun kalan beyaz un artık besin değeri düşük bir yiyecektir.
  • Beyaz unun bir diğer handikapı ise kolay acıktırması ve bunun sonucundan da kilo aldırmasıdır.
kepekli ekmek zararları

2) Glisemik İndeksi Yüksektir

  • Glisemik indeks, karbonhidrat içeren bir besinin yenildiği andan itibaren kana geçme ve kan şekerini yükseltme hızıdır.
  • Yapılan araştırmalarda ekmeğin glisemik indeksinin unun çeşidi ve nasıl çekildiğine göre farklılık gösterdiği gözlenmiştir.
  • İşlem görmeyen, taş değirmende öğütülen unların glisemik indeksi daha düşükken rafine beyaz undan yapılan ekmeğin glisemik indeksi daha yüksektir.
  • Ayrıca ekşi mayalı ekmeklerin glisemik indeksi düşük, endüstriyel maya ile yapılan beyaz ekmeğin glisemik indeksi ise daha yüksektir.
beyaz ekmek zararları

3) Bağımlılık Yapar

  • Ekmeksiz yemek yiyemediğini söyleyen insanların sayısı hiç de az değil. Bunun en önemli sebebi ekmeğin içeriğindeki şekerdir.
  • Dilimizde tatlı, tuzlu, acı ve eksi olmak üzere 4 adet tat alma duyusu bulunur.
  • Ekmek içerisindeki şeker sebebiyle diğer duyuları baskılar ve zamanla bağımlılık yapar.
  • Hazır ekmeklerin içerisinde çeşitli kıvam arttırıcı maddeler ve fruktoz bulunur. Bu kimyasal maddeler bağımlılığa sebep olur.
ekmek yememenin zararları

4) Gluten İçerir

  • Gluten, buğdayın içinde yer alan bir protein grubudur. Aslında buğdayın öz değerlerine sahip olan bu protein türü bazı hastalıklarda kaçınılması gereken bir madde olarak karşımıza çıkıyor.
  • Gluten alerjisi denildiğinde ilk akla gelen hastalık çölyaktır. Çölyak hastalığında glüten alerjisi artık kronikleşmiştir, yani ömür boyu sürer. Çölyak hastaları sadece ekmekten değil glüten içeren tüm besinlerden uzak durmalıdır.
  • Son yıllarda otoimmün hastalıkların gizli glüten alerjisinden kaynaklandığını savunan uzmanlar medyada sıkça haber olmaktadır. Özellikle Canan Karatay, Ahmet Aydın ve Ümit Aktaş gibi alanında uzman isimler otoimmün hastalığı bulunan kişilerin tıpkı bir çölyak hastası gibi glüten içeren yiyeceklerden uzak durması gerektiğini söylemektedir.
ekmek yememek zararları

Hiç Ekmek Yememenin Zararları Nelerdir?

Ekmek zararları ile anlatılıyor. Hiç ekmek yememek ne kadar mantıklı?

Karbonhidrat hayatımız için önemli bir besin grubudur. Bu besin grubunun en önemli elemanı ekmektir. Son dönemde protein ağırlıklı, glütensiz beslenme programları çok popüler. Birçok bütüncül tıp uzmanı bu tarz beslenmenin daha sağlıklı olduğunu savunmaktadır. Ancak bunun aksini savunan, tek tip beslenmenin doğru olmadığını söyleyen uzmanların sayısı da az değildir.

Peki hiç ekmek yememenin zararları nelerdir?

  • Karbonhidrat kaynakları günlük ihtiyaç duyulan enerji miktarının neredeyse yüzde 60’ını karşılar. Eğer yeterli miktarda karbonhidrat alımı olmazsa vücut enerji olarak proteinleri kullanır. Bu durum zamanla kasların erimesine yol açabilir.
  • Ekmek aslında lif açısından zengin bir besindir. Özellikle çavdar, kepekli ve tam tahıllı ekmek içeriğindeki lif sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Lifli yiyeceklerin tüketilmemesi kabızlık başta olmak üzere çeşitli sindirim sorunlarına yol açabilir.
  • Tam tahıllı besinler vücudun enerji seviyesini yükselten birçok vitamin ve mineraller içerir. Özellikle tam tahıllı ekmek hem söz konusu vitamin ve mineraller hem de magnezyum açısından zengin bir besindir. Ekmeğin tamamen kesilmesi durumunda enerji düşüklüğü, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetler olabilir.
  • Karbonhidratların önemli görevlerinden biri de mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin salgılanmasına yardımcı olmasıdır. Ani bir kararla ekmek yemeyi bırakan bir kişi stresli bir ruh haline bürünebilir.

Ekmeklik Un Çeşitleri ile Karışım Nasıl Hazırlanır?

Sonuç olarak:

  • Ekmekle ilgili tartışmaların temeli geçmişten günümüze buğdayda yaşanan değişime uzanmaktadır. Genetiği ile oynanan, Canan Karatay’ın ekranlarda sıklıkla cüce buğday olarak bahsettiği buğdayın tarihi 50 yıl öncesine dayanıyor. Modern buğday verimli olmasının yanı sıra hastalıklara karşı daha dirençlidir. Özellikle kuraklığa karşı dayanıklıdır ve her bir başaktaki dane sayısı daha fazladır.
  • Organik, diğer bir deyişle antik buğday 14 kromozomdan meydana gelir. Ancak modern buğdayın kromozom sayısı 40’ı geçmiştir. Buna paralel olarak modern buğdaydaki glüten oranı artmış, vücudumuzun tolere edemediği seviyelere ulaşmıştır.
  • Modern buğdayın ve bu buğdaydan yapılan beyaz ekmek zararları oldukça fazladır. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki beyaz undan yapılan ekmek bağışıklık sisteminin düzenli ve dengeli çalışmasına zarar vermektedir. Bu durum birçok kronik rahatsızlığa kapı aralar. Modern buğdayın bir diğer etkisi ise bağırsakların çalışma sistemini bozmasıdır. Sindirimin tam olarak gerçekleşmemesi başta çölyak olmak üzere birçok hastalığa sebep olmaktadır. Tüm bu nedenlerle beyaz ekmeğin hayattan çıkarılmasında fayda vardır.
  • Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, kepek ekmeği, çavdar ekmeği, siyez unundan yapılan ekmek veya ekşi maya ile yapılmış ekmek tercih edilebilir. Bu ekmek çeşitleri vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve lif açısından zengindir. Uzmanlar özellikle kepekli ekmeği ve tam buğday ekmeğini tavsiye ediyorlar. Beyaz ekmek ile kıyaslandığında kepekli ekmeğin zararları yok denecek kadar azdır. Genetiği değiştirilmemiş, atalık buğdaydan elde edilen un ile yapılan ekmek en iyi ekmek tercihidir. Dilerseniz atalık buğdaydan yaptığınız ekmekte ekşi maya da kullanabilirsiniz. Ekşi maya ekmeğin içerisindeki glüten oranını azaltır.
  • Çok ekmek yemenin zararları gibi hiç ekmek yememenin zararları da vardır. Karbonhidrat vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerinden biridir. Çölyak rahatsızlığınız yoksa ekmeği hayatınızdan tamamen çıkarmak yerine daha sağlıklı ekmek çeşitlerine yönelmeniz çok daha doğru bir karar olacaktır.

Ekşi Mayalı Ekmek Yapmanın Püf Noktaları ve Faydaları

Çavdar Ekmeği Kalori ve Besin Değeri, Faydaları, Zararlı Mı?

Ekmek Kaç Kalori? Çeşitlerine Göre 1 Dilim Ekmek Kaç Kalori?

Tam Tahıllı Ekmek Nedir, İçindekiler Nelerdir? Kalori ve Besin Değeri

1 Dilim Kepekli Ekmek Kaç Kalori? Faydaları, Besin Değeri, Zayıflatır Mı?

--

4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli tutmaç çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve kiremitte porsiyonluk patlıcan kapama ve yanında humusa rakip yoğurtlu nohut mezesi var. Çok beğenilen iftar tatlıları ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Anne Ekmeği Mi Fırın Ekmeği Mi? Tarifi

Anne Ekmeği Mi Fırın Ekmeği Mi?

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Brownie mi Cookie mi Tarifi

Brownie mi Cookie mi

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Mis Kokulu Leziz Mi Leziz Ekmek Tarifi

Mis Kokulu Leziz Mi Leziz Ekmek

4-6 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Lezzetli Mi Lezzetli Pizza Tarifi

Lezzetli Mi Lezzetli Pizza

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Baklava Mı ? Börek Mi? Tarifi

Baklava Mı ? Börek Mi?

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Midye Börek Denediniz Mi? Tarifi

Midye Börek Denediniz Mi?

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Nefis Mi Nefis Böreğim Tarifi

Nefis Mi Nefis Böreğim

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Nefis Mi Nefis Kısır Tarifi

Nefis Mi Nefis Kısır

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Şeker mi Şeker Merengue Tarifi

Şeker mi Şeker Merengue

2-4 kişilik, 25dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Sahurda Ne Yenir? En Sağlıklı Diyetisyen Menüleri Tarifi
Sahurda Ne Yenir? En Sağlıklı Diyetisyen Menüleri

Sağlıklı Bir Ramazan İçin Sahurda Ne Yemeli? Ramazanın gelmesi ile birlikte değişen öğün sayısı ve…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Tarifi
Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?

Oruç Tutarken Sahura Kalkmanın Önemi Uzmanlar ramazan ayı boyunca beslenme ve sağlıklı şekilde oruç tutma…

İftar Yemeğine Uygun En Güzel 12 Müzik Tarifi
İftar Yemeğine Uygun En Güzel 12 Müzik

Ramazana Özel İftar Yemeği Şarkıları İftar yemeğinde ortamda çalan müzikler insanın içine farklı bir huzur…

Burun Spreyi Orucu Bozar Mı? Tarifi
Burun Spreyi Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Burun Spreyi Kullanılır Mı? Burun spreyi, burun içine uygulanan tıbbi desteklerden biridir. Genellikle solunumu…

Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Regl Olmak: Diyanet Bilgileri Ergenlik döneminden başlayıp menopoz dönemine kadar devam eden vajinal kanamalar,…

2023 Mart Ayının 30 Popüler Tarifi
2023 Mart Ayının 30 Popüler Tarifi

Baharın sert güneşini içimizde hissettiğimiz bu ayda sıcacık evlerde pişen birbirinden lezzetli tarifler, mart ayının…

Sahurda Ne Yenir? En Sağlıklı Diyetisyen Menüleri Tarifi
Sahurda Ne Yenir? En Sağlıklı Diyetisyen Menüleri

Sağlıklı Bir Ramazan İçin Sahurda Ne Yemeli? Ramazanın gelmesi ile birlikte değişen öğün sayısı ve…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Tarifi
Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?

Oruç Tutarken Sahura Kalkmanın Önemi Uzmanlar ramazan ayı boyunca beslenme ve sağlıklı şekilde oruç tutma…

İftar Yemeğine Uygun En Güzel 12 Müzik Tarifi
İftar Yemeğine Uygun En Güzel 12 Müzik

Ramazana Özel İftar Yemeği Şarkıları İftar yemeğinde ortamda çalan müzikler insanın içine farklı bir huzur…

Burun Spreyi Orucu Bozar Mı? Tarifi
Burun Spreyi Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Burun Spreyi Kullanılır Mı? Burun spreyi, burun içine uygulanan tıbbi desteklerden biridir. Genellikle solunumu…

Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Regl Olmak: Diyanet Bilgileri Ergenlik döneminden başlayıp menopoz dönemine kadar devam eden vajinal kanamalar,…

Regaip Kandilinde Oruç Tutulur Mu? Tarifi
Regaip Kandilinde Oruç Tutulur Mu?

Regaip Kandilinde Oruç Tutmanın Fazileti Regaip kandili, dinimizdeki önemli yere sahip olan kandillerden ilkidir. Bu…

Oruç Nedir, Nasıl Tutulur? Oruç Çeşitleri Tarifi
Oruç Nedir, Nasıl Tutulur? Oruç Çeşitleri

Oruç: 30 Günlük İbadetten Daha Fazlası! Farsçada rûze, Arapçada savm ve sıyâm anlamına gelen oruç,…

Bursa İftar Mekanları: En İyi 6 Restoran Tarifi
Bursa İftar Mekanları: En İyi 6 Restoran

Bursa'da Nerede İftar Yapılır? Oruç tutarken dopdolu lezzetlerle bezenmiş kocaman bir sofranın hayalini kurmamak elde…

İstanbul İftar Mekanları: En İyi Tavsiyeler Tarifi
İstanbul İftar Mekanları: En İyi Tavsiyeler

İstanbul’da İftar Nerede Yapılır? Beklenen ramazan bereketiyle geldi. Mutfaklardaki tatlı telaşlar, adeta zamanla yarışıyor. Pilavların…

Ankara İftar Mekanları: 14 Farklı Lezzet Durağı Tarifi
Ankara İftar Mekanları: 14 Farklı Lezzet Durağı

Ankara'da Oruç Açabileceğiniz Restoranlar Ramazan ayında yemeklere duyulan ilgi ve önem ekstra artıyor. Güzel ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri