İnsülin Direnci Nedir? Belirtileri Nelerdir? Evde Bitkisel Tedavisi

İnsülin Direnci Nedir? Belirtileri Nelerdir? Evde Bitkisel Tedavisi Tarifi

Vücudunuzdaki Şekeri Kontrol Altına Alabilirsiniz!

İnsülin Direnci Hakkında Merak Edilenler

Yemek yemeyi seven pek çok kişinin çıkmaza düştüğü bir konu vardır: Doymak ya da doymamak… Ne kadar çok yeseniz de doyduğunuzu hissetmediğiniz anlar muhakkak oluyordur. Bu gibi durumlarda diyetisyene danıştığınızda, size insülin direncinizin işleyişinde bir problem olduğunu söyleyecektir. Hatta insülin direnci değerleri normal seviyeye gelsin diye size bir diyet uygulayacak ve gerekirse insülin direnci ilaçları ile direnç kırılacaktır. Peki nedir bu “insülin direnci?”

Kilo vermek isteyip bir türlü veremeyenlerin, diyet listesine bir türlü sadık kalamayanların ve diyet sohbetlerinde insülin direnci adının geçmesine rağmen ne olduğunu merak edenlerin derdine derman oluyoruz. İnsülin direnci ve ötesi işte sizlerle…

insülin direnci nedir

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin vücutta pankreastan salgılanan şeker metabolizmasını düzenlemekle görevli bir hormondur. İnsülin direnci ise şekeri kontrol eden insülinin, etkisini gösterirken yaşadığı zorluktur. İnsülin hormonu etkisini göstermediği durumlarda, diyabet ve metabolik rahatsızlıklar oluşmaktadır.

Sağlıklı bir bireyin vücut şekeri, bir ünite insülin ile kontrol altında kalabilir. Fakat insülin direnci yaşayan kişilerde bu miktar; 2 veya 3 ünite arasında değişir. İnsülin direnci genetik faktörlerden kaynaklandığı gibi yaşam şeklinden dolayı da yaşanmaktadır. En iyi örneği hareketsiz yaşama sahip olan hastalarda görülür.

Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve bilinçsiz tüketim insülin direncine davet çıkarmaktadır. İnsülin direnci son zamanlarda hazır gıda ve sağlıksız beslenme sonucunda tüm dünya insanlarında görülebilen bir rahatsızlıktır. Erken fark edilirse ilaçlar ve sağlıklı beslenme ile direnç kırılabilir. Fakat tedaviye geç kalındığı durumlarda obez toplum oluşmaktadır.

Kadın ve erkeklerde özellikle de aşırı kilolu kişilerde, insülin direnci görülme ihtimali daha yüksektir. Kandaki şeker oranı arttıkça insülin seviyesi de artar. Bu durum bu şekilde devam ettikçe, vücutta insülin direnci hastalığı yaşanır.

Türk toplumunda yanlış beslenmeden dolayı yaklaşık %27’lik bir kesim insülin direnci tehlikesi altındadır. Bu kişilerin 20 yaş üstü olduğu da araştırmalar sonucunda yer almaktadır. Hazır gıdalarla beslenme devam ettiği sürece bu oran gittikçe artabilir. Ayrıca insülin direnci diyabet ve kalp krizi gibi hastalıkların da habercisidir.

insülin direnci belirtileri

İnsülin Direnci Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Kendinizde insülin direnci var mı diye merak ettiğiniz anda, insülin direnci belirtileri listesini bir gözden geçirin en iyisi. Bir iki belirti bile ihmale gelmeyecek kadar hayati önem taşır.

  • Şeker içeren besinlerden ve ağır yemeklerden sonra oluşan halsizlik ve uyku hissi en belirgin özelliğidir.
  • Yemek yemenize rağmen titreme, açlık, yorgunluk ve stres oluşması.
  • Günün herhangi bir diliminde midede oluşan açlık hissi.
  • Tatlı krizleri ve sıkça tatlı yeme isteği.
  • Kısa süre içinde alınan kontrolsüz kilolar.
  • Özellikle de bel çevresinde görülen yağlanma ve genişleme.
  • Boyun, kasık ve koltuk altı bölgelerinde esmerleşme.
  • Karaciğer yağlanması.
  • Regl düzensizliği ve stres en belirgin özelliklerindendir.

Eğer bu belirtiler sizde görülmeye başladı ise; derhal doktor kapısını çalmalısınız!

insülin direnci diyeti

İnsülin Direnci Diyeti, Beslenme Şekli Nasıl Olmalı?

İnsülin direnci beslenme şeklinin sağlıksız olduğu durumlarda ortaya çıktığı için, bu durumu ortadan kaldırmak adına yine beslenme şekliyle oynamak zorundasınız. Bu defa zararlı ve sağlıksız besinleri hayatınızdan çıkarıp sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelisiniz. Ayrıca beslenmeye ek olarak bol sıvı tüketimi, düzenli kahvaltı ve ara öğünler ile direnci kırabilirsiniz. Bu demek oluyor ki; sizi sağlıklı besinlerle süslenmiş bir diyet bekliyor!

Yapılacak diyetler şok diyet olmamalıdır. Kısa süre içinde birden kilo vermektense; kilo verme süreci uzun bir döneme yayılmalıdır. Haftalık 500 gram veya 1000 gram kilo kaybı ideal ve sağlıklı bir rakamdır. Şeker ağırlıklı besinler yerine tam tahıllı ve bakliyat ağırlıklı beslenilmelidir. Bu şekilde uygulanan insülin direnci diyeti, sağlıklı bir yaşama ulaşmada büyük rol oynar.

İnsülin direnci olanlar için diyet listesi pek çok diyetisyen tarafından, danışanlarına tavsiye edilmektedir. İnsülin Direnci diyeti Ayça Kaya ve Canan Karatay tarafından da gündeme getirilmiştir.

Canan Karatay’ın kaleminden çıkan insülin direnci diyeti listesi şöyle olacaktır:

  • Sabah: 2 adet büyük boy ceviz, bolca yeşillik, 10 adet zeytin, 1 dilim tuzsuz peynir.
  • Öğle yemeği: 8 kaşık sebze yemeği, bol yeşillik ile yapılmış salata, 1 kase yoğurt.
  • Akşam: 1 porsiyon balık, köfte. Kırmızı et veya tavuk etinden sadece biri. Bol limonlu bir salata.
  • Ara öğünlerde ise: Şekersiz bitki çayları.

insülin direnci testi

İnsülin Direnci Testi Nasıl Yapılır? Değerleri Kaç Olmalı?

Vücudunuzdaki insülin değerini ölçmek için insülin direnci testi yaptırmalısınız. Bunun için dahiliye doktoruna danışabilirsiniz. Aç karnına kan vermeniz sonucunda yapılır. Açlık kan şekeri ile açlık insülin düzeyleri çarpılır. 405’e bölünür. Sonucunda insülin düzeyi belirlenir. bu düzeye HOMA-IR adı verilir.

Kan testi sonucu 2.5 değeri üzerinde ise ciddi bir durum söz konusudur ve insülin direnci olduğu ifade edilir. 2.5 değerinin altında çıkan sonuçlar normal kabul edilir.

insülin direnci tedavisi

İnsülin Direnci Tedavisi: İnsülin Direnci Nasıl Kırılır?

İnsülin direncinin kırılması için öncelikle yaşam şeklinin değişmesi gereklidir. Yaşam şekli durağan olan kişiler ve sağlıksız beslenenler şu püf noktalarına kulak vermeli!

  • Fast food yemeklerden uzak durmalısın.
  • Yürüyüş yapmayı ihmal etmemelisin.
  • Tatlı kaçamaklarını sağlıklı şekilde yapmalısın. Meyve yemek ve tarçınlı süt içmek mesela!
  • Bolca su içmelisin.
  • Unlu gıdaları tam tahıllı gıdalar ile değiştirmelisin. Beyaz ekmek değil artık tam buğday ve kepek ekmeği seçmelisin.
  • Koç eşliğinde programlı şekilde spor yapmalısın. Hareket ederek direnci kırabilirsin.
  • Karbonhidrat alımını azaltıp düşük glisemik indekse sahip besinlerle beslenmelisin.
  • Gün içinde yeşil çay ve limonlu su içerek metabolizmanı canlandırabilirsin.
  • Zerdeçal, zencefil ve tarçını mutfağından eksik etmemelisin.
  • Bu maddelere uyduğunda, zaman içinde kilo verip insülin direncini kırabilirsin. Sağlıklı yaşam ile sağlıklı bir bedene sahip olman çok kolay!

insülin direnci bitkisel tedavisi ibrahim saraçoğlu

İnsülin Direnci Bitkisel Tedavisi İbrahim Saraçoğlu Kür Tarifleri

  • Beyaz Lahana: Yaklaşık 7 adet beyaz lahana yaprağını haşlayın ve ılımaya bırakın. Sıcağı geçen lahanaları süzün ve suyunu ayırın. Yemeklerde önce veya sonra 1 bardak ılık şekilde lahana yaprağı suyunu tüketin. Ilık şekilde tüketildiğinde etkisini gösterecektir. 15 gün boyunca bu kürü uygulamalısınız. 3 gün ara verdikten sonra 5 gün devamlı içmelisiniz.
  • Yasemin Çiçeği: Gün içinde bir fincan yasemin çayı tüketerek açlık şeker oranını normal seviyeye getirebilirsiniz. Kahvaltıdan 30 dakika sonra tüketmek daha etkili olacaktır. İnsülin direnci bitkisel tedavisi için yasemin çayı oldukça etkilidir.
  • Melisa: Her sabah uyandığınızda kahvaltı için çayınız demlenene kadar melisa çayı içmelisiniz. Melisa çayı ile insülin direncini zamanla ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Sinirli Ot: Sinirli ot adı verilen bitkiyi aktardan alıp çayını hazırlayabilirsiniz. Sinirli ot çayını akşam yemeklerinden 30 dakika sonra tüketmeniz durumunda insülin direncinizi kırmanız mümkün olacaktır.

11 Soruda Diyabet (Şeker Hastalığı) Uzman Doktor Cevaplıyor

Şeker Hastaları Ne Yemeli? Nasıl Beslenmeli?

Şeker Zararları Nelerdir? Şekerin 23 Zararlı Etkisi

Şeker Hastalığı Belirtileri, Nedenleri, Bitkisel Tedavi Yöntemleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Buldum Tatlısı Tarifi

Ne Buldum Tatlısı

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Evde Ne Varsa Keki Tarifi

Evde Ne Varsa Keki

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Evde Ne Varsa Çorbası Tarifi

Evde Ne Varsa Çorbası

6-8 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri