Kızartma Yağı Neden Köpürür, Kaç Kere Kullanılır?

Kızartma Yağı Neden Köpürür, Kaç Kere Kullanılır? Tarifi

Kızartma Yağı: Kullanımı ve Geri Dönüşümü

Yemek pişirmede en pratik ve kolay yöntemlerden biri olan kızartma tekniği, bol yağ kullanılan bir yöntemdir. Sebzelerin, etlerin ve hamurların dakikalar içinde pişmesine yardım eden kızartma işlemi, ardında koca bir yağ artığı ve lekeleri bırakır. Sağlıklı beslenmede önerilmeyen kızartma, yüksek kalori vereceği için diyet programlarında önerilmeyen bir tekniktir.

Kızartma işleminin çok uzun süre devam etmesi, sebzelerin ve gıdaların besin değerini düşürmektedir. Ayrıca bir defa kullanılan sebze ve patates kızartma yağı, daha sonra defalarca kullanıldığında kanserojen maddeye dönüşmektedir. Çok eski zamanlardan günümüze kadar devam eden kızartma geleneğine dair sizlere faydalı bilgileri bu sayfada sunacağız. Eğer siz de evinizde kızartma yapmayı çok seviyorsanız ve sık sık yapıyorsanız; kızartma yağı nedir sorusunun ardındaki bilgilere sahip olmalısınız.

Kızartma yağı geri dönüşüm atıklarına nasıl karışır? Doğaya verdiği zararlar nelerdir? Kaç defa kullanılmalıdır? Aklınıza gelen pek çok soruya burada yanıt bulabilirsiniz.

Sade Yağ Nedir? Nasıl Yapılır? Tarifli Anlatımı

kızartma yağı neden köpürür

Kızartma Yağı Neden Köpürür?

Zaman zaman kızartma yaparken yağın köpürdüğünü fark edebilirsiniz. Bu durum her besinde geçerli olmayabilir. Kızgın yağa atılan bazı besinler birden köpürmeye başlar ve dakikalar içinde besin kızarır. Oluşan bu köpürmenin birkaç nedeni vardır. Bu nedenlere şöyle açıklık getireceğiz:

  • Kullandığınız yağın son kullanma tarihine dikkat edin. Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar.
  • Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir.
  • Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur. Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır. Bu durumu önlemek için patates ve havuçlar güzelce yıkanır.
  • Mümkünse havlu kağıtla kurulama yapılır ve ardından doğrama işlemi yapılır. Bu tür sebzeler ıslak şekilde yağa atıldığında köpürme kaçınılmaz son olacaktır.

Mısırözü Yağı Mı Ayçiçek Yağı Mı Sağlıklı?

kızartma yağı neden köpürür

Kızartma Yağı Kaç Kere Kullanılır?

Kızartma yaparken pişen gıdaların türü, yağın kullanım hakkını etkileyecektir. Gün içinde sık sık kızartma yapıyorsanız; yağı detaylı şekilde inceleyerek sonraki kullanım ömrünü belirleyebilirsiniz. Bunun için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Patates kızartma yağı kaç kez kullanılır diyenler, yağın içine artık yoksa ve yağın rengi açıksa en çok 3 defa kullanmalıdır. Daha fazla kullanım, yağın yoğunlaşmasına ve patateslerin çiğ kalmasına neden olur.
  • Şayet patlıcan gibi koyu renkli sebzeleri kızartacaksanız, yağın rengi değişeceği için 1 defa daha kullanabilirsiniz. Bu kullanım hakkını da yine patlıcanda değerlendirebilirsiniz.
  • Eğer hamur kızartma yağını sonraki işlemlerde de kullanmak isterseniz; tavada hamur artığının olup olmadığına dikkat edebilirsiniz. En çok 2 işlem daha görebilen hamur kızartma yağı daha fazla ısıya maruz kalmamalıdır.
  • Et kızartma yağı kaç defa kullanılır? Köfte, tavuk gibi gıdaların yağda baharat bırakma ihtimalini düşündüğünüzde bu tür yağları 1 defa kullandıktan sonra geri dönüşüme bırakmanız önerilir.
  • Defalarca kullanılan kızartma yağının içinde yoğunlaşma oluşur ve bu durum da mide problemlerine neden olur. Mümkünse her kızartma işlemi için yeni yağ ve temiz tava kullanmanız tavsiye edilir.
  • En iyi şekilde kızartma yapmak için tavadaki yağın yiyeceklerin ortalama 4 katı miktarda olması önerilir. Çok az miktarda eklenen yağın içinde besinler kızarmaz, sık sık yağ eklemeniz ve bu yağın ısınması gerekir. Bu nedenle tavada bol yağ, iyi bir sıcaklık olması tavsiye edilir.
  • Kızartma yağının içine mısır unu ve galeta unu kalmışsa bu yağın ömrü tek kullanımlık olmaktadır. Unlar, yağın içine katılaşmaya başlayacağı için sonraki kızartma işlemi için size hak tanımaz.

Aspir Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

kızartma yağı fiyatı

Kızartma Yağı Geri Dönüştürülebilir Mi?

  • Geri dönüşüm hayatın her alanında çevreyi korumak adına önemli bir girişimdir. Kullanılan gıdaların, ambalajların ve paketlerin geri dönüşüme girmesi sonraki nesillerin hayatını kurtarmaktadır.
  • Daha az atıkla çok enerji elde etmek adına siz de geri dönüşüme katkıda bulunabilirsiniz. Bu katkıyı ise kızartma yağlarını geri dönüşüm kutularına dökerek sağlayabilirsiniz.
  • Bir litre kullanılmış yağ, 1 milyon litre içme suyunu, yani ortalama 15 kişinin 365 günlük içme suyunu kirletmektedir.
  • İçme suyu kaynaklarının temiz olması ve tükenmemesi için kızartılan yağların atılması konusunda hassas olmanız önerilir.
  • Kızartma yağlarının kanalizasyon kanallarında birikmesi, 1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletmesi bundan sonraki neslin daha kirli sularla yaşamasına neden olmaktadır.
  • Yeraltı sularının dökülen kızartma yağlarından dolayı kirlenmesi, toprağın ve bitkilerin de kirlenmesine sebep oluyor.
  • Atık yağ toplayan firmalar, kızaran yağların atılması için özel depolar oluşturmaktadır. Bu biriken yağların geri dönüşüme girip bioenerji olarak kullanılmasını sağlarlar.

Gerçek Tereyağı Nasıl Anlaşılır? 6 Kolay Yöntem

kızartma yağı kaç kere kullanılır

Kızartma Yağı Nereye Dökülür?

  • Halk arasında en sık yapılan mutfak hatalarından biri de kızartma yağının musluk giderlerine dökülmesidir.
  • Döküldüğü anda suyla beraber kaybolan kızarmış yağlar aslında kanalizasyon suyuna karışmaktadır. Bu sular, daha sonra doğal döngü sayesinde topraklara da geçmektedir.
  • Yağmur suyu ve toprak altındaki atık yağlar karıştığında, havanın kirlenmesi de söz konusu olmaktadır. Bu riskli döngüyü önlemek için kızartma yağını giderlere dökmekten kaçınmalısınız.
  • Defalarca kızaran yağların içinde kanserojen madde birikmesi, suya ve toprağa karıştığı anda hayatımıza da girmesine neden olmaktadır.
  • Bu tehlikeli davranışa son vermek ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek adına kızartma yağının musluğa dökülmemesi gerekir.

Peki, kızartma yağları nereye ve nasıl dökülür?

  • Pek çok belediye atık yağları haftanın belirli günlerinde bulunduğunuz noktalardan teslim alıyor. Bu projeye destek olmak için yaşadığınız ilin belediye çalışanlarıyla iletişime geçmelisiniz.
  • Kızartma yağını kullandıktan sonra öncelikle sıcaklığının geçmesini bekleyin. Soğuyan yağı pet şişe içine ya da cam kavanoz içine dökün ve kapağını kapatın. Eğer çevrenizde atık yağ deposu varsa bu depolara gönderebilirsiniz.

Kızartma Yağı Sıçramaması İçin İpuçları

Kızartma yaparken ocağın ve tezgahın hep yağ içinde kalmasından rahatsız oluyorsanız; kızartma işleminde gözden kaçırdığınız bazı detaylar olabilir.

  • Kızartma yapılacak tavanın boyutu ve tipi çok önemlidir. Derin ve ağzı dar bir tavada kızartma yağını kızdırmaya başlayabilirsiniz.
  • Tavanın içinde su ve nem kalmaması gerekiyor. Öncesinde havlu kağıtla tavanın içini silerek kuruluk sağlayabilirsiniz.
  • Kızaran yağın içine eklenen sebzelerin sulu olmamasına dikkat ediniz. Patates, havuç, biber, domates gibi sebzelerin kuru şekilde yağın içine atılması önerilir.
  • Köfte ve tavuk kızartmak istediğinizde soslarını en son aşamada eklemeniz önerilir. Soslarda su olduğu için yağın sıçramasına neden olabilir.
  • Tavanın kapak genişliğine uygun olarak yağ sıçratmayı önleyen ince tel kapakları kullanabilirsiniz. Tel kapaklar sıçramayı %99’a kadar önlemektedir.

Peki, kızartma yağı nasıl temizlenir?

  • Tavada kalan artık atık yağı öncelikle dinlendirin ve sonrasında kapağı kapalı bir kavanoza döküp geri dönüşüme gönderin.
  • Temizleme işlemini ise tavaya zarar vermeden bol köpükle ve süngerle yapabilirsiniz. Tavanın çizilmesini önlemek için tel kullanmanız önerilmez.

Sık Sık Kullanılan kızartma yağı bozulur mu?

  • Evet, kızartma yağını 3 defa kullandıktan sonra yağın yapısı değişir ve içinde yoğunlaşma başlar.
  • Kızaran yiyeceklerin tadı ve kokusu da yağa karışacağı için belirli zamandan sonra bozulma meydana gelir.
kızartma yağı geri dönüştürülebilir mi

Tereyağı Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları

Margarin Nedir? Nasıl Yapılır? Zararları Nelerdir?

Doymuş Yağ Nedir? Doymuş Yağ Asitleri Zararlı Mı?

Tereyağı Kaç Kalori? Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

Doymuş ve Doymamış Yağ Farkı Nedir? Doymamış Yağ İçeren Besinler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Patlıcanı Yağda Kızartmaya Son Tarifi

Patlıcanı Yağda Kızartmaya Son

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Nefis Karnıyarık (Yağda Kızartmadan) Tarifi

Nefis Karnıyarık (Yağda Kızartmadan)

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Az Yağda Biber Kızartma Tarifi

Az Yağda Biber Kızartma

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Patlıcanları Yağda Kızartmadan Oturtma Tarifi

Patlıcanları Yağda Kızartmadan Oturtma

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Yağda Kızartmadan Çıtır Patates Tarifi

Yağda Kızartmadan Çıtır Patates

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Yağda Kızartmadan Fırında Şakşuka Tarifi

Yağda Kızartmadan Fırında Şakşuka Tarifi

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Yağda Kızartmaya Son! Fırında Mücver Tarifi

Yağda Kızartmaya Son! Fırında Mücver

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri