Ekmeksiz Doymam Diyenlere Özel Yazı Dizisi: Tam Tahıllı Ekmek
Ekmek konusu tam bir sınırdır aslında diyet yapanlar ve diyetisyenler için. Kimi diyetlerin kırmızı çizgisidir kimi diyetlerin ise ödülü. Diyetisyenler bile ikiye ayrılmışlardır, ekmeğin yenilmesi konusunda. Sağlıklı ekmeklerin de olabileceğini hatta en sağlıklı ekmeğin, ev yapımı ekmek olduğunu söylerler. Evde yapılan ekmeğin içeriğini nasıl belirleriz peki? Ekmeğin sağlıklı olması bizim elimizde midir? Gündemden düşmeyen, müptelası olunan tam tahıllı ekmeği ve tam tahıllı ekmek kalori değerlerini ele alalım bu yazımızda. Malum ekmek varsa bir yerde, orada kilo ihtimali de vardır, değil mi?
Sağlıklı yaşam için gerekli olan zincirin bir parçası da tam tahıllı ekmektir aslında. İçerdikleri sayesinde adeta sağlık dostudur. Kahvaltılardan tok kalkmanıza yardımcı olan bu nefis ekmeği biraz derinden tanıyalım haydi! Ekmeğe karşı olan bütün tabularınız yıkılacak.
Tam Tahıllı Ekmek Nedir? İçindekiler Nelerdir?
Diyetlerin gözdesi, sofraların yeni üyesi tam tahıllı ekmek, buğday unu, tam buğday unu ve bu unların karışımına mısır, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, darı gibi tahılların eklenmesiyle meydana gelen ekmek türüdür. Adeta tam tahıllı ekmek diyet ve sağlık dostudur. Sindirim problemlerini gideren, kalp ve damar hastalıklarına karşı önlem alan, sağlıklı ekmeklerden biridir hatta en sağlıklı ekmektir.
İçerdiği yulaf ve çavdar sayesinde kilo vermenize yardım edecek masum bir ekmek olarak, mutfağınızda yer alabilir. Kilo vermek isteyenlerin aklını kurcalayan diyette tam tahıllı ekmek yenir mi endişesini, bu yazımızla gidereceğiz. Yazımızı okumaya devam edelim :)
Tam Tahıllı Ekmek Nasıl Yapılır?
Paketli gıdaları tüketmiyorsanız ve mutfağınızı da seviyorsanız; sağlıklı beslenmeniz adına ekmeğinizi neden kendiniz yapmayasınız? Hem de en sağlıklısından, bol tahıllı bir ekmek. Yerken hiç rahatsız olmayacaksınız aksine daha önce neden denemediğinize pişman olacaksınız. Evinizde tam tahıllı ekmek yapmak için gerekli olan ununuz, tek çeşit olmayacaktır.
Dört çeşit un aldıysanız ve fırınınız hazırsa mayalı bir hamurdan leziz ekmekler elde edebilirsiniz. Dört çeşit unu duyanlar, hangi unları almalıyım diye soruyorlar. Hemen not alsınlar: Çavdar unu, tam buğday unu, kepek unu ve beyaz klasik un olduğu sürece; tam tahıllı ekmek yapmak için mutfağınıza girip önlüğü takabilirsiniz. Haydi şefleri görelim!
Tam Tahıllı Ekmek Kalori ve Besin Değeri Nedir? Sağlıklı Mıdır?
Tam tahıllı ekmek, oldukça doyurucu bir ekmek türüdür. İçeriğinde lif olduğu için bağırsaklarınızı düzene sokar. Tam tahıllı ekmek glisemik indeksi açısından da oldukça düşüktür. Kan şekerinizi yükseltir mi diye endişelenmeyin. Öyle kolay kolay yükseltmez. Siz 1 dilim tam tahıllı ekmek kaç kalori diye düşünürken; biz de içinizi rahatlatalım. 30 gramlık orta dilim şeklinde kesilmiş tam tahıllı ekmek yaklaşık olarak 70 kaloridir. Tabii yanında yediklerinizi de bu kaloriye eklemeyi unutmayın.
Ayrıca, 1 dilim tam tahıllı ekmek besin değeri olarak vücudun ihtiyaç duyduğu sodyum, potasyum, protein ve lif açısından da tercih edilmesi gereken sağlıklı bir ekmek türüdür. Sofralarınızda yer açtığınız tam tahıllı ekmek besin değeri açısından zengindir fakat; tam tahıllı ekmek faydalı ve sağlıklı diyerek yanında kızartma yiyenleri kınarız, haberiniz olsun :)
Tam Tahıllı Ekmek Kilo Aldırır Mı? Diyete Eklenebilir Mi?
Tam tahıllı ekmekler size kilo aldırır demiyoruz; fakat ekmekle beraber tükettiğiniz gıdalar sizin kilo alımınıza sebep olabilir yargısını da çekinmeden ekleyebiliyoruz. Şimdi akıllarda bir soru vardır, tahmin ediyoruz: Tam tahıllı ekmek zayıflatır mı?
Tam tahıllı ekmeğin içeriğinde bolca lif olduğundan bağırsaklarınızı düzene sokacaktır. Düzenli bağırsak ise metabolizmanızın sürekli aktif olmasına destek olur. Metabolizmanız çalıştığında ise vücudunuzda kilo verme durumu daha rahat gerçekleşir. Bu yüzden porsiyonlara dikkat etmek üzere, tükettiğiniz tam tahıllı ekmekler size kilo aldırmaz ve kilo vermenize yardım eder. Porsiyon konusunda sınırları geçtiyseniz eğer tam tahıllı ekmek zararları ile hayatınızda olumsuz izler bırakabilir. Aman dikkat!
Dört Unlu Tam Tahıllı Ekmek Faydası Nedir?
İçeriğinde sağlığınız için gerekli olan, 4 farklı undan elde edilen tam tahıllı ekmekler; doktorlar ve diyetisyenler tarafından da beslenmeye eklenmesi önerilir. Diyet güncelerinde ekmek ihtiyacını karşılar. Faydalarına şöyle bir göz atmak isterseniz;
- Kan şekerinizi düzene sokar ve sizi daha sağlıklı günlere götürür.
- Lif kaynağı olduğundan sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını sağlar.
- Kandaki kolesterolü düzene kavuşturur.
- Kabızlık sorunları için en ideal ekmek tam tahıllı buğday ekmeği olarak tavsiye edilir.
- Astım riskinizi ortadan kaldırmak için çalışır.
- Yüksek tansiyona engel olur.
- İçerdiği vitaminler sayesinde enerjinizi yüksek seviyede tutar.
- Vücut direncinizi güçlendirir.
- Tiroid hastalarının gönül rahatlığıyla tercih edeceği ekmektir.
Sindirim Dostu Tam Tahıllı Ekmek Nerede Satılır? Fiyatı Nedir?
Tam tahıllı ekmeğin faydalarını saydık. Eh okurken canınız da çekti tabi. Neden bu kadar sağlıklı ekmeği şimdiye kadar yemediğinizi de düşünüyorsunuz haliyle. O zaman en yakın markete gidip ekmek firmalarının, sağlığınız için ürettiği tam tahıllı ekmeği alabilirsiniz. Hem de el değmeden hazırlanan, temiz paketleriyle…
Kimi fırınlar da her sabah taze taze ve sıcacık tam tahıllı ekmekler yapmaya başladı fark ettiyseniz. Artık sağlıklı olan ne varsa bir iki adımda elimizin altında. Sağlıklı yaşamak için her şey oldukça kolay hale geldi. Tek şifre: Sizin çabanız. Mahalle fırınlarından, marketlerden hatta bazı pastanelerden bile alabileceğiniz tam tahıllı ekmekler ortalama olarak 4 TL’den satışa sunuluyor.
Lezzetli Sonuçlar Veren 6 Farklı Tam Tahıllı Ekmek Tarifi
Madem sağlıklı yaşayacağım, ekmeğimi de kendi ellerimde kendi mutfağımda yaparım diyorsanız sizler için nefis 6 tarif hazırladık. Haydi kahvaltılarınızı da akşam öğünlerinizi de tam tahıllı ekmekler ile lezzetlendirin.
1) Porsiyonluk Tam Tahıllı Mini Ekmek
Tam ölçüleri ve püf noktalarıyla verilen tam tahıllı ekmek tarifi ile evinizde ekmek yapmak artık daha kolay. Fırından çıktığı gibi bitmesinden de korkmayın:) Afiyetle… Tam Tahıllı Mini Ekmek

2) Tahıllı Tam Buğday Unu Ekmek Yapmak Artık Çok Kolay
Bir pazar sabahı fırına koşup da almışsınız gibi bir lezzette, tam tahıllı ekmek tarifi sizlerle. Unutmayın her şey sağlık için! Tam Tahıllı Tam Buğday Unu Ekmek

3) Nefis Tam Tahıllı Tombul Sandviç Ekmekleri
İsterseniz kahvaltıda isterseniz ara öğünlerde tüketin, ama bir şekilde bu nefis ekmeklerin lezzetini keşfedin. Sandviç boyda da çok sevildi. Tam Tahıllı Tombul Sandviç Ekmekleri

4) Tam Tahıllı Ekmek Yapımı Püf Noktasıyla
Yaptığınız ekmekler kuru oluyorsa; tarifimizdeki püf noktasıyla yumuşacık evde tam tahıllı ekmek yapımı artık çok kolay. Üstelik tam tahıllı tost ekmeği tercihiniz olacak kıvamda! Tam Tahıllı Ekmek Yapımı

5) Farklı ve Leziz Tam Tahıllı Baklagilli Ekmek
Baklagil faydalarıyla bilinir ve yemek kültürümüzde çok sevilir. Bu tarifle de ekmeğinizde yer bulmuş şekilde. Üstelik nefis lezzetiyle. Haydi denemeye! Tam Tahıllı Baklagilli Ekmek

6) Lif Kaynağı Nefis Tam Tahıllı Ekmek
Tam tahıllı ekmekte bolca lif olduğunu biliyor muydunuz? İhtiyacınız olan lifleri gelin tam tahıllı ekmekten alın. Hem de sizin mutfağınızın lezzetiyle…Afiyet olsun… Tam Tahıllı Ekmek

Ekmek tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Ekmek Çeşitleri Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.
Çavdar Ekmeği Nasıl Yapılır? Kalori ve Besin Değerleri Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.
3 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
4 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 600.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.