İştah Açıcı Besinler Nelerdir?

İştah Açıcı Besinler Nelerdir? Tarifi

Kilo Alamamaktan Muzdarip Olanlar İçin İştah Açıcı Öneriler

Kişinin fiziksel, psikolojik ya da başka herhangi bir nedene bağlı olarak aç olmasına rağmen yemek yeme isteğinin olmaması halidir.

Basit bir soğuk algınlığından kansere kadar birçok nedene bağlı olarak gelişebilen iştahsızlık uzun süre olduğunda vücuda hasar verici etkilere sahip olabilir.

Yemeklerinizi yalnız yemeniz iştahınızın kapanmasına yol açabilir. Bu nedenle yemeklerinizi arkadaşlarınızla ve ailenizle yemeğe dikkat edebilir ve yemek hazırlığını onlarla birlikte yapabilirsiniz. Yanınızda iştahınızı arttıracak ceviz, fındık, badem, taze ya da kuru meyveler bulundurabilirsiniz.

Sık sık ve az az beslenmek iştahınızı arttırabilir. İştahınız olmadığı dönemlerde en sevdiğiniz besinleri yemeyi deneyebilirsiniz. Kendinizi iyi hissettiğinizde mümkün olduğunca fazla besin tüketebilirsiniz.

Yemek yapmayı sevmemeniz iştahınızı kapatıyor olabilir. Yapması ve hazırlaması kolay pratik yemeklere yönelebilirsiniz. Yemeklerden önce ve yemekle birlikte sıvı tüketimi şişkinlik yapabilir. Sıvı tüketimini yemeklerden sonra deneyin. Çay ve kahve yerine kalori içeriği yüksek milkshake, süt ve taze meyve suları içebilirsiniz.

Şişkinlik yaratan gazlı içecekler, soda gibi içeceklerden kaçınmalısınız. Mutfağınızı ya da yemek yediğiniz odayı kırmızı, turuncu, sarı gibi iştah açıcı renkler ile donatabilirsiniz. Ayrıca iştah açıcı dua ederek iştah probleminizi ortadan kaldırabilirsiniz.

İştahsızlık Neden Olur? Ne İyi Gelir? Evde İştah Açan Doğal Çözümler

İştah Açıcı Yiyecekler

  • Sarımsak sindirim sistemini uyaran bir iştah açıcı besindir. İştahı kısa sürede arttıran sarımsağı kaynatıp suyunu içerek iştahınızı arttırabilirsiniz.
  • Taze zencefili doğrayıp üzerine bir tutam kaya tuzu serperek yemeklerden yarım saat önce tüketmeniz iştahınızı arttırmaya yardımcı olur ya da taze zencefili kaynatıp suyunu da içebilirsiniz.
  • Mide suyu salgılanmasını arttıran kişniş suyu iştah açıcı otlar arasında yer almasının yanı sıra gaz, hazımsızlık, kolit ve mide bulantısı gibi mide bağırsak problemlerini de ortadan kaldırır. Diğer iştah açıcı şeyler tuz, patates, kırmızı acı biber, nohut, mısır ve havuç olarak sıralanabilir.
  • Karbonhidrat oranı yüksek gıdalar iştah açıcı şeyler içerisindedir. Makarna, patates ve hamur işi ürünleri iştah açmada etkilidir.

İştah Açıcı Şurup ve İlaçlar

  • İştah açıcı ilaç ve şuruplar çeşitli nedenlere bağlı olarak iştahsızlık çeken ve kilo boy indeksi çok düşük seviyelerde olan kişilere doktorlar tarafından önerilir ve yalnızca eczanelerde satılır.
  • Aşırı zayıf olanlar ve düzenli ve dengeli beslenme yapamayan kişilere önerilen bu iştah açıcı hap ve şuruplar yetişkinlere ya da çocuklara uygulanabilir.
  • Doktor tavsiyesi olmadan kilo aldırıcı ilaç ve şurup kullanılması ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

iştah açıcı şurup ve ilaçlar

İştah Açıcı Vitaminler

  • Bağışıklık sistemini güçlendiren D vitamini tiroid fonksiyonlarının düzenlenmesinde de görev yaparak iştah mekanizması üzerinde etkin bir rol oynar. Demir eksikliği sonucu iştah kaybı oluşur. Demir eksikliği anemisine sahip olanlarda genel bir iştahsızlık söz konusudur. Doktorunuza danışarak demir eksikliği için vitamin alınması önemlidir.
  • Karbonhidrat ve yağ metabolizmasında önemli görevlere sahip olan B1 vitamini eksikliği iştahsızlığa yol açar. B1 vitamininden zengin yiyecekler iştah açıcı kilo aldırıcı besinlerdir.
  • Askorbik asit olarak bilinen C vitamini iştah arttırıcı bir vitamindir. Vücuda ihtiyaç duyduğu C vitamini alınmazsa kişilerde iştahsızlık oluşur ve vücut direnci azalır.
  • Kan seviyesinde çinko vitamini düşüklüğü iştahsızlık nedenidir. İştahın arttırılması için günlük en az 11 miligram çinko alınması önerilmektedir. İştah açıcı balık yağı içerdiği Omega 3 yağ asitleri nedeniyle de tercih edilmektedir.

İştah Açıcı Bitkiler ve Kürler

  • Hem çocuklar hem de yetişkinler için oldukça etkili bir iştah açıcı besin olan rezene, karaciğerden safra üretimini etkinleştirerek sindirim sisteminin çalışmasını uyarır. Bu durum iştahı arttırarak yemek yeme isteğini destekler.
  • İştahsızlık kilo alamayan kişiler için önemli bir sorundur. İştahı arttırmak için hazırlanan havuç tohumu kürü her gün sabah, öğle ve akşam birer bardak tok karnına içilebilir.Havuç kürü için 1 çay kaşığı havuç tohumu 1 çay bardağı sıcak suyun içine atılır ve 3-4 dakika kaynatılır. Ocağın altı kapatılarak 10 dakika demlenen havuç tohumu suyu iştah arttırıcı olarak kullanılır.
  • Bir diğer iştah açıcı kür ise kakule kürüdür. Kakule bitkisi havanda ezilerek toz haline getirilir ve her gün bir çay kaşığı kadar tüketilir.
  • Tere suyu kürü de iştah arttırır. Taze tereler temizlenerek yıkanır ve blenderdan geçirilerek her gün tok karnına 1 çay bardağı kadar içilir.
  • Bir diğer bitkisel iştah açıcı kür ise kantaron kürüdür. 1 su bardağı sıcak suyun içerisine 4.5 gram kantaron atılır. 10 dakika demlenir ve öğle ve akşam yemeklerinden önce bu kür birer bardak olarak içilir.

İştah Açıcı Çaylar

  • İçerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle oldukça faydalı bir meyve olan yaban mersini çayı iştah açıcı etkisiyle de dikkat çekicidir. Özellikle ileri yaşlardaki kişiler için önerilen bir iştah açıcı olan yaban mersini çayını iştah açıcı bitkisel çözüm olarak tüketebilirsiniz.
  • İshal başta olmak üzere birçok sindirim sistemi rahatsızlıklarına faydalı olan tarçın çayı iştah açıcı olarak da oldukça etkilidir.
  • Sindirim enzimlerini uyararak iştah mekanizmasını ayağa kaldıran çemen otu çayı iştah açıcı olarak asırlardan beri kullanılmaktadır.
  • Özellikle kemoterapi hastalarına iştah açıcı fonksiyonundan dolayı önerilen sarımsak çayı kilo almaya da yardımcıdır.
  • Bağırsakları çalıştırıcı etkisinden dolayı çabuk acıkma sağlayan nane çayı iştahınızı arttırır.
  • Bu bitkisel çaylara ek olarak zerdeçal ve yılan otu çayı da iştah arttırıcı diğer şifalı bitki çayları arasında yer almaktadır.

Tarçın Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zayıflatır Mı?

İştah Açıcı Meyveler

İştahı açan meyvelerin ortak özellikleri lezzetli ve bol kaloriye sahip olmalarıdır. Sindirimleri kolay olan iştah açıcı meyveler özellikle kuru olarak tüketildiklerinde hem mide de az yer kaplar hem de daha lezzetlidir.

  • Kuru incir, kuru kayısı, kuru dut, kuru erik gibi meyveler hamilelikte iştah açıcı yiyecekler arasındadır. Taze incir iştahı arttırmasının yanı sıra yüksek kalorisi ile kilo aldıran muhteşem bir meyvedir.
  • Antioksidan içeriği ile özellikle kansere karşı koruyucu olan greyfurt iştah arttırması nedeniyle zayıf kişilere önerilmektedir.
  • Kavun, karpuz, kivi, nar, portakal gibi meyveler de iştah açıcı yiyecekler listesi içinde yer almaktadır.
  • Ayrıca hindiba, karalahana, roka, kuzukulağı, su teresi iştah açıcı sebzeler arasında yer almaktadır.

Meyvelerin Faydaları – En Sevdiğiniz Meyveler Bakın Nelere İyi Geliyor!

İştah Açıcı Karışımlar

İştah açmak için hazırlanan karışımlar düzenli olarak tüketildiğinde iştah problemi yaşayanlara yardımcı olur.

  • 200 gram badem, 200 gram fındık, 200 gram ceviz ile 500 gram tahin ve 500 gram üzüm pekmezi karıştırılarak iştah açıcı macun hazırlanır. Bu karışımdan her gün 2 yemek kaşığı tüketildiğinde iştahsızlık probleminiz ortadan kalkabilir.
  • İştah açıcı bir diğer karışım için ise 1 tatlı kaşığı kaküle havanda ezilir. İçine 1 çay kaşığı tarçın ilave edilir. 1 su bardağı kaynamış sütün içine 1 tatlı kaşığı bal ilave edilerek bal eriyinceye kadar karıştırılır. Hazırlanan ballı süt karışımını içine kakule ve tarçın da eklenerek her gün bir su bardağı yatmadan önce tükettiğinizde iştahınız açılabilir.

İştah Açıcı Yemekler

1) Rengarenk Görünümü ile İştah Açan Maklube

Maklube, yanına eklenen rengarenk sebzeler ile iştah açmaya yarar. Ayrıca kırmızı etin ve pirinç pilavının uyumu da iştahsız bünyelere iyi gelebilir.

Maklube

Maklube

2) İştah Açmak İçin Kırmızı Rengin Büyüsünü Kullanın

İçinde iştah açıcı baharatlar bulunan, kırmızı rengin albenisi ile hazırlanmış zeytinyağlı kapya biber dolması iştah açmaya yarayabilir.

Zeytinyağlı Kapya Biber Dolması

Zeytinyağlı Kapya Biber Dolması

3) Makarnanın Lezzeti İştah Açıcı Olarak Kullanılabilir

İştahsızlık dönemlerinde hazırlanıp yenmesi iştahın açılmasına yarayan karbonhidratlı besin makarnadır. Domatesli ve kıymalı tarifi iştahı yerine getirebilir.

Kıymalı Makarna

Kıymalı Makarna

Vitamin Eksikliği Belirtileri: 8 Sinyale Dikkat!

Vitamin Hapları Sağlıklı Mı Tehlikeli Mi?

Sebzeli Çeşni: Lezzet Artıran Kullanımı

Makarna Çeşitleri: En Değişik 29 Tarif

Kapya Biberle 28 İştah Açan Tarif

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Tarifler Geri
Videolar Geri