Karahindiba Çayının Faydaları, Nasıl Yapılır?

Karahindiba Çayının Faydaları, Nasıl Yapılır?

Karahindiba Çayı ve Faydaları: Kanserle Savaşır!

Her ne kadar adında kara kelimesi geçse de kendisi aslında sarı bir bitkidir. Hatta papatyagillerden bir tür olan karahindiba, yol kenarlarında kendiliğinden yetişen ve sağlığımıza faydalı olmak için keşfedilmeyi bekleten bir şifa kaynağıdır. Hani yol kenarlarında hafif tüyleri olan, beyaz pamuk topları vardır ya işte o çiçekler karahindibanın tohumlaşmış halidir. Her gören bir dal koparıp alır ve başlar pamuklara üflemeye. Ne hoş bir çocukluk anısıdır herkeste. İşte o karahindiba sarı çiçekli bir bitkidir. Çok da ufak yapılı değildir. Nisan ve mayıs aylarında kendi halinde yetişir ve daha sonra az önce belirttiğimiz pamuk toplarına dönüşür. Bu pamuk topları rüzgarın etkisiyle etrafa yayılır ve yeni karahindibalar için yetişme yeri hazırlanır.

Karahindiba Çayının Faydaları

  • Kas ve Kemik Gelişimini Destekler
  • Sindirim Sistemini Düzenler
  • Kan Şekerini Dengeler
  • Cilt Hastalıklarına İyi Gelir
  • Zayıflamaya Yardımcıdır
  • Kanser Tedavisinde İçilebilir
  • Kansızlığa İyi Gelir
  • Tansiyonu Dengeler
  • İdrar Söktürücüdür
  • Sinirleri Yatıştırır
karahindiba çayı faydaları

Karahindibanın birkaç adı daha vardır: Radika, arslandişi, güneyik ve çıtlık gibi. Bu isimleri duyduğunuzda yabancılık çekmeyin. Orada karahindibadan bahsedilmektedir. Yeni bir bitki de değildir. Geçmişi çok eskidir, neredeyse insanlığın ilk tarihinden bu yana bizimledir. Karahindiba Arapça kökenli bir isimdir. Halk arasında ve aktarlar arasında en çok radika olarak tanınır. Salata ve mezesi de yapılarak, yüksek besin değerinden faydalanılır.

Yol kenarında yetiştiğine bakmayın siz. Öylesine şifalı bir bitkidir ki birazdan faydalarını okuduğunuzda şu ana kadar almadığınıza içerleneceksiniz. Karahindiba çayı olarak mutfağımıza girmiştir. Hatta köklerinden karahindiba kahvesi bile yapılmaktadır. Bakalım bu sarı şifanın bizlere etkisi nelermiş, öğrenelim.

Karahindiba Nedir? Bilmediğiniz 7 Faydaları

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman desteği alınız. İçeriğimizdeki bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Karahindiba Çayının Faydaları Nelerdir?

1) Kas ve Kemik Gelişimini Destekler

Karahindiba kalsiyum ve C vitamini açısından güçlüdür. Bu sebeple özellikle ergenlik dönemindeki çocuklar için kas gelişimini destekler. Ayrıca ilerleyen yaşlarda kemik erimesi ihtimalini de ortadan kaldırır.

karahindiba çayı faydaları

2) Sindirim Sistemini Düzenler

Safra ve sindirim yolları için oldukça etkilidir. Güçlü antioksidan olması sebebiyle düzenli ve sağlıklı sindirim sistemine sahip olmanızı sağlar.

hazımsızlık

3) Kan Şekerini Dengeler

Karahindiba, kan şekerinizi düzenler. İnsülin üretimini de dengeye alır. Diyabet hastaları kullanmak istediğinde doktor denetimi ile kullanmaları daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Diüretik ilaçlarla beraber kullanılması sağlık açısından ciddi sonuçlar doğurabilir.

kan şekeri

4) Cilt Hastalıklarına İyi Gelir

Karahindibanın çiçek kısmından çıkan süt, cilt sağlığı için oldukça etkilidir. Mantar, egzama, kaşıntı gibi sorunlarda karahindiba özlü kremler kullanılması daha iyi sonuçlar için iyi olacaktır. Akne ve sivilceler için şifa kaynağıdır. Sivilceler için taze dalını ikiye ayırın ve içinden çıkan sütü cildinize krem şeklinde uygulayın. Alerjiniz varsa dikkatli olmakta fayda var.

cilt hastalıkları

5) Zayıflamaya Yardımcıdır

Zayıflamak isteyenler, bitki çayı olarak karahindiba çayı tüketirse hem tokluk hissi daha uzun sürecektir hem de düşük kalorisi sayesinde daha rahat kilo verebilecektir.

zayıflama

6) Kanser Tedavisinde İçilebilir

Karahindiba içeriğinde luteolin maddesi vardır ve bu madde kanserli hücreleri yok etmek için savaşır. Kanser ihtimalinizi ortadan kaldırmak için, düzenli şekilde karahindiba çayı öneriyoruz. Yapılan bir araştırma ile karahindiba çayı kanseri yendi diye duyulmuştur. 48 saatlik bir çalışma sonunda karanfille karahindibadan oluşan çayın etkisiyle kanserli hücrelerin azaldığı ispatlanmıştır.

kanser

7) Kansızlığa İyi Gelir

Karahindiba çayı, vitamin ve demir açısından zengindir. Düzenli tükettiğiniz takdirde kansızlık riskiniz ortadan kalkacak ve kan değerleriniz daha iyi seviyeye gelecektir.

kansızlık

8) Tansiyonu Dengeler

Antioksidan olmasından dolayı yüksek tansiyon hastaları günde bir fincan karahindiba çayı içerek, tansiyon seviyesini dengede tutabilir. Ağır hastalıklardan sonra enerjisini kaybeden bünyeleri canlandırır ve enerji verir.

tansiyon

9) İdrar Söktürücüdür

Detoks etkilidir; vücuttaki zararlı maddeleri ve fazla suyu atmaya yardımcıdır. Ayrıca müshil etkilidir. İdrar söktürücüdür.

karın şişliği

10) Sinirleri Yatıştırır

Stres, kaygı, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar için karahindiba çayı tüketilebilir. Yorgun günlerinizde, uykuya dalma zorluğu çektiğiniz gecelerde ılık bir fincan karahindiba çayı sinirlerinizi yatıştıracaktır.

stres

Karahindiba Çayı Nasıl Yapılır?

  • Karahindiba çayından faydalanabilmek için 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış karahindiba 1 bardak suda akşamdan beklemeli.
  • Sabah uyandığınızda birkaç dakika kaynatmalısınız.
  • Daha sonra demini alması için beklemeniz gereklidir.
  • Demini aldıktan sonra süzme işleminden geçirin ve iki parçada yani kahvaltı öncesi ve sonrası olacak şekilde tüketin.
  • Şifalı karahindiba çayı İbrahim Saraçoğlu tarafından bu şekilde demlenmesi önerilmiştir.

Hindiba Nedir? Faydaları, Nasıl Yenir?

karahindiba çayı kaç gün içilmeli

Karahindiba Çayı Ne İşe Yarar?

  • Diyet süreçlerinizde kilo vermeye yardım ederek sizi mutlu ve sağlıklı hale getirir.
  • Gelişme çağında daha güçlü kemiklere sahip olmanızı sağlar.
  • Gün içinde kaybettiğiniz enerjiyi size yeniden kazandırır.
  • Detoks çayı olarak tükettiğinizde, vücudunuzdaki fazlalıkları atmaya yardım eder.
  • Vücudunuz için gerekli olan değerleri en ideal seviyeye ulaştırır.
  • Ayrıca karahindiba çayı kanser için savaşır ve kanserli hücreleri yok eder.
  • Faydalarından payınıza düşeni almanız için karahindiba ile tanışmalısınız.

Hindiba Otu Nedir? Az Bilinen 10 Faydası

karahindiba çayı kaç gün içilmeli

Karahindiba Çayı Zayıflatır Mı?

Karahindiba çayı güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidan besinler ve içecekler midenizin rahatlamasına ve bağırsaklarınızın çalışmasına destek olur. Sindirim sistemini düzene sokarak midenizin rahat ve mutlu olmasını sağlar. Bağırsak ve metabolizma düzeni ise, sağlıklı beslenme ve spor desteği ile zayıflamanıza destek olur ve bu süreci hızlandırır.

Hindiba Kahvesi: Faydaları, Ne İşe Yarar? Zayıflatır Mı?

karahindiba çayı kanseri yendi

Karahindiba Çayı Kaç Gün İçilmeli?

Günde 1 veya 2 fincan tavsiye edilir. Karahindiba bitki çayı içtiğiniz günlerde su tüketiminizi ihmal etmemelisiniz. Sürekli kullandığınız bir ilaç varsa ve gün içinde karahindiba çayı içmek istiyorsanız, doktorunuza bu konuda danışmanız en sağlıklı karar olacaktır.

karahindiba çayı faydaları

Karahindiba Çayı Nasıl Tüketilir?

Karahindiba bitkisinin yeşil kısmı yenildiği gibi, çiçekli kısmından da karahindiba kökü çayı yaparak tüketilebilir. Çayını demlediğinizde içmek için bir detaya dikkat etmelisiniz. Kahvaltıdan önce yarım bardak ve kahvaltıdan sonra yarım bardak olarak tükettiğinizde, karahindiba bitki çayı sizin için şifalı hale gelecektir.

Tadı size acı gelirse bal, limon ya da karanfil ile tatlandırıp içmek daha iyi bir fikir olacaktır. Çok kaynar halinde içilmesi doktorlar tarafından önerilen bir durum değildir. Ilık ve demini almış karahindiba çayı ideal sıcaklıkta olacaktır.

karahindiba çayı ne kadar içilmeli

Karahindiba Çayı Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

Eğer kendi imkanlarınızla karahindiba toplayamıyorsanız, sizler yorulmayın diye üretici firmalar çoktan çay için gerekli olan tozu hazırlamışlar. Her şeyin bir kolayı var haliyle. Bir adımda ne isterseniz elinizin altında!

Sağlıklı olacak şekilde ambalajlanan kurutulmuş karahindiba bitkisi ortalama 100 gramlık paket için 25 TL’den satılmaktadır. Her aktarda bulabileceğiniz radika veya karahindiba kuru otları sağlığınız için sizleri bekliyor.

karahindiba çayı

Meyan Kökü Çayı Faydaları, Nasıl Yapılır?

Kiraz Sapı Çayı Faydaları: 9 Muhteşem Özelliği

Lavanta Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?

Atom Çayının Faydaları, İçindekiler, Ne İşe Yarar?

Kekik Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? En İyi 10 Etki!

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (3)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Detoks Çay Tarifi

Detoks Çay

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Şifalı Çay Tarifi

Şifalı Çay

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Relax Çay Tarifi

Relax Çay

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Demleme Çay Tarifi

Demleme Çay

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Soğuk Çay Tarifi

Soğuk Çay

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Detoks Çay Tarifi

Detoks Çay

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Hibisküslü çay Tarifi

Hibisküslü çay

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri