Granül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı mı Faydalı mı?

Granül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı mı Faydalı mı?

Granül (Instant) Kahve: Saniyeler İçinde Hazır!

Granül kahve, kahve dünyasında kullanım pratikliği ve pişme hızıyla ön plana çıkan bir çeşittir. Bu kahve formu, kahve çekirdeklerinin öğütülüp kurutulmasıyla elde edilir. Gün içinde vakit harcamadan kahve demlemek için tercih edilebilecek bir alternatiftir. Süt veya süt tozu ile tatlandırılabilir, sade formuyla tüketilebilir. Peki, granül kahve hakkında daha fazla bilgi edinmeye ne dersiniz?

granül kahve nasıl yapılır

Granül Kahve Nedir?

Granül kahve, kahve çekirdeklerinin öğütülüp kurutulmasının ardından ortaya çıkan bir kahve formudur. İki ana türü bulunur: çözünebilir (instant) granül kahve ve agglomerated (topaklanmış) granül kahve.

Granül kahve, tüketilmeye hazır instant kahve demektir. Granül kelimesinin anlamı zerreciktir. Sıcak su ya da sütle buluştuğunda saniyeler içinde çözünen tanecikli bir yapısı vardır.

1) Çözünebilir (Instant) Granül Kahve

Çözünebilir granül kahve, öğütülmüş kahvenin su ile karıştırılması ve ardından dondurulup kurutulmasıyla elde edilir. Bu tür kahve, hızlı ve pratik bir şekilde demlenir. Sadece sıcak su eklenerek anında kahve elde edilir.

2) Topaklanmış (Agglomerated) Granül Kahve

Topaklanmış granül kahve, çözünebilir granül kahvenin aksine, kahve çekirdeklerinin öğütülüp birleştirilmesi ve daha sonra kurutulmasıyla yapılır. Daha büyük granüller halinde bulunur ve çözünürlüğü biraz daha düşüktür. Ancak çözünme süreci çözünebilir granül kahveye göre biraz daha uzun sürer.

granül kahve nedir

Granül (Instant) Kahve Hayatımıza Nasıl Girdi?

Yazılı kaynaklarda yer alan bilgilere göre granül kahve 1900’lü yılların başında keşfedildi.

Kimya alanında başarı sağlayan Satori Kato tarafından Chicago’da üretilen granül kahve; ilk kez New York‘taki Pan-Amerikan Fuarı’nda halka sunulmuş ve tanıtılmıştır. 1938 senesinde ünlü bir kahve firması tarafından içecek sektöründe yerini alan granül kahve, günümüzde hala en çok tüketilen sıcak içeceklerden biri olmuştur.

Granül kahve, paketler halinde ve kavanozlarda satışa sunulan, pek çok satış noktasında yer alan bir içecek ürünü olarak bilinmektedir. Kahve çekirdeğinin suyunu kaybetmesi, granül kahveyi meydana getirmektedir. Granül kahve bazı aromalarla ya da süt tozuyla beraber karıştırılıp daha yumuşak içim elde edilebilir. Granül kahve, tek başına sıcak suyla demlendiğinde bir miktar acı tat alınabilir. Kahve çekirdeğinin kavrulma derecesi, kahvenin tadını etkilemektedir.

Peki, granül kahve bozulur mu? Her kahve gibi granül kahve de bozulmaya müsait bir yapıya sahiptir.

Eğer cam şişe içinde saklamıyorsanız ve ağzı açık bir kapta muhafaza ediyorsanız granül kahve bayatlayabilir. Kullandığınız kavanozun içi nemlendiyse granül kahveniz yumuşar ve lezzetini kaybeder. En iyi şekilde muhafaza etmek için ağzı sıkıca kapatılan cam kavanozları tercih edebilirsiniz. Cam kavanozları güneş ışığından uzak noktada koruyabilirsiniz.

Tarif için: Dalgona Kahvesi (TikTok Kahvesi) Nasıl Yapılır?

Granül Kahve Nasıl Elde Edilir?

Granül kahvenin yapım aşaması şu adımlardan oluşuyor. Kahve çekirdeklerinin suyunu kaybetmesi için 2 farklı yöntem uygulanmaktadır:

1. Yöntem:

  • İlk yöntem olarak dondurarak kurutma işleminin uygulandığını ifade edebiliriz.
  • Dondurarak kurutma işlemi kahve çekirdeklerinin bir süre doğal olarak suyunu kaybetmesiyle başlar.
  • Doğal yöntemle suyu çekilen çekirdekler, -40 derecede dondurulur. Kahve çekirdeğinin iç yapısında kalan su ise donma esnasında kristal yapıya dönüşür.
  • İşlemin devamında buharlaşma aşaması vardır. Çekirdeğin yapısındaki su buharlaşıp kaybolduğunda, kahve çekirdeği granül kahve haline geçer.

2. Yöntem:

  • Granül kahvenin elde edilmesi için uygulanan ikinci yöntem spreyleme yöntemidir.
  • Spreyleme tekniği uygulanırken; kahve çekirdeğinin kendi suyu buharlaşır. Kurumuş olan konsantre kahve, yüksek yerden sepetlere dökülür.
  • Bu aşamada spreyleme uygulanır. Tabana değen kahvede yer alan su, yüksek ısılı ortamda buharlaşır ve kurumaya başlar.
  • Son aşamada suyu çekilmiş, kurumuş granül kahve taneleri elde edilir.

Kahve kategorisinden ilginizi çekebilecek diğer tüm blog yazılarına ulaşabilirsiniz.

granül kahve nasıl yapılır

Granül Kahve ile Kahve Nasıl Yapılır?

  • 1 fincan su kaynatın.
  • Kaynar suyu bir fincana dökün.
  • İhtiyaç duyduğunuz miktarda granül kahveyi fincana ekleyin. Genellikle bir fincan için 1-2 tatlı kaşığı granül kahve kullanılır; ancak isteğinize göre miktarı ayarlayabilirsiniz.
  • Kahvenin tadını isteğinize göre şekillendirebilirsiniz. Şeker veya tatlandırıcı ekleyebilir, süt veya krema ilave edebilirsiniz.
  • Granül kahveyi karıştırın, böylece kahve granülleri suyla tamamen karışır.
  • İstediğiniz sıcaklıkta tüketebilirsiniz. Sıcak olarak içmek için hemen servis yapabilir veya soğumasını bekleyebilirsiniz.

Granül kahve ile soğuk kahve yapımı için aşağıdaki videolu tarifimizden destek alabilirsiniz:

Tarif için: Müdavimi Olacağınız Soğuk Kahve Tarifi (Videolu)

Müdavimi Olacağınız Soğuk Kahve Tarifi (Videolu)

Granül Kahve Zararlı mı?

Granül kahve, ölçüsüz tüketildiğinde zararlı bir içecek haline gelecektir. Eğer gün içinde çok fazla kahve içiyorsanız kalp çarpıntısı beklenen bir yan etki olacaktır. Dişlerinizin bakımını ertelediğinizde, granül kahve dişlerde sararma oluşturabilir.

Granül kahvenin çok fazla tüketimi sonucunda bağırsaklar çok fazla çalışacağı için ishal durumu gözlenebilir. Uykusuzluk yapabilen granül kahve, gün içinde 1-2 fincan ölçüde içilebilir. Gebelik döneminde çok fazla tüketmeniz önerilmez.

Emzirme döneminde annede ve bebekte uykusuzluğa neden olacağı için; çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. Granül kahve zararları hususunda herhangi bir yan etki yaşamamak için tüketmeden önce doktorunuza başvurunuz.

granül kahve

Granül Kahve Faydaları Nelerdir?

  • Bağırsak hareketlerini düzenleyebilir ve kabızlık gibi durumları önleyebilir.
  • Dikkat dağınıklığını engelleyebilir ve odaklanma sorununu hafifletebilir.
  • Vücudu dinç tutarak kendinizi zinde hissetmenize yardım eder.
  • Gün içinde ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlayabilir.
  • Metabolizmayı harekete geçirebilir yağ yakımını hızlandırabilir.
granül kahve nedir

Granül Kahve Kaç Kalori?

Granül kahve kalorisi çok düşük bir içecektir. Şekersiz içildiğinde zayıflamaya etkisi olacaktır. Ancak çok fazla ve şekerli içilirse vücutta yağlanmaya neden olabilir. Granül kahvenin kalori bilgileri ise şöyle hesaplanmıştır:

  • 1 tatlı kaşığı granül kahve kalori: 3 kalori
  • 10 gram granül kahve: 14 kalori
  • 50 gram granül kahve: 70 kalori
  • 100 gram granül kahve: 140 kalori

İlginizi çekebilir: Hangi Nescafe Kaç Kalori?

granül kahve nasıl yapılır

Granül Kahve Çeşitleri Nelerdir?

Granül kahve çeşitleri, kahve çekirdeğinin kavrulma derecesiyle ilişkilidir. Yoğun lezzet ve klasik lezzet olarak, kahve firmaları granül kahveyi sınıflandırmıştır. Daha yumuşak içim sevenlere özel kremalı ve süt tozu ilaveli granül kahveler hazırlamıştır.

Arabica

Arabica çekirdekleri, daha yumuşak bir tada sahip, hafif asitli ve çoğunlukla tatlılıkla karakterize edilen bir kahve türüdür. Genellikle daha yüksek kalitede ve daha pahalıdır.

Robusta

Robusta çekirdekleri, daha yüksek kafein içeriğine sahip, daha yoğun bir tada sahip ve genellikle daha güçlü bir aromaya sahip kahvelerdir. Ekşi ve acı notalara sahip olabilirler.

Blend

Blend (karışım), farklı oranlarda Arabica ve Robusta çekirdeklerinin birleştirilmesiyle oluşturulan bir kahve çeşididir. Bu, farklı tat ve aroma profilleri sunan dengeli bir kahve yaratmaya yardımcı olur.

Decaf

Decaf (kafeinsiz) granül kahve, kafein içeriği azaltılmış veya tamamen çıkarılmış kahve çekirdeklerinden yapılır. Kafein hassasiyeti olan veya gece içilmek üzere kahve sevenler için ideal bir seçenektir.

Flavored (Aromalandırılmış)

Aromalandırılmış granül kahveler, farklı tat ve aromalarla zenginleştirilmiş kahve çekirdekleridir. Örneğin, vanilya, çikolata, tarçın gibi çeşitli tatlandırıcılarla aromalandırılabilirler.

Organik

Organik granül kahveler, organik tarım yöntemleriyle yetiştirilen ve işlenen çekirdeklerden yapılır. Kimyasal gübreler ve pestisitler kullanılmaz, böylece daha doğal ve sürdürülebilir bir seçenektir.

granül kahve

Granül Kahve Yerine Ne Kullanılır?

Özel lezzetlerden biri olan tiramisu, granül kahveyle hazırlanan kahveli tatlılardan biridir. Şayet tiramisu yaparken elinizin altında granül kahve olmadığını fark ettiyseniz; Türk kahvesi kullanabilirsiniz. Granül kahvenin yerini tutmasa da Türk kahvesi, tatlı yapımı aşamasında bir alternatif olacaktır. Nescafe kullanmak isteyenler, acil durumlarda granül kahve yerine kullanabilir.

granül kahve nasıl yapılır

Kahve Sözlüğü: En Temel Terimler

Nitelikli Kahve Çekirdeği Çeşitleri, Özellikleri

Nitelikli Kahve: Yüksek Kaliteli Zengin Aroma

Kahvenin Faydaları: Hangi Kahve Neye İyi Gelir?

Püf Noktalarıyla Türk Kahvesi Yapımı ve Sunumu

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı? Tarifi

Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Baklava Mı ? Börek Mi? Tarifi

Baklava Mı ? Börek Mi?

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ayva Reçeli Nasıl Mı Yapılır? Tarifi

Ayva Reçeli Nasıl Mı Yapılır?

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Pırasalı Çörek (Çaylar Hazır Mı ?) Tarifi

Pırasalı Çörek (Çaylar Hazır Mı ?)

6-8 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Patatesli Çıtır Mı Çıtır Börek Tarifi

Patatesli Çıtır Mı Çıtır Börek

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kolay Mı Kolay (Domates Çorbası) Tarifi

Kolay Mı Kolay (Domates Çorbası)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kolay Mı Kolay İçli Köfte Tarifi

Kolay Mı Kolay İçli Köfte

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri