Granül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı mı Faydalı mı?

Granül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı mı Faydalı mı?

Granül (Instant) Kahve: Saniyeler İçinde Hazır!

Granül kahve, kahve dünyasında kullanım pratikliği ve pişme hızıyla ön plana çıkan bir çeşittir. Bu kahve formu, kahve çekirdeklerinin öğütülüp kurutulmasıyla elde edilir. Gün içinde vakit harcamadan kahve demlemek için tercih edilebilecek bir alternatiftir. Süt veya süt tozu ile tatlandırılabilir, sade formuyla tüketilebilir. Peki, granül kahve hakkında daha fazla bilgi edinmeye ne dersiniz?

Granül Kahve Nedir?

Granül kahve, kahve çekirdeklerinin öğütülüp kurutulmasının ardından ortaya çıkan bir kahve formudur. İki ana türü bulunur: çözünebilir (instant) granül kahve ve agglomerated (topaklanmış) granül kahve.

Granül kahve, tüketilmeye hazır instant kahve demektir. Granül kelimesinin anlamı zerreciktir. Sıcak su ya da sütle buluştuğunda saniyeler içinde çözünen tanecikli bir yapısı vardır.

1) Çözünebilir (Instant) Granül Kahve

Çözünebilir granül kahve, öğütülmüş kahvenin su ile karıştırılması ve ardından dondurulup kurutulmasıyla elde edilir. Bu tür kahve, hızlı ve pratik bir şekilde demlenir. Sadece sıcak su eklenerek anında kahve elde edilir.

2) Topaklanmış (Agglomerated) Granül Kahve

Topaklanmış granül kahve, çözünebilir granül kahvenin aksine, kahve çekirdeklerinin öğütülüp birleştirilmesi ve daha sonra kurutulmasıyla yapılır. Daha büyük granüller halinde bulunur ve çözünürlüğü biraz daha düşüktür. Ancak çözünme süreci çözünebilir granül kahveye göre biraz daha uzun sürer.

Granül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı mı Faydalı mı?-8759212-060553

Granül (Instant) Kahve Hayatımıza Nasıl Girdi?

Yazılı kaynaklarda yer alan bilgilere göre granül kahve 1900’lü yılların başında keşfedildi.

Kimya alanında başarı sağlayan Satori Kato tarafından Chicago’da üretilen granül kahve; ilk kez New York‘taki Pan-Amerikan Fuarı’nda halka sunulmuş ve tanıtılmıştır. 1938 senesinde ünlü bir kahve firması tarafından içecek sektöründe yerini alan granül kahve, günümüzde hala en çok tüketilen sıcak içeceklerden biri olmuştur.

Granül kahve, paketler halinde ve kavanozlarda satışa sunulan, pek çok satış noktasında yer alan bir içecek ürünü olarak bilinmektedir. Kahve çekirdeğinin suyunu kaybetmesi, granül kahveyi meydana getirmektedir. Granül kahve bazı aromalarla ya da süt tozuyla beraber karıştırılıp daha yumuşak içim elde edilebilir. Granül kahve, tek başına sıcak suyla demlendiğinde bir miktar acı tat alınabilir. Kahve çekirdeğinin kavrulma derecesi, kahvenin tadını etkilemektedir.

Peki, granül kahve bozulur mu? Her kahve gibi granül kahve de bozulmaya müsait bir yapıya sahiptir.

Eğer cam şişe içinde saklamıyorsanız ve ağzı açık bir kapta muhafaza ediyorsanız granül kahve bayatlayabilir. Kullandığınız kavanozun içi nemlendiyse granül kahveniz yumuşar ve lezzetini kaybeder. En iyi şekilde muhafaza etmek için ağzı sıkıca kapatılan cam kavanozları tercih edebilirsiniz. Cam kavanozları güneş ışığından uzak noktada koruyabilirsiniz.

Tarif için: Dalgona Kahvesi (TikTok Kahvesi) Nasıl Yapılır?

Granül Kahve Nasıl Elde Edilir?

Granül kahvenin yapım aşaması şu adımlardan oluşuyor. Kahve çekirdeklerinin suyunu kaybetmesi için 2 farklı yöntem uygulanmaktadır:

1. Yöntem:

  • İlk yöntem olarak dondurarak kurutma işleminin uygulandığını ifade edebiliriz.
  • Dondurarak kurutma işlemi kahve çekirdeklerinin bir süre doğal olarak suyunu kaybetmesiyle başlar.
  • Doğal yöntemle suyu çekilen çekirdekler, -40 derecede dondurulur. Kahve çekirdeğinin iç yapısında kalan su ise donma esnasında kristal yapıya dönüşür.
  • İşlemin devamında buharlaşma aşaması vardır. Çekirdeğin yapısındaki su buharlaşıp kaybolduğunda, kahve çekirdeği granül kahve haline geçer.

2. Yöntem:

  • Granül kahvenin elde edilmesi için uygulanan ikinci yöntem spreyleme yöntemidir.
  • Spreyleme tekniği uygulanırken; kahve çekirdeğinin kendi suyu buharlaşır. Kurumuş olan konsantre kahve, yüksek yerden sepetlere dökülür.
  • Bu aşamada spreyleme uygulanır. Tabana değen kahvede yer alan su, yüksek ısılı ortamda buharlaşır ve kurumaya başlar.
  • Son aşamada suyu çekilmiş, kurumuş granül kahve taneleri elde edilir.

Kahve kategorisinden ilginizi çekebilecek diğer tüm blog yazılarına ulaşabilirsiniz.

Granül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı mı Faydalı mı?-8759212-060532

Granül Kahve ile Kahve Nasıl Yapılır?

  • 1 fincan su kaynatın.
  • Kaynar suyu bir fincana dökün.
  • İhtiyaç duyduğunuz miktarda granül kahveyi fincana ekleyin. Genellikle bir fincan için 1-2 tatlı kaşığı granül kahve kullanılır; ancak isteğinize göre miktarı ayarlayabilirsiniz.
  • Kahvenin tadını isteğinize göre şekillendirebilirsiniz. Şeker veya tatlandırıcı ekleyebilir, süt veya krema ilave edebilirsiniz.
  • Granül kahveyi karıştırın, böylece kahve granülleri suyla tamamen karışır.
  • İstediğiniz sıcaklıkta tüketebilirsiniz. Sıcak olarak içmek için hemen servis yapabilir veya soğumasını bekleyebilirsiniz.

Granül kahve ile soğuk kahve yapımı için aşağıdaki videolu tarifimizden destek alabilirsiniz:

Tarif için: Müdavimi Olacağınız Soğuk Kahve Tarifi (Videolu)

Müdavimi Olacağınız Soğuk Kahve Tarifi (Videolu)

Granül Kahve Zararlı mı?

Granül kahve, ölçüsüz tüketildiğinde zararlı bir içecek haline gelecektir. Eğer gün içinde çok fazla kahve içiyorsanız kalp çarpıntısı beklenen bir yan etki olacaktır. Dişlerinizin bakımını ertelediğinizde, granül kahve dişlerde sararma oluşturabilir.

Granül kahvenin çok fazla tüketimi sonucunda bağırsaklar çok fazla çalışacağı için ishal durumu gözlenebilir. Uykusuzluk yapabilen granül kahve, gün içinde 1-2 fincan ölçüde içilebilir. Gebelik döneminde çok fazla tüketmeniz önerilmez.

Emzirme döneminde annede ve bebekte uykusuzluğa neden olacağı için; çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. Granül kahve zararları hususunda herhangi bir yan etki yaşamamak için tüketmeden önce doktorunuza başvurunuz.

Granül Kahve Faydaları Nelerdir?

  • Bağırsak hareketlerini düzenleyebilir ve kabızlık gibi durumları önleyebilir.
  • Dikkat dağınıklığını engelleyebilir ve odaklanma sorununu hafifletebilir.
  • Vücudu dinç tutarak kendinizi zinde hissetmenize yardım eder.
  • Gün içinde ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlayabilir.
  • Metabolizmayı harekete geçirebilir yağ yakımını hızlandırabilir.

Granül Kahve Kaç Kalori?

Granül kahve kalorisi çok düşük bir içecektir. Şekersiz içildiğinde zayıflamaya etkisi olacaktır. Ancak çok fazla ve şekerli içilirse vücutta yağlanmaya neden olabilir. Granül kahvenin kalori bilgileri ise şöyle hesaplanmıştır:

  • 1 tatlı kaşığı granül kahve kalori: 3 kalori
  • 10 gram granül kahve: 14 kalori
  • 50 gram granül kahve: 70 kalori
  • 100 gram granül kahve: 140 kalori

İlginizi çekebilir: Hangi Nescafe Kaç Kalori?

Granül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı mı Faydalı mı?-8759212-070543

Granül Kahve Çeşitleri Nelerdir?

Granül kahve çeşitleri, kahve çekirdeğinin kavrulma derecesiyle ilişkilidir. Yoğun lezzet ve klasik lezzet olarak, kahve firmaları granül kahveyi sınıflandırmıştır. Daha yumuşak içim sevenlere özel kremalı ve süt tozu ilaveli granül kahveler hazırlamıştır.

Arabica

Arabica çekirdekleri, daha yumuşak bir tada sahip, hafif asitli ve çoğunlukla tatlılıkla karakterize edilen bir kahve türüdür. Genellikle daha yüksek kalitede ve daha pahalıdır.

Robusta

Robusta çekirdekleri, daha yüksek kafein içeriğine sahip, daha yoğun bir tada sahip ve genellikle daha güçlü bir aromaya sahip kahvelerdir. Ekşi ve acı notalara sahip olabilirler.

Blend

Blend (karışım), farklı oranlarda Arabica ve Robusta çekirdeklerinin birleştirilmesiyle oluşturulan bir kahve çeşididir. Bu, farklı tat ve aroma profilleri sunan dengeli bir kahve yaratmaya yardımcı olur.

Decaf

Decaf (kafeinsiz) granül kahve, kafein içeriği azaltılmış veya tamamen çıkarılmış kahve çekirdeklerinden yapılır. Kafein hassasiyeti olan veya gece içilmek üzere kahve sevenler için ideal bir seçenektir.

Flavored (Aromalandırılmış)

Aromalandırılmış granül kahveler, farklı tat ve aromalarla zenginleştirilmiş kahve çekirdekleridir. Örneğin, vanilya, çikolata, tarçın gibi çeşitli tatlandırıcılarla aromalandırılabilirler.

Organik

Organik granül kahveler, organik tarım yöntemleriyle yetiştirilen ve işlenen çekirdeklerden yapılır. Kimyasal gübreler ve pestisitler kullanılmaz, böylece daha doğal ve sürdürülebilir bir seçenektir.

Granül Kahve Yerine Ne Kullanılır?

Özel lezzetlerden biri olan tiramisu, granül kahveyle hazırlanan kahveli tatlılardan biridir. Şayet tiramisu yaparken elinizin altında granül kahve olmadığını fark ettiyseniz; Türk kahvesi kullanabilirsiniz. Granül kahvenin yerini tutmasa da Türk kahvesi, tatlı yapımı aşamasında bir alternatif olacaktır. Nescafe kullanmak isteyenler, acil durumlarda granül kahve yerine kullanabilir.

Kahve Sözlüğü: En Temel Terimler

Nitelikli Kahve Çekirdeği Çeşitleri, Özellikleri

Nitelikli Kahve: Yüksek Kaliteli Zengin Aroma

Kahvenin Faydaları: Hangi Kahve Neye İyi Gelir?

Püf Noktalarıyla Türk Kahvesi Yapımı ve Sunumu

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı? Tarifi

Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Tatlı Mı Tatlım Kabak Tarifi

Tatlı Mı Tatlım Kabak

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Baklava Mı ? Börek Mi? Tarifi

Baklava Mı ? Börek Mi?

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Patatesli Çıtır Mı Çıtır Börek Tarifi

Patatesli Çıtır Mı Çıtır Börek

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kolay Mı Kolay (Domates Çorbası) Tarifi

Kolay Mı Kolay (Domates Çorbası)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Şekerpare ( Hazır Mı Diye Soracaklar) Tarifi

Şekerpare ( Hazır Mı Diye Soracaklar)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Yoğurtsuz Mantı Yemeği Nasıl Mı Olur? Tarifi

Yoğurtsuz Mantı Yemeği Nasıl Mı Olur?

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri