Ihlamur Nasıl Demlenir? 10 Farklı Çay Tarifi

Ihlamur Nasıl Demlenir? 10 Farklı Çay Tarifi

Ihlamur Çayı Eşliğinde Sıcacık Bilgiler

Yüzyıllardır insanlar bulunduğu bölgedeki bitkileri kullanarak çeşitli sağlık problemlerine çözüm ararlar. Ihlamur da bu bitkilerden biridir. “Tilia” olarak da bilinen ıhlamur, aslında aynı isme sahip ağaçların çiçekleridir. Halk arasında ıhlamur çayı olarak bildiğimiz içeceğin kaynağı bu çiçeklerdir.

Genellikle ılıman iklim bölgelerinde yetiştirilen ıhlamur ağacının çiçekleri ilkbahar aylarında açar. Bu dönemde toplanan çiçekler ortalama 5 ila 10 santim boyutlarındadır ve kalp şekline benzer. Sarı ve beyaz renklere sahip çiçekler yılın ilerleyen dönemlerinde kullanılmak üzere kurutulur. Kurutulan çiçeklerse özellikle ıhlamur çayı yapımında kullanılır.

Adaçayı Nasıl Demlenir? Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

ıhlamur nasıl demlenir?

Ihlamur çayı:

  • Birçok hastalık ve rahatsızlığın tedavisinde kullanılan doğal bir yöntemdir.
  • Ancak en çok bilinen kullanım amacı sinirlerin yatıştırılması ve mevcut kaygının azaltılmasıdır.
  • Bu durumların dışında en çok sonbahar ve kış aylarında rağbet gören ıhlamur çayı, grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların sebep olduğu olumsuzluklarla mücadelede etkin rol oynar.
  • Boğaz ağrısını ve öksürüğü azaltması bu rahatsızlıklarda kullanılmasının başlıca sebeplerindendir.
  • Gevşetici ve rahatlatıcı etkisi aynı zamanda damar sertleşmelerini azaltır ve kas spazmlarını giderir.
  • Sindirim sisteminde de oldukça fayda yaratan ıhlamur çayı, hazımsızlığı giderir ve ishal tedavisinde kullanılır.
  • Safra taşı gibi rahatsızlıkların da daha hafif atlatılmasına yardımcı olur.
  • Doğal bir detoks özelliği taşıyan ıhlamur çayı, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Ihlamur çayı, içerdiği yağlar sayesinde lezzetli bir aromaya sahiptir. Bu özelliğiyle de içenlerin ağzında hoş bir tat bırakan niteliktedir.

Peki, tüm bu özellikleriyle doğal şifa kaynağı olan ıhlamur nasıl demlenir? En iyi ıhlamur nasıl demlenir sorusunun cevabı ıhlamurdan maksimum verimliliği alabiliyorsanız cevaplanmıştır. Ayrıca lezzetiyle tebessüm ettirir ve kış soğuklarına karşı vücudunuzu korur.

Meyan Kökü Çayı Faydaları, Nasıl Demlenir?

vıhlamur nasıl demlenir?

Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?

  • Ihlamur çayı nasıl demlenir İbrahim Saraçoğlu tarafından: “Bir bardak kaynar suya bir tutam ıhlamur çiçeği koyulur ve 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülüp içilir” şeklinde cevaplanıyor.

Doğru Ihlamur Nasıl Demlenir?

  • Ihlamur çayı nasıl demlenir Ahmet Maranki’ye göre ıhlamur çayı hazırlarken dikkat etmeniz en önemli husus ıhlamuru kaynatmamanızdır.
  • Kaynamış suya atılan ıhlamur ile çaydan maksimum verimliliği elde edebilirsiniz.
  • Demini aldıktan sonra bardağa boşaltırken süzgeç kullanmanız da ıhlamur çiçeğinin parçalarının bardağa gelmesini engelleyerek içimden aldığınız keyfi en yüksek seviyede tutar.
  • Hamile ve emziren kadınların ıhlamur tüketmesi genelde iyi bir fikir değildir.
  • Günde 3 fincandan fazla tüketilmemelidir.
  • Bazı insanlarda hassas vücutlarından dolayı reaksiyonlar gözlenebilir.
  • Bu durumda doktora başvurulması gerekir. Ihlamur, belirtilen miktarlarda kullanıldığında stresten ve soğuk algınlığından uzak bir yaşamı beraberinde getirir.

Demlenen Ihlamur Çayı Hangi Durumlarda Tüketilmelidir?

  • Evde en tazesinden demlediğiniz ıhlamur çayını tüketmeden önce bu bilgileri hatırlamanız tavsiye edilir.
  • Bakın, ıhlamur ne zaman içilmelidir?
  • Soğuk algınlığı gibi durumlarda ıhlamur çayını en kısa sürede tüketip kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
  • Boğaz kuruluğu ve geçmeyen öksürük durumlarında da ıhlamura bal ekleyip tüketebilirsiniz.
  • Eğer 6 aydan büyük bebeğiniz varsa ve hava şartlarından etkilendiyse doktorun önerdiği miktarda ıhlamur verebilirsiniz.
  • Kendinizi çok yorgun hissediyorsanız ıhlamur çayını taze olarak demleyip içebilirsiniz.
  • Bağışıklık sistemini her mevsim güçlü tutmak için ıhlamur hazırlayıp içebilirsiniz.
  • Diş eti hastalıklarına iyi gelen ıhlamur, düzenli tüketildiğinde ağız içindeki kokuyu alır ve dişlerin daha sağlıklı olmasına yardım eder.
  • Ayrıca ağrı kesici özelliği olduğu için ağrı hissedilen günlerde de tercih edilir.

Ihlamur Nasıl Demlenir?

Ihlamur Nasıl Demlenir?

Kışın İçinizi Isıtacak 10 Farklı Ihlamur Çayı Tarifi

  • Yaklaşan kışa vücudunuzu hazırlamak için de kullanabileceğiniz ıhlamur tarifleriyle damağınızda doğal bir lezzet oluşur.
  • Ihlamur çayı sayesinde huzurlu bir kış geçirebilirsiniz.
  • Birçok farklı demleme ve lezzetlendirme imkânı bulunan ıhlamur, her yeni tarifle sizi tekrar şaşırtabilir.

1) Balla Taçlandırılmış Lezzet: Ballı Tarçınlı Ihlamur

Kış aylarının vazgeçilmezi ıhlamura bal ve tarçın da eklenir. Böylece ıhlamur lezzeti taçlandırılır. Tamamen doğal olması ile fabrikasyon içecek rakipleri arasında fark yaratır. Yalnızca bir çay kaşığı balın ne kadar lezzet katabileceğini görmek şaşırtıcı olabilir. Tarçının sıcak içeceklere verdiği enfes aromayı da barındıran tarif denemeye değer. Ihlamur çayınıza balın ekleyeceği lezzetin yanında tarçınla taçlandırılan enfes bir değişiklik uygulamak için tarifimizi inceleyebilirsiniz.

Ballı Tarçınlı Ihlamur Çayı

Ballı Tarçınlı Ihlamur Çayı

2) Soğuk Havalara Bitkisel Kalkan: Zencefilli Ballı Ihlamur

Zencefil, aynı ıhlamur gibi grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı doğal bir ilaçtır. İçeriğinde bulunan E, C, B6 gibi vitaminlerle vücüdun direncini korurken niasin, demir, magnezyum, potasyum, fosfor, selenyum gibi birçok proteini içermesiyle de doğal bir şifa deposudur. Ihlamurun da benzer özellikleri göz önüne alındığında bu iki doğal gücün birleşiminin vücuda ne kadar faydalı olacağı tahmin edilebilir niteliktedir.

Ancak zencefil daha önce tüketmeyen insanlar için acı, ekşi ya da boğazı yakan özelliktedir. Bu sebeple tarif ilk denendiğinde zencefilin miktarı az tutulmalıdır. Beğendiğiniz takdirde çayın içindeki oranı arttırılabilir. Ayrıca iki süper ve doğal gücün yanına lezzeti de artıracak balı eklediğinizde zencefil daha az rahatsız edici gelir. Kış aylarında sağlığınızın en doğal ve güçlü destekleyicisi bu tarifi link üzerinden inceleyebilirsiniz.

Zencefilli Ballı Ihlamur Çayı

 Zencefilli Ballı Ihlamur Çayı

3) Huzur Kokan Çay: Meyveli Ihlamur

Ihlamurun yumuşacık içimine biraz daha lezzet katmak isteyenler mevsimin en taze meyvelerini ya da en sevdikleri meyveleri, ıhlamur çaylarına ekleyebilir. En sevdiğiniz meyvelerin kokusuyla ıhlamurun enfes kokusu karışır ve sıcacık bir huzur tüm ruhunuzu kaplar. Ihlamurun en iyi arkadaşlarından bal da işin içine katılır. Böylece hem tadı hem kokusuyla leziz bir ıhlamur çayı demlenir.

Meyveli Ihlamur

Meyveli Ihlamur

4) Ihlamura Yeşil Bir Dokunuş: Ayva Yapraklı Ihlamur

Kışın sevilen lezzetlerinden ayvanın kendisi de çekirdeği de yaprağı da oldukça faydalıdır. Ayva yaprağı, özellikle kadınların regl dönemlerini daha az ağrılı geçirmelerine yardımcı olur. Yatıştırıcı özelliğiyle tüm yaş grupları ve cinsiyetten insanda fayda gösterir. Benzer özelliklere sahip ıhlamurla birleştiğinde çok daha etkili bir hale gelir. Üzerine ekleyeceğiniz limon da lezzeti bir tık öteye taşır. İlgilenenler link üzerinden tarifi inceleyebilir.

Ayva Yaprağı ile Ihlamur Çayı

Ayva Yaprağı ile Ihlamur Çayı

5) Akdeniz Esintili Portakallı Ihlamur

Turunçgiller kışın en çok tüketilen meyvelerdendir. Özellikle portakal bu meyvelerin başında gelir. Halk arasında C Vitamini deposu olarak da anılan portakalın sadece kabuğu bile birçok yiyecek ve içeceğe şifa ve lezzet katar. Yeni bir lezzet deneyimi için linkten tarifi inceleyebilirsiniz.

Portakallı Ihlamur

Portakallı Ihlamur

6) Uyku Sorununa Birebir: Papatyalı Ihlamur

Papatya birçoğumuzun favori çiçeği olması yanında kurutulup demlendiğinde oldukça dinginlik veren bir çay özelliğine de sahiptir. Ihlamur çayının da insanlar üzerindeki rahatlatıcı etkisi bilinen bir gerçektir. Bu ikilinin leziz birleşimine limon kabuğu rendesi ve kabuk tarçın da eklendiğinde kış aylarında içinizi huzur dolduracak bir içecek ortaya çıkıyor. Uyku sorunu yaşayanlar tarifi inceleyebilir ve mışıl mışıl uykunun keyfini çıkarabilirler.

Papatyalı Ihlamur

Papatyalı Ihlamur

7) Saksıdan Kupaya Yudumlar: Zencefilli Fesleğenli Ihlamur

Küçük şirin bir çiçektir fesleğen. Evimizin bir köşesinde uslu uslu oturur. Ta ki biri onu okşayıp ilgilenene kadar. Bu ilgiyi asla karşılıksız bırakmaz ve enfes kokusunu sizinle paylaşır. Ihlamur ve zencefille birlikte demlendiğinde de gerçek bir şifa deposu halini alır. Limon ve nane eklenerek bu leziz çaya ufak dokunuşlar yapılabilir. Tarifi denemek isteyenler linke tıklayabilir.

Zencefilli Fesleğenli Ihlamur Çayı

Zencefilli Fesleğenli Ihlamur Çayı

8) Enfes Kokusu ile Tarçınlı Ihlamur

Tarçın tüm baharatlar arasında içeceklerle arası en iyi olan baharat olabilir. Hangi içeceğe eklense mutlaka o içeceğin içim zevkini bir tık öteye taşır. İşin ilginç yanı salep gibi sütlü içeceklere de yakışır, şifa deposu doğal bitki çaylarına da. Hal böyleyken ıhlamur da tarçınsız bırakılmaz. Taze ıhlamur nasıl demlenir diyenler linki inceleyebilir.

Tarçınlı Ihlamur Çayı

Tarçınlı Ihlamur Çayı

9) Tatlı ve Ekşinin Mükemmel Birleşimi: Ballı Limonlu Ihlamur

Özellikle kış aylarında bitki çayları, rahatsızlıkları önlemede önemli bir rol oynar. Bitki çaylarını bu mücadelede en çok destekleyenlerse limon ve baldır. Tatlı ve ekşi dendiğinde akıllara ilk gelen bu lezzetler ıhlamur çayında birleştiğinde ortaya çıkan sonuç oldukça keyif verir. Çiçek ıhlamur nasıl demlenir diyenler için doğru oranlar linkteki tarifimizde mevcut.

Ballı Limonlu Ihlamur Çayı

Ballı Limonlu Ihlamur Çayı

10) Meyvelerin Gücü Adına! Elma ve Ayva Kabuklu Ihlamur

Eğer boğaz ağrısı ve öksürük gibi rahatsızlıklar yaşıyorsanız bu tarif sizin tam da ihtiyacınız olan şey olabilir. Soğuk algınlığı ile mücadelede meyveler oldukça önemli bir role sahiptir. Ancak buzdolabından çıkarıp soğuk soğuk yemek yerine içindeki vitaminleri kaynatıp sıcak sıcak tüketmek boğazınıza oldukça iyi gelecek. Bu leziz meyveler doğal şifa kaynağı ıhlamurla da birleşince şimdi hastalık düşünsün.

Elma ve Ayva Kabuklu Ihlamur Çayı

 Elma ve Ayva Kabuklu Ihlamur Çayı

Ihlamur çayı tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Anason Çayı Faydaları, Bebeklerde Kullanımı

Kış Çayı Faydaları, İçindekiler, Zayıflatır Mı?

Sakinleştirici 12 Bitki Çayı: Sinir Strese Birebir

Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları, Neye İyi Gelir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yeşil Çay Nasıl Demlenir Tarifi

Yeşil Çay Nasıl Demlenir

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Yeşil Çay Nasıl Demlenir Tarifi

Yeşil Çay Nasıl Demlenir

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Sütlü Çay Tarifi

Sütlü Çay

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Şifalı Çay Tarifi

Şifalı Çay

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Elmalı Soğuk Çay Tarifi

Elmalı Soğuk Çay

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri