Kanola Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kanola Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kanola Yağı Hakkında Her Şey

Kanola yağı sağlığa olan olumlu etkilerinin yanı sıra zararlarıyla da oldukça tartışmalı bir besindir. Kanola yağının tüketiminde dikkatli olunmalı, gereken tüketim miktarının belirlenmesi için bir doktora danışılmalıdır.

Günümüzde kullanılan bazı kanola yağlarının içerisindeki zararlı maddelerden arındırılmış olduğu iddia edilmektedir. Yine de kanola yağı kullananlar oldukça dikkatli olmalıdır. Kanola yağını satın alırken iyice incelenmeli, içerisindeki zararlı maddelerden arındırılmış kanola yağları tercih edilmelidir. Aksi taktirde kanola yağının kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere insan sağlığına çok ciddi zararı olabilir.

Kanola Yağı

Kanola Yağı Nedir?

  • Kanola kelimesinin Kanada (Canada) ve yağ (ola) kelimelerinden oluştuğu düşünülmektedir. Kanola yağı, kolza bitkisinin ıslahı ile ortaya çıkan tohumların işlenmesi ile elde edilir.
  • Kolza bitkisi Türkiye’de kanola, rapiska ya da rapitsa olarak da bilinir. Kanola yağı bitkisi, içerdiği maddeler sebebiyle hayvanların genellikle uzak durduğu bir bitkidir.
  • İlk olarak Kanada’da kanola yağı üretimi yapılmış, daha sonra dünyanın pek çok yerine yayılmıştır. Günümüzde en çok Çin ve Hindistan’da üretimi yapılmaktadır.
  • Kanola yağı ilk üretildiğinde makine yağı olarak kullanılmıştır. Daha sonraları zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi bitkisel yağların yanında kanola yağı raflardaki yerini almıştır. Ancak kanola yağı yapısı gereği diğer bitkisel sıvı yağlardan farklıdır.

Fındık Yağı Faydaları Nelerdir? Nerede Kullanılır?

Kanola Yağı Özellikleri Nelerdir?

  • Kanola yağı besin değeri açısından oldukça zengindir. Kanola bitkisinin yaz ve kış olmak üzere iki ayrı fizyolojik dönemi vardır. Bu iki dönemde yetişen kanola yağının besin içerikleri de birbirinden farklıdır. Kanola bitkisinin tohumunun %38 – 50’inin yağ ve %16 – 24’ini ise protein oluşturur.
  • Kanola yağının içerisinde bulunan ve insan sağlığına zararlı olduğu bilinen erusik asitin ıslah çalışmalarıyla kolza bitkisinden uzaklaştırılmasına uğraşılmaktadır
  • Kanola yağı 200 dereceye kadar yapısı bozulmadan kalabilir. Kanola yağı kokusu ve tadı yok denecek kadar azdır, rengi oldukça açıktır. Güneş görmeyen bir yerde saklanması durumunda bir yıl bozulmadan kalabilir.
  • Kanola yağı donar mı? Kanola yağının donma derecesi -10’dur. Bu nedenle yüksek ayarlı buzdolabı ya da derin dondurucu yerine serin bir yerde saklanması daha uygundur.
  • Kanola yağı helal mi? Kanola yağının içerisinde dinen yasaklanmış maddeler olduğu düşünülmemektedir. Ancak ileride yapılacak araştırmaların kanola yağının insan sağlığını tehdit ettiğini kanıtlanması durumda bu yağın tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu konuda daha detaylı bilgi Diyanet İşleri Bakanlığı’ndan alınabilir.
  • Kanola yağı zayıflatır mı? Kanola yağının içerisindeki doymamış yağ oranının yüksek olması ve doymuş yağ oranının az olması nedeniyle kanola yağı diyet yapanlar tarafından tercih edilebilir. Yine de tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerekir.

Kanola Yağı

Kanola Nerede Yetişir?

  • Kanola yağının elde edildiği kolza bitkisi turpgillerdendir. Sarı renkli çiçeği vardır. Kanola bitkisi hemen hemen her iklim şartına uyum gösterir, hızlı ürün verir.
  • Kanola yağı üreticileri, ayçiçeği ya da zeytinyağı üretimi ile karşılaştırıldığında kanola yağı üretiminin oldukça zahmetsiz olduğunu ileri sürer.
  • Kanola yağı, Çin, Hindistan ve Kanada başta olmak üzere Fransa, Almanya, İngiltere ve Pakistan gibi pek çok yerde yetişebilir. Türkiye’ye Balkanlardan gelen bu bitkinin Türkiye’de ekimi ve kanola yağı üretimi Trakya bölgesinde yapılmaktadır.

Kanola Yağı

Kanola Yağı Faydaları Nelerdir?

Kanola yağının sağlığa pek çok yararı olduğu bilinmektedir. Kanola yağı ne işe yarar?

  • Kanola yağının besin değeri oldukça yüksektir.
  • İnsan vücudu tarafından üretilemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken, kolesterolü düşürmeye yardımcı ve kalp krizi riskini düşüren önemli bir yağ asidi olan Omega 3’ü bol miktarda barındırır. Ayrıca oldukça iyi bir Omega 3 – Omega 6 dengesine sahiptir.
  • Kanola yağı A, D, E, K vitaminlerini barındırır. Kanola yağı içerisindeki E vitamini sayesinde anti-kanserojen ve antioksidandır.
  • Raşitizm hastalığının tedavisinde etkili olduğu söylenmektedir.
  • Kanola yağı tüketimi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur.
  • Kanola yağı çocukların büyüme ve gelişmede olumlu rol oynar.
  • Kanola yağı yüksek oranda doymamış yağ asidi, düşük oranda doymuş yağ asidi içerir.

Mısırözü Yağı Mı Ayçiçek Yağı Mı Sağlıklı?

Kanola Yağı Zararlı Mı?

  • Yapılan araştırmalar kanola yağının yararları ile birlikte zararları da olduğunu ortaya koymuştur. Kanola yağı Canan Karatay da kanola yağının oldukça tehlikeli olduğunu söylemiştir.
  • Kolza bitkisinin ve bu bitkiden elde edilen tohumdan üretilen kanola yağının içerisindeki zararlı maddeler insan sağlığını tehdit edebilir.
  • Kolza bitkisinin içerisindeki zararlı maddeler sebebiyle, bu bitkinin hayvan yemi olarak kullanılması hayvanlara ciddi zararlar vermektedir.
  • Hayvanlar üzerinde son yapılan araştırmalar da bunu doğrular niteliktedir. Hatta bir dönem salgın olan ve büyükbaş hayvanları etkileyen deli dana hastalığına kolza bitkisinin doğrudan ya da dolaylı olarak etkisinin olduğu düşünülmektedir.
  • Kolza bitkisinin tohumunun işlenmesiyle elde edilen kanola yağında da kolza bitkisinde bulunan bazı zararlı maddeler bulunmaktadır.
  • Kanola yağının bilinen en büyük zararlarından biri kalp yetmezliğine sebebiyet vermesidir.

Kolza Yağı Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Kanola Yağı
  • Kanola yağının elde edildiği kolza bitkisinin içerisinde erusik asit ve glukosinolat gibi insan sağlığına zararlı maddeler bulunmaktadır.
  • Erusik asit, sinir sistemine ve dolaşım sistemine zarar vermekte, hücre deformasyonuna sebep olabilmektedir. Bu nedenle kanola yağının üretiminin bütün aşamalarında oldukça dikkat edilmesi gerekir.
  • Kanola yağı kullanıma hazır hale gelmeden önce içerisindeki zararlı maddelerden arındırılması gerekmektedir.
  • İçerisindeki zararlı maddelerden arındırılmamış kanola yağının tüketilmesinin kabızlık, yorgunluk, kalp rahatsızları gibi yan etkileri olabilir.
  • Ayrıca kanola yağının üretimi sırasında kolza bitkisinin yapısıyla oynanması nedeniyle zararlı özelliklerinin açığa çıktığı söylenmektedir. Bazı kanola yağlarının elde edildiği tohumların genetiğiyle oynanmıştır.
  • Bazıları ise çaprazlama yoluyla zararlı etkileri en aza indirilerek üretilmiştir. Genetiğiyle oynanmış tohumlardan elde edilen yağlar insan sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Bu nedenle kanola yağı elde edilmesinde bu yolla üretilmemiş tohumların tercih edilmesi gerekmektedir.

Kanola Yağı

Kanola Yağı Nerelerde Kullanılır?

  • Kanola yağının günümüzde pek çok kullanım alanı vardır. Besin olarak kullanılmasının yanı sıra dekorasyon ve kozmetik ürünlerinin içerisinde ya da sanayi yağı olarak kullanılır.
  • Petrol türevi ürünlerin kullanılmasındansa ruj, dudak balsamı gibi ürünlerde kanola yağının kullanılması daha sağlıklı olması sebebiyle tercih edilir.
  • Benzer şekilde mum üretiminde de kanola yağından yararlanılır. Bunların yanı sıra kanola yağının biyoyakıt olarak da kullanıldığı bilinmektedir.
  • Kanola yağının diğer bir kullanım alanı da mürekkep yapımıdır. Ayrıca kanola yağı, diğer bir çok bitkisel yağa kıyasla ısıya oldukça dayanıklı olması sebebiyle kızartma yağı olarak ya da konservelerde sıkça kullanılır.

Kanola Yağı Nerede Satılır? Kanola Yağı Fiyat Bilgisi

  • Kanola yağı bazı marketlerden, aktarlardan ya da online satış mağazalarından temin edilebilir. Kanola yağı alırken güvenilir markaların ve onaylı ürünlerin tercih edilmesi, genetiğiyle oynanmamış tohumlardan elde edilen yağların alınması gerekir.
  • Ayrıca soğuk sıkım kanola yağının diğer yöntemlerle elde edilen kanola yağlarına tercih edilmesi sağlık açısından daha faydalıdır.
  • Kanola yağı fiyatı 2020: Yemeklik kullanılan kanola yağı litre fiyatı 10-45 tl civarındadır. Kozmetik amaçlarla kullanılan kanola yağı fiyat ortalaması 100 ml için 30 – 40 tl arasındadır. Bu fiyatlar markalara, yağın alındığı miktara ve soğuk sıkım olup olmamasına göre değişiklik gösterebilir.

Gerçek Tereyağı Nasıl Anlaşılır? 6 Kolay Yöntem

Ayçiçeği Yağı Faydaları Zararları ve Kullanımı

Aspir Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Zayıflatır Mı?

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır? Hemen Ayırt Edebileceğiniz 5 İpucu

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri